25.01.2008 - 00:45
Dijous: cinquè dia de la setmana començant pel diumenge, o el quart dia si es comença a comptar la setmana pel dilluns. Dia dedicat a Júpiter si pensem en els antics romans.
Dijous gras o dijous llarder: el darrer dijous anterior al carnestoltes.
Dijous de les comares: lanterior al dijous llarder.
Dijous dels compares: lanterior al de les comares.
En el cristianisme han tingut molta importància els dijous. Com a mostra el Dijous Sant, lAscensió o Corpus, encara que avui dia les celebracions religioses corresponents als esmentats dijous se celebren el diumenge vinent per motiu de les festes laborals.Ja fa anys els dijous llarder, de les comares i dels compares, els xiquets/etes i els majorets també els celebràvem anant al camp dexcursió a menjar-nos la cassoleta que ens havien preparat i si era molta molèstia, amb un entrepà ens apanyàvem. Avui dia encara queda el costum en els col·legis per tal de no perdre les tradicions.
Com que el dijous sescau a mitjan setmana, rep familiarment el nom de Sant Mitger. Sel considera com a dia de mitja festa i és tingut per molt favorable en sentit general. Els infants no anaven a costura la vesprada daquest dia, i sembla que alguns dels grans també volien descansar dels treballs de la primera mitja setmanada: Quin dia porta galvana? El que parteix la setmana. (Això era quan es treballava tot el dissabte).
Ja que hem parlat de dijous, parlem també de cassoles: recipient de terra o de metall de poca fondària que serveix per a coure-hi diversos guisats.
També es diu cassola la menja tradicional del Dijous gras, feta darròs, peus, morro i orella de porc.
El costum de fer cassoles paregudes a lanterior també es duia a terme en les festes de Sant Antoni del porquet i com que abans la gent no tenia forns a casa lhavien de dur a coure al forn de la localitat i aleshores es deia cassola passejada ja que anava de casa al forn i del forn a casa.
Quant al refranyer, com és de caixó, es referirà tant a la cassola com al dijous:
-La cassola plena, a molts trau de pena
-Pardal que vola, a la cassola
-Si el dijous es pon amb capa, de tres dies no sescapa: vol dir que si el sol es pon entre núvols el dijous, plourà abans de diumenge.
-Si Nadal cau en dijous, plega larada i ven els bous: ho diuen perquè el Nadal en dijous és considerat de mal averany.
I com no podia ser daltra manera, la recepta davui tractarà sobre la cassola darròs al forn:
CASSOLA DARRÒS AL FORN
Ingredients (4 persones):
1/4 de quilo de cigrons remullats
1 creïlla tallada a rodanxes
1 nap, una tomaca i una cabeça dalls
4 tasses mitjanes darròs
2 tasses daigua per cadascuna darròs
1 gotet doli, sal i safrà
2 costelles de porc per comensal
1 maneta de porc en 4 trossos
1 botifarra de ceba
4 pilotes mitjanes fetes amb magre, ou, pa ratllat, pinyonets, canyella, pebre negre i clau.
A la faena:
En una paella amb oli es sofregeixen els alls, la creïlla, la tomaca i la botifarra.
Es posa larròs a la cassola i se li aboca el sofregit. A continuació safegeixen els cigrons, les costelletes, el peu de porc i el nap que hem bullit a part; finalment es posen les pilotes.
Es posa la cassola al forn prèviament escalfat a 250 graus fins que sobserve que sha eixugat larròs (uns 20 minuts).
Salut i bon profit
El plaer de guisar © Josep Ruiz i Casimir Romero
Enllaços
Webs de gastronomia
Hemeroteca: El plaer de guisar