El Congrés espanyol aprova convertir el Valle de los Caídos en un memorial de totes les víctimes

  • Avui s'ha aprovat en comissió la llei de la memòria històrica, amb el suport de CIU, ICV i PNB

VilaWeb
Redacció
17.10.2007 - 18:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte de llei de la memòria històrica, impulsat pel govern espanyol, ha quedat aprovat a la comissió del Congrés, amb els vots de CiU, ICV, el PNB i el grup mixt, i malgrat l’oposició del PP i ERC. Això sí, CiU ha aconseguit incorporar-hi una esmena que proposava prohibir actes d’exaltació al franquisme al Valle de los Caídos, i convertir el recinte en un centre que honori i rehabiliti la memòria de tots els morts durant la Guerra civil espanyola i la repressió franquista.El PP ha votat en contra del projecte de llei, excepte l’esmena de CiU sobre el Valle de los Caídos, a la qual hi ha donat suport.

A més a més, el projecte aprovat avui posa facilitats als fils i néts dels exiliats perquè puguin adquirir la nacionalitat espanyola.

Està previst que a darrers de mes es debati i es voti finalment el projecte de llei de la memòria històrica al ple de la cambra baixa.

Trobada internacional sobre el memorial democràtic

Precisament avui, s’ha inaugurat a Barcelona el Col·loqui Internacional Memorial Democràtic, en què uns quatre-cents cinquanta participants provinents de països com l’Argentina, Xile, Itàlia i Rússia, entre més, analitzaran els diversos models per recuperar la memòria històrica. Una de les assistents a la inauguració del congrés ha sigut Isabel Allende, filla de l’ex-president xilè Salvador Allende, que ha lamentat que el PP aposti pel discurs de ‘l’oblit’, i ho ha considerat un ‘greu error’.

Està previst que el parlament voti la setmana que ve el Projecte de llei de creació del memorial democràtic.

Enllaços
Web de l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i de la Coordinadora per la memòria històrica i democràtica de Catalunya.
Web de la Memòria històrica de les Illes.
Web del Fòrum per la memòria del País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any