Rafa Xambó: ‘Sembla clar que Compromís s’ha acabat’

  • La designació del representant a RTVV, que la mesa de les corts ha d'aclarir primera topada greu de la coalició

VilaWeb
Redacció
16.07.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de les Corts valencianes votarà demà la llista tancada de membres del consell d’administració de RTVV. Per tant, la mesa ha de decidir abans si accepta Amadeu Sanchis com a representant de Compromís pel País Valencià, proposat pel sector oficialista d’EUPV, o el sociòleg Rafa Xambó, proposat per les diputades d’Esquerra i País i pels diputats del Bloc. Aquesta és la primera col·lisió greu de Compromís, que Xambó, en una entrevista amb VilaWeb, considera acabat.Quan li van proposar de ser el representant de Compromís a RTVV?

Fa vuit dies o deu. Per una altra cosa, hauria dit que no, però ser al consell d’administració de RTVV és una cosa que em veig capaç d’assumir: la meva especialitat és la sociologia de la comunicació, he fet estudis sobre el sistema comunicatiu valencià i, tenint en compte que fa temps que sóc independent, pensava que ho podia fer bé, però vaig posar una condició.

Quina?

Que m’elegissin per unanimitat i que, mentre les coses no fossin clares, no volia que es difongués el meu nom com a possible representant: no volia especulacions ni travesses.

Però les coses no eren prou clares; hi havia desavinences a la coalició.

Sí, al cap d’uns pocs dies em van dir que no era possible de proposar-me per unanimitat perquè la direcció d’EUPV volia Amadeu Sanchis. Aleshores em van demanar si estava disposat a continuar endavant, tenint en compte que al grup parlamentari són majoria els diputats que em prefereixen a mi. I vaig optar per no fer-me enrere. Vaig pensar que, a més, seria una mena de prova per al sector dominant, el partit comunista, amb qui, per cert, he tingut bona relació durant la campanya.

Quina es pensava que seria la reacció d’EUPV?

Confiava que Glòria Marcos i la gent de la direcció entendrien que el meu perfil era més adient que no el d’Amadeu Sanchis, a qui podien oferir una altra sortida política.

Però han insistit a defensar Sanchis.

Sí, i han fet servir un to agressiu i amenaçador contra les diputades d’Esquerra i País. Fins i tot el secretari d’organització [Ricardo Sixto] m’ha dit, indirectament, des de la premsa, que m’ho repensés. Tot plegat em sembla penós i trist.

Veu perillar la coalició de Compromís?

Sembla clar que la coalició s’ha acabat. La crisi és molt seriosa. Ha petat per aquest motiu, però podia haver-ho fet per qualsevol altre. Esquerra i País han intentat de fer veure que calia una persona amb el perfil adequat, però hi ha qui s’estima més Sanchis. Si volen apostar per persones sense experiència en la comunicació, és cosa d’ells.

L’acord pre-electoral de Compromís diu que els càrrecs d’EUPV es mantindran i que és competència de la formació de designar-los.

Però a Compromís també hi ha Esquerra i País, a qui no han donat ni una mínima opció d’expressar-se sobre aquesta qüestió ni de decidir res.

Quina feina pensa fer fer, a RTVV, si acaba essent designat?

Desenvolupar una funció crítica de la gestió de RTVV, controlar la manipulació, fer informes que la demostrin, perquè és diària, constant, palesar l’enorme desproporció entre l’atenció al PP i als altres partits, i la manipulació i desaparició de determinades realitats. Es tracta d’aprofitar la presència al consell d’administració per tirar-los a la cara les maniobres que fan. Hem de reclamar una gestió transparent i democràtica.

Enllaços
Web de Rafa Xambó.
Web de Compromís pel País Valencià.
Levante-EMV: Xambó descarta renunciar al cargo en RTVV pese a la crisis abierta en Compromís.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any