Duran critica que es menyspreï la posició d’Unió dins de CiU

  • Carme Laura Gil escriu en el seu bloc que les diferències entre CDC i UDC són profundes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.12.2006 - 13:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Antoni Duran i Lleida ha reivindicat el dret d’Unió de tenir una posició pròpia dins de la federació de CiU i ha demanat que sigui respectada, tant des de l’àmbit polític com des dels mitjans de comunicació. En la carta web setmanal, publicada avui, Duran ha dit que estava cansat de ‘veure sempre com quan Unió expressa la seva opinió és una discrepància amb CDC i, en canvi, quan és CDC qui es posiciona llavors simplement és la posició de CiU’.‘Amb so de pau’

Malgrat que especifica que escriu la carta des de l’Índia, imbuït de Gandhi, i que fa les reflexions ‘amb so de pau’, Duran envia alguns missatges crítics envers Artur Mas i CDC. Per exemple, quan Artur Mas demana a Catalunya Ràdio que les discrepàncies entre els dos partits es debatin en el si de la federació i no en els mitjans de comunicació, Duran li respon que d’acord, ‘sempre i quan les propostes hagin estat també debatudes i acordades en el si dels seus òrgans’.

Duran també explica que Unió no creu que CiU hagi de ser ‘la casa comuna del catalanisme’, com defensa Mas, ja que l’especificitat ideològica d’Unió no ho fa possible. Duran defensa que no tots els catalanistes han d’estar al mateix partit i que CiU s’equivocaria si intentés ‘guanyar electors orfes que votaven ERC’ ocupant el seu espai. De tota manera, Duran creu que això és una ‘diferència’ i no una ‘discrepància’, i recorda que Unió defensa aquesta posició des de 1931, i no s’està de recordar que CDC no es va fundar fins el 1975.

El bloc de Carme Laura Gil

Per la seva banda, Carme Laura Gil, veterana militant de CDC i antiga consellera d’Educació, escriu sobre les relacions entre CDC i UDC al bloc que té a MésVilaWeb. En un apunt que porta per títol La federació de CiU: el difícil equilibri, escriu que ‘les diferències entre UDC i CDC estratègicament i ideològica són profundes’.

I afegeix: ‘El caràcter diferenciador primer entre els dos partits és la identificació per a UDC dels valors catòlics dogmàtics amb els valors polítics, el que ha imposat a la Federació una orientació visible ‘dretana’ coincident amb posicions anàlogues en aquest àmbit de la dreta espanyola, el PP, que mai no ha estat compartida pel gruix de la militància convergent i que ha desconcertat l’electorat de CiU que, en gran manera, vota la Federació entenent que està votant CDC’.

Encara més: ‘CiU és una aliança sempre en perillós equilibri. UDC hi actua i opina com un partit independent, que ho és, fins i tot fa públiques les seves divergències amb CDC, que les escolta amb silenci i amb l’estranyesa dolguda de la seva militància que se sap part del partit polític amb major afiliació de Catalunya i majoria abassegadora de la Federació. CiU comença a escorar per la dreta, com si la càrrega petita fós de plom i fa escorar-hi CDC com si dugués un llastre pesant invisible’.

Per part de CDC, el portaveu parlamentari, Felip Puig, ha respost als periodistes que no havia llegit la carta de Duran: ni aquesta, ni cap, ha especificat.

Enllaços
Carta de Duran a la web d’Unió.
Bloc de Carme Laura Gil: La federació de CiU: el difícil equilibri.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any