Jordi Coca critica la ‘castellanització’ de Sant Jordi i crida a fer ‘vaga de signatures’

VilaWeb
Redacció
19.04.2005 - 15:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La polèmica sobre la comercialització de Sant Jordi continua viva, quatre dies abans del 23 d’abril. Ara l’escriptor Jordi Coca considera ‘amoral’ una festivitat de la qual han desaparegut els valors ‘nacionals, lingüístics i literaris’. L’autor de ‘La japonesa’ (2002) i ‘Sota la pols’ (2000) crida els escriptors catalans a fer ‘vaga de signatures’ l’any que ve, vist que el procés de ‘castellanització’ i ‘mercantilització’ dels escriptors mediàtics ha fet que els autors catalans perdessin protagonisme. En lloc de signar llibres, dissabte que ve a la tarda Coca obrirà el seu estudi barceloní (Bruc 16) als lectors per poder-hi parlar i signar-los llibres.
Coca no va signar el manifest ‘Sant Jordi es menja el drac’, presentat el maig de l’any passat, que denuncia la mercantilització de la jornada i critica que els autors ‘mediàtics’ s’enduguin la part més important de les vendes gràcies a la publicitat que els fan els mitjans de comunicació. Entre els sotasignats del manifest hi ha Emili Teixidor, Carme Riera i Isabel-Clara Simó, Baltasar Porcel, Gemma Lienas i Robert Saladrigas. Aquests tres escriptors van anunciar fa uns quants dies que no signarien llibres per Sant Jordi en signe de protesta.La polèmica sobre la comercialització de Sant Jordi continua viva, quatre dies abans del 23 d’abril. Ara l’escriptor Jordi Coca considera ‘amoral’ una festivitat de la qual han desaparegut els valors ‘nacionals, lingüístics i literaris’. L’autor de ‘La japonesa’ (2002) i ‘Sota la pols’ (2000) crida els escriptors catalans a fer ‘vaga de signatures’ l’any que ve, vist que el procés de ‘castellanització’ i ‘mercantilització’ dels escriptors mediàtics ha fet que els autors catalans perdessin protagonisme. En lloc de signar llibres, dissabte que ve a la tarda Coca obrirà el seu estudi barceloní (Bruc 16) als lectors per poder-hi parlar i signar-los llibres.

Coca no va signar el manifest ‘Sant Jordi es menja el drac’, presentat el maig de l’any passat, que critica que el llibre derivi cap una situació més aviat frívola, de ‘banalització de l’univers del llibre català’. Segons el manifest, la qüestió té a veure amb la relació particular que s’ha establert entre la indústria del llibre i els mitjans de comunicació. Sense parlar obertament d’autors mediàtics ni de televisions, el manifest indica que molts mitjans es troben atrapats per la immediatesa de les audiències i que n’hi ha que promouen les firmes de la casa i discriminen les altres. Finalment, també demana un tracte igualitari entre la literatura catalana i l’espanyola.

Enllaços
Manifest ‘Sant Jordi es menja el drac‘.
Baltasar Porcel.
Gemma Lienas.
Robert Saladrigas.
Emili Teixidor.
Isabel Clara Simó.
Carme Riera.
Els Blocs de MÉSVilaWeb: Signatures (Oi?)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any