Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.11.2011

El Duc de Palma i els altres

La vinculació del Duc de Palma a una trama corrupta aixeca una expectació inusitada i és un gran maldecap per a la monarquia espanyola. Crec que amb això paga l'error de la sobreprotecció que ha tingut durant dècades, gràcies a un cercle de silenci que l'ha sostreta del control democràtic.

Reconec que no acabe d'entendre què passa. Em sobta que un borbó aparega, així com així, embolicat en un greu afer judicial; i em sobta encara més que això siga motiu de festa i xerinola de diaris i televisions --dels mateixos diaris i televisions que han defugit durant dècades tota informació que no fóra l'oficial.

Segurament que els monarques espanyols paguen ara el preu de no haver estat tractats amb normalitat tots aquests anys. Moltes famílies tenen algú que no es capté com pertoca. Però en la monarquia espanyola, protegida per tot de tabús, silencis obligats, ocultacions de dades i adhesions incondicionals, l'actuació del Duc de Palma amplifica les preguntes que tanta gent es fa i que no tenen resposta. Per exemple, com és que és tan rica?

La monarquia és, avui, una institució arcaica, però a Espanya ho és més encara perquè es comporta com si no formàs part del cos social, com si restàs al marge del sistema democràtic. Tant és així que no tenim dret ni de saber-ne el pressupost del funcionament ordinari.

Aquest secretisme té la base, segurament, en l'origen de la monarquia actual, que no és la tradició, sinó una decisió política del dictador Franco. D'ací ve que les activitats públiques, o privades, del rei continuen sotmeses a unes normes de funcionament, a una manca de transparència, més pròpies d'una dictadura que no d'una democràcia. I quan, de tant en tant, una publicació, generalment estrangera, fa públiques una aventura amorosa o una xifra de negocis que crida l'atenció la benvolença dels grans mitjans envers el monarca és inexplicablement gran. Fins al punt que sembla un sant, cosa que evidentment no pot ser.

Potser ve d'ací l'impacte que ha causat ara veure en les portades l'acusació contra un membre de la família Borbó. El poder s'ha inventat una imatge tan immaculada de la família que una taca deixa de ser una simple taca i fa dubtar de tot.

PD. Dic Duc de Palma, i no Iñaki Urdangarin, perquè trobe sospitós que aquesta gent perda el títol nobiliari just quan en fa una de grossa.

Mail Obert