Geopolítica 11: El secessionisme al món

Els Països Catalans, el País Basc, Escòcia, Gal·les i Còrsega són alguns dels territoris amb aspiracions secessionistes a l'Europa occidental · Si cada set mesos neix un nou estat, quin serà el següent?

10.08.2022 21:40

|

Actualització: 16.09.2022 11:49

El secessionisme és un dels fenòmens més importants a l’hora d’analitzar la situació geopolítica d’un país. Constantment apareixen estats nous: del final de la Segona Guerra Mundial fins avui, ha nascut un estat cada set mesos. Per tant, l’interès geopolític és molt gran.

A l’Europa occidental hi ha una gran quantitat de territoris amb aspiració a aconseguir un estat, com ara els Països Catalans, el País Basc, Galícia, Escòcia, Bretanya, Gal·les, Còrsega i Flandes. En canvi, a la part oriental d’Europa pràcticament totes les nacions tenen un estat, encara que no tots els estats concentren la nació sencera.

A la resta del món també trobem moviments independentistes a l’Àfrica, com ara la Cirenaica, una possible solució del conflicte a Líbia, el Sàhara Occidental i la Katanga, que s’ubica a l’actual República Democràtica del Congo. I a Amèrica del Nord, també hi ha casos molt diferents entre si, com ara el Quebec a l’estat canadenc, els moviments indígenes, com ara els Sioux, i posicions històriques ben complexes, com ara el sud dels Estats Units.

En aquest sentit, quin podria ser el pròxim territori a esdevenir estat? Ho explica Vicent Partal.

Recomanem

Curs de geopolítica

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any