Sobre els acords de Pasqua i el perill de la hipèrbole

  • Que aquesta negociació no és d’investidura i prou ja és clar. Però això no vol dir que puga arribar a ser un canvi de règim, com s’insinua, ni tan sols que arribe a bon port i done fruits

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Fa dies que l’entorn de Junts envia el missatge que allò que negocien el seu partit i el PSOE no és simplement la investidura de Pedro Sánchez, sinó una mena de canvi total de les relacions entre Catalunya i Espanya. I ho comparen obertament amb els famosos acords de Pasqua del 1998 al nord d’Irlanda.

Puc entendre que la referència als acords de Pasqua siga una hipèrbole fins i tot necessària, una imatge que vol significar, simplificant-ho, que es podria acabar negociant alguna cosa d’un volum i un valor excepcionals, molt diferent d’una simple negociació d’investidura. Puc entendre que es faça córrer la imatge per preparar la gent per a un gran capgirament de la política –que ja veurem si arriba a prendre forma o no. Ara, compte a emocionar-se massa, perquè, entrant en detalls, el paral·lelisme entre allò que va passar a Irlanda i això que passa ara entre Catalunya i Espanya és molt difícil d’establir i, de fet, encara són coses incomparables.

Sobretot perquè els actors i les responsabilitats de l’una situació i de l’altra no tenen res a veure. Els acords de pau d’Irlanda van ser un exercici extraordinari de diplomàcia que va saber combinar gairebé miraculosament negociacions diverses entre responsables diferents sobre nombrosos temes, i s’aconseguí que tot encaixàs. Un autèntic treball d’orfebreria que ha restat per als llibres d’història. Hi van negociar grups armats, partits polítics i dos estats independents amb el suport explícit de la comunitat internacional, al més alt nivell. I això, tan sols això, ja marca una gran diferència amb la situació d’ací.

Els acords de Pasqua es basaven en el reconeixement que, en aquell moment, el poble del nord d’Irlanda preferia ser britànic, però que hi havia una minoria substancial i, atenció!, la república d’Irlanda mitjançant un mandat constitucional, que volien arribar a la reunificació de l’illa. I a partir d’això s’establia que solament el poble del nord d’Irlanda tenia el dret de decidir què volia ser. Amb això hom pretenia acabar alhora el domini colonial britànic i l’irredemptisme irlandès i obrir una fase imprecisa –ja han passat vint-i-cinc anys– en què les coses podrien canviar gràcies a l’autodeterminació exercida per una població –els irlandesos que viuen en territori avui encara britànic– que fins aleshores ningú no havia tingut en compte com a poble separat amb dret propi ni, encara menys, com a dipositari del dret d’autodeterminació.

Evidentment, aquell acord va donar pas a un canvi total, oimés perquè, gràcies al fet que Irlanda ja té un estat, la república va passar a tenir drets i obligacions al nord d’Irlanda en diversos terrenys de la vida diària i esdevenia garant de la minoria independentista i nacionalista irlandesa –que avui electoralment ja és d’una manera clara la majoria electoral.

Doncs bé, cal ser conscients que tota aquesta arquitectura tan complexa i brillant avui no té paral·lelisme possible a Espanya.

Ni hi ha cap estat garant de Catalunya –com la república d’Irlanda és per als nord-irlandesos– que puga fer canviar coses concretes i efectives a partir del primer minut, ni aquesta negociació involucra i conjura tots els partits polítics i tendències ideològiques. I, per tant, podem suposar que tindrà una acceptació solament condicionada a qui tinga el poder a Madrid i a allò que li interesse o necessite en cada moment. I, alerta, que això inclou la possibilitat que el PSOE que ara diu blanc demà diga negre.

Tinc la sensació que aquesta negociació avançarà molt a partir del fracàs de la investidura de Feijóo. Però dubte molt que puga acabar reeixint i originant un canvi de cultura política a Espanya que no siga simplement oportunista. I, de fet, continue pensant que és més probable que tot això acabe en eleccions al gener que no en una mena de canvi de règim –cosa que sí que va aconseguir l’acord de Pasqua.

Tot amb tot, no tinc cap dubte que el conjunt del moviment independentista, i en concret el president Puigdemont, tenen l’obligació d’explorar el camí i veure fins on mena. És clar que sí. N’han de valorar els pros i contres: si és millor signar un acord històric en un moment en què tot el pes de la democràcia europea és a punt de caure sobre Espanya assenyalant-la en el TEDH o si no. Si l’una cosa reforça l’altra o no. I sobretot si el conjunt de fets acabarà justificant la unilateralitat necessària per a fer efectiva la independència des de les institucions catalanes.

I per això, perquè tot plegat és tan complex, crec que val més ser prudents fins i tot en els eslògans.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
24.09.2023  ·  22:05

Encara és massa prompte per a fer volar campanes. Ja veurem d’ací a uns dies. De moment, només cal mantindre la posició.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
24.09.2023  ·  22:13

Amb l’amnistia de 1977 van quedar impunes els crims del franquisme. Ara, amb la pretesa nova amnistia, podrien quedar impunes els de l’estat espanyol contra Catalunya.
Hi ha gent amb pors diverses: por a la presó, a la pérdua del patrimoni, a continuar a l’exili… que ens ho voldran vendre com una gran conquesta, però en realitat salvarien la seva pell a canvi d’oblidar-se de la independència.
Si és així, l’estat espanyol haurà guanyat: mantindria el control i la factura pel mal fet li seria ben minsa.
Compte amb els sopars de duro!

Rubén Cruz
Rubén Cruz
24.09.2023  ·  22:18

Probablement no hi haurà amnistia, perquè els espanyols no la volen ni saben que els convé. Van prou cecs per rebutjar tot el descriminalitzi els catalans.
Per tant, confio que tampoc no hi haurà investidura, i que quan arribarà la sentència del TEDH podrem fer efectiva la DUI suspesa, si no hem trobat cap moment abans.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
24.09.2023  ·  22:20

Axacte. Cal mantindre la posició. I en aquests moments mantindre la posició per a nosaltres significa sortir al carrer i omplir-los fins a la independència.
Ara tenim l’ú d’octubre. Omplim els carrers i diem ben alt que no pararem fins a la Independència.

Gerber van
Gerber van
24.09.2023  ·  22:25

Seria diferent si Andorra estigués tan preocupada per la seva gent a Catalunya com Irlanda pels irlandesos del nord.

Joan Guasch
Joan Guasch
24.09.2023  ·  22:27

Els catalans tenim la refotuda característica, parlant a l’engròs, que emocionalment som una muntanya russa i tan aviat construïm grans castells a l’aire com, quan comprovem que no existeixen, ens ensorrem en la més profunda depressió i ens auto-odiem i ens auto-castiguem de valent. Xarrem massa, potser perquè després de segles de patir garrotades, és l’únic que ens referma. Trobo que hauríem d’aprendre, tots plegats, a ser més discrets, més maquiavèl·lics, més conscients de què significa tenir i exercir el poder i més fermesa alhora de construir el País, començant per la llengua, convertint-la en la llengua Del Poder, passant per fer que tothom sàpiga el robatori a què ens sotmet l’Estat (la qual cosa també provoca morts per mancances en els serveis sanitaris o deficiències en les infraestructures, per ex.) i acabant per refer el País de dalt a baix per adaptar-nos als canvis que ja estem patint a causa, entre més, del canvi en el clima.

Joan Guasch

Jaume Vall
Jaume Vall
24.09.2023  ·  22:28

Completament d’acord amb l’editorial, i avui també amb el professor Resina.
Confrontació intel.ligent.
Confrontació, sí.
Intel.ligent, també.
Deixem el MHP Carles Puigdemont i el seu nucli de confiança continuar tibant les costures espanyoles. És qui ens ha portat més lluny, amb més dignitat.

Josep Calbet
Josep Calbet
24.09.2023  ·  22:38

Em senbla que estem fent la Pascua abans de Rams.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
24.09.2023  ·  22:52

Arribara el dia que’ls negociadors d’aquesta investidura,ens hauran de dir,si hi ha acord,quins son els termes d’aquests acords,i perque els consideren beneficiosos per Catalunya.Fins llavors,millor no especular ni avançar opinions sense fonament.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
24.09.2023  ·  22:57

Molt somiatruites els de Junts. PSOE farà la viu-viu fins a obtenir la presidència. Tot el que no estigui la sac i ben lligat… A l’enemic ni aigua, per tant, a noves eleccions hauríem d’anar. La resta, deslegitima la nostra lluita.

Anna Linares
Anna Linares
24.09.2023  ·  23:21

En aquets monents no em vui fer masses il·lusions, perquè portem 6 anys de desenganys i frustracions, i clar que la gent continuem volen la independència, però sóm gats escaldats i mes aviat desconfiats, ja veurem que passa però no veig en general masses espectatives .

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
24.09.2023  ·  23:39

Catalunya té, si fa no fa, 5.500.000 ciutadans amb dret de vot. En aquests moments, el partit que presideix el Sr. Puigdemont, té 393.000 votants.
Em sembla que la discreció i la prudència haurien de ser molt presents per tal de no perdre la força per la boca i per no continuar mostrant la falta del coneixement polític necessari per dirigir un estat.
Malhauradament no és així.
Menys frases per donar titulars i més defensar els represaliats.

joan rovira
joan rovira
24.09.2023  ·  23:47

Sr. director, amb el bon sentit de fer aportacions a la corba portadora vers la independència catalana. Acompanyo alguns editorials de la corba descriptora d’alguns dels seus editorials:

*(04.04.2016 – 22:00) “… la metàfora d’un polític socialista… sobre… el pendent ferroviari…”.
*(14.11.2019 – 21:50) “… ja havien estat avisats…”.
*(03.07.2019 – 21:50) “Un poc de Wolin per saber on som… “.
*(13.11.2019 – 22:00) “Un poc de Fanon per entendre el nou catalanisme…”.
*(06.08.2023 – 21:40) “És el moment de mantenir la mirada llarga…”.

He aprofitat per llegir alguns comentaris que posen en relleu, al meu entendre, que cal concretar, a banda dels dos escenaris oficial i real, la resta de variables socials, econòmiques i culturals.

Per tal d’avançar, en tant no ho fan els polítics ni els diferents col·legis professionals, quan ni tan sols escolten al poble, han de posar en pràctica les seves referències?

O, caldrà una altra generació perduda, a major glòria de la Història oficial d’uns quants, a costa de la Història real de tots? No és la feina del gremi de la premsa i l’acadèmia fer d’enllaç efectiu?…

Guillem Fàbregas
Guillem Fàbregas
24.09.2023  ·  23:53

Heu oblidat una altra diferència important: “…garant de la minoria independentista i nacionalista irlandesa –que avui electoralment ja és d’una manera clara la majoria electoral.”
En el nostre cas la progressió és inversa a la d’Irlanda del Nord, cada cop més minoritzat i amb més desercions lingüístiques i nacionals, preocupats pel dret d’autodeterminació ningú no sembla veure el nostre decliu. Bé, els espanyols sí, ja ho diguè el senyor X.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.09.2023  ·  23:56

AMB AIXÒ, SÍ ENS PODEM COMPARAR

És evident que el conflicte d’interessos entre Espanya i Catalunya té prou importància històrica, i naturalment va molt més enllà d’un pacte d’investidura però, tot i així, les circumstàcies no fan pensar de cap manera en els acords de pau de Belfast que es van signar el 10 d’abril de 1998.

Partal diu que el paral·lelisme entre allò que va passar a Irlanda i això que passa ara entre Catalunya i Espanya és molt difícil d’establir i, de fet, encara són coses incomparables.

Però recordo que uns anys abans, el 8 de novembre de 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín, i el 8 de desembre de 1991 amb la dissolució de la Unió Soviètica, es van produir dos fets històrics que inevitablement ens fan pensar en el previssible esfondrament del regne d’Espanya, sobretot perquè el dia abans ens pensàvem que no podíen desaparèixer, que era impossible, com ara pensem de la monarquia franquista.
La degradació política que precedia aquells dos fets era insostenible, i amb això sí ens podem comparar.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
25.09.2023  ·  02:14
Marga J McFarlane
Marga J McFarlane
25.09.2023  ·  02:54

Cal dir que el poble protestant del nord no era tant indefens, pe el seu apartheid cruel contra els catòlics.

Crec que els mediadors internacionals eren un factor clau en obrir al canvi. És el factor que Puigdemont vol o cal imposar en qualsevol pacte, d’amnistia o altre?

Carles Serra
Carles Serra
25.09.2023  ·  07:08

Ai!!! apreciat Vicent, fer comparacions amb aquesta espaÑa envers els fets d’altres països, crec que amb aquesta espaÑa no és poden fer comparacions; és això que ja fa molts anys es va dir: ESPAÑA ES DIFFERENT.
És poden fer tots els pactes que es creguin més adient, però no és cap garantia de res, ja veus lo que s’està fent a ses Illes, ja que dir en el País Valencià; però cal seguir fent memòria, durant dues legislatures del grandiós Botànic, no es va ni aconseguir la reprocitat de les televisions, ja que dir sobre el coneixement del català per entrar sanitat O en una plaça pública i això apreciat Vicent que en el Botànic hi havien amb Compromís el més però Valencianistes; ja veus el gran valencià Ximo les últimes declaracions, demanant Català/Valencià.
És poden demanar moltes amnisties, com ja es va fer amb el sortida de la presó del govern de Companys i ja veus Vicent, i els cap de quasi 100 anys tornen estar igual.
Només amb la INDEPENDÈNCIA aconseguirem ser realment lliures d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, ja que dir de la seva societat que comparteixen aquest valors.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
25.09.2023  ·  07:09

Dividir als criminals castellanos sempre es bo pels catalans. Sr. Puigdemont, felicitats per destruir la UNIDAD SAGRADA DELS CASTELLANOS, que es el que ha fet gran i genocida CASTILLA LA GENOCIDA

Francisca Sol
Francisca Sol
25.09.2023  ·  07:12

Tot el que no sigui independència és autonomisme.
Vam votar independència. No autonomisme.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
25.09.2023  ·  07:45

Tot el que volgueu, però no oblidem quina és la nostra fita: la independència. Que tant de navegar no fos que perdessim en rumb.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
25.09.2023  ·  08:23

Per a qui sàpiga respondre’m: si hi ha una majoria pro-irlandesa al Nord d’Irlanda, com és que no es proposa de fer-hi un referèndum?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
25.09.2023  ·  08:28

Què proposa, doncs, sr. Partal?

Josep Fernández
Josep Fernández
25.09.2023  ·  09:09

Jo no ho sé si s’ha de negociar o no, el que si sé és que Espanya sempre ens el fotrà doblegada, recordo la derogació del delicte de sedició, per´llavors te la foten amb el de malversació.
Algú va dir que l’ideal de tot espanyol és ser el picar del “Lazarillo de Tormes”, penso que el que cerca el PSOE, és el desprestigi, del moviment independentistes i els seus politics, d’això portarà la desmotivació i el desencís del votant independentista, i d’aquí sortirà la seva majoria necessària.
Els espanyols dits progrés son amics del “temps qui passa, any empeny”, per a tant “pilota endavant” i el qui ve darrera ja ho solucionarà.
Gràcies.

David Cortés
David Cortés
25.09.2023  ·  09:09

És cert que és molt complex tot plegat. Però és una oportunitat que cal mirar d’aprofitar. No ens podem donar per vençuts per endavant, per què llavors sí que es segur que haurem perdut.
Les oportunitats hi ha que aprofitar-les totes.
I pot ser no sigui aquest cop la sol·lució del problema, però pot ser serà un pas que ens hi apropi més.
De mica en mica, s’omple la pica.

Joan Benet
Joan Benet
25.09.2023  ·  09:32

Eleccions al gener, espero, i que sigui el que hagi de ser…
Espanya no canviarà, el govern espanyol trairà tants cops com calgui els acords que assumeixi (amb l’aquiescencia dels espanyols que consideren que contra Catalunya tot està permès) i a nosaltres ens tocarà el rebre com sempre. Sigui el que sigui el que el president Puigdemont obtingui, sempre quedarà molt lluny del que el 3 d’octubre del 2017 semblava que estava a les nostres mans obtenir i quedarà com un passarell. Que quedin com uns passarells Aragonès o en Rufián no fa mal, ningú espera res d’ells. Però el descrèdit del exili seria un cop molt fort. Perquè ara com ara, no tenim gaire més on agafar-nos.
Tampoc és que esperi que l’exili pugui capgirar la situació, però si més no és la llum al final del túnel fins que torni a aparèixer una nova generació de dirigents amb cara i ulls.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
25.09.2023  ·  10:54

Anglaterra sempre arriba acords amb les nacions que ha colonitzat quan el resultat li és favorable o, si més no, el més favorable possible. En el cas d’Irlanda del Nord els acords de Pasqua van dur a un canvi en les relacions diplomàtiques entre Irlanda, Gran Bretanya i l’Ulster que, després de 25 anys i després de milers de morts en 30 anys, continua essent britànica. Escòcia també va fer un referèndum d’autodeterminació, si, quan Cameron sabia perfectament que el guanyaria, continua essent britànica. Ara, que ho torna a demanar, GB no ho permet perquè pot perdre. L’exemple més paradigmàtic de pragmatisme polític el veiem amb la caiguda de l’imperi -com han caigut tots- tenint l’habilitat de salvar els mobles creant un mercat econòmicament molt favorable, la Commonwealth. Per tant els britànics són bàsicament pràctics, no regalen res i aprofiten el què poden en la retirada. En català tenim un mot meravellós que ho defineix molt bé: són uns putes. No cal que expliqui la diferència entre Espanya respecte a Gran Bretanya i com li va anar la caiguda del seu imperi. No ho oblidem mai, la relació d’Espanya amb Catalunya és de propietat i si convé “la maté porquè era mia” i això no ho canviarà la necessitat d’uns vots per salvar una investidura. Potser Pedro Sánchez té els seus diputats molt ben lligats però el gruix del què en diem Espanya vol una relació amb Catalunya de sotmetiment, això ho avala la història des de fa cents d’anys. Dit això, està bé -com diu en Partal- que s’explori aquest camí ja que la “primitiva electoral” ens hi ha dut, però que el llegir no ens faci perdre l’escriure, no caiguem en un pou on només s’hi perd temps sense cap esperança. Això ja ho ha fet ERC, Puigdemont no pot fer el mateix.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
25.09.2023  ·  10:56

el Primer d’Octubre del 2017, Europa ens va girar l’esquena
“que la prudència no ens faci traïdors”
el diumenge un milió de catalans a Barcelona

Aleix Gaus
Aleix Gaus
25.09.2023  ·  11:57

Crec que encara és prematur fer diagnóstics que no tenen cap valor, però crec el gener anem eleccions

Berta Carulla
Berta Carulla
25.09.2023  ·  11:59

Avui en Jiménez Losantos dispara contra els PPeros, ho he llegit a El Nacional. Diu que volem acabar amb el domini i predominància de la llengua castellana i sibretot amb la nació española. Pobre, no sap que ell no té cap nació española perquè no té cap nació.

En el fons sempre s’ha tractat d’això, de l’enveja immensa que els causa no tenir una nació, per això malden per xafar la nostra. “O tots o ningú”, la seva màxima que el café para todos no ha acabat de fer possible, ni molt menys (els peperos parlen d’igualtat però ja voldríem els catalans tenir els mateixos drets que la resta d’espanyols). Si ells no poden compartir uns trets culturals, una llengua comú, unes afinitats mateixes, nosaltres tampoc hem de poder. No els importa el fet que si ens deixessin marxar -a naltros i als qui vulguessin fer-ho-, sí que ho podrien ser, una nació. No, pel camí els perd l’enveja, la rancúnia i la ràbia. I és precisament a això al que hem de jugar: a ajudar-los a perdre’s pel cami.

Josep Soler
Josep Soler
25.09.2023  ·  12:02

Combrego del tot amb la teflexio que ens fa en Vicent Partal.
Cal ser flexibles devant del paradigme que tenim al devant?.
El President Puigdemont te una brujula msgica que l’indica quin cami, ho quina es la drecera que ha d’enpendre per arribar al punt ideal?.
A desgrat d’equivocar-se, crec que el President fara be d’arriscar-se a pendre aquella decissio que promet resultats es o menys tangibles pel pais.
Altrament anar a noves eleccions pot significar – qui ho sap – haver desaprofitat una conjuntura que no es segur que es pugui tornar a presentar?.
Un vot pel President Puigdemont. Crec que es l’unic que podem confiar i crec que encertarà perque el temps va suprimint enigmas i suprimint tabues, fins i tot amb aquests espanyols tant impresentables.

ramon boix
ramon boix
25.09.2023  ·  12:37

Ñ vol evitar la sentència culpatòria que li donarà el TJUE i que donaria ales al Procés. El judici va ser tant esperpèntic que el TJUE condemnarà. Que farà ara Ñ?. Tir llarg i pilota endavant, que ja sabran com recuperar-la. Cal no confiar en Ñ. Qui mana, l’aparell de l’estat té moltes armes i el masover és molt “llarg”. Temo que ni català a Europa. Amnistia sí, però edulcorada i per poder dir a EU que son molt bons i demòcrates. Crec que en KRLS haurà de seguir amb la idea de cobrar per endavant i si no hi ha res, doncs esperar millors temps per la unilateralitat, unic camí posible cap a la independència, i mai cedir en els plantejaments

Pep Agulló
Pep Agulló
25.09.2023  ·  12:45

PEL QUE FA A LA NEGOCIACIÓ

Hi ha un factor decisiu perquè les negociacions tinguin fermesa i els acords siguin refrendats, és que el que es pacta, té la dissuasió potent de les armes, Tant pel que fa als republicans com els anglesos tornar al punt de partida seria dolorós…

Aquí les armes només les té l’Estat espanyol, no pas l’independentisme…

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
25.09.2023  ·  12:56

Fer referència als acords de Pasqua del 1998, jo crec que no serveix ni com a hipèrbole.
Que aquesta negociació del Sr. Puigdemont pot significar un canvi total entre les relacions d’Espanya i Catalunya; això sí que pot ser una hipèrbole.
Com a entrada a això, cal saber a quants ciutadans catalans representa el Sr. Puigdemont; ja que crec que avui no té cap legitimitat per parlar en nom de Catalunya.
Hòstia tu; algú és un pedant amb un excés d’ego; o pren els ciutadans catalans per beneits; o bé, això pretén ser la repetició de la jugada del 27-O-17.
Estic del tot d’acord amb el Sr. Partal; quan dius això: “” perquè tot plegat és tan complex, crec que val més ser prudents fins i tot en els eslògans. “” ; encara que jo hi afegiria i en els discursos també.
“””La vanitat fa sempre traïció a la nostra prudència i també al nostre interès. Jacinto Benavente “””

Lluís Paloma
Lluís Paloma
25.09.2023  ·  13:01

Comparteixo la prudència. Bon editorial. Esperem i observem.

Josep Gualló
Josep Gualló
25.09.2023  ·  13:11

Molt bé Vicent. Has posat el dit a la llaga i ho has fet d’una manera tant didactica de les diferenies entre la situació de Irlanada i la nostra que no podem fer altre cosa que que dir que tens tota la raó del mon.

Els cometaristes majoritariament, jo no seré l’excepció, han han dit, amb diferents paraules, que confirmen la teva opinió.

M’ha agradat molt el curt comentari ironic de Gerber van 22:25, és bona la ironia. Gracies Geber

En un comentari anteriór vaig exposar la meva por de què el MHP Puigdemont, ara sufreixi la traicïó per part dels Consells Locals de la República que opinen que Ell ha traït la democràcia al desfer el que havia de ser el Parlament de la nova Republica.

S’equivocan totalment però estan tant enfadats que em fan por. Voldria equivocar-me !

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
25.09.2023  ·  13:25

M’agradaria saber quants dels que ara demanen o exigeixen quelcom en referencia a les condicions que cal demanar per a seure a negociar la possible investidura de Sánchez, han votat, o han votat a Junts. Jo he votat Junts i tinc confiança amb que el vot que he fet serà útil. Calma!

Lluis Molist
Lluis Molist
25.09.2023  ·  16:34

Pep Agullo…..reblo el clau de lo que insinues……………ELS MILITARS FEIXISTES ESTAN MOLT CALLATS………………..marramiauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
25.09.2023  ·  16:59

El Sr Feijoo fracassarà i el Sr Sànchez anirà a eleccions i engegarà tots els pactes a dida. Al gener no ens necessitarà.

Nicolau Sagrera
Nicolau Sagrera
25.09.2023  ·  18:35

Sanchez no pot fer segons què i, per això, anirà a eleccions.

I serà llavors quan, si guanya, se li obriran dues possibilitats: o pacte de mínims amb Junts o la abstenció del PP “por el bien de Españistan”.
I si perd per sorpresa, sempre podrà ser el PSOE qui cedirà l’abstenció “por el bien de Espanyistan”.

Més que l’amnistia (que beneficiaria jutges i policies), allò que no poden assumir és la mediació imparcial (se suposa internacional).

El PSOE i el PP són Espanya i sempre miraran per ella (i per ells).

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
25.09.2023  ·  18:51

Lluís Cabot parla de vanitat al referir-se a Puigdemont. Suposo que pensa que no té dret a pactar res i que s’ha de quedar casa amb humilitat, això també. Increïbles alguns comentaris.

Diabòlica -per complexa i en permanent equilibri inestable- situació en la que ens trobem. Cadascú de nosaltres té una idea més o menys clara fins on hauria d’arribar Puigdemont, i les diferències entre nosaltres son astronòmiques. En un extrem hi ha uns que només accepten negociar actius i passius per una Catalunya independent, tot afirmant que el referendum ja s’ha fet i guanyat, i en l’altre extrem hi ha qui amb el català a Congrés ja els hi està bé. En aquests darrers hauriem d’incloure els votants de ERC, que estan encantats amb el seu partit malgrat no haver aconseguit res de res fins ara, si no tenim en compte uns indults que han beneficiat únicament a Espanya i al Vips. Entre aquests dos extrems estem tots, i la gama de grisos es tan amplia que podem estar segurs que cap de nosaltres restarà content amb el resultat. Tenim la sort que el nostre representant és el millor preparat de tots nosaltres, ja que després de patir un govern amb una ERC que el va trair, i ara fa veure que no ha passat res i demana una unitat fictícia, porta 6 anys d’exili amb una activitat frenètica i uns assessors de primer nivell com Boye o Alay,. Ningú millor que Puigdemont doncs per enfrontar les negociacions. Confiem, però amb la certesa que tots ens sentirem defraudats perquè el nostre camp de visió és indefectiblement molt més estret. El meu llistó és molt alt, sense arribar al extrem, i tinc clar que quedaré defraudat de la mateix manera que estic segur que jo ho hauria fet pitjor.

Roger Dalmau
Roger Dalmau
25.09.2023  ·  23:29

A mi em fa patir no tant si Sánchez és investit o no president, sinó si Junts sabrà mantenir-se ferma i no deixar-se enganyar en el cas (que veig probable) que els espanyols estiguin venent fum.
La intel·ligència negociadora dels polítics catalans en general acostuma ser millorable i això, com he dit, a mi em fa patir.

Salvador Molins
Salvador Molins
26.09.2023  ·  03:23

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any