Report sobre el coronavirus: L’OMS alerta d’un hivern complicat per l’augment de casos i la poca vigilància

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
22.07.2022 - 19:50
Actualització: 23.07.2022 - 14:28

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat aquesta setmana?

Aquesta setmana, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que el creixement ràpid de casos del coronavirus a Europa i la poca vigilància pronostiquen una tardor i un hivern complicats. L’organització insta els països a controlar més l’evolució del virus i recomana d’augmentar la capacitat dels laboratoris per assegurar-se una detecció ràpida de la covid i el control de les variants.

En aquest sentit, avui l’OMS ha publicat una actualització de l’Estratègia Mundial de Vaccinació contra la covid-19, en resposta de la propagació de les subvariants de l’òmicron i amb l’objectiu d’arribar als no vaccinats. “El desplegament mundial del vaccí contra la covid-19 és el més gran i ràpid de la història”, subratlla. Tanmateix, alerta que una gran part de la població de més risc no s’ha vaccinat. “Tan sols el 28% dels més grans i el 37% dels treballadors sanitaris dels països amb ingressos baixos han rebut el primer subministrament de vaccins i la major part tampoc no ha rebut cap dosi de reforç”, detallen. A més, alerten que vint-i-set estats membres de l’OMS no han començat un programa de reforç del vaccí, onze dels quals són països amb pocs ingressos.

La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha dit avui que era molt probable que es comencés a posar la quarta dosi del vaccí a partir de la segona setmana de setembre. A proposta de la Ponència de Vaccins, la Comissió de Salut Pública estableix que la vaccinació començarà amb els més grans de vuitanta anys i els usuaris de residències i, més endavant, el rebran els més grans de seixanta.

Els andorrans més grans de vuitanta-cinc anys ja poden demanar hora per vaccinar-se amb la quarta dosi contra la covid-19. El govern destaca que és voluntari, segons les darreres recomanacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Sobre vaccins, la Conselleria de Sanitat del País Valencià ha activat vint-cinc punts per a vaccinar-se sense hora. També continua activa la campanya als centres sanitaris, on sí que cal demanar-ne. Diàriament, a les xarxes socials, s’informarà sobre les dates i hores per a vaccinar-se.

D’altra banda, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha liderat un estudi, publicat a Journal of Neurology, que relaciona la fatiga de la covid persistent amb l’ansietat i la depressió. S’estima que entre el 9 i el 49% dels pacients presenten fatiga quatre setmanes després de l’inici dels símptomes. Ara, s’ha conclòs que hi ha una relació entre fatiga i ansietat o depressió, però no queda clar si la fatiga és la que genera depressió o a l’inrevés, tal com detalla l’investigador principal de l’estudi, Marco Calabria.


Píndola de Jordi Goula: La reforma dels autònoms fa el primer pas

“El nou sistema de cotització per ingressos reals per als autònoms és més flexible i equitatiu i representa una protecció més gran per a aquest col·lectiu.” Ahir, durant la seva compareixença davant la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo del congrés espanyol, el ministre José Luis Escrivá va destacar que aquesta reforma –“estructural i de gran importància”– s’havia aconseguit una vegada més en el marc del diàleg social. I va afegir: “Amb el sistema nou, un autònom de cada dos tindrà accés a una quota més baixa que l’actual; tres de cada quatre podran pagar una quantitat igual que la d’ara o més baixa.” Hem de pensar que som davant un projecte de decret llei, per tant, perquè la reforma del sistema dels autònoms tiri endavant, ha de passar pel congrés espanyol. Sobre aquest pas, el ministre es va mostrar mostrat confiat. “Tinc la impressió que és un acord que rebrà un suport ampli, perquè és sostingut per tots els agents socials i les associacions d’autònoms. I és una aspiració de fa dècades dels treballadors per compte propi.”

I la veritat és que tots els comentaris que hi ha hagut sobre aquesta reforma han estat positius. No he llegit crítiques dures com unes altres vegades. Això vol dir que les primeres propostes del ministeri s’han rebaixat molt? Probablement. Almenys això es desprèn de les paraules de Lorenzo Amor, president de la Federació d’Associacions de Treballadors Autònoms espanyola (ATA) quan diu: “Ha estat un procés molt llarg i complex i he de dir que, si ara fa tretze mesos m’haguessin dit que avui celebraríem un acord, els hauria dit que era una entelèquia, atès que allò que ens presentaven era inassolible.” Vet ací, ahir era inassolible i ara han signat. Alguna cosa ha canviat.

Bé, això es diu a Madrid. I de vegades l’òptica és peculiar. Per això, vull saber què en pensa la gent d’ací. Si ho veu igual, vaja. D’entrada, l’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) considera que el pre-acord entre el Ministeri de Seguretat Social espanyol i les principals organitzacions d’autònoms a escala espanyola fa una passa endavant cap a la coherència amb el sistema de pensions i implicarà prestacions més bones durant la jubilació dels autònoms. En general, ho veu bé, la valoració és positiva. De totes maneres, deixa en l’aire un seguit de punts dels quals cal parlar més.

Per la seva banda, Autònoms PIMEC també ha valorat positivament l’acord assolit pel nou sistema de cotització al Règim Especial de Treballadors Autònoms, tenint en compte que és una norma de gran transcendència que afecta més de 500.000 persones a Catalunya. Així i tot, la presidenta de l’entitat, Elisabet Bach, considera és un punt de partida i no de destí i, per tant, demana que l’aplicació del règim transitori serveixi per a reconduir la reforma: “Ara per ara, és pensada per al treballador autònom, però té poc en compte l’autònom empresari.”

Segons Enric Rius, president de l’Autcat, hi ha un aspecte fonamental que no s’ha resolt. “A la junta de l’Autcat considerem que la proposta de cotització segons els ingressos reals és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms per equiparar, no solament les quotes, sinó també les prestacions. Ara, no n’hi ha prou d’establir les cotitzacions dels autònoms d’acord amb les necessitats de la Seguretat Social, més aviat caldria fixar-les tenint en compte les mancances dels autònoms i amb una perspectiva íntegra, i tenir presents els aspectes fiscals, també.” És a dir, cal pensar més en les persones i menys, únicament, en la recaptació. De fet, en tot allò que ha transcendit al públic, sembla que tan sols existeixin les cotitzacions, com si les prestacions, per exemple, no fossin importants. En el mateix sentit, la presidenta d’Autònoms PIMEC assenyala que s’ha de fer un pas endavant per protegir col·lectiu: “Especialment, cal revisar els condicionants perquè l’accés a aquesta protecció s’adapti més bé a les necessitats de l’autònom.”

L’Autcat també considera de justícia que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte d’altri i treballadors autònoms perquè, d’aquesta manera, es pugui treballar de manera clara per eliminar el frau mitjançant els falsos autònoms i també de l’economia submergida, que actualment representa un 22% del PIB.

Tant Autcat com Autònoms PIMEC tenen clar que això acaba de començar. Que tot just s’ha fet el primer pas. “El desplegament reglamentari ha de permetre de millorar els aspectes de relació interadministrativa per facilitar l’aplicació del nou règim, però també millorar el tractament dels supòsits dels autònoms societaris”, considera Bach. Rius recorda, per la seva banda, que a l’Autcat, més enllà del redactat final del decret llei, estaran molt amatents al redactat final dels reglaments i les ordres ministerials posteriors, que han d’implantar i dur a la pràctica l’esperit de l’acord. I caldrà estar-ho, perquè, d’ençà dels anys de Romanones, a l’estat espanyol s’ha dit: “Feu vosaltres la llei, que ja faré jo els reglaments.” La lletra petita pot acabar portant moltes sorpreses.

Però hi ha un punt, quan miro els nou trams en què es divideixen els rendiments i les quotes, que em fa ballar el cap. I és la regressivitat que hi ha a l’escala. M’explico. Si tinc un rendiment de 1.200 euros, per exemple, pagaré una quota de 291 euros, és a dir, un 24%. En canvi, si guanyo 4.500 euros, en pagaré 530, un 11%. I encara em sembla més escandalós el cas més baix d’aquell que guanya 600 euros i n’ha de pagar 200, un 33%! No s’ha detallat gaire bé o, senzillament, m’és molt difícil d’entendre.

I la cosa s’embolica encara una mica més. Rius em comenta que en molts casos pot haver-hi una sobre cotització per a l’autònom. “Els ingressos són els que són, però les despeses són les que marca Hisenda. Em pot sortir un rendiment de 2.500 euros, quan el guany real és de 2.000, perquè hi ha un seguit de despeses que Hisenda no considera exclusives de la feina i no les puc deduir. En aquest cas, pagaré cada mes una quota per sobre d’allò que em tocaria.”

En prenc bona nota. Suposo que després de tantes bones paraules com hi ha hagut, a mesura que vagi avançat el procés cap a l’aprovació, però, sobretot, quan es desenvolupi el reglament, sortiran aspectes que van més enllà de les cotitzacions i de la recaptació de cara a la caixa de la Seguretat Social. La reforma, tal com s’ha dit, tan sols acaba de començar.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat casos 19.128 casos i 189 morts

 

 

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 573.026.064 casos confirmats i 6.398.987 morts. Del total de casos, 543.007.796 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 91.942.744 casos i 1.051.235 morts;
–L’Índia, amb 43.847.065 casos i 525.930 morts;
–El Brasil, amb 33.506.282 casos i 676.551 morts;
–L’estat francès, amb 33.339.350 casos i 151.237 morts;
–Alemanya, amb 30.239.122 casos i 143.061 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 13.132.159 casos i 109.642 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Ouest-France: La quarta dosi de la covid s’administrarà a dones embarassades i a tots els col·lectius de risc (en francès)
–South China Morning Post: La Xina planteja d’alleugerir les quarantenes per minimitzar l’impacte en l’economia (en anglès)
-Deutsche Welle: Els casos globals de covid es dupliquen en sis setmanes, segons l’OMS (en castellà)


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any