Report diari sobre el coronavirus: Catalunya vol retirar la màscara dels exteriors, mentre que Puig creu que s’hi ha de mantenir

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
02.02.2022 - 19:50
Actualització: 02.02.2022 - 20:03

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Departament de Salut de Catalunya eliminarà les proves en massa als alumnes de les escoles i instituts dilluns vinent. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ho argumenta perquè la incidència baixa molt de pressa, sobretot entre els joves. Així mateix, es continuaran fent proves sistemàtiques als professors i als alumnes dels centres d’educació especial. Actualment, els alumnes vaccinats s’han de confinar quan a l’aula hi ha cinc casos o més de la covid-19. Ara bé, encara que hi hagi menys de cinc casos, els alumnes que no estan vaccinats s’han de confinar preventivament. Durant el mes de gener, s’han fet 441.809 proves d’antígens a l’entorn escolar supervisades a les farmàcies amb una positivitat d’un 7,4%. “És un gran esforç de diagnòstic”, ha dit Cabezas.

Sobre altres mesures anti-covid, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que demanarà al govern espanyol que es retiri l’obligació de dur la màscara en espais exteriors. Considera que, ara per ara, la mesura “no té gaire sentit” i creu que l’executiu espanyol serà receptiu a la proposta. Qui no s’hi ha mostrat partidari és el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Creu que la màscara és, a hores d’ara, l’element més eficaç i simbòlic per a contenir la pandèmia. “És important que al carrer, on tantes persones es contagien, la població sàpiga que encara som en pandèmia”, ha subratllat. De moment, el govern de les Illes no s’ha pronunciat sobre la qüestió.

La variant òmicron representa el 95,1% de casos de covid-19 de les Illes, i “l’òmicron sigil·losa” és present en un 3% de les mostres analitzades durant la darrera setmana de gener, segons que ha detallat el servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases. La resta, vora un 2%, s’atribueix a la variant delta del coronavirus. El percentatge correspon a les 11.000 PCR que s’han fet en els laboratoris públics de les Illes.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 3.685.710 casos i 36.237 morts, i actualment hi ha 767 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: Fort augment de la contractació indefinida al gener

Comencem bé l’any en el camp laboral. Avui hem sabut les xifres de la desocupació registrada, de les afiliacions a la Seguretat Social (SS) i de les contractacions del mes de gener. De totes tres destacaria, sens dubte, l’última, perquè els contractes indefinits signats a Catalunya durant el mes han estat un 21% del total, una xifra molt superior a la de la resta de l’estat espanyol (15%) i també a allò que era usual a casa nostra últimament. Aquests darrers cinc anys, la mitjana anual ha estat entre el 13% i el 15% i en els mesos de gener successius entorn del 15%. Vet aquí la bona notícia d’avui. Ara, és flor d’un dia o alguna cosa ha canviat? I té a veure la reforma laboral que s’ha d’aprovar aquesta setmana?

Habitualment, quan hi ha alguna dada bona en el terreny laboral, com la baixada espectacular de la desocupació EPA, que es va saber la setmana passada i referida al 2021, sempre hi ha lectors que em recorden que una cosa és la quantitat i una altra la qualitat. Penso que tenen raó, però no tenim dades concloents de la segona. Per això aquest mes vull aprofitar el fet que, abans-d’ahir, la revista Panorama Social, publicada per Funcas, contenia un interessant treball que es titulava “La qualitat de l’ocupació a Espanya és un 10% inferior a la mitjana de la UE-15”.

Per tot plegat, he volgut parlar aquest migdia amb un dels autors del treball, el catedràtic d’economia aplicada de la Universitat de Salamanca Rafael Muñoz, perquè em digués quina és la clau d’aquesta baixa qualitat, en vista del seu estudi. “La clau de la menor qualitat a l’estat espanyol és la por que tenen els treballadors de perdre la feina. Tenim un excés de precarietat. Normalment, pensem en la taxa de temporalitat que és massa alta –i és cert–, però molt sovint passem per alt que els contractes indefinits no són per a tota la vida i que n’hi ha molts que no duren més d’un any. La gent té por i així no podem anar”.

L’indicador que fa servir l’estudi per mesurar la qualitat d’ocupació es basa en l’agregació de quatre dimensions no monetàries que recollirien la qualitat intrínseca del treball, la qualitat de l’ocupació, els riscs laborals i, finalment, les característiques relatives al temps de treball i la flexibilitat. Aquestes quatre dimensions es complementarien amb una cinquena dimensió, no inclosa en aquesta anàlisi, que recolliria el salari.

Bé, en aquest indicador l’estat espanyol no arriba a la mitjana de la UE en tots els casos, i especialment en les dimensions de qualitat d’ocupació, fet que s’explica per l’alt índex de temporalitat del mercat laboral i pels riscs laborals a l’estat espanyol. Tot això explica el valor comparativament baix de l’indicador d’Espanya, pràcticament un 10% inferior a la mitjana de la UE-15 i un 20% inferior al país amb un índex més alt, Finlàndia. De fet, l’estat espanyol és el penúltim de la llista, només davant de Grècia. I conclou que l’ocupació a l’estat, en comparació amb el nucli de la UE, encara es ressent de la pitjor qualitat, pel que fa a la contractual i a les perspectives de desenvolupament professional.

El professor Muñoz em fa caure en una contradicció que és molt habitual. “Per una banda, les tendències que imperen en el món laboral avui apunten que, per als treballadors, és bo treballar a diversos llocs, per millorar el currículum, però la realitat és que la majoria valoren sobretot mantenir el lloc de feina. I d’això aquí no n’estan segurs.” Li dic que potser a Catalunya i a tot l’estat espanyol el fet que el turisme tingui un pes més gran dins l’economia fa que hi hagi més temporalitat i em respon que sí. Això no obstant, no justifica tanta diferència amb Europa. “Això explicaria uns quants punts de diferència, però no una taxa de temporalitat que és onze punts superior a la mitjana europea. Som al capdavant de la Unió Europea pel que fa a temporalitat. I això no té gaire sentit, sobretot per la escletxa existent.” I afegeix: “No és normal, per exemple, que el sector públic tingui també una taxa de temporalitat important.” I, finalment, em comenta que és possible que l’augment dels contractes indefinits del gener vagi lligat a la reforma laboral vinent, que mirarà de reduir-los. “Tanmateix, és massa aviat per a dir-ho.”

I, quant a les altres dades laborals que hem sabut avui, cal dir que el gener s’ha acabat amb 371.802 desocupats registrats a les oficines de Treball de Catalunya, la xifra més baixa d’un mes de gener d’ençà del 2008. Respecte del mes anterior, la desocupació ha crescut d’un 0,7%, i això indica un comportament habitual en un mes de gener. Però enguany es registra la pujada intermensual més moderada dels darrers cinc anys. Cal recordar que en les dades de la desocupació no hi ha inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació, perquè no s’encabeixen dins la classificació de desocupació registrada. Al gener hi ha unes 26.000 persones en ERTO, 581 menys que al desembre.

Quant a les afiliacions a la SS, al gener se n’han comptabilitzat, de mitjana, 3.482.514 a Catalunya. Segons la Generalitat, és la xifra més alta d’afiliació en un mes de gener de la sèrie històrica disponible (començada el 2004), però cal tenir en compte que també inclou els afectats per un ERTO. En comparació amb el mes anterior, les afiliacions han baixat d’un 1,04% d’acord amb el comportament habitual al gener. D’ençà del 2014, el descens dels mesos de gener successius ha voltat l’1%.

I aquesta és la situació del mercat laboral del gener, amb una millora clara en la contractació indefinida i una evolució que cal considerar relativament bona, tant en la xifra de desocupats com en la de les afiliacions a la SS. Esperem que continuï…


A tot el món, les darreres xifres són de 379.847.962 casos confirmats i 5.694.677 morts segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 76.519.190 casos i 913.960 morts;
–L’Índia, amb 441.630.885 casos i 497.996 morts;
–El Brasil, amb 25.625.133 casos i 628.132 morts;
–L’estat francès, amb 19.557.626 casos i 131.312 morts;
–Regne Unit, amb 17.515.199 casos i 157.409 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 10.039.126 casos i 93.633 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any