Un tombant, encara que siga poc concret

"El president Aragonès, clarament i lògicament enutjat, va posar en la teulada de Pedro Sánchez la continuïtat de les relacions que han tingut fins ara"

Vicent Partal
Vicent Partal
19.04.2022 - 21:30
Actualització: 20.04.2022 - 00:50
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Immediatament després de sortir a la llum pública el Catalangate, es va anunciar que l’independentisme faria un gest públic d’unitat i repulsa amb una conferència de premsa unitària al Parlament Europeu i una declaració pública del govern de la Generalitat.

De manera una mica inesperada, i també significativa, els dos actes van ser bastant diferents, tant de to com de contingut. A Brussel·les la imatge de la taula era potent i prometia molt. Puigdemont i Junqueras, acompanyats a banda i banda d’Elisenda Paluzie, Carles Riera i Xavier Antich, acaparaven totes les mirades, lògicament. No és habitual veure junts els dos dirigents més importants de l’independentisme, en un mateix acte. Però les darreres paraules de la intervenció inicial del president Puigdemont –que apuntaven a una cosa ben òbvia: que no és possible de continuar fent les mateixes coses ara que s’ha confirmat l’espionatge en massa del govern espanyol– van portar, en el torn de preguntes dels periodistes, a un bescanvi de discursos, especialment entre Junqueras i Puigdemont però amb incursions dels altres, que semblaven tornar-nos al passat. A aquell passat en què, normalment, sense dirigir-se mai directament l’un a l’altre –ells dos, o també Junqueras i Mas–, expressaven coses tan diferents i allunyades que era impossible de notar cap complicitat. Elisenda Paluzie també va afirmar que no pot haver-hi cap negociació amb un interlocutor que t’espia abans i després de les reunions. I va rebre la mateixa resposta.

En canvi, hores més tard, la compareixença del govern va ser molt més compacta. El president Aragonès va ser contundent quan afirmà allò mateix que ja havia dit a Brussel·les el president Puigdemont: que no pot ser que no passe res. I va voler deixar ben clar que les relacions del govern català amb l’espanyol, inclosa l’anomenada taula de diàleg, no poden continuar de la mateixa manera que abans. El president, clarament i lògicament enutjat, va posar en la teulada de Pedro Sánchez la continuïtat de les relacions que han tingut fins ara, tot i que va esquivar les preguntes més directes, descarregant les decisions a prendre en unes altres institucions sobre les espatlles dels partits.

Institucionalment parlant, té sentit que el president de la Generalitat, especialment si és al capdavant d’un govern de coalició, no es pronuncie sobre pactes i acords que els partits, inclòs el seu, fan en unes altres institucions. Però crec que la reacció més normal a uns fets d’aquesta gravetat, la més comprensible, seria que Junts trencàs immediatament el seu acord de govern a la Diputació de Barcelona, que tots els municipis on els uns o els altres han pactat amb el PSC reconsiderassen les majories i que tots els diputats independentistes en totes les cambres parlamentàries es posassen d’acord per exigir responsabilitats i congelassen qualsevol mena de col·laboració amb el govern espanyol, amb Pedro Sánchez, si més no mentre no hi haja respostes indiscutibles a les preguntes greus que ells mateixos formulen.

Així doncs, tot plegat, tot allò que vam viure ahir indica que som en un tombant, o en allò que podria ser i hauria de ser un tombant clar, però que encara és massa inconcret. Vejam si el pas de les hores i els dies, i l’actitud prepotent del govern espanyol, fan la feina que resta.

 

PS. Ahir vam fer una presentació molt especial de “Fronteres”, amb la participació d’Estel Solé, de Miquel Gil i de Lluís Foix. Ací trobareu la crònica de Joan Safont i també el vídeo de l’acte.

I m’agradaria destacar també avui aquesta entrevista amb la pintora polonesa Ewa Karpińska: “Intentar d’entendre què diferenciava els artistes catalans em va fer aprendre català”. La història és especialment emotiva per a nosaltres perquè Karpińska per practicar el català va començar a llegir VilaWeb i en fer-ho va descobrir el Closcadelletra de Biel Mesquida. I a partir d’aquest descobriment ha nascut una exposició a París al Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona, on fa unes poques hores s’han conegut tots dos.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
19.04.2022  ·  22:08

No sé què passarà; però després del que s’ha sabut, no hi ha cap possibilitat de col·laboració amb cap personatge de cap dels partits espanyols que formen part del govern espanyol. Allò del “si tu no vas, venen ells” referint-se a l’extrema dreta, ha quedat desemmascarat. “ells” també són els del PSOE i els de Podemos. Cal moure’s bé i de pressa.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
19.04.2022  ·  22:16

Molt em temo que el que fa Pere Aragonès és comèdia. Per això, també, la diferència tan gran de discursos a l’acte de Brusel·les: ERC es fa la valenta per a aparentar, però segueix obeïnt Madrid. I que JxC i ERC no parlin dels pactes amb el PSC té la mateixa lògica. Hem arribat a la classe política com a problema, fins al punt que el que hauria de ser un revulsiu es quedarà en quatre declaracions i tal dia farà un any.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
19.04.2022  ·  22:19

De moment Oriol Junqueres ja ha posat de manifest que el tema és greu, però no pot perjudicar la taula de diàleg. Amb això sol està tot dit, un nou foc d’encenalls, cosa que ja ens tenen acostumats. M’hi jugo un pèsol, que aquest afer a ERC li fa més nosa que altre cosa per als seus propòsits i que buscaran la manera de diluïr-lo, per vergonya de tots, ja hi estan molt avesats.

Victor Serra
Victor Serra
19.04.2022  ·  22:22

De moment les declaracions hi són. Ara caldria passar als fets . A veure si ho fan.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
19.04.2022  ·  22:23

Qui dies passa anys empeny.
D’aquí a quatre dies ningú, especialment els partits “independentistes”, recordaran res d’això.
Tornaran a votar el que mani Madrit, sigui el que sigui, i aniran destruint el país ben cofois fent la feina de l’amo.
Després, quan calgui els vots per continuant fen la feina que els agrada tant i fen contents els amos, duran uns dies, tornaran a ser els mes independentistes del mon mundial, per que sembla que no hi ha alternativa que no siguin ells.
Pot-ser que n’hi hagi una…
Amb una mica de sort aquesta alternativa es veurà a les municipals, total, votar un partit local independent tampoc és tant dolent.

Frederic Varela
Frederic Varela
19.04.2022  ·  22:28

Cada vegada és més incomprensible la postura d’ERC i sobretot la del seu màxim dirigent. Sembla ben bé que vagi patir una rentada de cervell durant la seva estada a la presó. Suposo que coneixeu la història del cavall de Troia. Doncs molt em temo que l’independentisme ja té el seu.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.04.2022  ·  22:35

Com voleu que Junts/Puigdemont trenqui amb el PSC si és incapaç de denunciar tres-cents cinquanta anys de tirania contra la nostra Nació?

¿Com voleu que ERC/Junqueras trenqui la fantasmal taula si està estupiditzat pel poder d’Espanya?

Cada dia està més clar que TANT ELS UNS COM ELS ALTRES VOLEN ELS DINERS D’ESPANYA I EL PODER.

jaume vall
jaume vall
19.04.2022  ·  22:49

I alguns encara lamentaran que una part significativa de votants independentistes decideixin no votar més els partits que traeixen programes i electors. I encara els acusaran de poc patriotes o de forassenyats per regalar el Parlament a l’unionisme. I si no hi ha noves formacions, o les actuals no rectifiquen, lamentaran els qui es decideixin pel vot en blanc. I els acusaran d’espanyolistes, o d’independentistes ingenus.

No entendran que primer hem de ser demòcrates, cívics, lliures, exigents i responsables. I després o a la vegada, independentistes.

I si fas confiança als partits que t’han enganyat més d’una vegada, serà normal que et tornin a enganyar. I si no ho veus així, aleshores ets còmplice de la manca de qualitat democràtica que arrastra el país, per obediència acrítica als gestors d’uns partits que miren més per la seva conveniència que per als ciutadans.
I som ciutadans, oi ? O som súbdits?

Ramon Perera
Ramon Perera
19.04.2022  ·  22:54

Jo no crec que sigui un tombant, per poc concret que sigui. Penso que hi haurà un tombant quan siguem capaços d’organitzar-nos per fer la independèncian i és molt improbable que aquesta organització sigui cap de les que tenim actualment.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
19.04.2022  ·  23:06

Me sap molt de greu Vicent però no albir la més mínima esperança de que el CatalanGate suposi cap mena de canvi.

Tot plegat em recorda massa a les sentències contra la immersió lingüística i el “català no es toca” d’Aragonès que va desembocar en ni més ni manco que introduir el castellà com a llengua vehicular.

Toni Arregui
Toni Arregui
19.04.2022  ·  23:09

D’aquesta me de govern poc que espero res de bo. I en Partal sembla que tampoc, donat que espera que Ñ, que mai ens falla, faci la feina…

Jaume Riu
Jaume Riu
19.04.2022  ·  23:20

SOM EN UN TOMBANT
Hem sentit expressions literals que ens treuen de dubtes:
“La confiança amb el govern de l’estat i les seves institucions és mínima” diu Pere Aragonés, el mateix dia que el seu superior diu en públic al Parlament Europeu que “no regalaran la bandera de la negociació”.
Pere Aragonès i Oriol Junqueras diuen el contrari per treure conclusions del mateix fet.
Poques vegades han deixat tan clar que ens enganyen. Ara en tenim una evidència objectiva i, en efecte, som en un tombant perquè gairebé res no tornarà a ser com abans.
Paluzie, Riera, Antich, Puigdemont i tots nosaltres, en som testimonis.

Matteo Bianchi
Matteo Bianchi
19.04.2022  ·  23:32

Es necessita un gest de fermesa, sense calcular si o fem bé o no, sense caure en la po’ de equivocar-nos, de lo que pot passar.
Només un gest de fermesa ens pot tornar la dignitat.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
19.04.2022  ·  23:38

Incomprensiblement molt em temo que ERC continuarà donant suport al gobierno de Madrid.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
19.04.2022  ·  23:54

¿Com podem pensar que uns polítics espanyols i espanyolistes, com ho són els polítics catalans autoanomenats independentistes, puguin posar-se en contra dels interessos d’Espanya?

¿Com pot ser que tinguem tantes ganes d’autoenganyar-nos?

Berta Carulla
Berta Carulla
19.04.2022  ·  23:56

Pobres espanyols, patètics i lamentables: milions d’euros es gasten per a espiar-nos però encara busquen les paperetes del referèndum.

Jaume Soler
Jaume Soler
20.04.2022  ·  00:07

No faran res. Sols fan el numeret dels ofesos i ploreners. Fa vergonya de veure’ls.
No tenim més opció que treure’ls del govern a les pròximes eleccions. Treure’ls la poltrona és l’única cosa que els farà reaccionar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
20.04.2022  ·  00:36

Açò és la nostra “Marxa de la Sal”.

A Gandhi li costà moltíssim posar-la en moviment, però conforme s’anava acostant a la mar les adhesions de gent anònima augmentaven.

Aquest moment fa anys que el somnie despert. Seré propositiu:

1r. Tombar el govern colonial de Madrid, el que siga, tantes voltes com calga. Igual q van fer caure al de Nixon per molt menys.

2n. Marcar el camp de guerra oberta. Nació contra nació. La nació española té la seua trinxera. La Catalana la nostra. Igual que fan la russa i la ucraïnesa.

3r. No ens ha d’importar un ble, que en aquella trinxera també hi ha gent decent. Com a l’estat colonial español que ací també n’hi haja.

4t. Ens cal un Servei Nacional d’Intel·ligència, que dirigisca aquesta guerra a l’ombra, igual que els españols tenen el CNI, que és qui governa realment el regne d’españa, sent els polítics que veiem mers titelles d’aquell.

5è. Crear-li a l’estat totalitari español tots els entrebancs i dificultats arreu del món. Que li fem la propaganda global arreu del món a “l’españa real”.

6è. Les pèrdues econòmiques que li causem han de ser superiors als 80.000 € annuals que els reporta tindre’ns colonitzats. Igual que li passa a Rússia amb Ucraïna.

7è. No es tracta només d’atansar el segon estat català lliure, sinó assegurar-nos un lapse de temps per anar afermant els que aconseguim i incrementar fls següents fins assolir alliberar la nació complerta. I per això cal que el regne d’españa esdevinga una mena de nova Iugoslàvia. Fer-la desaparèixer del mapa d’Europa.

8è. Deixar de col·laborar en qualsevol iniciativa española. No violència però també cap cooperació.

9è. Tot diputat nacional eixit d’aquesta terra ha d’abandonar el Congreso español. Qui no ho faça ja s’autoexculparà del seu col·laboracionisme i 5ªcolumnisme amb l’estat colonial. I aquesta esquerda ha de trinxar els moviments d’alliberament nacionals. ERC es quedarà, i també Compromís, Bildu, el Bloque, etc. Tant s’hi val….ja maduraran mentre passen vergonya dient que ocupen un espai que ocuparia un feixista español, quan realment en aquell estat no pinten ni fava, ni tampoc importa el titella-feixista que hi estiga, perquè en aquesta guerra de descolonització es juga en un altre nivell on ells no arriben.

10è. Quan diguen que “governen per a les persones” és fals. En un estat colonial el que fan es recuperar 4 molles quan t’estan robant el pa sencer cada dia. Dóna igual si ho diu Rosique, Oltra, Colau, Armengol, Rufian, Baldoví, Bel, Nogueras, Puig, Aragonès, Illa, Iceta, etc. perquè l’única cosa que fan és justificar, consolidar i perpetuar l’esclavatge d’aquesta nació sota el poder a l’ombra de l’estat de Madrid. Quan dic “Madrid” no és eixa parida d’afegir “com a concepte” sinó el real: la màfia que usa l’estat com a tapadora legal de cara a l’interior i a l’exterior.

11è. La Batalla de València fou el preàmbul d’aquesta guerra, l’operació jutge Garzón, l’esmolament de la maquinària colonial, la creació de C’S l’intent de fracturar en mil bocins aquesta societat colonitzada, l’ensolsida dels estatuts valencià i principatí a escapçar-los al TC (el valencià tombat amb el Decret de Nova planta del segle XVII !) i el catalunyès amb la Plana/Ribot d’en Guerra), l’atemptat a la Rambla per donar un “petit ensurt” i ficar-nos l’exèrcit regular amb una “excusa” (atemptat de falsa bandera) creada per ells mateixos amb 15 morts injustificables. L’1 d’Oct, repartint estopa i nosaltres fent el préssec amb eixa parida de “som gent pacífica”, i la cirereta, que tots intuïem de que som sota la llurs lupes.

12è. Cal cercar tots els mecanismes possibles per a aconseguir que el deute que arrossega l’estat amb entitats bancàries i financeres convertisca l’estat español en bonus-fem.

Josep Blesa (València)

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
20.04.2022  ·  01:16

Res
No passarà res

Ed Garrido
Ed Garrido
20.04.2022  ·  02:35

Quanta rao te el Sr Blesa, eh Sr Partal?

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
20.04.2022  ·  03:19

Ha de ser un tombant. Un tombant que pot fer perfectament que tot es comenci a moure de debò. Al Canadà, (on jo visc de fa dècades), tret del Quebec, dels meus estudiants i de 4 gats més, a molta gent li és indiferent Catalunya , per bé que abans era molt pitjor, abans de l’1 d’octubre de 2017. Perquè aquesta data va posar Catalunya al mapa de molts canadencs. No les tremendes manifestacions per a la independència (a penes se’n deia res), sinó el dia del referèndum. I va ser al mapa dels canadencs perquè l’1 d’octubre Catalunya va ser a les notícies, i hi va ser molt, i hi va continuar durant una bona temporada. Ara, ja fa uns anys que Catalunya torna a ser invisible a les notícies –fins ahir. El CatalanGate ens ha tornat a posar en un lloc destacat. Jo, que conec Canadà (sóc canadenca), us asseguro que el CatalanGate ha estat sonat aquí i, per tant, a d’altres llocs del món. S’ha d’aprofitar, ha de ser un tombant per arribar a la independència d’una vegada per totes.
A sota teniu un enllaç a la CBC del Canadà. Una notícia, i llarga, sobre el CatalanGate. Repeteixo: no havia vist res així des de l’1 d’octubre de 2017 (per molt estrany que us resulti a vosaltres).
https://www.cbc.ca/news/world/citizen-lab-catalan-spyware-1.6422658

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
20.04.2022  ·  05:21

No tenim cura. Ens l´han fotut per tots costats , ens han enganyat diàriament, se n´han rigut a la cara constantment, i …, tenim esperances amb els polítics! Però no us penseu que parlo només dels de Castella. Amunt aquest poble, d´una vegada!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.04.2022  ·  05:28

Aragones es el PINTAMONES del parroco indultat, i el Puigneró el Pintamones del Aragones del psoe.gate. ERC.JUNTS son els nens malt criats del PSOE.PSC

ramon Feixas
ramon Feixas
20.04.2022  ·  05:52

Per a poder fer àpat, prèviament hi ha hagut un moment en el que la patata s’ha de pelar. El franquisme és una patata de mal pelar. A més, té bonys molt negres que ho embruten tot i fan difícil l’aprofitament dels valors comunitaris que els súbdits de la Corona han de fer emergir enmig de tanta brutícia.

Carme Garcia
Carme Garcia
20.04.2022  ·  06:36

Estem molt acostumats a les declaracions de ER fen veure que es la més independentista de tots, Aragonès va fer el seu paper per quedar bé debant les miserables declaracions de Junqueras, però es la realitat que ER a Madrid te les ordres de fer costat al Gobierno, es el preu a pagar per la llibertat personal, no a la que es deu que es ela del seu poble Catalunya. Per l’altre banda el President Puigdemont va deixar clar que s’ha de trencar ,doncs el seu partit ací ha de trencar com molt bé diu en Vicenç tots els pactes. Junts sortiria reforçat davant de ER , i si no es així ara té la oportunitat el President de deixar la Presidencia de Junts, i demostrar que no tot si val.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
20.04.2022  ·  06:48

Potser m’enganye, però e que he sentit és:
1- Aquest afer no trenca la taula de diàleg (Junqueras)
2- Hem perdut la confiança (Aragonés)
3- El Govern espanyol ha de treballar per a restablir la confiança (Aragonés)
4- La confiança es restableix impulsant una comissió d’investigació.(Aragonés)
5- Treballarem per a restablir la confiança el més aviat possible. (Sàncrez)

En conseqüència, hi haurà comissió, i tots muts i a la gàbia.

Sabeu aquells que diu…….Fes una comissió sinó vols solucionar res.

Josep Frigola
Josep Frigola
20.04.2022  ·  07:02

Que hi ha escoltes i espionatge fa anys i panys que és sabut. Només que ara s’ha documentat internacionalment i s’ha vist l’abast de tot plegat.
Però, canvia res de fons? L’emprenyada i les declaracions són només una gesticulació inevitable davant la publicitat feta, o ens les hem de prendre seriosament?
És que costa de creure que els dirigens que ja sabien que eren espiats i que pactaven amb qui els espiava tot i sabent-ho, ara, pel fet de fer-se públic el tema canviïn l’estratègia.
Em temo que, passada la febrada, tot tornarà a la normalitat autonòmica. I tant de bo m’equivoqui.

Ernest Vidal
Ernest Vidal
20.04.2022  ·  07:04

Completament d’acord amb Josep Blesa.

Salvador Molins
Salvador Molins
20.04.2022  ·  07:25

És un engany, una cortina de fum. Cap esperança, cap confiança, ara deu tocar l’hora de mirar el tant per cent de simpatia i acceptació, res més!

Per tant no ens deixem enredar, perquè tot això també és una cortina de fum per a distreure’ns del que és veritablement important i amb tot allò que volen sortir-se amb la seva.

Sobretot la votació de la Llei de la Vergonya, obrint portes al castellà, per descarregar-se de les seves obligacions, del seu alt grau de fracàs que ja se’ls fa indigerible, necis i inconscients, tot carregant-se Catalunya, carregant-se l’acolliment dels nouvinguts en català, carregant-se el 75% restant d’immersió lingüística, negant d’entrada la possibilitat d’exigir a tothom ple domini del català, la igualtat d’oportunitats, la possibilitat d’inspeccionar i d’exigir donar reforç lingüístic a qui li calgui, … en definitiva tractar amb respecte el català per tot el que és i el que significa, com l’ànima i el primer valor del nostre Poble.

Un seguit de qüestions que els nostres polítics mai han tingut ni la cura, ni la dignitat, ni la vàlua de defensar, legislatura rere legislatura. Sempre la llengua ha sigut la ventafocs, tot passa davant de la llengua i ha de ser el revés.

Els pressupostos han de ser magnànims, justos per a la llengua i l’ensenyament, valors fonamentals de tota societat.

Llengua i ensenyament han de ser intocables, així s’han de defensar!

Els nostres polítics començant pel president fins el darrer mico no poden ser dèbils, pusil·lànimes i esquifits! On tenen el vigor i la fortalesa? Què falla aquí?

Quan arribin eleccions el primer valor a tenir en compte ha de ser la Llengua.

Si volem salvar el present i el futur de la Llengua Catalana, de la nostra nació i de la nostra independència, aquestes crisis que estem passant ens hi han d’ajudar, hem de prendre consciència dels valors que tenim entre les mans.

Vam decidir, vam votar, vam guanyar, siguem-ne conscients tots, fem-nos República Catalana Independent, lleials al 1r d’octubre, edifiquem-la ja en el nostre interior i en la nostra comunitat, enxarxem-nos en línies d’interessos i acció sobre els territoris de la nació, censem-nos al CxR, siguem república, … si som, siguem!

No esperarem vint anys, no esperem quan ja siguem morts! No demanarem permís, no esperarem ordres, …

És ara que ho hem de fer. Apoderem-nos i persistim d’una punyetera vegada!

Tots!

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
20.04.2022  ·  07:43

Sr. Partal:ens cal molt més perquè se’ns aixequi la gana d’anar a votar.

Joan López
Joan López
20.04.2022  ·  08:00

Junqueres no va ser espiat,tampoc Rufian,ni sergi sol,ni Tardà, molt curioss no?
Tots els comentaris que he llegit, i el que he sentit deixan veure clarament,que els independentistes de veritat estàn força cabrejats,no tenim ni un sol motiu per seguir confian en un estat criminal. Aixi doncs crec que es el moment que Puigdemont doni ordres de trencamet de pactes amb el PSC i si no li fan cas,sortir de Junts i fer un partit nou,però no es pot continuar tal com vol junqueres i aragones,el que ha fet el govern de madrit es gravissim,aprofiteu-lo.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
20.04.2022  ·  08:00

Ja no confio en cap “tombant” dels nostres politics.
En cap d’ells.

Jordi Torres
Jordi Torres
20.04.2022  ·  08:05

La veritat, Vicent, jo la contundència del MHP Aragonès no la vaig veure per enlloc. Dir que estàs molt i molt enfadat per, tot seguit, exigir que qui t’està espiant faci una auditoria interna, és una broma.

Potser el meu escepticisme es deu al fet que ja fa temps que el MHP utilitza aquesta vehemència de plàstic en els seus discursos, i que no acompanya les seves paraules amb fets, que és el que compta.

Potser és que abans ja havia escoltat la paràbola de la bandera i el negociador, del Sr. Junqueras, que cada cop més sembla que no toqui ni quarts ni hores. Va parlar de que “ens miren”, i els que ens miren estaven en aquella sala, esperant una reacció contundent.

Contundència haguera estat, dir que dones per acabat el diàleg amb el “gobierno”, ja que tot apunta que es tracta d’una operació d’estat, i, o bé el cap de l’executiu l’ha impulsada personalment o bé n’està al corrent (i si no ho està, és un incompetent que no controla les institucions de l’estat). En qualsevol cas, ha deixat de ser un interlocutor vàlid.

Contundència seria dir que, donat que no hi pot haver diàleg, Catalunya seguirà el seu propi camí per a fer complir a la voluntat democràtica del seu poble.

Contundència seria, exigir una auditoria externa, només externa, per saber l’abast dels actes delictius de l’estat i prendre les accions legals que calguin.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
20.04.2022  ·  08:11

Cap esperança amb aquests polítics. Perquè són polítics. Una paraula que comença igual que policies. Ens mantenen en l’ordre establert.

Josep Morell
Josep Morell
20.04.2022  ·  08:17

Tombant i tombant sense moures mai del lloc. Villarejo i l’Iman de RIpoll , 25% castellà…….

Pep Agulló
Pep Agulló
20.04.2022  ·  08:31

ELLS, DISPOSATS A TOT…

El canvi és el que passa quan no s’espera que hi hagi cap canvi… Ja pots piular, si l’ase no vol beure.

Un esdeveniment d’aquest calat és evident que remourà moltes coses. Ara, a més de la justa indignació, calen fets…

En l’àmbit de la classe política, en primer lloc, deixa als autonomistes que recolzen Sánchez en una situació indefensable. Si Sánchez ja no volia ni sentir a parlar de la Taula, ara Aragonès li posa condicions per castigar-lo (ha, ha…).

Patètic en Junqueras parlant de què “no li cedirem la bandera de la negociació”.

També força que Junts, ERC i la CUP trenquin qualsevol acord amb el PSC…

Però la reacció del nostre veí, Espanya, és realment clarificadora. Els mitjans, silenci absolut. Els aplicats togats del dret de l’enemic contra l’independentisme , ben bé que apliquen, també, el “dret de l’amic”: tapar els tripijocs de les clavegueres de l’Estat. I el “gobierno” dient que ells no són, sense importar-los saber qui ha atemptat contra el dret de tants ciutadans catalans. Quin govern d’Europa no haguera proposat d’entrada una investigació davant fets tan greus… Això ja els delata. Els mentiders se’ls caça al vol.

PS. El “tTribunal de Cuentas” actuarà d’ofici davant una despesa tan bèstia per uns fets suposadament “anticonstitucionals”?

Albert Miret
Albert Miret
20.04.2022  ·  08:33

L’exercici de baixar de la figuera es torna costum. Primer pujar i després baixar. La figuera és un arbre molt traïdor, perquè la fragilitat de les seves branques no responen a la robustesa aparent, i quan es trenca una branca, ho fa en sec, com la paciència i no de mica en mica, com els nostres governants. Per això les persones s’hi trenquen coll i barres en refiar-se d’una estètica que és falsa.
A Ucraïna, el valent president Zelensky es deu mullar els pantalons de tant riure sentint aquests discursos dels qui voldrien ser aspirants a pretendents de concursants a presidents…de Catalunya.
Ahir vaig passar autèntica vergonya per enèsima vegada sentint els discursos d’uns discapacitats polítics que no poden continuar sent-ho perquè mostren en públic la seva por i la seva fascinació pel poder enemic. No pot ser que diguis per un micròfon com a president d’un país irritat fins a demanar l’extremunció, que se t’ha acabat la paciència, però que si t’expliquen la rondalla xinesa de sempre, llavors te’ls tornaràs a estimar com el primer dia. Això recorda allò de: “Aquests són els meus principis, però si no li agraden, en tenim d’altres”, i és la resposta exacta de la dona maltractada, i tots sabem que la història de la dona maltractada, s’acaba amb la mort la majoria de les vegades.
La vergonya dels catalans s’està fent costum i tristament té el seu centre i la seva icona en un govern permès i espiat per l’enemic.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
20.04.2022  ·  08:40

Aragonès: “La pilota està a la seva teulada”.
Doncs no. Som molts que no volem jugar aquest partit pervers interminable.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
20.04.2022  ·  09:19

Jo crec que si fós Junts qui comencés trencant pactes de seguida, començant per la DIBA, i retirant-se dels JJOO que tant ha defensat Canadell, donaria valor i credibilitat a les paraules del president Puigdemont. I això sí que seria un tombant. Junqueras va fer un trist paper a la roda de premsa i en el discurs d’Aragonés no hi vaig veure cap enfrontament real, només amenaces buides com les que fa habitualment. En Pedro Sánchez ja deu riure preparant la propera humiliació a la que el sometrà…ah i per cert es veu que els JJOO No queden ‘afectats’ pel CatalanGate segóns el govern…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
20.04.2022  ·  10:05

Bé, ja tots ens han fet saber quant indignats estan, Ara, fets i no paraules. Som a l’aguait.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.04.2022  ·  10:08

Per descomptat, si hi ha honestedat, si encara queda honestedat política vers l’independentisme, s’han de trencar tots els pactes amb PSC-PSOE o amb Podemos-Comuns a tot arreu. Aquí, a espanya i a Europa, fins que no s’investigui seriosament i a fons les responsabilitats polítiques i penals.

El resultat haurà de ser inhabilitació i presó per espionatge a rivals polítics i per MALVERSACIÓ de fons.
Riu-te’n de les motivacions del Tribunal de Comptes per a investigar l’independentisme., patètic.

Ja estic pensant en el mateix Zoido, la Soraya Saenz de Santamaria, en Lluís Cobos, etc…, i potser fins i tot M.Rajoy, etc., etc., amb Pedro Sánchez i Grande Marlaska com a continuadors i encobridors

La pregunta a fer també, davant de la evidència de que espanya NO és una democràcia sana, si no una dictadura colonialista amb pell de xai, és si al Parlament Europeu aplicaran un cordó sanitari a TOTS els càrrecs espanyols de PP-PSOE-C’s que tenen infiltrats.?

Si s’està investigant espanya, Hongria i Polònia, no te sentit que en formin part de la Comissió d’Investigació, ni que estiguin al front de la Comissió d’Afers Jurídics i altres semblants, cap dels membres dels països i dels partits investigats, se’ls ha d’apartar si més no provisionalment, perquè poden eliminar proves i manipular fets.
Cap presumpte culpable se l’ha deixat mai que s’investigui a si mateix.

Pel que fa a ER (abans ERC), què farà? La intervenció unitària ahir a. Brussel·les del Gran Botifler, que segueix apostant pel “diàleg”, l’Oriol Junqueras d’ER, la vaig considerar oportunista o obligada, perquè no tenia més remei no perquè estigués en contta del seu tarannà de suport a l’espanyolisme.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
20.04.2022  ·  10:10

La Catalunya espanyolitzada, no es mourà ni l’interessa res de tot això. Es una cosa més i no cal sortir al carrer. El pobre titella de titelles, explicant les notícies de les 9 al canal colonial, una vegada feta la publicitat a ERC, li tocarà parlar del gran allau d’escriptor de reconeixment mundial que aterrarant als pobles en motiu del pobre sant Jordi.
Cal, a les properes eleccions, recolzar gent valenta per estar disposats a la confrontació total ¡¡¡¡

Partal: no faci el ridícul amb la contundència del tal Aragonès..
Senyor Blesa: si, però si els nostres propers polítics, parléssin dels 16MM i de res més, aniríem més ràpids.
Senyora Carulla: pensi que els diners que es gasten, són els seus i els meus, aquells que podien servir per fer un hospital o allegeurà la vida d’un pensionista.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
20.04.2022  ·  11:08

Suposem la notícia a l’inrevés: és el govern català que ha espiat.
Ja us imagineu quines serien les conseqüències, oi? Quanta artilleria política, jurídica i mediàtica es desplegaria, oi? És clar: l’independentisme català és, per a ells i elles, un enemig a batre.
Ho va deixar clar ahir la portaveu del govern espanyol qua parlava de protegir-se mitjançant el secret oficial quan “ells i elles” estan en risc.
Doncs, això, aprenguem-ne i actuem-hi en conseqüència.

Josep Soler
Josep Soler
20.04.2022  ·  11:55

La compareixença del Govern Aragonès posterior a la Taula de Brussel·les, per a mi ja estava devaluada, pel possible acord entre els dos partits que formen part del Govern autonòmic actual.
El que vaig celebrar de valent, va ser l’acta de Brussel·les, perquè allà es dirimia quelcom d’espontani (la rapidesa de l’acte, amb la compareixença -en el seu ambient- del President Puigdemont, dels Srs. Junqueres, Antich, Paluzie i Riera) presumia que cadascun d’ells, sense molestar als altres presents, expressés – força- els seus punts de vista i crec que així mateix va ser.
Aixi va transcórrer la sessió, em la clara incomoditat i nerviosisme del Sr. Junqueres (visible pel seu temperament excitable, molt mes que de polític) per haver de recusar l’executiu espanyol pel seu grandiós escàndol, pel que contrastava en la vehemència condemnatòria dels altres quatre components de la taula.
Una vegada mes es confirma (perdoneu-me la meva personal sospita) que els acords entre Junqueras i Sànchez, van força mes enllà del que el mateix partit seu d’ERC, sospita.
Per això segueixo en la creença, que la parodia de la “Taula de negociació” es mantindrà ferma i que els habituals portantveus com Sol, Tardà, Rufian extra…(amb la col·laboració de la CORPO) retornaran amb força diligencia l’aigua de l’entrega i la col·laboració, cap al seu moli de sempre.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
20.04.2022  ·  12:13

Veient que JUNTS, ERC i tota la resta simplement denuncien el que ens han fet i res més, hem d’entendre que aquesta magnífica “finestra d’oportunitat” es deixa passar.

Ja pot passar qualsevol cosa greu que pugem arribar a imaginar, que els partits no canvien els objectius que tenen marcats.

Denunciar l’espionatge està molt bé, però si no es fa res més (que no es farà), hauran anat a queixar-se, a fer la víctima, a pidolar que els donin la raó i… ocasió perduda.
Bé, i de retruc, estaran fidelitzant les parròquies de votants, que això sempre ho tenen a l’ordre del dia.

El victimisme sempre ha donat molts vots, Tan ERC com JUNTS en són experts i darrerament (presos, llaços…) amb molt bons resultats.
La gent s’identifica amb les queixes i simplement per això els acaba votant.

Per cert, la roda de premsa, de vergonya aliena. Des del primer intervinent al darrer, de perdedors totals. Amb aquests líders polítics, com no sigui que algú se’n compadeixi, la independència no la veurem pas.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
20.04.2022  ·  12:34

Crec que queda clar que ja no ja cap possibilitat de negociar res amb l´estat espanyol tot aixo és molt greu. Si el govern central tingues decencia hauria de donar explicacions encara que només sigui per ètica per tant ara més que mai seguim treballant per la independéncia

Ricard Collado
Ricard Collado
20.04.2022  ·  14:01

Sempre he pensat que més enllà de l’indult condicionat als presos polítics , hi ha alguna cosa térbola amb la qual fer xantatge.
De no ser així no s’enten aquesta claudicació i messelisme constant, fa por pensar que deu haver-hi

Carles Benito
Carles Benito
20.04.2022  ·  15:37

En el vostre article editorial d’avui hi trob un excés de bonhomia, quasi ingenuïtat envers el pere…

El pere ens ven, en un discurs tan abrandat com deplorable, la interrupció d’una taula de diàleg (que mai no ha existit i que sempre hauria d’haver estat de negociació) quan fa dies que diversos personatges del govern de l’imperi fan declaracions tot anunciant que la taula és morta i, parlant clar, venen a dir que si s’ha de reunir de nou algun dia ha de ser per a la rendició incondicional…
Vaja, un episodi més de la comèdia autonomista d’erc mitjançant un discurs vergonyós en el qual els continus entrebancaments mostraven el neguit de qui no es creu allò que diu i a més sap que no s’ho creurà ningú… Vaja que se sap interpretant un paper penós…

Joan Royo
Joan Royo
20.04.2022  ·  16:01

Depriment Aragonès que encara espera explicacions del gobierno, ja li n’han donades el Sánchez, una menistra de no sé què i la mòmia ressuscitada del ministeri de guerra. I aquest president que s’ajup contínuament suplica explicacions. El seu conseller d’Interior l’ex-sociata Elena piula com si res, que no abandonaran la taula de diàleg. Són d’una baixesa impossible de superar.

Joaquim L’Optimista
Joaquim L’Optimista
20.04.2022  ·  16:22

Menos comentarios, menos aceptar decisiones de junqueras y el MHcabezon aragones, como darles la confianza que dentro de veinte años de pactar con el gobierno de españa seremos independentistas de bien. Mas fe, mas ilusion, mas anhelos de esperanza en la peticion llena de verdad en el hombre que con nuestros votos y con la fuerza de la voluntad , desde el exilio acosa, ataca y molesta totalmente a ese gobierno de españa. Poca memoria tenemos si hemos olvidado las palabras de ese hombre cuando dijo: cuando en el CXR seamos minimo un millon de asociados, sera el momento de dar todo el valor, el deseo la ilusion mostrados el 1 de octubre de 2017. Si le damos lo que nos pide y no cumple, es muy secillo darse de baja. Para estar dando veltas sin ninguna decision,ninguna, desde la Generalidad, sobre la independencia, es mucho mas facil dar unos meses de credibilidad aCARLES PUIGDEMONT

Alícia Larrañeta
Alícia Larrañeta
20.04.2022  ·  17:23

BLESA PRESIDENT!!!!
Tens el meu vot incondicional
Totalment d’acord amb tu, només cal que ens posem a fer la feina, nosaltres perquè els polítics només hi son per bla,bla,bla i parar la mà per cobrar la nòmina de l’amo

Xavier Clèries
Xavier Clèries
20.04.2022  ·  17:28

Què podem esperar d’un estat que ens maltracta des de fa segles? Alguns no saben o no poden o no volen deixar de ser víctimes. El primer pas, plantar cara, denunciar i ser valents per mantenir l’actitud de lluita constant.

Montse Milian
Montse Milian
20.04.2022  ·  18:00

En quan al Catalangate, poca cosa a dir, excepte que vull fets. I fets contundents: acabar immediatament amb tots els pactes de govern amb els responsables d’aquest afer.

Ara sí, vull elogiar la festa/presentació de “Fronteres”, l’últim llibre de Vicent Partal ahir al CCCB. Va ser un acte profundament emotiu, càlid, cultural, interessant, formatiu i també divertit. Impagables les participacions de Miquel Gil, Estel Solé i Lluís Foix. Lamentablement, el temps va impedir que s’allargués la conversa/debat final entre Vicent Partal i Lluís Foix.
Enhorabona a VilaWeb per l’organització de l’acte.

Anna Linares
Anna Linares
20.04.2022  ·  19:34

Estem tan desenganyats que ni aquest fet ens dona esperançes de que hi hagui un canvi, i mira que es greu, però ne’m vist de tans colors i que res es belluga que crec que no passarà res de res!!!!

Antoni Morros
Antoni Morros
20.04.2022  ·  19:41

No passarà res de res. Cap tombant ni per aproximació. Suggereixo el que sí que seria un tombant: que els d’ERC no li votin favorablement els propers pressupostos ni cap altra proposta que faci el Gobierno de Madriz. Però això no passarà, com es sabut. Em sorprèn absolutament que el Sr. Director hi vegi un tombant en el seu editorial. No ho acabo d’entendre.

Albert T
Albert T
20.04.2022  ·  22:09

Pensar que aquests botiflers caragirats, que han tingut els pebrots de TRAIR la gent de tot un país que confiava en ells, canviin ara per això, cosa que a més, tret que siguin del tot imbècils, ja sabien que hi era, és senzillament de creduls lliristes quan no d’indigents mentals directament! Ara bé, també és cert que, pel que vota la gent del que el que se’n diu independentisme, n’anem sobrats fa temps d’aquestes “qualitats”!

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies