La tertúlia proscrita

Pedro Sánchez i el català a Europa -o com tornar a prendre el pèl

  • El govern espanyol ha posat la proposta en una via morta perquè així pot jugar a fer veure que li importa la llengua, però no és així

Vicent Partal
19.09.2022 - 21:40
Actualització: 20.09.2022 - 09:01
VilaWeb

La mesa del Parlament Europeu va rebre ahir la petició formal del govern espanyol perquè es puga parlar en català, basc i gallec als plenaris de la institució. Caldrà veure què en farà, la mesa, d’aquesta demanda, però d’entrada és imprescindible de recordar que el 2006 ja es va rebutjar una demanda semblant, tot afirmant que el català no és llengua oficial de la Unió Europea i que per això no és possible de parlar en català al parlament. Més i tot: ja aleshores les institucions europees van indicar quina ruta havia de seguir el govern espanyol si volia aconseguir-ho. Van deixar clar que si l’estat espanyol volia que es parlàs català al Parlament Europeu, Espanya havia de comunicar que volia que fos una llengua oficial de la Unió Europea i a partir de quin dia. Tan simple com això.

Però, una altra vegada, això no s’ha fet. I dic una altra vegada perquè la cançoneta torna i retorna cada volta que un socialista mana a Madrid i vol fer veure que és diferent, o prova d’acontentar els partits catalans que li donen suport amb una maniobra que no tindrà cap preu per a ell perquè instal·len, expressament, la màquina en una via morta.

Els fets són ben clars. La Unió Europea ara té vint-i-quatre llengües oficials, totes llengües oficials dels estats membres. Tan sols el luxemburguès, que és una de les llengües oficials de Luxemburg, i el turc, que és una de les llengües oficials de Xipre, no són llengües oficials de la Unió Europea; però això és així, estrictament, per voluntat de sengles estats.

El gaèlic irlandès, en canvi, que no era llengua oficial a Europa perquè Irlanda no ho havia demanat, va passar a ser oficial el primer de gener d’enguany, simplement perquè ho va dir el govern d’Irlanda. Que per aconseguir-ho no va haver de negociar res amb ningú, tret de les lògiques qüestions tècniques que feien al cas.

Segons les estatístiques del govern irlandès mateix, el gaèlic és parlat per menys de dues-centes mil persones. Però la xifra de parlants no és cap inconvenient, en aplicació d’un principi bàsic, el de la subsidiarietat, que és el que regeix el reconeixement de les llengües oficials de la Unió Europea. Dit de manera ràpida: les llengües oficials de la Unió Europea són aquelles que cada estat membre diu que són les oficials al seu estat i vol que ho siguen a Europa. Per això ho és l’irlandès o ho és el maltès –amb tan sols mig milió de parlants– a tots els efectes i sense que ningú ho discutesca. De manera que tinguem clar que això que ha fet el govern espanyol no és cap proposta seriosa, sinó una befa intencionada.

I no reeixirà perquè no és que a Brussel·les siguen molt seriosos –que quan ho veus per dins també decep–, però no hi ha cap dubte que són més seriosos que a Madrid. O si voleu que ho formule d’una altra manera: no hi ha cap dubte que a Brussel·les hi ha més gent seriosa per metre quadrat que no a Madrid.

I és evident que aquesta gent es fa dues preguntes quan li arriba la carta de Pedro Sánchez. La primera és si aquests espanyols no saben les normes. Si és tan simple com demanar que el català siga oficial, per quina raó han de fer una operació tan complicada com demanar que es puga parlar en aquesta institució o en aquella? I la segona pregunta que es fan, evidentment, és quin sentit té que demane al Parlament Europeu que siga possible de parlar en català la mateixa gent que prohibeix de parlar en català al parlament espanyol.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Perera
Ramon Perera
19.09.2022  ·  22:09

Una vegada i una altra Espanya reafirma les raons que fan necessària la independència si volem sobreviure i protegir la nostra dignitat. Quin avorriment!
Lo que cal és seguir treballant seriosament per assolir-la [la independència].

Xavier Merino
Xavier Merino
19.09.2022  ·  22:19

La petició que ha fet España a Europa, deu ser un dels fruits de la famosa taula de diàleg?

Josep Usó
Josep Usó
19.09.2022  ·  22:20

Però els taulers (els de la taula de “diàleg”) necessiten desesperadament fum per amagar la seua insolvència de tota mena. Quan els diguen que no, ploraran, que és l’únic que acaben fent. Plorar i emprenyar -se amb els qui no ho fem i tenim la gosadia de dir-ho. Els de Madrid, com sempre. Mentiders per definició.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
19.09.2022  ·  22:24

Bon apunt Vicent.

Victor Serra
Victor Serra
19.09.2022  ·  22:26

Espanya fa d’Espanya i Sánchez enreda, que és el que li interessa. La culpa és de quji es deixa colar una enganyifa tant evident i a sobre surt en roda de premsa a anunciar-ho. Sí. Els inútils d’ERC un cop més. Tot això que diu l’Editorial tenien l’obligació de saber-ho, Si aquest tema acaba com sembla que ha d’acabar, hauran de plegar uns quants responsables. La taula de diàleg no és bona ni dolenta per se. Però en mans d’ERC és un autèntic desastre.

Carles Serra
Carles Serra
19.09.2022  ·  22:28

Gràcies Vicent per ser tant clar i posar llum a tanta mentida, com ja va dir en Fachín; LA MENTIDA.
Com ja he fet esment més d’una vegada, com es possible que ningú hagi obert la boca i sobretot d’aquest partits mal anomenats independentistes debant d’aquest realitat que descrius Vicent?
No hi han proutes demostracions lo que es i ha sigut aquest PSO€? està clar que aquesta d’ER no ho tenen clar, malgrat que en front d’aquest partit hi hagi un historiador, almenys així es fa definir aquest Judes.
Ja té collons Vicent, li demanen a la UE mentres en el senado y congreso espaÑol ho prohibeixen dinar ús el català; cinisme, hipocresia, LA MENTIDA.

Antoni Soler
Antoni Soler
19.09.2022  ·  22:30

Un extraordiri fruit d la taula de diàleg i ara cal preguntar-se,fins quan es deixarà.prendre el pèl ERC

Joan Benet
Joan Benet
19.09.2022  ·  22:37

A la Moncloa hi ha uns penques i a la Generalitat uns xixarel.los.
Fotre fóra als d’allà no és cosa nostra, però als d’aquí sí. I si pot ser demà, millor que demà passat.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
19.09.2022  ·  23:06

El que més m’emprenya no és que ens enganyin, sinó que hi ha polítics dels “nostres” que, tot i haver estat enganyats una vegada i un altre, continuen deixant-se enganyar.

joan rovira
joan rovira
19.09.2022  ·  23:14

Dibuixa’m un xai
Un què?
Un xai
I el vaig dibuixar. Així?
No, no aquest està malalt
Vinga, fes-me’n un altre
….
Era complicat. I aquest?
Sí, aquest sí.
Això és la caixa, el xai que vols és a dins
Es exactament això el que volia

Mentre els catalans demanin als espanyols que els hi dibuixin un xai; aquests, com sempre, dibuixen una gàbia. I els catalans que fan veure que manen diuen: És exactament això el que volia.

I a Europa, una altra vegada amb la gàbia? I, es pregunten: quan els catalans que fan veure que manen es faran adults?

Per què al planeta dels catalans què hi diuen de la gàbia? No volen la llibertat? Parlar la seva llengua? I, Administrar els seus diners?

PS. El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry, Capítol segon, versió Viasona.
Proposta de taller per a les escoles d’arreu dels Països catalans.

Xavier Ludevid
Xavier Ludevid
19.09.2022  ·  23:50

Més clar que l’aigua.
Els sociolistos sempre fan igual , trilerisme de vol gallinaci….
És que és molt cansat tot plegat…
Només amb la independència podrem viure en pau…. Quin fàstic d’espanyols ….. Els d’allí i els d’aquí…

Jaume Riu
Jaume Riu
20.09.2022  ·  00:07

PERDRE EL TEMPS
El gasos perfectes tendeixen a expandir-se tant com sigui possible per ocupar tot l’espai disponible, igual que la incompetència del govern del regne d’Espanya.
Ja estem acostumats als seus tons menors, als seus ridículs.
Que s’espandeixi la incompetència del govern de Pedro Sanchez em fa pensar que ja s’ho trobaran, pitjor per a ells, però mentrestant ens fan perdre el temps, i això sí que em preocupa.

Josep Jallé
Josep Jallé
20.09.2022  ·  00:26

Ells, els espanyols en general amb comptades excepcions, assumeixen aquesta cantarella de fer comèdies fora, sense complir amb els requisits per a fora, i sense complir a dins o, millor, oposant-se dins a acceptar i, per tant, donant exemple previ a la UE.
Son tan rucs que (pensen) creuen que els altres, nosaltres per exemple, ho som també i no ens adonarem – o no s’adonaran – del cretinisme cínic que gasten i … anys passen, sempre a prop de seguir aprovant pressupostos amb els seus partits de torna, afins i quinta columnistes sense miraments.
Sense vergonya perquè aquests afins si que no se les miren de tapar. No en tenen, ni n’han tingut a ho llarg de la seva existència, sempre ” … dins la federació de repúbliques ibèriques” com va definir fa anys un dels seus líders. Taula de diàleg? … botiflers!. Salut.

Joan Benavent
Joan Benavent
20.09.2022  ·  00:39

Si aquells, els de Madrit, en fan befa, deu ser perquè els donem a entendre que ja ens hi està bé. Fins i tot, a dins casa nostra ens deixem trepitjar en qualsevol circumstància i per qualsevol motiu, als restaurants, quan l’empleat que t’aten és incapaç de pronunciar ni mitja paraula en català (de vegades ni l’enten), a la caixa del supermercat, a tot arreu. I amb tota naturalitat canviem d’idioma, per tal que ningú no s’ofengui, o per tal de no causar-hi cap incomoditat, o perquè som tan bones persones que a quin sant, pobret meu, no el treurem ara de la seva àrea de confort, etc. Com que nosaltres ja sabem castellà i hi estem d’allò molt agraïts, doncs cap problema i avall. Als francesos de la taula del costat els van atendre en francès. Als anglesos de la taula de darrere, en anglès. A nosaltres en castellà, tot i que no vam canviar de llengua. Arriba una parella de joves (el futur) parlant entre ells en català, i al cambrer se li adrecen directament en la llengua de l’imperi (per cert, aquest cambrer, catalanoparlant; bé que haguessin pogut aprofitar aquesta sort). Parlo de les comarques del nordest del país, on hi ha el tòpic que la salut de la llengua és de ferro. Reneguem de l’idioma, reneguem del país, com si no res. I a la vegada ens exclamem. En el fons, o poc ens importa o no estem disposats a plantar cara al desconcert i a la por que ens ve a sobre a l’hora de defensar-nos d’aquest abús. Els de Madrit bé que ens coneixen i se’ns rifaran cada cop que els doni la gana. No hi hauran conseqüències per això. Diuen ells que som uns covards. Nosaltres, en canvi, cridem que no tenim por. Mentida podrida. Som uns assimilats, més que no ens pensem. Algú pot creure que la independència ho capgirarà, que tornarà a posar la llengua al nivell que li correspon? Les coses no van així. Serà just al revés. Quan això canviï, llavors res ni ningú ens podrà barrar el pas i arribarem on nosaltres mateixos vulguem.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
20.09.2022  ·  02:54

ER no es deixa enganyar, ha de tenir uns beneficis pactats que no sabem.

Marià Puig
Marià Puig
20.09.2022  ·  06:24

El fart de riure que es deuen estar fent al Gobierno i Cia. És humiliant que ens deixem humiliar (valgui) continuadament i que ja sigui normal. Quan petarem? Mai?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.09.2022  ·  06:35

El català serà oficial amb l’entrada d’Andorra a la UE. El gobierno del sanchez.erc nomes son una banda d’estafadors, de rufianes d’españa.una.

Albert Miret
Albert Miret
20.09.2022  ·  07:15

La necessitat d’humiliació constant del que ells consideren l’enemic és molt significativa, perquè és això: “necessitat”. Per al gobierno és imprescindible, però no crec que sigui per cap puta taula, sinó per distreure al seu propi personal. Han educat tot el país en l’odi, com van fer els nazis amb els jueus a Alemanya, i ara el mantenen viu perquè saben que el seu poble ho necessita per a sentir-se satisfet. La humiliació diària no és un plaer, per a ells és una obligació per a mantenir el seu poble unit. La puta tauleta els importa un bledo, i els fa més riure que res més, l’important és la ridícula “unidad d’ehhhhhpanya”, que no els serveix per a res més que per a mantenir l’espoli de Catalunya “ad aeternum”. La nostra necessitat imperiosa és marxar tan de pressa com puguem per a salvar algun moble. Parem de badar i comencem a defensar-nos.

Judith Albets
Judith Albets
20.09.2022  ·  07:18

La segona pregunta és més interessant que la primera. La hipocresia de l’estat espanyol.

Josep Roure
Josep Roure
20.09.2022  ·  07:33

És lo primer que he pensat. No es pot fer servir el català al Congreso i demanen que es pugui parlar al Parlament europeu?
I la merda de taula de negociació (ai no, de diàleg), té alguna cosa a veure amb aquesta pantomima? Quins co…., els de Madrid i els d’aqui ens prenen per imbècils!

Miquel Trenchs
Miquel Trenchs
20.09.2022  ·  07:39

Ben dit i escrit Vicent

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
20.09.2022  ·  07:40

Com sempre marca Escanya
I encara anem fent taules?
On és Pegasus?
Etc ……

josep ortinez
josep ortinez
20.09.2022  ·  08:08

Aquesta ‘taula de dialeg’ és el més semblant que he vist mai en aquelles caixes de cartró que feien servir els trilers al cap devall de les rambles.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.09.2022  ·  08:34

Els mitjans de comunicació (TV3, CatRadio, diari ARA, etc.) afins a la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, van fer un escampall a “bombo i plateret” d’aquest tema com a fruit de la tauleta de “diàleg”.

Un fruit?
Una altra presa de pel als catalans.
Una altra riota dels espanyolistes.
Aquests han de pensar: Què arriben a ser de babaus aquests catalans.

Espero que els votants independentistes honestos que van donar el 14-F el seu vot a la ER de Junqueras, i no siguin de la menjadora (d’aquí lo de honestos), li retirin el seu vot a totes les properes conteses electorals i així foragitin la cúpula botiflera d’ER recuperant després ERC.

Els països catalans multipliquen per 15 o més la població maltesa. A una Europa de les cultures, no dels estats, més propera al ciutadà, el criteri poblacional hauria de ser determinant. Aleshores, com a mínim, si una llengua te més parlants que els d’un país membre, aquesta hauria de ser incorporada immediatament.

Prou Europa dels Estats burocràtics.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
20.09.2022  ·  08:41

Se’ns en riuen a la cara i amb raó, jo també ho faria amb els polítics que tenim.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
20.09.2022  ·  09:35

ER i JUNTS. Els primers van a la taula i els segons no però els hi contenplen la jugada sense més consequència que cert rebombori verbal. Hi anant engollint gripaus. Tot abans que fer la independència. Jo puc entendre i respectar que facin por els judicis, les multes, la presó i l’exili. El que ja no em sembla gens de bé és que ens enganyin i ens faci passar amb cançons. Que demostrin aquesta manca de confiança amb el poble català i la seva capacitat per assolir la victòria i la independència, amb les quals podriem ser presents al món i dignificar la nostra llengua.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.09.2022  ·  09:35

Pendre el pel o fer desaparèixer el català i altres llengües?

“Nunca fue la nuestra, lengua de imposición, sino de encuentro; a nadie se le obliga nunca hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos los que hicieron suya, por voluntad libre, la lengua de Cervantes”.
_Juan Carlos I_

De mentida en mentida.

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
20.09.2022  ·  09:43

Això només s’arreglará amb la independència.

Ramon Samarra
Ramon Samarra
20.09.2022  ·  09:58

Cap problema amb el català a Europa, cap problema amb rodalies,cap problema amb els 20000 milions d’euros que perdem per any,cap problema, això u arreglarà el senyor Junqueres i Aragonès, a la pròxima reunió de la famosa taula de càmping.

Mercè Arderiu
Mercè Arderiu
20.09.2022  ·  10:19

La realitat és que el català no és oficial ni a casa nostra sinó en els jutjats es podria parlar i escriure en català sense problemes, i sense que el jutge etdigui que parlis en castellà si no vols que s’aturiel judici per demanar un traductor; els immigrants parlarien tots en català perquè per obtenir el permís de residència i de treball se’ ls demanaria un coneixement de la llengua pròpia del lloc on volen viure i, evidentment a les escoles es practicaria la immersió lingüística per protegir les llengües minoritàries i es donaria opció als alumnes de conèixer altres llengues com el gallec o el basc així com lrs seves tradicions, costums i folklore, però això en aquest país és ciència- ficció. Estem molt lluny d’ una verdadera democràcia que respecti la diversitat i les diferents realitats nacionals.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
20.09.2022  ·  10:27

Increïble. Quina estafa!

Jordi Torres
Jordi Torres
20.09.2022  ·  10:29

No ens hauria de sorprendre que el “Gobierno” del triler Sánchez faci aquesta mena de maniobres, això de fer veure que impulsa el català a Europa sabent que la seva petició no anirà enlloc. És el que sempre ha fet, està fent i farà Espanya, invisibilitzar Catalunya per així assimilar-la més fàcilment. Les diferències van en contra de l’assimilació i la llengua és el tret més diferencial d’un poble, així que l’objectiu principal dels espanyols sempre ha estat anorrear la nostra llengua. Això és així mani qui mani a Espanya. Posem-nos-ho al cap. Amb el PSOE les formes són més suaus, sí, però els resultats són els mateixos que amb qualsevol altra combinació de partits a la Moncloa. No hi haurà català a Europa mentre siguem una colònia interior espanyola (i si continuem així, aviat ni tan sols a Catalunya).

En alguns aspectes seria millor patir un “gobierno” del PP i Vox, com a mínim no es frustrarien contínuament les esperances dels catalans que, de bona fe, creuen en les bones intencions dels espanyols quan, ara i adés, ens llencen engrunes per fer d’esquer. Espanya no podria emblanquinar la seva imatge a Europa darrere de cortines de fum, i el nostre govern no podria fer veure que la taula de diàleg existeix i dona fruits, etc., ni perdríem tant de temps, tots plegats, escoltant debats i llegint articles al voltant d’aquestes camàndules narcotitzants que ens aboquen des dels mitjans afins (Ara, Periodico, el Nacional, grup Godó, etc.). Que ara toca el català al Parlament Europeu? Doncs vinga: Que si el català té possibilitats a Europa; que si Espanya ha de presentar una proposta viable; que si tenim més parlants que Dinamarca, però, és clar, no tenim un estat; i que si tomba i que si gira.

(Llegiu sota la vostra responsabilitat, conté toxines)
https://www.elperiodico.cat/ca/politica/20220916/govern-demana-parlament-europeu-permeti-us-catala-75521487

Els que ens haurien de preocupar, i molt, són els nostres. És creïble que Esquerra no conegui els mecanismes del Parlament Europeu, aquests que en Vicent ens ha explicat en aquest editorial? De veritat creiem que els nostres polítics són tan ingenus o incompetents? I Junts, tampoc ho sap? Fins i tot la CUP, que tant renega d’Europa, sap com funciona el Parlament Europeu. Així doncs, per què li segueixen tots el joc a Espanya? Per què ningú destapa aquesta enèsima bajanada?

Tots els partits riuen, parlen i cobren… el temps els hi va a favor. Nosaltres, els independentistes de carrer, ni riem ni cobrem, i el temps ens va en contra. Està clar a qui estan prenent el pèl, i no és als nostres partits.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
20.09.2022  ·  10:47

Per aixo i molt més és necessari la independéncia i aixi ja no hauria problemes

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
20.09.2022  ·  10:53

… i pensar que aquest és el gran acord de la taula de diàleg. Si tots son com aquest, van llestos els d’ERC, que lògicament callen per no reconèixer la seva ignorància en acceptar la proposta i deixar-se fer aquest gol. Es pot ser tant mirerable?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
20.09.2022  ·  11:41

CATALÀ
Única llengua oficial a Catalunya Independent

Miquel Martí
Miquel Martí
20.09.2022  ·  12:33

S’ha d’admetre que els espanyols són especialistes en fer perdre el temps.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
20.09.2022  ·  12:41

No puc més.
Es que ja no puc més amb la incompetència dels nostres i la prepotència de l’enemic.

Jo ja he superat el punt de no retorn des de fa molt de temps.
Quanta gent encara està en el mode “jugada mestra”?

Valentí Ferran
Valentí Ferran
20.09.2022  ·  12:43

Un altre intent d´enganyar a tothom tot el temps; la qual cosa és impossible… Això sí, quedarà impune.

La solució és clara: la taula de “trilers”. Ui! m´he equivocat volia dir la taula de diàleg.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
20.09.2022  ·  13:41

Teniu tots tanta raó, començant per Vicent, que assumeixc tots els comentaris, tan coincidents en denunciar que l’estat no és el nostre ni ens representa i a sobre se’n fot (des de l'”Habla la lengua del imperio” franquista al supremacisme descarat de la mal dita democràcia fins l’hipòcrita gobierno progresista seguidor de Franco) i que els xitxarel·los panxacontents no es mereixen cap respecte Al piulet d’avuí d’ER només li cal afegir que seguiran independentistes “pels segles dels segles”. Incompetents de cul de ferro.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
20.09.2022  ·  13:55

Em sap greu dir-ho així, però s’ha de ser talòs per creure que el plenari de l’Europarlament dirà que sí a una llengua sense estat. No ho han fet mai. Però a més a més, no pot fer el ridícul, quan el Parlament de l’estat que ho demana, prohibeix específicament aquesta llengua d’un territori que forma part d’aquest estat. Si us plau, deixeu de creure les bajanades que fa España i que aplaudeix ERC.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
20.09.2022  ·  15:56

“I la segona pregunta que es fan, evidentment, és quin sentit té que demane al Parlament Europeu que siga possible de parlar en català la mateixa gent que prohibeix de parlar en català al parlament espanyol”.

Ridícul total! Em fa vergonya pertànyer a aquest estat.

Xavier Martin
Xavier Martin
20.09.2022  ·  15:58

Taula de diàleg

SANTIAGO PORTE
SANTIAGO PORTE
20.09.2022  ·  16:25

De l’altre costat de la boira:
Lo increïble no es que el govern espanyol menteixi als catalans, que ja ho sabem…..sinó que el govern de Catalunya menteixi i engany a la seva pròpia gent!!!!
Despertau ja!!

M. Carmen Revéa
M. Carmen Revéa
20.09.2022  ·  16:27

Bona feina Vicent, cal posar blanc sobre negre de les mentides amb que juga l’estat amb la complicitat d’ER i la seva taula parany.

Conrad Planellas
Conrad Planellas
20.09.2022  ·  16:28

És de calaix, és el primer que tothom pensa, perquè no és oficial a les corts espanyoles? Fins que no marxem, no deixaran de fer-nos trampes, com la milionada que inclouen en pressupostos com executada i que és el pagament a Abertis pel desmantellament de les àrees de peatge.

Marià Armengol
Marià Armengol
20.09.2022  ·  16:33

Entre 16.000 i 20.000 milions CADA ANY!!! que es volatilitzen cap a altres llocs de nyordia, quan aquí la quantitat de persones necessitades, que malviuen, o que el seu dia a dia penja, literalment, d’un fil, no para de creixer.
Per a mi, l’us del català amb el nyord responsable del seu xiringuito (ara el tal Sànchez) es limita a una frase:
‘Fins aquí hem arribat!’

Gaspar Coll
Gaspar Coll
20.09.2022  ·  19:09

Clar i català: la proposta del govern espanyol és un insult a la intel·ligència de tots els catalans, una ofensa més.

Josep Gualló
Josep Gualló
20.09.2022  ·  19:26

L’ESTAT ESPANYOL HI HA UN GRUP DE COSES QUE SAP FER MOLT BE I UN ALTRE GRUP QUE NO SAP FER-LES

Sap fer molt be tot el que serveixi per perjudicar i expoliar catalunya

No sap fer res quq sigui democràtic ni que respecti els drets humans

Roser Caminals
Roser Caminals
20.09.2022  ·  19:27

Actualment algun agent, treballant a títol individual o per l’estat espanyol, està castellanitzant topònims a Wikipedia.
La llengua només s’alliberarà quan s’alliberi el país.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
20.09.2022  ·  20:00

Sr. Daniel Llorca, un polític, qualsevol polític, mai es deixa enganyar. Un polític juga al casino, a vegades guanya i a vegades perd. Les fitxes som vosté i jo.

En la política no hi ha enganys, només interessos.

(19.09.2022 · 23:06)

El que més m’emprenya no és que ens enganyin, sinó que hi ha polítics dels “nostres” que, tot i haver estat enganyats una vegada i un altre, continuen deixant-se enganyar.

Berta Carulla
Berta Carulla
20.09.2022  ·  21:52

Joan Benavent, pot parlar per molts,i jo també m’avergonyeixo dels catalans que reneguen del que som, em fan autèntica angúnia i són per totes bandes. Però no pot parlar per tots, perquè en som alguns que no passem per l’aro. Avui un metge sud-americà recent arribat, m’he fet entendre, parlant alt, clar sense pressa i educadament com toca. Si el que anava després ha fet el mateix i l’altre igual, en tres mesos l’home s’atrevirà a començar a parlar-lo. Però efectivament la realitat és que l’esperit regnant és tan fluix que fa basarda.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
20.09.2022  ·  22:46

Josep Maria Martin (9’35h.):
“Juan Carlos, de mentida en mentida”…, no: “de cinisme en cinisme al per major”.

Francesc Ferré
Francesc Ferré
20.09.2022  ·  22:55

Podem comentar això i altres temes, mentres no parlem de com fer allò que hauríem de estar parlant. I dia que pasa…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any