Nació? Minoria nacional? Quines són les diferències i l’interès i la utilitat possibles d’un reconeixement

  • Ser nació és el fet substancial, del qual es deriva la condició provisional de minoria nacional

Vicent Partal
23.10.2023 - 21:40
Actualització: 24.10.2023 - 11:33
VilaWeb
La senyera estelada, a les Torres dels Serrans de València
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Sobre aquest debat que s’ha obert entorn d’un eventual reconeixement espanyol de l’existència d’una nació catalana o d’una minoria nacional catalana, m’agradaria fer unes quantes consideracions. D’explicacions n’hi hauria per a omplir un llibre gros i, per tant, espere que comprengueu que hauré de condensar-ho molt, amb el risc que alguna cosa no siga clara del tot. En podem continuar parlant els dies vinents si convé.

Prèvia

Divendres farà sis anys que Catalunya es va declarar república independent, després d’exercir el dret d’autodeterminació en el referèndum del Primer d’Octubre. Per tant, la classe política catalana, i la població, ha d’aspirar al reconeixement internacional i a l’aplicació d’aquesta decisió.

Sense aquesta observació prèvia, qualsevol comentari posterior no té sentit.

El marc de la investidura

Si ara es posa sobre la taula la possibilitat d’aquest reconeixement és en el context de la negociació d’investidura de Pedro Sánchez. Hom pot defensar, i hi estic d’acord, que aconseguir-ho seria un pas endavant important. Sempre que no oblidem la prèvia i també que Pedro Sánchez no és fiable i que això ho fa per ànsia de poder i prou, no perquè s’ho crega.

Catalunya és una nació

Aquest és el centre i l’origen del debat. La comunitat internacional no té una definició acceptada per tothom de què és una nació i encara menys de qui és nació. Per això confon sempre nació amb estat. Per tant, és important que Espanya es puga trobar obligada a reconèixer solemnement, i si pot ser legalment, davant la comunitat internacional que Catalunya és una nació.

Catalunya és una nació en situació provisional de minorització dins Espanya i França

Contra el que alguns argumenten, no hi ha cap contradicció ni encara menys cap oposició entre “nació” i “minoria nacional”. Perquè el concepte de minoria nacional només pot ser operatiu si implica l’existència prèvia d’una nació. De la mateixa manera que minoria religiosa implica necessàriament l’existència d’una religió, o minoria sexual l’existència d’uns usos sexuals.

Ser nació és, per tant, el fet substancial, del qual es deriva la condició provisional de minoria nacional.

La minoria nacional la defineix la condició de discriminats

Ací hi ha una de les claus importants de la qüestió. La nació la defineix el poder. Si tens prou poder et proclames nació i ningú no t’ho discutirà. La minoria nacional, en canvi, la defineix la condició de discriminats. La minorització. I això implica tres factors revolucionaris, en el cas català.

1. El poble català no és tan sols el poble del Principat, perquè no es minoritza només al Principat

La condició de minoritzats és, en definitiva, un reconeixement d’una desigualtat, de les traves sobre la vida dels particulars que formen part de la nació minoritzada. En el cas català, com que el factor essencial que defineix la nació és la llengua, qualsevol discriminació en aquest àmbit marca el mapa la nació. Si un policia t’agredeix a Palma perquè parles català, si un metge et discrimina a Xàtiva, si una escola té dificultats a Canet de Mar o un batlle no pot parlar com vol –en igualtat de condicions– a Elna, tots quatre incidents formen part de la mateixa problemàtica.

2. No tots els habitants de Catalunya formen part de la minoria nacional catalana

Per la mateixa raó, la constatació de la minorització política de la nació catalana implica assumir que no tots els habitants dels Països Catalans i del Principat són discriminats; un fet objectiu que ningú no pot discutir. I això té conseqüències: qui té el dret, aleshores, de decidir sobre l’estatus de la població minoritzada? Tota la població del Principat? No. No tindria sentit que els que minoritzen a sobre puguen decidir pels minoritzats.

3. El subjecte polític a què es refereix la condició de minoria no pot restar diluït en la nació-estat que el minoritza

Aquesta seria la clau i la conseqüència principal d’aprofundir la via del reconeixement de la nació, i encara més del reconeixement de la minoria nacional. Espanya i França no poden intervenir en cap cas sobre el dret de decidir del poble català ni condicionar-lo, perquè són ells els causants de la minorització.

En definitiva, el que és la nació i encara menys la minoria no pot ser la construcció d’Espanya o França

Catalunya, entesa com les quatre províncies de la comunitat autònoma espanyola, és una construcció artificial, marcada per la voluntat dels estats espanyol i francès. Entendre això i, sense aquesta interferència, decidir què és la nació i qui la forma és una base política i nacional completament diferent de la ruta que es va emprendre amb la renúncia del president Macià a la independència i la proclamació de la Generalitat el 1931.

És en aquest mateix marc que el 2017 es va proclamar la independència d’un territori i d’una organització administrativa què, bàsicament, és allò que els espanyols ens diuen a nosaltres que és Catalunya.

Definir la nació –i és més fàcil encara en el cas de la minoria nacional– al marge d’ells i de manera completament autònoma canvia el paradigma, fins i tot si després el resultat que es produeix en termes de construcció de la república pot acabar coincidint amb el mapa administratiu espanyol.

El debat és polític, sobretot, no jurídic. Però té conseqüències jurídiques

Pot fer-se un debat jurídic sobre aquesta qüestió, les diferències i els possibles interessos, però en el context que es presenta avui és un debat polític.

Entenent, tanmateix, que si Espanya fa un reconeixement polític hi ha conseqüències jurídiques.

Perquè la constitució europea, el Tractat de Lisboa, reconeix en l’article primer que la Unió Europea és una unió d’estats i ciutadans –no únicament d’estats, doncs– i en l’article segon remarca com a fonament de la Unió “els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories”.

Hi ha, per tant, una obligació concreta i reclamable davant les institucions europees de defensa de les minories davant qualsevol discriminació. El debat sobre el 25% de castellà a l’escola, per exemple, canviaria de sentit completament.

Part del camí ja és fet, perquè una minoria nacional encaixa en allò que els tribunals europeus anomenen “grup objectivament identificable”.

De fet, la faena de tots aquests anys en els tribunals europeus ja ens ha dut a un punt molt interessant, a la definició feta en el sentit que la persecució i la repressió espanyola es fa sobre un “grup objectivament identificable”. Un reconeixement nacional per l’estat encara clarificaria més aquest procés de penalització de les accions espanyoles.

A l’autodeterminació no s’hi arriba a conseqüència de cap pacte, sinó a partir de l’exercici del poder, però un reconeixement com aquest afebleix objectivament Espanya

Finalment, crec que cal ser conscients que la via unilateral és l’única que garanteix l’exercici de l’autodeterminació, tot i que no pot garantir, com va passar el 2017, el reconeixement d’aquest exercici pels altres.

Siga com siga, és evident que, sis anys després, el reconeixement per part d’Espanya de la nació dels catalans tindria un significat polític clar i afebliria objectivament Espanya, tant a l’interior com sobretot internacionalment.

Acceptar ara el reconeixement de la nació o de la minoria nacional no implica necessàriament renunciar a tot allò que es va fer el 2017

Pot implicar-ho, és evident. Hem vist aquests darrers anys com, en nom de la independència, es poden fer passos enrere contra la independència. Però no és seriós dir que necessàriament ho implica. La qüestió a respondre és si amb accions com aquesta ens acostem a la independència o no. Siga amb un hipotètic referèndum acordat, que per mi ara no té cap credibilitat, siga pel camí d’acumular raons per a exercir una causa justa –que al final és allò que justifica, i que va justificar el 2017, l’acció unilateral.

 

PS1. Si voleu aprofundir un poc més sobre aquest tema, Odei A. Etxearte ha preparat aquest dossier amb les opinions de persones com Neus Torbisco, Gonzalo Boye i Josep Costa i les reaccions dels partits polítics.

PS2. Moviments a l’esquerra alemanya. Sahra Wagenknecht, un dels noms històrics de Die Linke, ha anunciat la formació d’un nou partit que vol redefinir què és l’esquerra tot discutint algunes de les posicions consolidades fins ara en aspectes com l’emigració o l’ecologia. En parlem en aquest article.

PS3. Avui tornarà el debat sobre l’escola i el català al Parlament de les Illes. La setmana passada PP i Vox es van fer un embolic i caldrà veure què passa ara. Podeu llegir-ne una prèvia per a entendre per on va el debat.

PS4. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.10.2023  ·  22:17

No serà fàcil, en qualsevol cas. Espanya sap que reconèixer els catalans com a minoria l’afebleix. De manera que costarà.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
23.10.2023  ·  22:23

L’única veritat arreu que és clara, rasa i pura és que els Països Catalans son la nació dels catalans.
Cal no oblidar-ho!

Joan Manau
Joan Manau
23.10.2023  ·  22:33

Està molt bé exigir el reconeixement però cap partit espanyol dels grans ho farà.
Això no vol dir que s’hi hagi de renunciar per tots els camins que obre, per tant si els socialistes i sumar no accepten aquest reconeixement hem d’anar a eleccions sense por. No serveix de res que governin uns o altres si no ens fem respectar.
Avui mateix la fiscalia (gobierno) continua perseguint a Alba Vergés, a les escoles i a tot arreu volen arraconar el català…. I la llista segueix…..

Xavier Clèries
Xavier Clèries
23.10.2023  ·  22:56

En el cas que ens reconeixin com a minoria nacional, qui s’encarregarà de defensar-ho? Els qui es barallen per tenir representació política en l’estat de les autonomies? Per altra banda, recordem la LOAPA, el següent pas serà reconèixer com a minoria nacional els asturians?

Josep Bargalló
Josep Bargalló
23.10.2023  ·  23:02

[Nota de la redacció]

El comentari que hi havia aquí violava les normes del diari, en el sentit que no tenia res a veure amb el motiu de l’editorial. No és l’únic cas, però vam optar per deixar-lo en un primer moment perquè no es pogués interpretar que era un cas de censura.

Posteriorment, molts subscriptors han protestat pel fet que el que s’hi explicava era una mentida, una història falsa sobre una política australiana. Així que hem decidit retirar-lo per no amplificar aquesta mentida.

Marc Mateos
Marc Mateos
23.10.2023  ·  23:03

Ah, a Alemanya també se n’han adonat que els que s’autoanomenen esquerra, en realitat no ho són.

Bé!

Sílvia Orriols Presidenta!!!
//*//

Josep Calbet
Josep Calbet
23.10.2023  ·  23:14

L’endemà de la conferència del MHP Puigdemont, explicant les condicions per a negociar la investidura, en Pablo Iglesias va entrevistar a en Gonzalo Boye.
En Boye no va dir gran cosa, però em va quedar clar que el reconeixement explícit del GOI per part de l’ estat espanyol seria un punt cabdal de la negociació.

josep soler
josep soler
23.10.2023  ·  23:17

De debò ara ens ha de preocupar el que digui Espanya sobre si som o no una nació. Fa 1.000 anys que ho som tant si vol com si no vol a Nyordia.

Sabem que només deixarem de tenir un estat en contra, que ens roba cada any més de la meitat dels nostres impostos i ens aplasta la llengua, cultura i justícia, el dia que aixequem la suspensió de la DUI del 27-O i estiguem disposats a defensar la lliberta.

Altres performances són excuses de les èlits partidistes burocràtiques per continuar en nòmina de les institucions regionals de la colònia.

Els rendits que necesiten creure’s el que saben que és mentida, ja tenen a els seus partits autonomistes per votar, però els independentistes no en tenim cap de partit per votar. Això és una anomalia que cal solucionar.

Mariona Bofill
Mariona Bofill
23.10.2023  ·  23:22

Estic molt decebuda amb VilaWeb xl tractament que heu fet a Na Sílvia Orriols xls comentaris q va fer en la’entrevista amb En Cotalero, sobre la Xària que és una pràctica religiosa que castiga a fuetades, emparedades, etc. A les dones. Recordeu q la noia adolescent que l’exèrcit de la moral l’ha deixat en mort cerebral x no portar bé el vel.
Te tota la raó q Na Sílvia Orriols es posiciona i dóna la seva opinió en un espai d’entrevistes. Tenim llibertat d’expressió i mentre no ofengui ni insulti, pot expressar les seves opinions lliurament.
Tània Verges actua per rencord i odi cap a la batllessa xq contra tot pronòstic va prendre la batllia a ERC i Junts.
Multa en 10.000€ x expressar-se lliurament és un maltracte a tots el votants q li van donar suport i n’hi donarem.
Voldria saber si aquesta Tània Verge pot aplicar una sansió d’aquesta quantia sense encomanar-se a deu ni al diable. Tània verges ja es una inútil d’ençà el 1r dia, s’ha anat emblant i ja pos multes que no poden estar emparades x llei després d’haver rebut una agressió mentre passejave el seu gos. I em magrabï que els va inteepel·lar, Tània Verge li apujarà la prestació. Oi? Aquesta multa no pot ser legal de cap manera i s’ha tirar enrere i denunciar-la x mala praxis. De la mateixa manera q Wilaweb heu caigut molt baig no aclarim la vostra si doneu suport a Tani Verges i a Na Sílvia Orriols i el seu marí de

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
23.10.2023  ·  23:46

Com sovint faig, avui, també pixaré fora del bací:

Mos l’ha de suar ser o no una nació: el que cal és tindre Estat/s, cofrares de l’Orde Mendicant de VilaWeb d’Amunt.

Això és tindre “poder” i la resta pegar-li voltes a la sénia com a un ruc.

I el “poder” és a tot arreu. Fins i tot en el tracte personal i la resta de relacions i organitzacions jerarquitzades pels humans.

Tu, lector/a, que mentre em lliges t’estàs tocant la bossa -o la “flor”- demana’t:

Què has fet tu avui – a més de queixar-te i plànyer-te’n per tanta dissort – per a que tinguem un estat com cal?

Josep Blesa (València)

PS: Per cert, la foto és la “Porta dels Serrans”, no pas les “torres” que és una expressió coenta del segle XIX. Feta a semblança i imitació de la Porta del monestir de Poblet edificada pel picapedrer en Pere Balaguer amb pedra tosca duta des de les muntanyes properes a Benidorm per mar.

Jaume Riu
Jaume Riu
23.10.2023  ·  23:59

FORÇAR ESPANYA A MARXAR DE CATALUNYA

Quan parlem de minoria nacional ens referim a una expressió útil per definir la condició de discriminats i deixar-ne constància davant del món, però res més, i no n’hi ha prou.
Quan parlem de nació o de grup objectivament identificable, ens passa el mateix, que així en deixem constància als tribunals, però res més i tampoc no n’hi ha prou.
Ahir ja vam veure com les paraules nació o minoria nacional no ens servien gaire per satisfer les necessitats de Catalunya, i no satisfà les expectatives de l’1-O, ni del 10-O ni, sobretot, no satisfà les expectatives del 27-O de 2017.

En comptes de dedicar molt esforç doncs, a definir-nos com a nació, que és una qüestió tècnica, em sembla millor tenir present l’objectiu primer del Procés català que és una qüestió revolucionària per canviar les estructures de l’estat des dels fonaments.
Es tracta de deslliurar-nos del genocidi històric -i actual-, d’Espanya contra Catalunya. Vol dir no tornar a posar els peus en les seves estructures d’estat genocida i, naturalment, no col·laborar de cap manera en la governabilitat de la monarquia instaurada pel dictador Franco.

Si a l’altre bàndol tenen tants vicis històrics i tants defectes estructurals que fins ara hem esgotat totes les possibilitats i ells han resultat incapaços de negociar cap acord de progés per Catalunya (pensem que se senten “Una unidad de destino en lo universal”…), ens deia Josep Costa que després de provar-ho tot, ja hem de saltar a l’autodeterminació unilateralista.
Hem demostrat que l’únic camí transitable és la confrontació democràtica a Barcelona, a Madrid, a Estrasburg, a Brussel·les i al món, fins a forçar Espanya a marxar de Catalunya.

Núria Castells
Núria Castells
24.10.2023  ·  00:36

M’ha semblat molt ben explicada la diferència i la relació entre els conceptes de “nació” i “minoria nacional”.
Estic d’acord que som una nació en situació -tant de bo, transitòria- de minoria nacional.
Dins l’estat espanyol, som això.

El que sempre m’ha semblat insòlit, per no dir penós o, fins i tot, escandalós, és que MAI s’hagi articulat des de la Generalitat o des d’algun partit d’aquests que asseguren ser independentistes, una DENÚNCIA, potent i coordinada, de la nostra situació, davant dels organismes internacionals. Començant, per exemple, pels tribunals de la UE.

Han hagut de ser sempre les entitats qui fes la feina. Sense massa recursos; sense suport de les institucions; sovint, cadascuna pel seu compte…

Perquè… resulta que tenim milers d’evidències documentades sobre discriminació per raó de llengua. Milers. Recollides des de fa molts anys. Amb sentències condemnatòries, fins i tot.
D’altra banda, tenim evidències documentades de l’espoli, de la manca d’execució de les inversions que l’estat es compromet a fer a Catalunya, i d’altres maltractaments inveterats per part de gobiernos espanyols de tots els colors.
I, naturalment, tenim documentades les proves orals i escrites de la catalanofòbia de DIRIGENTS POLÍTICS de gairebé tots els partits, que ells no s’han estat pas de fer públicament a ràdios, televisions, premsa i xxss.
És a dir: TENIM les PROVES inqüestionables d’una discriminació NACIONAL secular i provada… i MAI s’han recollit TOTES JUNTES i s’han presentat als organismes internacionals!!

Potser caldria analitzar a fons i sense misericòrdia com és que hem estat governats per gent tan inepta.
Com és que els “nostres” polítics han callat tant.

Si no fos per la societat civil, per les entitats, pels voluntaris… ja estaríem “extingits”, com va dir fa poc Mister X.

Potser que comencem, doncs, a demanar comptes.
Potser que comencem, de debó, a exigir als “dirigents”.
Potser que comencem a construir DEMOCRÀCIA.
I a fer via de veritat.
Que, si s’hagués fet tota aquesta feina, avui no estaríem esperant que un polític espanyol, més fals que un duru sevillanu, ens concedís la mercè de ser considerats “minoria nacional”, si pot, d’amagatotis i per a consum intern!
(Cosa que, per cert, m’estranyaria molt que s’arribi a produir).

Gerber van
Gerber van
24.10.2023  ·  00:38

Gràcies Vicent per aquesta explicació clara i didàctica.

Amb el que dius em sembla que un reconeixement de la nació minoritària catalana per part d’Espanya podria ajudar al procés d’independència. Però crec això no és un requisit. Les properes sentències del TEDH (si no hi haurà un acord sobre una llei d’amnistia!) també podrien donar el suport necessari per al reconeixement internacional de Catalunya com a nació minoritària.

En definitiva, no sóc gaire optimista sobre un acord de reconeixement de Catalunya com a nació minoritària per Espanya. Ells també saben perfectament què significa això. A més, tot aquest procés d’independència va començar quan el Tribunal Constitucional va enderrocar l’Estatut perquè no reconeix Catalunya com una nació. És a dir, un acord polític no val rés perquè el TC ho pot tornar a fer caure.

Vaig pensar que ja havíem passat aquesta pàgina fa molt de temps. Però sembla que hem tornat al principi. Així no avancem.

Àngels Folch
Àngels Folch
24.10.2023  ·  00:52

De l’editorial d’avui m’han agradat dues coses:

1. La primera, que deixa clar que la nació la formem els catalans d’arreu (Illes Balears, País Valencià, Catalunya Nord, l’Alguer i Principat) i que per tant el dret d’autodeterminació el tenim TOTS, no només els del Principat. Val la pena que no ho oblidem perquè em temo que els nostres polítics tampoc no ho tenen gaire clar i confonen la gimnàstica amb la magnèsia.

2. Que no tots els ciutadans que viuen al Principat són catalans, que n’hi ha una part dels que hi viuen que són membres de la nació espanyola o castellana (o el nom que ells en vulguin dir, ells sabran), i uns altres que formen part d’altres nacions repartides arreu del món (alemanys, marroquins, italians, xinesos, paquistanesos…). Aiixò és important perquè hem de tenir clar que els que tenim el dret a l’autodeterminació som els catalans, visquem on visquem, però no els membres de nacions que ja estan autodeterminades i ja tenen el seu Estat.

A parer meu, aquests dos conceptes són els dos conceptes més importants que es desprenen de l’editorial, d’avui. Dit això, no ens deixem embullar amb jocs de paraules i en discussions bizantines que els estats s’empesquen per anar emprenyant la gata i anar-nos entretenint. Som UNA NACIÓ i aquesta nació està formada per tots els catalans, visquin on visquin.

No sé si som una minoria nacional, un GOI o un POA (Poble Ocupat per les Armes), però tinc clar que som una nació i com a tal tenim dret a autodeterminar-nos i a construir el nostre propi estat.

PD. No m’estranys gens que els estats no es posin d’acord en què és una nació, no els interessa posar-s’hi, però no patiu que tenen claríssim (i tots en parlen a les seves Constitucions i als seus discursos) què volen dir quan parlen de la nació danesa, la nació espanyola o la nació alemanya, i tenen també un gran interès en identificar nació i Estat perquè així invisibilitzen les nacions que han sotmès i incorporat, normalment per la força de les armes, per pactes amb altres estats o per matrimoni reial, sense el consentiment de les nacions afectades.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
24.10.2023  ·  07:16

Llegit amb interés i atenció l’editorial, està bé aquesta reflexió político-filosófica. Però amb quedo amb “la pixada fora de test” de l’Arq. Blesa 23:46. Rellegint l’història del GOI, més coneguda coma Nació Sioux de etimologia francesa, hem quedo amb el següent paràfraf: “Finally, the US reduced the once-thriving Sioux Nation to the Great Sioux Reservation in the late 1800…” Alguns castellans ja ho diuen amb claretat, catalans podeu marxar quan vos plagui, perque el solar és nostre. Salut.

Ernest Vidal
Ernest Vidal
24.10.2023  ·  07:36

Nació:

Asfalt desgastat per infinites rodades, gratacels que desafien el cel amb la seva arrogància d’acer, fàbriques on la maquinària no s’atura mai, estacions de metro amb el seu batec subterrani, avingudess col·lapsades, testimonis de la febre metropolitana, vells edificis industrials amb les seves xemeneies escrivint històries de fum, mercats nocturns il·luminats amb fluorescents, la dansa incessant dels semàfors, cridant colors als conductors impacients, vies de tren que transporten anhels i mercaderies, magatzems plens de caixes amb secrets globals, basses d’oli reflectint la lluna industrial, l’eco dels clàxons esdevenint l’himne de la ciutat, i carrerons on la vida metropolitana es destil·la en cada conversa ràpida, en cada pas apressat.

Minoria nacional?

Josep Menargues
Josep Menargues
24.10.2023  ·  08:01

Podem es des venir una minoria errant, perpetua o en vies d’extinció. La clau de tot, com diu el Sr. Castillo és qui és l’amo del solar.

Pei Iborra
Pei Iborra
24.10.2023  ·  08:05

L’única carta bona que ens queda als catalans és fer Escanya ingovernable. No un cop cada quatre anys sinó de manera contínua.
Això vol dir votar ‘no’ a cap investidura fins que petin els fonaments del règim del 78, siguin quines siguin les engrunes que ens ofereixin.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
24.10.2023  ·  08:09

Tot el procés filosòfic de les reflexions d’aquesta editorial el trobo impecable. Dius,Vicent, que el fet substancial és “la nació” i el terme “minoria” és provisional, o sigui : una nació minoritzada dins d’un estat, fins que els individus d’aquesta nació “decideixen” independitzar-se d’aquest estat. Llavors serà nació sense qualificatius.
Però…i si el substantiu és”minoria ” i la paraula “nacional ” fos el qualificatiu?
Tindria unes altres conseqüències. Seríem unes persones que tenim una cultura, una història, una llengua singulars dins d’aquest estat hispànic i que tenim uns drets que se’ns han de respectar. I res més?
El president Puigdemont ja va dir en la conferència del 5 de setembre que el límit de les negociacions amb l’estat espanyol seria el dret internacional.
Hauríem de saber ben bé que diu el dret internacional de tot això

DAVID ELDRIDGE
DAVID ELDRIDGE
24.10.2023  ·  08:13

@Josep Bargalló: No crec la vostra història sobre Julia Gillard. En podeu citar el font, si us plau? Gillard va ser Primera Ministra d’Austràlia del 2010 al 2013, pel partit laborista. Sí, va implementar restriccions a la immigració, sobretot dels refugiats, però això que diu el vostre text seria una amenaça a gent ja australiana.
A més no crec que una persona atea com la Gillard digui això de “creem en Jesús i en Déu”, amb la implicació que per ser australià s’ha de ser cristià, que a part dels musulmans, també discriminaria a ateus, jueus, hindús, budistes i creents de les religions indígenes d’Austràlia.

Ramon Mir
Ramon Mir
24.10.2023  ·  08:17

El títol correcte és el de ” Nació expoliada”, punt.

Bartomeu Mestre
Bartomeu Mestre
24.10.2023  ·  08:17

La persona que hagi fet la proposta d’usar la locució “minoria nacional” és un agent d’Espanya. Ho puc afirmar de manera taxativa, perquè les casualitats no existeixen.
La història és cíclica i es repeteix. Amb idèntica terminologia, ho va proposar Joan Estelrich el desembre de 1923 (ara fa cent anys, just després del cop d’estat de Primo de Rivera) a la Societat de Nacions de Ginebra. Ho va fer, a les ordres de Cambó (d’Espanya, en definitiva), en el marc d’una sessió del GRUP DE NACIONS SENSE ESTAT. Joan Estelrich (que presumia de ser el representant legítim de Cataluny) proposà definir-se com MINORIA NACIONAL, però per sort un altre felanitxer, Pere Oliver i Domenge, president del Comitè pro Catalonia, va replicar: NO SOM UNA MINORIA NACIONAL, SOM UNA NACIÓ I VOLEM SER UN ESTAT!
Els negociadors d’ara si poden identificar l’autor de la proposta sabran que es tracta d’un agent d’Espanya… o un infiltrat!
Visca la terra i mori el mal govern!

PS.- Podeu verificar la meva afirmació si accediu a la conferència que vaig fer a Girona dia 7 de febrer de 2022, presentada pel MHP Quim Torra. És al minut 29 de l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=uTRaGypwkiE

Carles Serra
Carles Serra
24.10.2023  ·  08:59

Gràcies Vicent per tot l’esforç que significa tota la informació/anàlisi que ens aportés.
Vicent em pregunto el perquè ens negués els subscriptors una entrevista de l’alcaldessa Sílvia Orriols, quant no te’ns problemes en fer entrevistes de polítics que han demostrat abastament un cinisme infinit, ja que dir que ens neguen el nostre dret de decidir, no tant sols això, si no que col.laboren amb aquells que ens roben, ens reprimeixen i fan el genocidi de la nostra cultura i llengua; com últim exemple aquest botifler de Santi Vila
Agrair el comentari del Sr. Lluís Castillo 07:16
No deixa d’ésser curiós/cínic/hipòcrita que una majoria d’aquests partits tant això mal anomenat d’esquerres i dretes, ja que dir d’aquesta societat, reclamant el dret de l’autodeterminació del palestins i a la vegada ens neguen el nostre dret, els que volem de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista.
Com també agrair el comentari d’en Josep Blesa 23:46

Pep Agulló
Pep Agulló
24.10.2023  ·  09:09

SOM NACIÓ PERÒ ENCARA NO DEL TOT…

Si ens situem en la prèvia, l’1-O només una part de la Nació Catalana es va autodeterminar, el que en diem Catalunya. Això és important…

Sembla obvi, que sense ser nació, mentre no tinguem poder per ser-ho, té sentit el concepte minoria nacional perquè implica tenir el grau de sobirania pel fet de ser desiguals, fora de les grapes d’Espanya i França, per poder decidir qui som i perquè ho som.

Ara bé, l’autodeterminació implica la voluntat de ser Estat, i ser Estat vol dir delimitar i controlar un territori. Aquí venen molts dubtes.

Aquesta minoria nacional que algú defineix en formulació ampla com “l’espai vital d’un grup suficientment heterogeni per ser un grup interfamiliar i suficientment homogeni per mantenir-se amb lligams forts…”, deixa els límits força difusos…

Si aquesta minoria té un tret cabdal que és la llengua i és discriminada per això, la nació minoritzada estaria continguda dins el que anomenem Països Catalans, amb zones com el País Valencià i les Illes i en altres com el cinturó de Barcelona, etc., com un formatge gruyére…

Llavors estem abocats a una nació sense poder constituir un Estat territorialment definit. Com és la nació gitana i tantes altres…

Tinc moltes preguntes.

Jaume Vall
Jaume Vall
24.10.2023  ·  09:22

D’acord amb Josep Soler : “….. quan estiguem disposats a defensar la llibertat”.
La resta, voluntarisme, útil però insuficient, com ja hem comprovat de manera amarga.
També amb J.Blesa preguntem-nos “què hem fet avui per tenirunrstat propi”
Amb N.Catells: faltacontundència per part de la Generalitat per fer saber i explicar el conflicte Catalunya/Espanya.

Avui en desacord amb Gerber Van. No estem en condicions (malauradament) de “passar pàgina i avançar” sinó de aprofitar qualsevol victòria -real, significativa- que poguem aconseguir. Caldrà picar pedra encara. Posar-nos en mode: “ho volem tot i ho volem ara mateix, i sinó, no juguem” potser no és la millor tàctica.

En desacord amb J.M.Garrido, sobre reclamar ara els PPCC. I si la majoria dels ciutadans del País Valencià i de les Illes no volen pertànyer a la nació catalana, què fem, els obliguem a fer-ho?
No podem viure d’una realitat passada, que ja no és, pitjor, que els interessats no volen que ho torni a ser. Correm el risc de semblar espanyols, aferrats a una idea (en el seu cas, que viuen en una democràcia plena i que són una potència europea) que no es correspon amb la realitat.

Finalment, J.Bargalló, dubto que la primera ministra australiana fes servir el castellà.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
24.10.2023  ·  09:27

El felicito Sr. Partal.
Un article molt ben treballat.
El punt 2, però, és complicat. S’hauria d’analitzar o explicar més per no passar-hi de puntetes, ja que és cabdal tan a nivell polític, jurídic i humà.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.10.2023  ·  09:28

Se´ns pixen a sobre i nosaltres discutint si és aigua. Comença “la gran estafa” , van preparant el referèndum per un poble adormit que votarà qualsevol xorrada. Som una nació i volem la independència ja; tot lo demés és fotre- se´n .

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
24.10.2023  ·  09:38

No serà que tot això de la nació i de la minoria nacional, la final quedarà tot com un SIMBOLISME igual que la DUI i tot allò relacionat amb el PROCÉS. Seria molt convenient i necessari que abans de tornar-nos a prendre els cabells, hi hagi uns debats públics sobre l’eficàcia i la Constitucionalitat d’aquestes qüestions. També és possible que l’independentisme sabent que no s’aconseguirà (Legal i Jurídic) un ple reconeixement d’això a nivell nacional i per tant tampoc a nivell internacional, estiguin d’acord amb el PSOE-SUMAR de pactar això per a la investidura, sabent que per endavant que NO HI HAURÀ efectivitat real i legal de qualsevol d’aquestes dues “exigències, necessitats, legitimitats o digui’s com vulgui” de l’independentisme. Repeteixo; fins als collons de SIMBOLISMES.; anem a allò pràctic.

m. jesús porqueras
m. jesús porqueras
24.10.2023  ·  09:40

En el comentari de Josep Bargalló hi transcriu el discurs de la primera ministra australiana, que jo entenc aplicable perfectament a Catalunya, per exemple, com a qualsevol país. I em pregunto quants catalans de parla castellana, que viuen a Catalunya des de fa dècades, i que no han tingut el més mínim interès per parlar el català, deuen estar absolutament d’acord amb les paraules de la primera ministra australiana.
Potser vaig errada però estic segura que la immensa majoria hi estaran d’acord.
Quanta hipocresia en aquest nostre món. I/o quanta ceguesa.

Enric Emo
Enric Emo
24.10.2023  ·  09:40

No tinc cap dubte que Espanya no reconeixerà mai Els Paisos Catalans ni Catalunya dins d’ells com a nació ni com a minoria nacional. Ja va ser molt i ara seria impossible, que la constitució acceptés l’existència de “nacionalitats històriques” això sí, dins d’un article que parla d’Espanya com la pàtria comú de tots els espanyols.

Déu volgués que el reconeixement es produís, però no es produirà. Llavors, si no es produeix no hi ha d’haver investidura? Ara no es el moment de dir-ho, doncs la negociació és oberta. Al final s’haurà de valorar el que el PSOE està disposat a pactar i el que no, el paquet global.

La independència no es decidirà a Madrid, no ens la donaran mai. L’únic camí possible és la unilateralitat. Per tant la independència es decidirà en gran part a Catalunya, amb la voluntat catalana de prendre el poder emparats en el control efectiu del territori i el Dret Internacional. Ara mateix, a Madrid tant cínics com els partits espanyols!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
24.10.2023  ·  10:27

En resum, i després d’haver llegit també a la Odei A.-Etxearte, enténc que per arribar a exercir el dret d’autodeterminació és molt més útil ser reconegut com a nació. Per contra, per protegir-nos dels atacs del estat espanyol, especialment a la llengua, és millor tenir la consideració de minoria nacional. A més a més, podríem defensar a tots Els Països Catalans, especialment València i Les Illes, de les urpes de VOX i el PP en la seva croada contra el català.
Per què no podem ser considerats ambdues coses a la vegada?: som una nació que circumstancialment estem dins d’un altre estat com a minoria nacional.
El PSOE està en una difícil situació després d’haver perdut poder en quasi totes les autonomies. Té un gran nombre d’alts càrrecs que necessiten ocupació i sense governar ho tenen magre. Ho hem d’aprofitar i anar a totes.

Ramon Oriol
Ramon Oriol
24.10.2023  ·  10:34

Una de les claus la defineix molt bé en Partal: No tots els habitants de Catalunya formen part de la minoria nacional catalana.

Jordi Joaquim
Jordi Joaquim
24.10.2023  ·  10:53

Josep Bargalló, em sap greu dir-te que aquesta noticia de la la President d’Australia Julia Gillard, es falsa. Fake News. Quan ho he lleguit ja m’ho ha semblat, m’ha portat 20 segons corroborar que que es falsa.

Igualment això no vol dir que no crec que QUALSEVOL migrant (sigui per motius ecomomics o no) te l’obligació d’integrar-se a la cultura on va a viure.

Ho comento desde la perspectiva d’on visc jo on hi ha molta migració rica y tampoc s’adapten i ens estan canviant el pais també (a pitjor).

Edgar D'Andrea
Edgar D'Andrea
24.10.2023  ·  11:26

A Josep Bargalló 23:02. Semblaria que el discurs de la ex primera ministra (2010-2013) d’Austràlia és fals i que, malgrat això, circula per les xarxes des de 2006.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
24.10.2023  ·  11:28

Abans del 2017 ningú parlava de si nació o si minoria nacional, l’1 d’O vam decidir la independència. Som majoria nacional a Catalunya estat independent.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
24.10.2023  ·  12:11

Nació? Minoria nacional? REPÚBLICA cstalana independent!!

Ningú no discuteix el caràcter nacional de Montenegro, ni de Finlàndia, ni de Noruega, malgrat els pocs (en termes històrics) anys d’independència d’aquests estats. Crec que no ens hem d’encallar en qüestions terminològiques, i que hem d’entomar tots els sacrificis que calguin per assolir la independència. Els reconeixements internacionals ja vindràn.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.10.2023  ·  12:52

Les minories no deixan de estar sotmeses al estat opresor. Fa falta que ens reconeguin com a nació oprimida Hem de segui treballant per la independència de la nostra nació

esteve prats
esteve prats
24.10.2023  ·  12:53

VW ens vol vendre la moto

Josep Gualló
Josep Gualló
24.10.2023  ·  13:01

D’entrada, en situacións complicades cal votar quin camí volem seguir.

Si la situació és molt però molt complicada, és millor no votar i escollir per consens un Lider que decideixi per tots.

Comte, no hem de donar pistes a l’enemic. Hem de mantenir un silenci sepulcral per evitar que els espies infiltrats sapiguen la veritat.

La confiança ha de ser total i sense dret a duptar. És dificil. Ja ho sé però si cal fer-ho, ès fà i és calla.

Parlo amb el cor a la mà i procuro que el cervell no protesti.

Jordi Torres
Jordi Torres
24.10.2023  ·  14:04

Pertànyer a una minoria nacional és compatible amb pertànyer a una nació, estem d’acord, Vicent. Però després fas un salt interpretatiu, al meu entendre. Dius que “… el concepte de minoria nacional només pot ser operatiu si implica l’existència prèvia d’una nació”.

Correcte, però, de quina nació estem parlant? De la nació-estat que discrimina a la minoria o de la nació de la minoria? Jo no ho veig tan clar. El Consell d’Europa no té una definició establerta per a “minoria nacional”. Segons aquest organisme, una minoria nacional pot ser qualsevol agrupació demogràfica en funció de característiques religioses, ètniques, lingüístiques, etc.

https://www.coe.int/en/web/minorities/at-a-glance#{%2279030665%22:[1]}

En molts d’aquests casos no té sentit parlar d’una nació pròpia a la qual es pugui adscriure aquesta minoria, com en el cas de les minories religioses, per exemple.

Deixant de banda aquest punt, tampoc veig els automatismes que dius ens portarien a un afebliment de l’estat espanyol en reconèixer-nos com a minoria nacional. Les conseqüències per espanya, en el millor dels casos (resolució a favor de la minoria catalana i sancions a espanya per no protegir-la) es podrien apaivagar modificant algunes lleis espanyoles per fer veure que es garanteixen millor els nostres drets lingüístics, per exemple. Només cal recordar que, en teoria, l’estatut actual ja els hauria de garantir.

Sense confrontació amb espanya no podem avançar cap a la independència.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
24.10.2023  ·  14:33

Som Nació.
Nació minimitzada per la força de les armes de Castella.
Mai ens hem sentit minoria nacional. Més aviat ens sentim Nació colonitzada amb lleis il·lícites i guerres contra nosaltres.

Ctrc que acceptant ser minoria nacional rebaixem i tergiversem la Història de la Nostra Pàtria catalana humiliada i sotmesa per la força bruta militar.

Partal també ens va assegurar que l’estat no podia fer res per caviar el resultat del referèndum de l’1 d’octubre.
Ara Vicent Partal insisteix en no ser conscient de la força bruta que sempre ha utilitzat “Espanya” per tornar a guanyar.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
24.10.2023  ·  15:34

Ni Minoria nacional ni Grup objectivament identificable, això són eufemismes per a no dir Nació. Venim de ser Casal de Barcelona el 1350, per acabar essent una comunitat autònoma el 1979. I volem ser un Estat des de l’1-O – 2017. Com? Fent efectiu el que van votar els catalans.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
24.10.2023  ·  15:57

Com podem lluitar per ser independents d’Espanya reconeixent que som en el nostre propi país una minoria nacional?

Ens faran una reserva Sioux?

Ens esteu venent la moto!
I no entenc el posicionament de Vilaweb.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
24.10.2023  ·  16:04

Primer, des d’un punt de vista teòric, estic 100% d’acord amb l’article d’en Partal, però els seus arguments no els trobo que sigui vàlids per negociar l’estatus de Catalunya o la relació de Catalunya amb Espanya.

Primer, pels espanyols, si suposadament (que ho dubto) accepten reconèixer-nos com a minoria nacional, per ells aquest això vol dir que som una “minoria d’espanyols” amb característiques singulars. No ens estan reconeixent com a catalans.

De fet. des d’un punt de vista legal els catalans no existim, existeixen “espanyols amb veïnatge administratiu a Catalunya”.

Això ho podem contrastar amb la idea que molt bé desenvolupa en Partal: “No tots els habitants de Catalunya formen part de la minoria nacional catalana”. Les lleis espanyoles en cap moment distingeixen entre aborigens i foravilers.

Per tant, administrativament, n’Arrimadas i en Partal tenen exactament la mateixa condició nacional de catalans. I plantejar (o discutir) això equival a un tema tabú que crea tensions: solució, no se’n parla. I la solució que s’ha aplicat fins ara és la pujoliana “és català qui viu i treballa a Catalunya”.

Per tant des del meu punt de vista, l’única manera de blindar-nos d’aquest parany, no es assumir que som una minoria catalana. La solució és constituïr-nos legalment en una nació sobirana. I repeteixo, avui legalment els catalans no existim i “Catalunya” és una paraula usada per anomenar a una regió d’Espanya. D’acord amb això…

Segon, si volem existir no ens serveix de res federar-nos de cap manera amb espanya i constituïr-nos en una minoria nacional (d’espanyols singulars). L’única solució passa pel reconeixement legal de la Nació catalana.

I tercer, per a resoldre això, o trobem la forma de constituir-nos en un estat independent o seguirem com fins ara. Aplicant eufemismes i lleis curt-terministes es mareja la perdiu sense resoldre res.

Si em dieu que per a assolir la República catalana calen passos intermitjos, hi estic d’acord. Però un pas intermig no ha de consistir en construïr eufemismes, ha consistir en canviar les lleis i assolir el reconeixement internacional. No podem pretendre que Rússia, Xina, els EUA, etc… reconeixin la nació catalana si el President de Catalunya, com ha passat fins ara, és el primer en no fer-ho.

I per a acabar, l’enfocament teòric que desenvolupa aquí en Partal hi estic plenament d’acord i funcionaria fer-lo servir si al PV i les Illes haguessin encetat una dinàmica semblant a nosaltres. Però a hores d’ara, per desgràcia, els resultats electorals en aquestes contrades no són els mateixos que aquí, per tant, el que tampoc podem fer és suïcidar-nos.

Paola Polacco
Paola Polacco
24.10.2023  ·  16:39

Entre moilts, un excel·lent comentari de Jaume Riu amb el qual seria difícil estar en desacord. El problema és que qualsevol revolució requereix revolucionaris i és difícil trobar-ne cap en el moviment independentista potenciat per dècades de dictadura que ha deixat dues generacions o bé de víctimes sense poder lluitar o bé, malgrat el robatori continuat dels seus diners per part d’un Estat cobdiciós i immoral, no prou pobre per arriscar el que tenen a mà. El miracle és que moltes d’aquestes persones van sortir a votar sota l’atac policial l’1 d’octubre de 2017. Un acte de veritable valentia que potser, em costa dir-ho. lamentablement no tornarem a veure mai més.

Ferran López
Ferran López
24.10.2023  ·  17:27

Gens d’acord. Una minoria nacional és un grup de membres d’una ètnia X que viu al territori d’una ètnia Y. Per exemple, els gitanos dels Països Catalans; els occitans de la Gàrdia; els albanesos del sud itàlic; els armenis del Pròxim Orient; els georgians de Pèrsia. A tota minoria nacional li corresponen certs drets lingüístics (per exemple, en l’ensenyament, almenys el primari), siguin reconeguts o no; els seus membres han de tenir els mateixos drets cívics i polítics de què gaudeix l’ètnia titular (és a dir, no han de ser discriminats com a GOI); etc. Però no els correspon pas el dret d’autodeterminació, perquè, en tant que minoria nacional, manquen de territorialitat pròpia; si un cas, llur territori nacional és en un altre país, allà on són la població autòctona i (almenys històricament) majoritària.

Els Països Catalans no som cap minoria nacional, sinó una nació oprimida. Actualment, i des del canvi de segle, a més a més, el poble català ha estat minoritzat demogràficament al seu territori; però la minorització demogràfica no comporta pas transformar-se en minoria nacional, perquè som l’única població autòctona d’aquest país, i l’única que el conforma en tant que nació.

Les armes ideològiques de l’enemic són tòxiques i no reciclables. Que ens calgui jugar dins les normes actuals del dret dels estats i del dret internacional no ens pot dur a la confusió ideològica: retòrcer la conceptualització de la qüestió nacional, i la corresponent terminologia, per mirar si podem fer treballar la de l’enemic a favor nostre. No debades la conceptualització nacionalitària de la ideologia dominant (el nacional-estatisme etnocida) és primària, primitiva i integrista; en part per niciesa, en part per supremacisme militant. Coherentment, es vehicula mitjançant una terminologia capciosa que atia voluntàriament la desorientació: “nació” hi vol dir Estat; una nació oprimida és una ”regió”; un moviment nacional és “regionalisme”, i, si és independentista, “separatisme”; etc., etc. Quant a “minoria nacional”, és un cul de sac per a desqualificar qualsevol comunitat que no sigui l’ètnia titular de l’Estat, tant se val si es tracta d’una minoria nacional pròpiament dita o d’una ètnia oprimida, “minoritària” perquè sí, encara que constitueixi el cent per cent de la població del seu territori. La interpretació del terme sempre es farà a la baixa, precisament perquè qualificar-te de “minoria” consisteix en una desautorització; hi proclamen que ets intrínsecament “inferior”; en concret, no mai una nació, és a dir, un element de rang epistemològic equivalent a la nació opressora, o a qualsevol nació amb Estat.

En l’argumentació del Vicent, tot és correcte si allà on diu “minoria nacional” hi llegim “nació oprimida”. Justament aquella precisió terminològico-conceptual que l’enemic no poc acceptar de cap manera. I on diu “enemic”, llegiu-hi, per exemple, “Unió Europea”.

P.D.1: M’alegra constatar que Neus Torbisco i Josep Costa coincideixen amb mi.

P.D.2: Deploro constatar, un cop més, el cinisme de les relacions internacionals: els catalans conscients, vinga a defensar Letònia i Lituània contra la russificació perquè ara alts responsables letons i lituans ens passin la porta pels nassos a l’hora d’oficialitzar el català. Idènticament el governet regionalista principatí negant l’equivalència entre els Països Catalans i Bretanya (“la” Bretanya, diuen); madedeueta! Ja ho sabíem, que els dirigents d’ERC són tan analfabèsties com els buròcrates de la UE; però tampoc no calia que en fessin ostentació.

jordi Rovira
jordi Rovira
24.10.2023  ·  18:07

Em sembla que una volta més, arrel d’un magnífic i esclaridor escrit, les reaccions es tornen murmuri i desfici. No pas tothom! Simplement remarcar el que ja diu l’article: per ser una nació i esdevenir un estat hi ha dos vies. La primera és la via normal, històrica i violenta: la guerra o la confrontació, acabada amb victòria final, afirmada amb un acte de reconeixement internacional. Una via que veiem els resultats que dóna, sobretot si un compara el tracte que rep Ucraïna en comparació de Palestina. I sobretot també pel que suposa de destrucció, mort i problemes, que cap ciutadania del món mereix. La segona via es basa en l’exercici del dret, el dret a l’autodeterminació, unilateral sempre, ja que depèn de la voluntad de la nació, que com a minoritzada també busca la protecció internacional i dels tractats. Em sembla doncs que aquesta és la via, i em sembla que això mateix han entès a Euskadi o l’Úlster després de la infructuosa guerra (terrorista i guerrillera com no podia ser de cap més manera) que els va dur a l’armistici i la pau per desmantellament.
I em sembla també que el pendent ferroviari per on s’escolava l’estat estat espanyol d’ençà del 2017, ens ha portat a aquesta discussió. I aquesta no és pas una història entre personatges: no es tracta de Puigdemont en vers Sánchez; sinó una situació que no es nova en la història contemporània de l’estat espanyol, i que ara pren, per raons multifactorials, un altre tarannà. Una situació que esperàvem, tal i com prometia el president Puigdemont, i que hem d’atendre. Veurem què en surt, però no és de més afirmar que només deu anys enrere era impensable.
Ni la via és l’autonomisme, ni tampoc la drecera que volen fer polítics de poca solta i provinciana volta. De la mateixa manera, continuu fent observar, ens cal una mirada més ample: tant a nivell europeu, com a nivell de dretes i esquerres. No en va, l’escrit editorial present prou se’n fa ressò, i pocs ho han contrastat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any