‘Lose-lose’: Espanya després de la inhabilitació d’Alberto Rodríguez

  • Els qui han agafat el poder que PSOE i PP els van regalar per a evitar que la democràcia implicàs la independència de Catalunya pensen més en el 1939 que no en el 1978

Vicent Partal
24.10.2021 - 21:50
Actualització: 25.10.2021 - 07:39
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pèrdua de l’escó d’Alberto Rodríguez, diputat canari de Podem, no és un afer qualsevol. Aparentment el règim l’ha resolt ràpidament; ni el seu partit no l’ha defensat per no xocar amb el PSOE. Però la càrrega de profunditat és de molt impacte.

No entraré en els detalls concrets del cas perquè m’agradaria fer una mirada llarga sobre això que ha passat aquest cap de setmana. Crec que tot plegat accelera la crisi de l’estat, encara que les aparences indiquen la contrària. Aquests darrers anys, en política, ens hem acostumat molt a parlar de win-win, aquesta posició en què sempre guanyes o en què tothom guanya. Però també hi ha el lose-lose, en què ja no resta cap opció per a guanyar. I Espanya va entrant de manera cada volta més irreversible per aquest camí.

M’han sorprès alguns comentaris sobre la guerra judicial (lawfare) que han arribat ara de veus i de posicions que no van fer res quan s’aplicava contra Catalunya o que fins i tot van provar d’argumentar-la, justificar-la. No hi tinc res a dir, ni cap declaració a fer. No compartesc aquesta posició de dir que ara què volen aquests, però tampoc no m’interessa gens reformar Espanya ni resoldre els seus problemes. Tanmateix, això no vol dir que no crega que el fet és significatiu. Perquè ho és molt. Avui, i això no passava la setmana passada, una part dels intel·lectuals o opinants espanyols de sobte han vist com s’acostava al seu país un futur a la brasilera. Una lawfare que, conduïda per l’extrema dreta judicial, no pot acabar de cap més manera que amb el poder legislatiu i executiu dirigit per l’extrema dreta política.

Entenc la preocupació del punt de vista espanyol, és clar que sí. Com entenc la preocupació brasilera, no faltaria sinó. Però, del punt de vista català, crec que l’única preocupació hauria de ser baixar del tren com més de pressa millor. I avui m’interessa remarcar que en el cas Alberto Rodríguez hi ha tres factors interessants que dibuixen aquest lose-lose de què parlava adés.

El primer és l’acceleració evident del pendent ferroviari, que ja ha sobrepassat, sense discussió possible, l’objectiu inicial que li havia estat encomanat: mirar d’aturar com fos la independència de Catalunya. Una volta has tret de la llàntia el geni del feixisme, és impossible que hi torne a entrar.

A conseqüència d’això, el segon efecte és que, com que aquesta acció no va contra l’independentisme, la maniobra apareix més descarnada que mai i ajuda a plasmar la realitat molt millor. Perquè, tant si ens agrada com si no, una bona part de l’opinió pública espanyola d’esquerres –i tant se val què vulga dir, això– i l’opinió internacional interpreten correctament el debat Catalunya-Espanya en termes d’un procés de separació que si cal acabarà d’una manera traumàtica. I fins ara els nacionalistes espanyols d’esquerres i tots els Chamberlains europeus podien emmascarar la realitat amb la por que passàs això. I la realitat no era que Catalunya s’hagués despertat un dia independentista i disposada a fer la revolució, sinó que vam reaccionar en l’avantguarda de la democràcia –com sempre hem fet en el decurs de la història–, quan, fa onze anys, arran de la sentència de l’estatut, vam ser conscients de la manca de democràcia.

I, encadenat amb tot això, hi ha el tercer efecte, que és que l’independentisme català ja va aconseguint de situar tan bé el problema de la legalitat que Alberto Rodríguez s’hi ha agafat amb tota la dignitat, quan ha reaccionat, ell sí, com s’espera que ho faça un individu que vol lluitar. Ha abandonat Podem, partit deglutit completament pel règim, ha tornat a la base i ha anunciat que durà la batalla a la legalitat europea.

I ací és on apareix en l’horitzó més immediat el lose-lose. Espanya té dues opcions. O bé accepta el marc constitucional que ens vam donar entre tots a Lisboa i que els afectats pel colp d’estat reclamem cada vegada amb més contundència, o bé esclatarà perquè el seu problema, ella mateixa, es farà cada vegada més impossible de controlar i acabarà fent retrocedir el règim del 78 fins al 1936. Ja no és tan sols l’independentisme català. Aquest cap de setmana ha estat Alberto Rodríguez, molt probablement la fugida de Pablo Iglesias ja fou perquè ho veia venir, Meritxell Batet ha reaccionat com ha reaccionat per por de ser inhabilitada o d’anar a la presó, Sánchez és clarament assenyalat per la premsa del lawfare i en el punt de mira… Tot és qüestió de temps: el PSOE és i vol ser el pal de paller del règim del 78;  per això va fer el congrés de Suresnes i liquidà tota la història anterior. Però els qui han agafat el poder que PSOE i PP els van regalar per a evitar que la democràcia implicàs la independència de Catalunya pensen més en el 1939 que no en el 1978.

I com que al final la independència és únicament una qüestió de reconeixements –és a dir, de si et reconeixen, de fora estant, o no–, podem interpretar aquesta situació en què hem entrat com un cul-de-sac del projecte nacional espanyol.

Perquè imaginem que passa un miracle i hi ha una Espanya que ara, de sobte, s’adona que per a salvar-se ella mateixa –egoistament– no té cap més eixida que agafar-se a la via de la legalitat europea. Perfecte. Hauran d’acceptar-la tota. Tot el tractat de Lisboa. I per tant també allò que no van voler acceptar el 2017: que la llei els impedeix d’actuar violentament contra una reivindicació de caràcter polític. I, per tant, ens n’anirem. Tard o d’hora, pactant què s’haja de pactar, ens n’anirem. No ho podran evitar si no poden fer servir la violència.

Però imaginem que passa la contrària. Imaginem que la guerra judicial reïx i Espanya esdevé aviat, un Brasil, un Polònia, un Hongria, un altre estat pària en mans de l’extrema dreta: il·liberal, que en diuen. En aquest cas, és evident que la confrontació entre Catalunya i Espanya augmentarà de molts graus i tornarà a caminar cap a la violència. Haurem de resistir i lluitar molt. Però a mi em sembla que fins i tot els habituals partidaris del catastrofisme patri hauran de reconèixer que, quan arribem a aquest punt, ho farem amb unes condicions ben diferents, vists nosaltres des d’Espanya i vists sobretot des d’Europa. No hi haurà cap cant de sirena amb què ens puguen enganyar, ni a nosaltres ni Brussel·les. Ni cap reforma ni negociació per a vendre a ningú. I, per tant, ens n’anirem. Coste què coste, ens n’anirem perquè no hi ha haurà cap més eixida. Però tenint a l’altre costat una Europa que ja no podrà enganyar-se, com el 2017, sobre què és l’estat espanyol i que segurament amb Escòcia haurà demostrat que està disposada, si cal, a trencar un estat rebel per fer-se més forta ella mateixa.

PS. Una volta publicat l’editorial, s’ha sabut que Alberto Rodríguez havia contractat Gonzalo Boye i Isabel Elbal per a portar el seu cas. Interessant.

 

Només a VilaWeb

Avui us presentem un diari carregat de reflexions ben profundes. Joan Ramon Resina ens obsequia amb un altre dels seus articles imprescindibles, partint de la concepció de la història de Walter Benjamin. Per entendre millor què passa amb els partits independentistes, l’heu de llegir. I tenim també tres entrevistes importants. La primera, a Damià del Clot, batlle de Vilassar de Mar per ERC, president del Consell Comarcal del Maresme i autor d’un llibre definitiu sobre l’aplicació de la lawfare contra l’independentisme. En aquesta entrevista parla amb Josep Casulleras, el nostre cap de redacció i gran expert en la repressió judicial contra Catalunya. Per una altra banda, Anna Zaera entrevista Joan Fontcuberta, que torna a exposar després de quinze anys i mostra, entre més obres, una peça icònica sobre Juan Carlos. Finalment, Joan Safont entrevista Jesús Alturo i Tània Alaix, que han reeixit a identificar el primer escriptor en llengua catalana documentat fins ara: Ramon de Cabó.

Una altra mala notícia per al nacionalisme espanyol va ser, la setmana passada, la confirmació científica que els víkings havien estat els primers europeus a arribar a Amèrica, ara fa mil anys. Leif Eriksson, concretament, ha destronat Cristòfol Colom. Per això us oferim avui aquesta nova web de les “Històries de VilaWeb”, en què us expliquem qui va ser i com va ser el seu viatge.

Les “Històries de VilaWeb” són un nou format que VilaWeb ha impulsat dins la renovació completa del diari que veureu com pren forma aquests mesos vinents. Si no en sou subscriptors, us demane que ens ajudeu a fer possible aquest salt endavant, afegint-vos als vint mil que ja ho són o fent una aportació econòmica esporàdica. Ens és imprescindible per a poder-vos continuar oferint VilaWeb cada dia. Aneu a aquesta pàgina per ajudar VilaWeb.

La fotografia

L’esport remou sentiments ací i a tot el món. Ahir el Paquistan i l’Índia es van enfrontar a Dubai en la Copa del Món de criquet. A la fotografia, un grup d’afeccionats de Peshawar celebra una jugada. La fotografia és d’Arshad Arbab.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
24.10.2021  ·  22:42

Seré molt breu: Espanya esdevindrà una nova Polonia, si no ho és. Però no passarà RES

Josep Usó
Josep Usó
24.10.2021  ·  22:54

Espanya no té futur. I ara ja ho veuen fins i tot una part d’ells. D’altra banda, Europa no pot continuar fent com que no passa res, perquè està en joc la seua pròpia supervivència. especialment, en un moment en el que ha de col·locar milers de milions de deute public amb poc més que l’aval de la seua defensa de l’estat del benestar, que és el seu gran valor (darrerament, força arnat, gràcies a Espanya, en bona mesura). Seguim

jaume vall
jaume vall
24.10.2021  ·  23:18

Miquel Gilibert : “Espanya esdevindrà una altra Polònia. I no passarà res.”

…. puc afegir :

“No passarà res si nosaltres ho acceptem. Ho acceptarem?
Per una vegada, i potser sense que serveixi de precedent, em sembla més plausible l’escenari d’en Partal que el d’en Gilibert.

Ara, dependrà de la sang, el suor i les llàgrimes que estem disposats a posar-hi.

És a dir :

“cada poble, a mig termini, té la llibertat (i el govern) que es mereix “

Joan Verdera
Joan Verdera
24.10.2021  ·  23:19

En la hipòtesi que Espanya esdevingui un estat en mans de la ultradreta, vostè diu, sr. Partal, que la relació Cat-Espanya s’encaminarà cap a la violència I que no hi haurà ofertes tramposes I que no ens deixarem enganyar, ni per Europa. Estic d’acord en tot. La seva conclusió és que ens en anirem. Esperem que sí. Jo només voldria recordar que tenen un exercit I que recordant Rubalcaba ja sabem què en faran.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
24.10.2021  ·  23:20

Bona nit i/o bon dia a tothom !

Vicent, crec haver-ho expressat manta vegades als teus editorials.

L’expulsió del regne d’espaÑa de la nostra nació començarà amb l’expulsió del mateix de la U.E.

La nostra gent transversalment es sent europeu des de sempre, a diferència de l’española. I l’economia produïda -que no especulada- va lligada ínyimament a anar per aqueixos mons de déu.

Per molt espai Shengen que els en quede a d’ells, a nosaltres se’ns quedaria menut.

I la nostra economia transversal des de qualsevol posició ideològica pesa molt més que totes les adhesions patriotes dels nostres col·laboracionistes i quintacolumnistes a espaÑa.

Com vaig dir la setmana, “espere que els milòsevic españols atansen el més aviat possible les regnes d’aquell estat colonial”.

“Nuguem-nos ben fort les espardenyes” que va dir Marie Costa, batlesa de Banys, a l’extrem nord d’aquesta nació fa unes setmanes.

Josep Blesa (València)

Belén Solé
Belén Solé
24.10.2021  ·  23:49

No podran amb nosaltres.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
25.10.2021  ·  00:07

El cas d’Espanya ja és homologable al de Polònia.
Ara cal veure si l’UE, a través de les sentències del TGUE i del TJUE donen fe d’aquesta situació i, a partir d’aquest moment, el poble espanyol en conjunt pren o no la decisió de sortir de l’UE.
Podem arribar a veure un referèndum sobre el cas Spexit o, altrament, un debat descarnat entre la supervivència econòmica o la unitat de l’estat sense democràcia.
Conseqüències de deixar intactes els aiatolas del franquisme dins l’aparell estatal.

Carles Viñals
Carles Viñals
25.10.2021  ·  00:13

Els EE UU i l’Europa a les seves ordres, que permeteren a Franco regnar 36 anys i morir al llit, no tindran cap problema d’esperar que morin de vells. Llarena i Marchena, Sánchez i Aznar, Casado i Abascal, Juan Carlos i Felipe.

I sí, el més probable és que Espanya esdevingui un Brasil, una Polònia o una Hongría, i que Europa ho suporti. Perquè Espanya serà prou intel.ligent per dominarnos amb una violència dosificada i sense sang, a la qual estem avesats a sotmetre’ns i Europa avesada a tolerar sense intervenir.

Subscric el comentari de Miquel Gilibert.

Ramon Perera
Ramon Perera
25.10.2021  ·  00:23

Penso que el punt més important de l’editorial rau en aquesta frase: “Però tenint a l’altre costat una Europa que ja no podrà enganyar-se, com el 2017, sobre què és l’estat espanyol…”. No, la Unió Europea no podrà enganyar-se involuntàriament. La pregunta que cal fer-se és sobre el futur de la UE.
Ara mateix la visió que es té és la d’una Unió feble. En llenguatge col·loquial parlem d’un club d’estats. En un llenguatge més tècnic es podria parlar d’una confederació. Últimament també s’ha dit que la UE no podrà durar si no evoluciona cap una federació, ja que històricament s’ha vist que les confederacions no duren. La pregunta és com podrà sorgir el poder federal. Ara mateix no sé veure-ho.

Podem mirar a tres de les federacions que tenim més conegudes: Alemanya, els Estats Units d’Amèrica i Suïssa [la Confederació Helvètica]. Totes elles tenen unes històries ben diferents que les han dut a la solució federal per camins també diferents. No sembla que cap d’aquests camins sigui aplicable al cas europeu. Veurem si l’instint de supervivència és prou fort i arriba a temps.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
25.10.2021  ·  00:30

Sí, els esdeveniments d’aquests darrers dies amb Podemos, PsoE i Marchena i els seus, potser són menors, però són molt greus i signifiquen un canvi important. España ja no és l’estat que s’autodefensa i defensa la seva unitat , sinó que directament passa a ser un estat de NO-dret, un estat feixista, autoritari i policiac, on la llei no es respecta; ni tan sols la seva. I el que és pitjor: ningú mínimamanet important reacciona! No hi ha cap alternativa democràtica vàlida! Perquè ha passat a ser el regne de la por i del terror, on ningú (NINGÜ!) es pòt sentir lliure ni segur. Ni tan sols els que són el principal recolzament del regim com PsoE i Podemos. Perquè la onada feixista tard o d’hora afectara també al desorientat PsoE; és evident. Fiseu-vos que cada cop els recolzadors del regim del 78 parlen menys de la Constitució: ja no la invoquen; no s’atreveixen a fer-ho! Perquè saben que ha deixat de ser un argument vàlid per a ells, i que encara els podria perjudicar. En el fons només invoquen el principi de autoritat: ” condemno aquest i l’altre perquè em rota dels collons, perquè jo mano i faig el que vull!”

Sí el tren va cap al precipici i és evidentment incapaç de frenar! traiem-ne les conseqüències i saltem encara que sigui en marxa, i encara que ens costi alguna trencadissa d’ossos! Cal salvar la vida…

Frederic Varela
Frederic Varela
25.10.2021  ·  01:28

Doncs jo em temo que quan l’extrema dreta arribi al poder, Espanya anirà pel camí de convertir-se en una nova Iugoslàvia. Llegiu la història a partir de 1980 d’aquest país ja desaparegut i se us posaran els pèls de punta de les similituds amb el que està passant a Espanya. Llavors veurem si la Unió Europea tornarà a cometre els mateixos errors.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
25.10.2021  ·  02:43

Un editorial molt lúcid. Gràcies, Vicent.

Joan Ortí
Joan Ortí
25.10.2021  ·  03:47

I si resulta que PSOE no és vol suïcidar i fa un gir rotund a la seva política de dretes per acontentar el patriotisme del PP i de Vox i posa fi al seu emmascarament dretà.
Una autentica democràcia no la faran ni PP ni Vox, per tant si Espanya vol estar a Europa ha de girar cap el centre esquerra; si el PSOE vol sobreviure ha de girar cap el centre esquerra, però a mes d’una manera contundent.
Si la recaragolada contradicció de fer que la pròpia legalitat impedeix de canviar la constitució, serà la fi de l’estat de dret d’Espanya.
El PSOE, si vol seguir jugant a dretes, ho te perdut del tot, perquè a dretes, el PP, Vox i Ciutadans el guanyen de carrer, en part si això passa és perquè ni Felipe, ni Zapatero, ni Pedro, han fet res per crear una bona democràcia, ni portar a la practica el seu programa socialista.
I si tot continua igual, abans d’un any serem una Polònia qualsevol.
VISCA LA REPÚBLICA CATALANA

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
25.10.2021  ·  06:00

El que diu en Partal és el que jo vull que esdevingui, però malauradament la enorme quantitat de botiflers amb sonors cognoms catalans, àdhuc de generals i de nobles sumat a la nostra tradicional passivitat, farà que el futur siga el que diu en Gilibert que avui ha saltat el primer. Salut.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
25.10.2021  ·  07:02

Estant en fallida econòmica, política i social. Només cal temps perquè s´enfonsin. Lo trist és que nosaltres només ens quedem mirant- amb dos milions de persones al carrer!.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
25.10.2021  ·  07:10

Doncs això: baixar del tren com més de pressa millor!

Ventura Passols
Ventura Passols
25.10.2021  ·  07:36

Impecable. Marxarem d’aquest estat corrupte i opressor, en l’article sona com un ja som fora.

Albert Miret
Albert Miret
25.10.2021  ·  08:12

Continuo pensant que és indispensable l’aliança amb un país de la UE o no (ells sabran què els interessa) per fer front a la bèstia. Som excessivament purs i bons, i seguim veient a l’enemic com a opositor, i no és cap oposició, sinó un club de sicaris sense escrúpols ni vergonya que ens està matant cada dia que passa. No sabem jugar a escacs ni sabem comptar les fitxes que tenim, i ens caldria un curset ràpid a tots plegats per anar directes als nostres interessos i deixar-nos de carallotades. Portem ja massa segles sense reaccionar com a poble violat i ja no creiem amb els sants.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
25.10.2021  ·  08:30

Fem neteja a casa. Fem neteja a casa !
Perqué quan serà el moment de saltar del tren, més d’un no ens deixarà saltar i en la lluita de “salto” i “no, no saltis” prendrem molt de mal.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.10.2021  ·  08:42

VEUREM EL TOGATS AL “CONGRESO”:
“TODO EL MUNDO AL SUELO”

Algun historiador ja va dir encertadament, parafrasejant Clausewitz, que el règim del 78 era la continuació del 39 per altres mitjans. Però ara aquest “altres mitjans”, gràcies al 1-O i a l’ofensiva independentisme del front exterior, han anat pel pedregar, por i emergència d’un Estat en fallida. I quan la màscara cau, ja surt la fera antidemocràtica sense escrúpols…El neofranquisme.

I si no mates el monstre…

…La justícia bruta del clan dels togats s’han proposat tornar al 39. Es tanca el cercle d’una transició fake.

La tendència és clara, trencar l’actual govern PSOE-Podemos i poder empresonar Sánchez (ells no saben fer política, ells empresonen), i part del seu govern. Per descomptat, acabar amb l’independentisme.

De moment amb la “justícia bruta”, però la convergència de les institucions del règim amb l’objectiu del retorn al 39 fa preveure qualsevol escenari de violència.

La dinàmica del feixisme no té retorn més que amb una derrota. La nostra independència seria la seva derrota.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
25.10.2021  ·  09:04

Europa no vol un país de la mida i negoci com Espanya inestable. Fins ara la inestabilitat era provocada per l’independentisme català -tems enrere el basc- per això, per Europa, el problema som nosaltres. Ara bé l’estat espanyol pot entrar en inestabilitat ell sol, com apunta en Partal en aquesta metàfora tan ben trobada del pendent ferroviari. Si això passa i arriba a un punt determinat d’ebullició pot ser que Europa “marxi d’Espanya”. Què hem de fer els catalans? un cop ja hem vist que ni la confrontació violenta -perquè no ho som i som molt més petits- ni la via pacífica i democràtica són viables. Sembla que el més intel·ligent és ajudar a pujar la temperatura de l’estat fins que faci destapar l’olla i en surti tot el que ha de sortir.

Victor Serra
Victor Serra
25.10.2021  ·  09:11

Avui potser alguns t’acusaran de desitjar el “quant pitjor, millor”, però el que no explicaran és que la regressió d’Espanya cap al franquisme 2.0 és inevitable. Nosaltres i els bascos, som massa pocs per evitar-ho. Per desgràcia, a València i Balears la correlació de forces és encara pitjor. I a l’Espanya espanyola, les esquerres i els demòcrates de veritat són residuals. O sigui que tindrem PP/VOX sí o sí més aviat que tard. Sempre que ha passat això, n’hem sortit molt mal parats. Aquesta vegada hi ha un factor diferent i és que som a la UE, però que això ho sapiguem aprofitar i que ells aquesta vegada ens ajudin, depen de molts factors incontrolables. Fins a data d’avui, els nostres suports internacionals sempre ens han fallat. A veure si aquest cop aconseguim que sigui diferent.

Enric Roca
Enric Roca
25.10.2021  ·  09:24

La manca de DEMOCRACIA a “España” ès evident, tambè o ès el supremacisme i menyspreu d’una de las naçions de l’invent politic “España”(La naçio de nissaga castellana) qué n’ès la MAJORITARIA i dominant a l’invent cap a la resta (Amb especial menyspreu cap la naçió de nissaga catalana)pel fet de ser vista com l’unic escull per la total castellanitçació de “España”.Volteu pels pobles de nissaga castellana i sian de esquerras o dretas (Pitjors)aviat us adonareu qué llur majoria (No tots obvi) són abans qué rès castellanistas-imperials.O potser Azaña, Negrín etc,etc eren tan DEMÓCRATAS per pactar ún referéndum?Donçs aixó.Molt bon article Sr Partal.INDEPENDENCIA

ramon Feixas
ramon Feixas
25.10.2021  ·  09:24

En aquest cas, si la Presidenta Batet hagués estat una persona íntegra disposada a defensar la democràcia com ho fan fer els que van esdevenir presos independentistes, podia separar les dues ànimes del PSOE, i espargir generositat en avenç cultural per tots els espanyols honrats. Però sembla ser que l’ànima franquista del PSOE afoga qualsevol expressió en favor de la pèctica democràtica neta i constructiva. Sigui per falta de valentia o per principis realcionats amb valors humans. És clar que a poca gent es pot demanar la grandesa humana dels presos independentistes.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
25.10.2021  ·  09:55

A Itàlia fan fora i jutgen un ex-ministre de l’interior per no haver deixat desembarcar un vaixell d’emigrants. Impensable a espanya.

A Itàlia, igual que a Alemanya, van fer net de feixistes tan l’administració com la justícia i l’exèrcit. Algú va quedar però totalment minoritàri.
A espanya tot el contrari, els colpistes del 36 i els seus hereus, van poder continuar majoritàriament, només es van maquillar una mica. Ja de bon començament que el colpista Franco nomenés al borbó com a successor és tot un exemple del que s’estava coent.

Lesmes des del TS, amb el mandat caducat, mana més que la majoria parlamentària votada pel poble. I això ho pot fer perquè te sl darrera els borbons i tots els hereus del franquisme, que controlen el poder econòmic i els mitjans de comunicació.

Quan Pedro Sànchez va voler fer una reforma que permetés no necessitar les 3/5 parts del congrés per a renovar l’estament judicial, oportunitat perduda, la hipòcrita UE li va fer un toc d’atenció sobre la qualitat democràtica d’això, mentre tolerava la nul·la justícia de la judicatura espanyola.

Doncs si la suposada esquerra espanyola Podemos-PSOE (no tots els seus integrants poden dir-se esquerra), hagués tirat pel dret legislant al Congrés per majories simples, amb el suport dels partits catalans i bascos, haurien pogut fer un neteja a fons de jutges feixistes caducats, mentre es discutien amb la UE, per després d’un parell d’anys acabar acceptant i donant la raó a la UE, i tornar a l’ordre jurídic de la UE amb una gran neteja feta.
Només es tractava de voluntat de fer-ho, d’estratègia.

Però els Felipe González, els Alfonso Guerra, etc., que hi ha al PSOE, artífexs de la continuïtat del franquisme a la administració, la judicatura I l’exèrcit, van treballar i treballen perquè, seguint les ordres del seu “caudillo” , tot quedés lligat i ben lligat.

La única eixida pels Països Catalans és marxar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
25.10.2021  ·  11:22

Espanya s´enfosa cada dia i Europa ja no pot fer veure que no passa res per tant haura d´afrontar el conflicte politic , seguirem lluitant

Lluís Paloma
Lluís Paloma
25.10.2021  ·  11:22

Per a poder-nos-en anar, primer hem de foragitar la “nostra” classe política (Waterloo apart). Recordeu: les properes autonòmiques no anem a votar. Per la resta, d’acord amb l’editorial.

oriol avila
oriol avila
25.10.2021  ·  12:08

La gran majoría dels comentaristes tenim clar que la unica sortida es la SORTIDA D¨ ESPANYA com mes aviat possible, ja que el tren Ñ está en CAIGUDA LLIURE !!! Tot dividit, vacilant, corrupte i podrit, incluint l´ exercit i la monarquia.
Siga pacificament, pactada o no, o de qualsevol altre manera, pero sortida total !!
Inclus podría ser amb ¨¨Sangre, sudor y lágrimas ¨¨. Amb persevarencia i amb un potent i engrescador CONSELL PER A LA REPUBLICA DE CATALUNYA, ho tenim al abast !!! Guanyarem !!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.10.2021  ·  12:12

Ara sortiran els salvadors d’Espanya dirigits per Miquel Roca, l’amic del Borbó, i ens cantaran les bondats de una gran futura nació Federal Espanyola.
Qualsevol cosa abans de deixar escapar Catalunya.
Intentaran canviar el règim del 78 pel de l’any 2022… i molts independentistes seran capaços de creure que Espanya Federal pot ser una bona solució.

Amb això vull dir que l’editorial amaga una part important de la realitat: la de aquells que des del nostre costat independentista estan disposats a seguir vivint de l’espanyolitat més rància durant uns quants anys (o segles) més.

Penso que l’editorial s’ha de tenir en compte però la solució se’ns pot escapar fàcilment de les mans si no comencem a ser MOLT MÉS ASTUTS introduint dins la nostra estratègia moltes més variables .
Pensar només en el pendent ferroviari espanyol ens porta a un conte de fades irreal.
Hi ha caiguda lliure però també hi ha molts ciutadans disposats a salvar L’Estat espanyol.

Ara ens manen els qui han agafat el poder que PSOE i PP els van regalar per a evitar que la democràcia acceptés la independència de Catalunya, son els que pensen més en el 1939 que en altra cosa.
Però crec que una gran majoria d’espanyols, alguns catalans inclosos, prefereixen intentar una Espanya federal que no pas deixar escapar els Països Catalans.

imagi

Xabier Ikatzategi
Xabier Ikatzategi
25.10.2021  ·  12:23

I a també la posibilitat de que à espanya hi hagi divisió, uns qui vulguin tornar à 1939 i d’altres al tractat de lisboa. I quan dic uns i altres em refereixo à jutges, periodistas, funcionaris del deep state…
I això és molt interessant perquè és la “eixida” més ràpida del pendent ferroviari i la més suportable per als independentistas.

jordi colás
jordi colás
25.10.2021  ·  12:47

miquel gilibert seré molt breu: espanya no esdevindrà res que no sigui ja ara.
I estic totalment d’acord amb en jaume vall: només passarà el què nosaltres fem que passi.
salut i república!

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
25.10.2021  ·  13:06

Agafant el símil ferroviari, els catalans vam malbaratar l’embranzida de l’octubre de 2017 i van deixar marxar el tren sense pujar-hi. Potser a Espanya i Europa és tornaran a donar les condicions idònees per a que el tren de la llibertat torni a passar, però em sembla que com que els catalans, està més que vist que d’eslovens o croats en tenim ben poc, som capaços de tornar a deixar passar el tren, paralitzats i desmobilitzats, sense partits i entitats valentes i decidides, sense full de ruta ni consensos, ni liders agosarats, fiant-ho tot a la bona voluntat dels nostres botxins, que ens diran que ens quedem, que hi haura reencontre, convivència i pluja de milions. Tant de bò m’equivoqui.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
25.10.2021  ·  13:23

Perquè passi alguna cosa que ens permeti baixar del tren hem d’apuntalar l’exili i no oblidar que tenim el mal a dins. L’exili amb la seva lluita és la nostra esperança però nosaltres hem de lluitar al seu costat, no els podem deixar sols.

Jordi Torres
Jordi Torres
25.10.2021  ·  13:46

Vicent, jo no veig cap dels dos escenaris que dibuixes. D’una banda Espanya no acatarà mai una legislació europea que l’obligui a acceptar l’autodeterminació de Catalunya, no es produirà aquest miracle. De l’altra, els espanyols no són tan rucs com per convertir-se en un problema insalvable per Europa. Espanya farà el què ha fet sempre: fingir, mentir, subornar… el que sigui per tal de sobreviure. I per sobreviure necessita a Catalunya i a Europa.

Cert, a Espanya un jutge ha prevaricat per deixar sense representació democràtica a desenes de milers de ciutadans canaris. I doncs? Espanya ja n’ha fet de molt grosses sense que Europa s’hagi posat fins ara les mans al cap. Fem una petita llista: Empresonar càrrecs electes per defensar pacíficament opcions polítiques, apallissar ciutadans indefensos mentre votaven, empresonar artistes per exercir la llibertat d’expressió, perseguir dissidents polítics, il·legalitzar partits polítics legítims, encobrir escàndols financers dels partits de govern, condecorar assassins, subvencionar durant dècades els vicis i els negocis tèrbols d’una monarquia corrupte, permetre operacions bancàries i sortides a borsa fraudulentes, beneficiar a determinades empreses amigues, detenir i torturar a persones, buidar ulls de manifestants, permetre i protegir exaltacions feixistes al carrer mentre es disolen per la força manifestacions antifeixistes. Fins i tot s’ha matat i enterrat a gent en cal viva.

Per tant, aquesta nova fita antidemocràtica d’Espanya no crec que provoqui cap canvi de paradigma.

Cert és, també, que trepitjar els drets polítics d’un soci de govern fa lleig i que aquest cop han rebut uns que no estan acostumats a rebre. Potser sonarà algun telèfon i se’ls hi demanarà una mica de tranquil·litat als togats, i si la testosterona legionària judicial no afluixa fins i tot es pot negociar una retirada discreta dels elements més impresentables, seguida, naturalment, d’un bon lloc de treball a segona fila amb una magnífica retribució, pels serveis prestats.

Per tant, Espanya que faci el que vulgui, que s’enfonsi a la seva porqueria fins al coll si vol, i que Europa reaccioni o es faci l’orni. Tant se val, ja s’ho faran, nosaltres hem d’anar a la nostra sense esperar res de ningú.

Roser Caminals
Roser Caminals
25.10.2021  ·  16:11

Bon article, generador de bons comentaris.

Jo també crec que Espanya té totes les cartes per esdevenir una altra Polònia. L’independentisme de nyigui-nyogui tem l’ascens del PP-Vox al poder perquè no sap sortir del marc mental espanyol, enlloc de veure’hi l’oportunitat de marxar. La imatge de Pedro Sánchez blanqueja Espanya als ulls europeus, cosa que l’Abascal no farà.
Per tant, estic d’acord amb el Vicent que l’única preocupació ha de ser baixar del tren com més aviat millor, a la primera ocasió favorable que es presenti. I això no està predeterminat per cap fatalisme, sinò obert a la voluntat dels catalans. Si realment volem la independència, la tindrem.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
25.10.2021  ·  17:17

Subscric totalment el que diu Nàtalia Garriga.

Núria Ginestà
Núria Ginestà
25.10.2021  ·  17:31

Estic absolutament d’acord amb en Jordi Torres.
Ningú farà res per nosaltres! Hem de treure’ns la son de les orelles i tirar endavant.
Sobretot hem de deixar clar als “politiquets” que ens governen que NO SÓN NINGÚ per a decidir què vol la ciutadania. No es vam votar per potenciar tauletes de rendició.
Si ningú els fa pagar la traició, llavors és que tenim el que ens mereixem.

jordi Rovira
jordi Rovira
25.10.2021  ·  18:50

Crec que el posicionament de molt dels comentaris respon a una natural forma de conservadorisme. El pendent ferroviari implica la desestabilització de l’actual sistema. I crec que anem tendint cap aquí d’una forma irreversible. De fet, és just el que assenyala l’editorial. Realment, quan les coses són series, la polèmica deixa pas a la realitat. Normalment al voltant de la realitat, tenim al silenci. Un silenci lluny dels focs artificials.
A tots aquells que pensen que Espanya té força, només els hi cal repensar en què i a on. És com si en el món del futbol, deduïm que un equip ple de noms altisonants, ja ha guanyat el partit abans de començar. Sobre el paper, potser sí. A la pràctica, no és la primera vegada que el resultat és just al contrari del que tothom preveia al principi.
Venen temps de canvis molt importants. Res tornarà a ser igual que abans.
No sé pas si estem davant d’un momentum. Segurament, tot plegat va més al fons que no pas d’un sol punt d’inflexió. Estem davant d’un torcebraç important.

Oriol Roig
Oriol Roig
25.10.2021  ·  18:55

Espanya no esdevindrà un Brasil, perquè és pobra en recursos naturals. Potser esdevindrà un Polònia… durant un temps. Polònia té sortida al mar. Un cop Catalunya no formi part del Reino, la resta de nacions que donen al Mediterrani i a l’Atlàntic acabaran saltant també, perquè no voldran pagar la festa a Madrid. Aleshores Espanya esdevindrà un Hongria. Això passarà, però no en tinc prou amb que la història em doni la raó. Ho vull veure amb els meus ulls. Anem per feina.

Miryam Niubò
Miryam Niubò
25.10.2021  ·  21:31

També amb la Natàlia Garriga, i d’altres.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
25.10.2021  ·  22:58

Hi haurà pacte PP + PSOE a Espanya …. segur … l’únic camí és la independència … i aplicar-la ja …El 2017, a Catalunya, el poble ja va guanyar la independència … votant el primer d’octubre i reblant-ho amb la vaga general del 3 d’octubre, … si no es té és perque els polítics dirigents no estaren a l’altura del poble … si hi haguessin estat Catalunya ja seria independent …. el poble va guanyar la independència, no hi ha cap polític que tengui dret a vendre la victòria del poble … els qui no es veuen amb coratge de tirar-la endavant que es retirin del combat, o, com a mínim, de la primera línia. Crec que comença a ser hora de que la gent es reboti contra els partits “nostres”. S’hauria d’orquestrar una plantada de la gent davant el Parlament de Catalunya exigint que la DUI ja declarada es publiqui al diari oficial i s’implementi. Que ho convoquin CDRs, AMIs, Omniums, ANCs o altres, però comença a ser urgent.

Domènec FLOTATS
Domènec FLOTATS
26.10.2021  ·  20:57

Els “Amos” de l’Estat espanyol (allò que ara en diuen el “Deep State”), volen un Parlamento tutelat per la “Justícia” (la seva). Això de la Democràcia no els hi acaba d’agradar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes