La moda aquesta de l’estat plurinacional i la trampa que s’hi amaga

  • La còpia del model americà no encaixa: ni Espanya és una nació criolla ni els catalans som uns indígenes sense aspiracions de tenir un estat a la manera dels estats nació europeus

Vicent Partal
31.08.2023 - 21:40
Actualització: 01.09.2023 - 08:39
VilaWeb
Urkullu durant una compareixença (fotografia: Adrián Ruiz-Hierro).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El president dels bascs, Iñigo Urkullu, va proposar ahir una “convenció constitucional” destinada a reinterpretar una part de l’actual constitució espanyola en clau plurinacional. No hauríem de passar per alt el paper d’Urkullu el 2017, ni encara menys el fet que aquesta constitució, si s’ha demostrat res d’ençà de la sentència contra l’estatut, és que és irreformable. Recordem que també en aquella època Sánchez va anunciar de manera solemne, hores abans de la proclamació de la independència, un pacte del PSOE i el PP per a reformar la constitució espanyola i ja s’ha vist on ha acabat la idea.

Però, més enllà de l’anècdota concreta, crec necessari comentar com es va escampant i normalitzant la idea que cal una reestructuració o redefinició plurinacional de l’estat espanyol. Sumar, per exemple, tindrà de nom oficial al congrés “Grup plurinacional de Sumar”. Otegi s’hi va afegir també ahir, quan afirmà que calia plasmar la idea. Podem ja fa temps que en parla i fins i tot algun socialista ha dit que la música li sona bé. Sembla que és la moda, doncs, però amaga un parany.

El parany és que l’expressió “estat plurinacional” és vaga, poc concreta. No vol dir res a l’hora de retratar el model d’organització de l’estat. Es podria limitar a ser una descripció nua i crua, que voldria dir que l’actual estat espanyol té dins diverses nacions. Però la realitat és que l’ús polític que se’n fa, el concepte polític, no va per ací. D’ençà de les experiències de Bolívia i l’Equador –que aquest és l’origen de la moda en l’esquerreta espanyola–, hom pretén fer veure que l’expressió “estat plurinacional” té un contingut factual. Com si ser “estat plurinacional” implicàs una proposta concreta.

Però el fet és que ningú no sap què significa, ni quina proposta concreta podria plasmar. Perquè la fórmula no és equiparable a les que fem servir habitualment. Per exemple, quan tu dius “estat unitari” és clar de què parles. Com quan dius “estat federal” o “estat confederal”. Fins i tot quan dius, i la cosa ja va ser una invenció espanyola, “estat autonòmic”. Però què caram vol dir “estat plurinacional”?

Si, com deia abans, això és una simple descripció de la realitat, aleshores fer servir l’expressió per evitar el debat real de fons –sobre quina ha de ser la forma de l’estat– és tan sols treure’s de la màniga un eslògan nou per a entabanar la població i que vagen passant els dies sense que canvie res. Perquè ningú no pot negar que seria perfectament possible, per exemple, que l’estat espanyol s’autodenominàs “estat plurinacional” i continuàs essent una monarquia amb disset comunitats autònomes, per exemple.

I si allò que creuen o pretenen creure que ens proposen és el que hi ha a Bolívia o l’Equador, aleshores la idea és pitjor encara. Perquè la situació d’allí no es pot adaptar a Europa.

A Amèrica la figura de l’estat plurinacional es basa en la idea que hi ha una coexistència forçosa de dos models diferents de nació, creada per la colonització. Hi ha la realitat d’una nació-estat a l’europea, criolla i parlant del castellà, i la resistència d’unes nacions indígenes que no s’han organitzat com una nació europea i que potser no volen organitzar-s’hi. Cosa que, inevitablement, crea dos nivells diferents de poder alhora que evita el combat nació contra nació. Ningú no pretén que la nació indígena itonama, pauserna, yuracaré o cayubaba signen tractats internacionals, tinguen un seient a l’ONU, organitzen un exèrcit propi, creen un banc central seu o ni tan sols administren un sistema de justícia complet i universal que no es limite als usos històrics i culturals.

Amb la qual cosa acaba havent-hi un poder “modern”, homologable a la resta del món, que participa en les relacions internacionals i que organitza de fet l’estat bolivià –que és el poder crioll, la nació criolla– i uns “poders tradicionals” als quals es reconeixen drets sobretot simbòlics i s’atorguen algunes concessions culturals i territorials –cosa que evidentment està molt bé en aquell context concret i que és molt millor que no pas la submissió que van haver de suportar durant quatre-cents anys.

Però això, que pot ser interessant a Amèrica, no ho és a Europa. Ni Espanya és una nació criolla ni els catalans som uns indígenes sense aspiracions de tenir un estat a la manera dels estats nació europeus. Per tant, és evident que organitzar l’estat espanyol actual basant-se en aquest esquema no tindria gens d’interès per a nosaltres.

Els espanyols són experts en aquesta cosa d’inventar-se una paraula per a deformar el concepte quan es troben en un destret. I posaré un exemple que crec que tothom entendrà, que és el de les llengües cooficials. “Cooficial” només vol dir que és igualment oficial. Que el català siga cooficial amb l’espanyol vol dir que català i espanyol són oficials, tots dos. Res més que això. Però en la pràctica tots sabem que hi ha una brutal doble vara de mesurar entre l’espanyol i allò que en diuen “llengües cooficials”, de les quals miraculosament l’espanyol ha deixat de formar part. Perquè, dient “cooficials” a les nostres, ells han creat una categoria distinta, l’“oficial”, per a la seua, en un joc de prestidigitació jurídica i semàntica més que aberrant.

Això mateix passarà, si no ho impedim, amb la cosa aquesta de l’estat “plurinacional”. Ja s’ho faran venir bé, per exemple, amb allò de la “nació de nacions” per a acabar portant la plasmació al terreny que sí, hi ha diverses nacions, però una nació –casualment, la seua– és més nació que les altres nacions. Maquillatge i prou.

 

PS1. Dit tot això, hi ha un factor positiu en tot plegat. Que aquesta vegada la proposta arriba, sobretot, d’Espanya –encara que els bascs s’hi apunten– i arriba forçada per les circumstàncies, en vista que Catalunya ja no té gens d’interès a elucubrar més sobre el federalisme, l’enganyabadocs que els ha funcionat quaranta anys, i vol una república pròpia i independent. Aquest punt sí que el trobe interessant com un símptoma, un altre, de l’avanç del procés d’independència i de la creixent desorientació nacional espanyola.

PS2. Passat ja l’agost, el diari reprèn avui el format habitual, amb les columnes d’opinió de Tina Vallès i Josep Sala. La setmana vinent, dijous, reprendrem La tertúlia proscrita, que anirà molt carregada, i la resta de seccions del diari que aniran tornant a la normalitat, després d’un mes d’agost, emperò, que ha estat qualsevol cosa tret de normal.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.08.2023  ·  22:05

Pel que fa al nom de l’objecte i com es vol embolcallar amb lluentons la mateixa carabassa de sempre, valga aquells dita del país veí. “Aunque la mona se vista de seda, mona se queda”.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
31.08.2023  ·  22:06

Si ara hi hagués qualque tipus avenç en aquest sentit seria “provisional”, per donar temps al canvi poblacionals i a la modificació del cens … com provisionals foren els avenços que hi hagué després de la mort d’en Franco quan el poble estava organitzat arreu de l’estat, però principalment a Catalunya. .. La “Unidad de Destino en lo Universal” de l’estat espanyol consisteix en fer desaparèixer del món la nació catalana.
Els qui es fiin de qualsevol acord amb el PSOE o amb el PP seràn tan incompetents com els dirigents de l’Autoritat Jueva establida pels nazis que hi col·laboraren com a mal menor … No hi ha mal menor possible amb qui et vol fer desaperèixer del mapa!!!
https://twitter.com/jaumemoll/status/1695860975843320300?s=20

Núria Coma
Núria Coma
31.08.2023  ·  22:20

Els invents a les patents.
La fe pels homes i dones d’algun Déu.
A españa, repressió, tortura i autoritarisme equival a plena. No vull saber a què equivaldria estat plurinacional, i no ho vull saber perquè com babaus encara ho valoraríem com un triomf.
S’acosta la Diada i seguiré cridant l’únic que té sentit sense interpretacions.
In…inde…independència !!*!!

Matilde Font
Matilde Font
31.08.2023  ·  22:22

Ja fa anys que no me crec res de res de tot el que diuen els governs espanyols.
Canvien i retorcen les paraules sense canviar el fons de les coses. Cada dia tenim la demostració que mai te’n pots fiar de res del que diuen, o be diuen que faran. Tot és fum de canyes!

Berta Carulla
Berta Carulla
31.08.2023  ·  22:25

Avui citaré el comentari d’un ocellet que antigament voltava per aquests indrets, en Josep Salart:

“Urkullu, ja vares putejar prou per por de perdre les teves prebendes si nosaltres fóssim un Estat Català. Ja saps que paguem a través d’españa el vostre cupo. I també saps que si ens alliberem, tu hauràs de mantenir als españols perquè et vindran a robar.
Ara, si vols reformar la constitusiong com bon español del norte, no ens molestis. Nosaltres no volem ampliar l’autogovern, ga-ma-rús. Ho has entès ¡¡¡¡”

. . .

I afegiré:

a Euskadi es lleven la son de les orelles quan es tracta de Catalunya, per què no ens desamarrem.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
31.08.2023  ·  22:33

Teniu tota la raó Partal. I, els bascos en els moments decisius fan figa

Arnau Rius
Arnau Rius
31.08.2023  ·  22:35

No és possible ser un estat plurinacional (sigui el que sigui) quan una de les nacions és expansiva, imperialista i busca destruir les altres nacions.

Enric Viver
Enric Viver
31.08.2023  ·  22:37

Queden 11 dies per saber de quina pasta estem fets. De moment, té raó en Xavi: falten estelades als balcons.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
31.08.2023  ·  22:40

JA NO SABEN QUÈ INVENTAR ELS ESPAÑOLS, ELS PROFESSIONALS I ELS ANÒNIMS.

És el joc aquell de paraules que va des de la “conllevancia” orteguiana fins a la repressió de qualsevol Habsburg o Borbó, dictadura, democràcia o república española.

Tant s’hi val..

M’he esgargamellat a exposar que això de llengües “cooficials” no existeix enlloc jurídicament i legislativa.

Un “invent” més dels mitjans addictes al colonialisme español. S’ha tret de la mànega això de “coofiacial” per què no tenen la decència de dir que totes són oficials, per a fer prevaldre la de l’Estat, que és la dels colonialistes, siguen on siguen: en territori español o colonial.

Aquells fan vertadera repulsa, però el més greu són els nostres connacionals i commatriotes de Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Unides No-POdem, Comuns, Jaume Asens, Joan Baldoví, els d’ERC, etc,els Ximo Puig i Francina Armengol que compren qualsevol quincalla als españols a canvi de dir “Bon dia, bona nit, bona vesprada o Gràcies, etc…” des del faristol del Congreso de diputats español com si foren els cagonets de P3 davant de la mestratites d’una Meritxell Batet qualsevulla de la temporada.

No ens la colen ja, ni els de Junts, que des que eren CiU han venut totes les neveres que han volgut als pobres esquimals.

Josep Blesa (València)

Gerber van
Gerber van
31.08.2023  ·  22:46

Què alliberats estaríem de tots aquells girs de pensaments i intel·lectuals si tinguéssim el nostre propi Estat! Per aquest aspecta l’alliberament d’Espanya ens donarà una pau mental enorme i en tinc moltes ganes. Ja és hora que comencem a pensar una mica menys cargolat i tirar pel dret en comptes de parlar i negociar sobre qualsevol tema. Al cap i a la fi, en l’1-O ho vam decidir a fer així, no?

Joan Verdera
Joan Verdera
31.08.2023  ·  22:50

Una altra paraula inventada pels espanyols és “espanyol” per a designar el castellà. La paraula la van començar a usar els estrangers anglofons en la forma de “spanish”, perquè la monarquia espanyola es presenta sempre com a monolingüe. Els espanyols varen trobar que era cosa útil perquè emfasitza el rol de llengua comuna del castellà I, per tant, assenyala la inutilitat de les altres I la conveniència d’apartar-les. L’han adoptada entusiàsticament. Fixeu-vos que quant més fatxa és un espanyol més utilitza “espanyol” per “castellà”. Per tant, mentre Catalunya no sigui independent anar pel món dient “espanyol” per “castellà” és anar-li clavant garrotades al català.
Oi que sí, senyor Partal?

Joan Guasch
Joan Guasch
31.08.2023  ·  22:51

De fet, els bascos ja són pràcticament independents. És més, l’actual estatus amb Espanya els beneficia molt. No la volen pas, ni la necessiten, la independència com sí que la volem i necessitem els catalans.

Joan Guasch

Ricard Portabella
Ricard Portabella
31.08.2023  ·  22:54

En el se moment ja es van inventar allò de les “nacionalidades”, que mai han identificat ni han aclarit de què serveixen.

Jaume Riu
Jaume Riu
31.08.2023  ·  22:54

A CATALUNYA, EL CASTELLÀ ÉS UNA LLENGUA COOFICIAL
M’ha fet riure el comentari del sentit de la paraula “oficial” i de la paraula enverinada “cooficial”.
Fa quaranta anys vaig fer servir a Madrid un concepte que els deixava desarmats, i encara recordo que ningú no trobava arguments de rèplica. Aleshores no s’hi atrevien.
Cap els anys 80 del segle passat quan encara tot s’estava inventant, a l’associació de fabricants espanyols en la que jo vaig ser el secretari de la comissió tècnica durant uns quants anys, i feia les convocatòries i les actes, els vaig fer veure, i els ho explicava sovint, que a Catalunya la llengua oficial era el català. La idea potent era que el castellà a Catalunya era cooficial, i ho entenien.
Tant els gallegs, andalusos, asturians, bascos, navarresos, aragonesos, madrilenys, com els valencians que recordo, ho van admetre sempre i en parlàvem en les converses disteses.
Estem molt lluny d’aquells temps que tot era possible i tot estava per fer.
Però la idea consisteix a fer un canvi de punt de vista que, per exemple, fa entendre la immersió, i encara és vàlida per fer servir mentre no siguem independents:
– A Catalunya, el català és la llengua oficial i el castellà és una llengua cooficial.

Martí Millanes
Martí Millanes
31.08.2023  ·  23:02

Podemos, Podem, Sumar, etc… són uns invents de l’esquerra per fer veure que són més esquerra que el PSOE-PSC que no ho són gens d’esquerra. I a partir d’aquest fet, s’inventaran el que faci falta per tenir distret al personal. El que passa és que als catalans, ja siguin del nord o del sud, de l’est o de l’oest, això no ens serveix per a res. Ja no volem engrunes, que precisament per ser engrunes, es dissolen en el temps sense aportar res. Ara el que volem és el pa sencer. I malament si els nostres polítics es deixen entabanar un cop més!

joan rovira
joan rovira
31.08.2023  ·  23:13

Sr. director, ben vist i descodificat immediatament, l’enèsim parany de les coloraines espanyoles, amb el qual ens volen distreure i, per tant, no hauríem de perdre més temps, perquè forma part del (nou iberisme). (1)

Fem el nostre camí. Treballem de manera incansable el nostre estat d’ànim que és la font de cadascú de nosaltres i col•lectivament de la nostra història passada (recuperada), present (viscuda) i futura (probable).

PS (1) “El nou iberisme”, Diana Coromines, Racó català, 30-8-2023.

És la missió de les forces espanyoles en versió sènior (PSC) o júnior (Podemos) com dels respectius partits intermediaris clientelars catalans amb qui pacten. Retardar, després d’haver perseguit, exiliat o afusellat a vuit dels darrers onze presidents de la Generalitat, la sobirania del poble català del Primer d’Octubre i de la nació sencera. Una altra generació? Lamentable.

Ricard Pintado
Ricard Pintado
31.08.2023  ·  23:16

Impagable i certera l’analogia feta amb la llengua, perquè és exactament el que acabarà passant si de nou caiem en el temptador parany de l’Estat plurinacional. Prou que sabem sobre el paper que tot plegat acabarà sent l’Estat español i les seves nacionetes/regions. El primer dels grans enganys va ser la unió dinàstica amb Castella, precedit per un engany no menys ignominiós com la Corona d’Aragó. Quin gran engany, de nou i per variar.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
31.08.2023  ·  23:22

D’Espanya no en vindrà cap proposta interessant. Només marejar la perdiu i perdre el temps. Jo ha he perdut la fe en ells. No es pot confiar en qui t’aixeca la camisa una vegada i una altra. Espero que els nostres polítics no s’ho creguin.
Sobre reinterpretar la CONSTITUCIÓ. No cal acceptar-lo. Quan els convingui la reinterpretaran unionista i castellana. ON DIC DIC, DIC DÍDAC. Sempre ho han fet.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
31.08.2023  ·  23:26

Agafo i manipulo la vostra frase: “els catalans som uns indígenes (sense) amb aspiracions a tenir un estat a la manera dels estats nació europeus.” Per aconseguir-ho ens cal acceptar que, per tenir aquest estat, no n’hi ha prou amb voler-ho o amb tenir aspiracions.
Cal construir-lo de cap a peus: des del cor dels ciutadans fins a les més complexes estructures administratives i polítiques. Tot fa falta.
Si no ens ho agafem seriosament, si tot és saliva, si no som capaços de construir un mínim consens i fer que el projecte creixi lentament i es consolidi imparablement dia a dia, mai serà possible.
Per molt que diguem, per molta raó que tinguem.

Joan Benavent
Joan Benavent
31.08.2023  ·  23:57

Hi posaria un excel·lent a l’editorial d’avui si no fos per l’ús incorrecte que s’hi fa del nom (im)propi “espanyol”, tal com observa en el seu comentari en Joan Verdera (22:50). I de debò que l’alliberament de què parla en Gerber van (22:46) és allò que en el fons desitgem la majoria de nosaltres, tot just això és el que volem, l’autèntica llibertat.

Carles Roger
Carles Roger
01.09.2023  ·  00:00

Una Grande y Libre és un estat
pluricastellà.

Daniel Mir
Daniel Mir
01.09.2023  ·  00:11

“Españolito que vienes: al mundo te guarde Dios. Una de las dos Españas: ha de helarte el corazón.” Antonio Macahado.

Jo soc molt fredolic.

Rafel Torner
Rafel Torner
01.09.2023  ·  00:15

Sobre l’exemple de les llengües cooficials, convé recordar que ni en la CE ni en cap estatut d’autonomia hi surt la paraula ‘cooficial’ (com, per cert, tampoc no hi surten els mots ‘bilingüe’, ‘bilingüisme’, etc.). Aquesta paraula se l’han treta de la màniga en la seva jurisprudència i en normes de rang inferior, i evidentment l’apliquen a “las demás lenguas españolas” per denigrar i buidar de contingut el seu caràcter oficial. És a dir, qualsevol cosa que digui la CE serà utilitzada en contra nostra, i qualsevol cosa que no digui…, doncs també.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
01.09.2023  ·  00:41

El que m’estranya és que mentrestant nosaltres debatem moltíssim però no actuem.

Enric Colet
Enric Colet
01.09.2023  ·  01:28

En la teoria un estat plurinacional pot existir. Si diferents nacions que es respecten s’associen i creen un estat en benefici de totes les nacions, crec que podria funcionar. De fet la UE es un procés de creació d’un “estat”plurinacional. La Corona catalano aragonesa va néixer així per la nacio llavors eren uns quants.
Però, a Europa, tots els estats plurinacional que existíen des de la revolució francesa han anat desapareixent. La raó es simple, els estats plurinacional històrics d’Europa, es van crear en base a l’imperialisme. La conversió democràtica dels estats imperialistes plurinacional es molt difícil. El primer problema de filosofia política que es planteja es el de la sobirania, en un estat de una sola nació, sobirania nacional y sobirania de l’estat coincideixen, però en els estats plurinacional s’ha de passar per l’acceptació de la pluralitat de sobiranies nacionals en el mateix estat. Aquest pas necessari exigeix desmontar l’imperialisme interior amb el que van ser creats els estats plurinacionals. Tots els estats plurinacionals d’Europa que han arribat a aquest punt han perdut territoris, que en el moment de desmuntar l’imperi no encaixen o no volen encaixar amb la nació plurinacional. No entro en la casuística històrica europea que seria molt llarga.
El cas d’Espanya es claríssim. Espanya era un supraestat imperialista “la monarquia hispànica” formada per diferents reines amb drets constitucionals diferents, on durant el despotisme il·lustrat (coincidint amb el canvi dels Austries per els Borbons) s’intenta unificar en un sol regne, a continuació, ja en el període mes revolucionari s’intenta fer el salt a la sobirania dels ciutadans i inventen una nació que li diuen Espanya, i diuen que tots els habitants de la monarquia hispànica, son membres de la nació espanyola. La Constitució de Cadiz va posar per escrit aquesta construcció teòrica, el primer resultat es que en els següents 90 anys la “nacio espanyola” va perdre la majoria d’habitants i territoris principalment a Amèrica. Mentre estant a la península es vivia un segle XIX tormentos per la inexorable caiguda de l’antic règim, i no s’afrontaba la plurinacionalitat. El s. XX va portar la gran crisis a la península del problema plurinacional, al que se li diu, territorial. La crisis de règim de la Restauració, la Dictadura de Primo de Ribera, el cop d’Estat del 36 i la guerra subsegüent i finalment la llarga dictadura franquista, son una demostració de la desastrosa crisis de l’imperialisme espanyol que encalla totes les solucions raonables.
Amb la mort del dictador, s’obre una possibilitat de canvi que es plasma en la transició. El any 1981, l’antic imperialisme avorta la minvada capacitat de transició (canvi cap una situació que permeti la estabilitat) de la constitució del 1978.
La situació posterior es clara, la majoria dels ciutadans de Castellà viuen amb el model mental del imperialisme, que impedeix la solució del principal problema històric, el del plurinacionalisme.
Si volen que l’estat esdevingui amb nacio espanyola, han d’abandonar l’imperialisme, i assumir el risc de que hi hagi nacions que s’envagin i altres que optin per ser plenament espanyoles.
Si volen que l’estat esdevingui un estat plurinacional, han d’abandonar l’imperialisme, han de reconèixer les nacions, les que diuen perifèriques, i fer una proposta d’associació. Igualment assumiran el risc de que alguna nacio no vulgui acceptar aquesta proposta i s’en vagi.
En tot cas el moviment la de fer Castellà, els altres no podem fer res fins que Castella vulgui desmuntar l’imperialisme. Jo no veig cap debat a Castellà. Per tan nosaltres, que som les víctimes diàries de l’imperialisme, només podem continuar lluitant contra l’imperialisme per assolir la nostre llibertat col·lectiva i individual.
Mentre els castellans amb un cert sentiment d’inferioritat respecte al món, no s’en donin conta de que hi ha vida mes enllà del imperialisme, o les víctimes del imperialisme no trenquem les cadenes la situació no cambiarà. Aquí podríem parlar molt sobre el benefici per Espanya de que catalunya s’independitzes.
Per tant, tens raó Vicent de qüestionar els cants de sirena del plurinacionalisme que no venen de Castellà i sobretot que no pretenen desmuntar la opressió imperialista.

Eduard Morros
Eduard Morros
01.09.2023  ·  05:01

Els bascos no son de fiar.

Salvador Molins
Salvador Molins
01.09.2023  ·  06:44

Lleialtat al Mandat del Primer d’Octubre de 2017. Necessitat absoluta de completar la DUI.

Edificar dia per dia la República Catalana Independent.

Cap interès amb Espanya, desafecció total.

Els partits independentistes catalans, Junts, ER i CUP, no tenen prou credibilitat, pel seus pactes amb el Regne d’Espanya, de ser dipositaris de la voluntat del Poble Català.

Sobretot no podem delegar en ells la tasca ni la representativitat de fer la Independència, ells sols no!

Si volen col.laborar seran benvinguts, però la responsabilitat de la Independència ha de ser del Poble menut independentista, organitzat i empoderat, entorn d’una Llista Cívica del Poble i per a la Independència, sense titubejos, sense partidismes de cap mena.

Això és el que hem de fer, tirar endavant, continuar i persistir, unilaterals, rupturistes, empoderats. No escoltar cap cant de sirena, no creure en cap pacte i en cap mentrestant, no creure en els autors de cap d’aquests pactes, són retardataris, actuen com retardataris.

Espanya enganya sempre, aigualeix sempre, sotmet sempre, devalua sempre, colonitza incessantment … ocupa demogràficament, policialment, militarment, funcionàriament, judicialment.

Prou d’aquest engany interessat, no ens creurem i foragitarem els qui entrin en aquests jocs de les cartes marcades.

La nostra primera tasca, d’ara mateix, ha d’ésser preparar la Llista Cívica com a cap representatiu i donar vida a uns Cossos territorials que a semblança de les Consultes li facin de coixí i de contraforts.

La Independència la ha de comandar el Poble Independentista i els capdavanters han de ser deslligats de qualsevol partidisme i absolutament determinats.

Som! hem de ser! la veu del nostre Poble, no podem acceptar qui s’ajupi i pacti amb qui malda, de totes totes, per subjugar-nos i destruir-nos, qui no ens respecta com a Poble i Nació, qui trepitja la nostra sobirania i la nostra llengua.

Empoderats constantment i de forma exponencial, apropem-nos al Punt i Final, negociació d’actius i passius i repartiment proporcional del deute entre Catalunya i Espanya separades i independents.

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera i visquem la Independència! Són indestriables!

Ara mateix!

PS. Magnífic editorial:

“Catalunya ja no té gens d’interès a elucubrar més sobre el federalisme, l’enganyabadocs que els ha funcionat quaranta anys, i vol una república pròpia i independent.

… un símptoma, un altre, de l’avanç del procés d’independència i de la creixent desorientació nacional espanyola.”

Albert Miret
Albert Miret
01.09.2023  ·  07:26

Fins que no els tallem l’aixeta del robatori diari en nom de “Hacienda”, no reaccionaran. No cal inventar més noms. Només n’hi ha un de vàlid: INDEPENDÈNCIA.

Pauli Morer
Pauli Morer
01.09.2023  ·  07:42

Deixant apart el dret a l’autodeterminació del poble català, el que proposa Urkullu ja existeix, es el títol VIII de la Constitució, la distinció entre nacionalitats i regions, i la obligació legal de protegir les llengües pròpies diferents del castellà, quin es el problema?, doncs que els que ho haurien d’haver aplicat son contraris a aquestes normes, i des dels anys 80 han “interpretat” la constitució com els ha semblat i l’han reformat de fet i en sentit centralista i autoritari, com a proposta teòrica es acceptable però no te cap possibilitat de ser efectiva, i per Catalunya es o independència o mort com a poble.

Carme Perello
Carme Perello
01.09.2023  ·  08:00

Distreient “el bestià amb paraules altissonants i
carregades de “Salvación de la Nación Ezpañola,
Què diu la “madura” Constitucion Ezpañola?
Art 2 CE
Artículo 2
La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas.
—————————————————————————
En aquell moment era convenient, perquè veníem d’una dicturadura i, suposova pels i.lustres escrivents de la CONSTI, un inici d’anar perfilant-la amb el pas dels anys.
Però no, es va enrocar aquí, i van anar mes enllà, toto el que diu va anar al Pou del desitjos.
Per tant, ara que volguin fer una canvi de TÍTOL….LA, al que és jurìdiament Ezpaña:
—reinterpretar una part de l’actual constitució espanyola en clau PLURINACIONAL–.
Ens venen altre cop un envoltori preciós…..sense absolutament res dins.
I sí, Paral, recordem el que la llengua ezpañola é la Oficial, i la resta les cooficials……….i la RAE on era en aquells moments que ja deien bajanades a lo RUBIALES, a Lo TORRENTE… ara Torrente és real.
La Srta. Yolanda no em sorprè le seves declaracions, és una patriotera de la Unidad DE Ezpaña,, i amb això està d’acord fins i tot amb VOX.
Però Urukullu…….a què juga exactament???
Recordeu que el País Basc, està mooolt per endavant de drets aconseguits, i ells, els bascos, siguin PNV siguin BILDU, no fan cap pas a canv d’alguna cosa, i tenir al sac i ben lligat……no com nosaltres, beneis de la Fe dels corruptes ezpañols siglos, de los siglos.
Esperem ara, un gir de 360º, i deixem de fer el passarell amb enganys, fent-nos còmplices del què pot passar*-li a Ezpaña si…..
QUE S’ESPABILIN SOLETS¡¡¡¡
Ja van dir que son muy mucho ezpañoes…..oleeee¡¡¡

Carles Lladó
Carles Lladó
01.09.2023  ·  08:17

Espanya, un estat plurinacional? D’entrada, d’acord. Però primer la independència. I després ja en parlarem. Vinga!

Carles Serra
Carles Serra
01.09.2023  ·  08:28

Apreciat Vicent, els que tenim anys i ja hem viscut tots els eufemismes dels polítics/partits d’aquesta espaÑa tant de dretes com d’esquerres, és majoritàriament una brama, un engany perquè res canviï.
Ja em diràs qui va inventar totes aquestes autonomies perquè tots estiguem dintre del mateix sac, per no reconèixer les nacions com Catalunya, ja que dir el famós cafè para todos, tota aquesta realitat és de l’esquerra espaÑola.
És allò Vicent que lo més semblant a la dreta espaÑola és l’esquerra espaÑola.
Però sobre l’esquerra catalaneta Vicent, i veus molta diferència amb l’esquerra espaÑola?
Tot recordant noms memorables d’aquestes esquerres catalaneta com en Saura, Herrera, ja que dir d’en Tarradellas i així la llista és llarguíssima com molt bé saps Vicent.
Ja veus com estem per aquesta esquerra catalaneta, , VOLEM ACOLLIR,que bonic Vicent i ara ens trobem amb una sanitat catalana tot havent sigut tot un referent, fent aigües per totes bandes, a on els bons professionals ténen que marxar per tenir un sou digne i per no tenir una vida laboral nefasta, que ara aquest llocs són ocupats per extracomunitaris, que simplement presentant el títol de metge aquesta gestoria mal anomenada govern de Catalunya, se’ls i dóna conformitat, també podríem comentar la situació de les escoles i dels professors.
En fi Vicent, si la referència per aquesta esquerra és Bolívia, Perú i Venezuela, com molt bé fas esment, sobren més comentaris.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
01.09.2023  ·  09:04

Malfio de qualsevol proposta dels bascos, en general. Si ells (i només ells) tenen la Hisenda foral i el control de la Seguretat social, ja són un quasi-estat.
I la seva lluita no va tant per l’euskara, que saben que no deixarà mai de ser un idioma minoritari a amples zones del seu propi territori.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
01.09.2023  ·  09:13

espanya, espanya, espanya… parlar del nostre enemic i evitar fer-ho de com independitzar-nos d’aquest estat fallit, corrupte colonial i violentament anti-català és d’una ineficiència colossal. Tots sabem que d’espanya no obtindrem més que mentides, maltractament, espoli, opressió i repressió. Per què dediquem tant de temps a parlar-ne d’això? no ens hem fet prou mala sang?

espanya és campiona mundial invicta en la Mentida. Els mèrits d’espanya són del tipus de la re-invenció al si de l’Europa actual de la monarquia dèspota, bananera i mafiosa (amb el comportament execrable i repugnant de l’enorme família Borbón, hereva del franquisme) amb l’aplicació grollera de censura i cosmètica informatives o, un exemple més recent d’allò tan espanyol com l’esperpent i la falòrnia, el dels “contractes fixes discontinus” per maquillar com a indefinits la immensitat dels contractes precaris temporals que conforma l’ADN laboral de l’estat sub-desenvolupat espanyol. espanya d’il·lusionisme i prestidigitació cutre i casposa en sap un munt. espanya ha estat durant segles la gran factoria de pícaros, golfos, truhanes i Rufianes. Això de l’Estat Plurinacional seria més del mateix: miralls i bijuteria pels indígenes catalans… i encara pensaran que pot colar…

Vicent, tots els teus lectors sabem que espanya és irreformable i que Catalunya / Països Catalans només tindran Futur amb la INDEPENDÈNCIA.

Entenc que a ca VW faci por tocar segons temes, com la materialització de la Independència, l’espanya rancuniosa, covard, folla i agressiva és temible. Però amb enginy segur que sabreu reorientar articles i editorials cap a continguts més creatius i eficients. De fet, Vicent, mèrits heu fet per què mantinguem aquesta esperança en VW.

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers els propers 11-S i 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

josep soler
josep soler
01.09.2023  ·  09:19

Encertat article Sr. Partal, al centre de la diana.

Només cal recordar que els bascos tenen la independència econòmica (“concert”, paraula inventada) perquè en la guerra de successió van fer costat a Felip V i per tant no van perdre els furs.

Poc els importa això de “plurinacional” perquè els castellans són fruit de la nació basca.
A escala més gran seria com el Pallars Subirà i el Pallars Jussà. I seguint l’expansió de la nació, Andalusia seria com el País Valencià.

Marie Fonollosa
Marie Fonollosa
01.09.2023  ·  09:46

Gracies Vicent Partal per l’analisis molt justa.
Espanya com sempre fa “relats” que sonen be i que enganyen.
Detras de la paraula Plurinacional no hi ha res mes que la pseudo autonomia constitucional.
Ja hem vist lo resultat de les eleccions : lo PP i Vox son a punt d’arribar al poder, i lo que volen es un estat centralitzat. Lo PSOE es lo mateix, pero com veuen que no s’en surtiran sense els catalans de Junts, fan propostes para enganyar a la gent.
Resistim para obtenir, lo mes aviat possible, una Republica catalana independent.

Ramon Mir
Ramon Mir
01.09.2023  ·  09:50

La Constitució de l’ Exèrcit de la Cu-Cut té un greu problema semàntic en l’ article 2 del Títol preliminar quan parla de nacionalitats i regions, reconeixement implícit de la existència de nacions, a menys es tracti d’ un embarbussament mode Yolanda Díaz i els “fijos-discontinuos”. Spain té la característica singular de tenir nacionalitats sense nacions reconegudes, i ara ” imaginaris ells” ens volen penjar una altra llufa. Són patètics.

Oleguer Martrat
Oleguer Martrat
01.09.2023  ·  09:57

Es tant cert el que diu Berta Carulla, comentari fet per en Josep Salart, que ho replico perquè quedi ben clar, dels bascos ni aigua, aprofiten tot per treure’n el benefici propi i la la resta ja s’ho faran!!

Berta Carulla:
Avui citaré el comentari d’un ocellet que antigament voltava per aquests indrets, en Josep Salart:
“Urkullu, ja vares putejar prou per por de perdre les teves prebendes si nosaltres fóssim un Estat Català. Ja saps que paguem a través d’españa el vostre cupo. I també saps que si ens alliberem, tu hauràs de mantenir als españols perquè et vindran a robar.
Ara, si vols reformar la constitusiong com bon español del norte, no ens molestis. Nosaltres no volem ampliar l’autogovern, ga-ma-rús. Ho has entès ¡¡¡¡”
. . .
I afegiré:
a Euskadi es lleven la son de les orelles quan es tracta de Catalunya, per què no ens desamarrem.

ramon boix
ramon boix
01.09.2023  ·  10:42

Dels bascs no hem d’esperar res de res. Ells están molt be a Ñ. No només no pagan res a la resta de Ñ, sino que cobren. I veurem que faran ara amb el PSOE i el PP. Per a ells que continui sent Catalunya qui vagi pagant.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
01.09.2023  ·  10:46

Veient i patint la mediocritat i neciesa dels polítics i coneixent que es espanya gaudeixo molt amb la intel.ligència que ens acompanya avui i cada dia (d’entre d’altres) :
Nùria Coma 22:20
Josep Blesa 22:43
Gerber van 22:46
Joan Rovira 23:13
Albert Miret 07:26
Victor Torguet 09:13
Josep Soler : 09:19
Josep Salart que avui ha tingut veu mitjançant la Berta Carulla
Vicent Partal per les seves aportacions i fer possible aquest intercanvi entre nosaltres.
Sabem molt be qui som, on som i coneixem molt bé l’enemic com es veu en els comentaris de tots nosaltres.
Es molt clar que s’ha de realitzar la Independència , Espanya es un llast com expressa avui algú inclús per la salut mental.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
01.09.2023  ·  10:50

Els invents de la marca ñ no funcionen, i volen enganyar als ciutadans. Nosaltres a la nostra

Toni Estruch
Toni Estruch
01.09.2023  ·  11:31

L’equiparació amb les realitats americanes voldria dir que Catalunya és una colònia. L’ONU no hauria de continuar negant-li el Dret d’Autodeterminació.

Però tot això no és més que xerrameca buida, no manen les lleis, manen les famílies de capital i els seus clients. Com Aquell Poble basc que fa anys volia ser independent però ara s’estima més ser espanyol perquè viu molt bé gràcies als impostos que paga el Poble català.

Tant se val si són abertzales, un terme desvirtuat, ara prefereixen mamar de la mamella catalana, com qualsevol altre imperialista espanyol. ABUR.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
01.09.2023  ·  11:36

Sr. Daniel Mir: “Catalanito que vienes al mundo te guarde Dios, QUALQUIERA de las dos Españas ha de helarte el corazón”. Crec ser més fridolí que vosté.
Unidad de España = Estado Plurinacional = Estado Pluriautonòmico = Estado Pluriprovincial …., com se vulga, però “todos CENTRADOS por Madrid y bajo su mando único”.

Lluis Molist
Lluis Molist
01.09.2023  ·  12:01

Els vascos no son de fiar……que es cuidin de casa seu i parlin per ells. Son mes espanyols que el PP.

INDEPENDENCIA I PROU…..!!!

Xavier Peguera
Xavier Peguera
01.09.2023  ·  12:17

Sempre un pas enrere, quan Cuba aconseguia la independència, al Parlament espanyol discutien un Estatut d’Autonomia per a l’illa.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
01.09.2023  ·  12:21

No cal esperar que siguen ells els que facen del seu idioma l’oficial i dels altres els cooficials, perquè ja hi són Vicent Partal i els que com ell diuen del castellà l’espanyol -fins a quatre vegades en el mateix punt i apart- i els altres idiomes que no mereixen ser iguals -només autonòmics?- dins l’estat que tots paguem i uns més que altres.
Pel demés, té raó en el parany que diu. Hem passat de l’estat unitari a l’autonòmic sense deixar obsoletes les províncies, quan els convé, com ara passaríem al plurinacional sense haver de qüestionar les 17 autonomies ni de definir les quatre nacions més grans ni les menors o les parts d’altres, com l’Aran. Caldria lligat-ho tot molt ben lligat i els castanyols no sembla que hi estiguen disposats a permetre-ho.

Miryam Niubò
Miryam Niubò
01.09.2023  ·  13:33

(Jaume) Per Daniel Mir 00:11 A la revista Canigó, a mitjans 70’s vaig llegir una dita: Catalanet que vens al món: Qualsevol de les dues espanyes et tocarà els collons.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
01.09.2023  ·  13:58

Vicent Partal, extraordinària, plasma la realitat política i sociològica de Catalunya, les espanyes i altres països. Urkullu i Otegi ja estan en campanya electoral, només postureig com sempre, res més a dir.

Pau Arbués
Pau Arbués
01.09.2023  ·  14:10

Independència i reparació de les injustícies comeses contra el poble català. Qualsevol altra floritura no és més que fum.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
01.09.2023  ·  16:35

Si las cortes bornónicas son l representacio democratica, poden derogar, un dia per l’altre la nefaxta constitucion del 78. Es molt mes facil estripar les vergonyes franquistes de la constitucion, que intentar canviar.la. Estabrir un IDIOMA COMÚ, imposat pel criminal i genocida Franco es un acte miserable i genocida. El castellano es idioma de la genocida Castilla i dels pobres sudamericant trinxats pels castellanos, raça criminal de lladres, bandidos i inquisidors

Luis María Martinez
Luis María Martinez
01.09.2023  ·  17:45

Vicent:

Urkullu no es el “presidente de los vascos”.

Urkullu es el ‘presidente’ (según el actual régimen político imperante en el Estado español) de algunos vascos. Los de la CAV (antiguas Provincias Vascongadas)

No tiene jurisdicción (autonómica, por supuesto) ni sobre quienes pertenecen a la otra ‘autonomía española’ (CFN) ni sobre los vascos sometidos al Estado francés.

Te ruego algo más de seriedad al tratar estos asuntos.

jordi Rovira
jordi Rovira
01.09.2023  ·  19:03

El treball diari al voltant de totes les argúcies que aniran sortint en aquest moment polític és cada dia més un treball que paga la pena. És estratègic. Certament en la idea d’inventar fórmules polítiques que al final no tenen cap viabilitat, l’estat espanyol ha mostrat una gran capacitat. En tot cas, i en vistes dels resultats que ha mostrat, voldria puntualitzar que sembla ser una capacitat més per guanyar temps que cap altra cosa. Finalment doncs, no crec que l’objectiu polític de les elits governants espanyoles sigui res més que fer-se més forts per posicionar millor els seus interessos davant un fet cada volta més clar: Espanya és un estat fallit. I des d’aquest punt de vista el catalanisme ha de poder asserenar totes les urgències presents i sobrerepresentades que l’enemic intentarà posar en joc, fer-nos caure en tots els tripijocs o amb totes les seves “males passades”. I ho ha de fer perquè en això ells també i tenen un element de desestabilització al qual ens hem de sentir resilients i atents: tot el que ells avancen i nosaltres retrocedim.
Ni l’estat de les autonomies amb “el cafeparatodos” incorporat no tenia contingut, ni l’estat plurinacional n’ha de tenir cap. No pas si abans no hi ha un escarment que no podem donar, ni volen acceptar. Un escarment equiparable al procés alemany o italià acabada la guerra mundial. Però amb tot plegat, ja es veu que a casa nostra, el desenllaç de llarga durada i per cansament és ara per ara la via a transcórrer. Un desenllaç que també sembla ser l’escollit pels socis i creditors d’un estat espanyol sota control. Tot i que, en aquest trànsit qualsevol esperança i qualsevol proposta podria canviar un destí que sembla escrit. Això va ser l’anomenada “transición”, i en sentit oposat quelcom semblant va ser l’1-O. I quan veiem moments d’aquest, i són promoguts pels espanyols, se’ns confirma que alguna cosa grinyola.
Espero veure què proposa JUNTS. El paper d’en Puigdemont és quelcom que ens remet a la figura del President Tarradellas. Cal veure quin profit en podem treure ara, en aquesta nova oportunitat. Val a dir que la situació actual té una obertura de mires que dóna una millor perspectiva. La oferta d’un estat català ha de poder ser un motor de solució, que ajudi a gestionar millor un potencial ibèric que cal no desestimar. Encara que tot plegat, no tingui res d’èpica, i sí, molt de fer com l’ou; una gran ballada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any