Per què ens importa als catalans el que passarà avui a Escòcia

  • Els catalans tenim moltes raons per a seguir de prop tot això que passarà a Escòcia en el camí cap a la independència

Vicent Partal
22.11.2022 - 21:40
Actualització: 23.11.2022 - 08:52
VilaWeb

Aquest matí, a les 10.45 hora catalana, 9.45 hora escocesa, el Tribunal Suprem del Regne Unit dirà si creu que el parlament escocès té el dret de convocar un referèndum d’independència, previst ja oficialment el 19 d’octubre de 2023.

A diferència dels tribunals espanyols, el Suprem del Regne Unit és una cosa seriosa. Per això no hi haurà filtracions als diaris i ens assabentarem de la decisió puntualment i tots alhora. Per la mateixa raó, encara no s’ha sabut res de les deliberacions dels jutges, que han analitzat més de vuit mil pàgines de material escrit, presentat per totes dues parts.

Endevinar què decidiran, doncs, és impossible. Però els experts consideren que hi ha quatre possibles veredictes.

Un, el més favorable de tots –però improbable–, seria que els jutges considerassen que la llei del referèndum, que avui és un projecte de llei precisament en espera de la decisió judicial, escau plenament dins les competències del parlament escocès. Si el veredicte fos aquest, el referèndum es faria el dia previst.

El segon seria que el tribunal afirmàs que Escòcia necessita l’autorització expressa del parlament britànic per a poder fer el referèndum. És el que es va fer en l’anterior referèndum, el 2014, però aquesta vegada el Partit Conservador va contra la votació, de manera que si el veredicte fos aquest no hi hauria plebiscit i el govern escocès segurament convocaria unes eleccions en clau referendària, seguint una via ja coneguda pels catalans.

No es poden descartar, finalment, dues possibilitats: que el tribunal consideràs que no hi té res a dir i deixàs l’assumpte en el camp de la política; o bé que el tribunal cregués que no pot decidir res sobre això que encara és un projecte de llei i no una llei. Qualsevol d’aquests dos darrers veredictes, com és evident, complicaria més a curt termini la controvèrsia política que hi ha ara mateix entre Escòcia i el Regne Unit.

Però, passe què passe, i això ens interessa a nosaltres, el fet és que després de la treva judicial acceptada per totes les parts, a partir d’avui es revifarà l’enfrontament polític entre Escòcia i el Regne Unit. I passe què passe serà important també per a nosaltres. En el cas improbable que el tribunal reconega el dret del parlament escocès a fer el referèndum és evident que el paral·lelisme perjudicarà Espanya. I en cas que no siga així, haurem de veure què fan els escocesos i si podem aprendre’n res. Les eleccions en clau plebiscitària nosaltres ja les vam fer amb Junts pel Sí i la CUP. La cosa a seguir de prop no serà, per tant, l’escrutini, sinó allò que els escocesos puguen fer després per a efectiva la independència del seu país.

El fet que la Unió Europea, en aquest cas, siga més aviat favorable a la independència d’Escòcia i de la tornada a la Unió i la casualitat que el referèndum es faça, si es fa, mentre Espanya exerceix la presidència de torn de la Unió Europea, hi afegeixen clarament un grau més d’interès per a nosaltres. Més raons per a seguir de prop aquest procés d’independència que té tants paral·lelismes, també cronològics, amb el nostre.

 

PS. Avui fa cent anys exactes del naixement de Joan Fuster i per això VilaWeb us ofereix un seguit d’articles especials per a recordar-ne la figura i explicar de quina manera el seu llegat ens colpeix encara avui. Personalment, avui tindré l’oportunitat de fer una lectura anticolonial del seu llibre més transcendental, Nosaltres, els valencians. Serà a les set del vespre al Centre Octubre de València, en un acte organitzat per la Institució Alfons el Magnànim.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any