Gordó no és ell tot sol

«El PDECat no pot passar de puntetes sobre el cas Gordó felicitant-se, a més, que haja desaparegut de les seues files i proclamant que això neteja el seu passat»

Vicent Partal
Vicent Partal
07.06.2017 - 05:28
Actualització: 07.06.2017 - 07:28
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

La decisió de Germà Gordó d’abandonar Junts pel Sí i passar a ser un diputat no adscrit al Parlament de Catalunya ha alçat una polèmica notable. Gordó, investigat pel 3%, en compte de deixar l’acta de diputat s’escuda rere aquesta acta per dificultar la investigació del cas i, segurament, per intentar una salvació personal, que ja veurem si arriba mai. Així el jutge del Vendrell no el podrà jutjar i ho haurà de fer el TSJ.

Per justificar-ho, Gordó infla les possibles discrepàncies polítiques amb companys del seu ex-partit fent servir l’anomenada ‘Nova Convergència’ d’excusa plausible. Com és ben sabut, al·ludir a discrepàncies polítiques és més honorable, sempre.

És obvi que Gordó, com tothom, té el dret de presumpció d’innocència. Indiscutible. Però també és obvi que la presumpció d’innocència no ho és tot, especialment en el moment polític actual. ERC va posar el llistó de la responsabilitat ben alt tallant d’arrel el cas Vidal, un cas d’una importància molt i molt menor que el cas Gordó, i Junts pel Sí tampoc no ha dubtat ni un segon a l’hora de decidir què s’havia de fer.

Igualment, el PDECat no ha tingut dubtes, aquesta vegada, però el seu cas és molt més complicat. Entenc que la nova cúpula del partit vulga distanciar-se de Germà Gordó. Fins i tot entenc, però amb molt de malestar, aquells que diuen que el pas a no adscrit de Gordó ajuda el PDECat a fer net. Però no crec que siga cert que la responsabilitat del cas Gordó siga tan solament a les mans de Gordó.

Perquè si Gordó és investigat és per coses que va fer quan era membre de CDC. I no pas un membre qualsevol. I per això la reconversió de CDC en el PDECat no és prou per a esborrar la responsabilitat dels qui en van ser companys seus, sobre els temes pels quals és cridat a declarar. I molt especialment la responsabilitat dels qui en foren dirigents, sobretot Artur Mas. Si Gordó acaba essent processat, serà en part també un procés a CDC i a la direcció de CDC; Mas inclòs, tant si és encausat com si no ho és.

De manera que el PDECat no pot passar de puntetes sobre el cas Gordó felicitant-se, a més, que haja desaparegut de les seues files i suposant que això neteja el seu passat. Fer això és hipòcrita. Veurem què passa amb aquest judici que persegueix Gordó. I veurem si s’acaba demostrant res. Però si es demostra, si es demostra que CDC es va finançar de manera irregular, el partit i qui el dirigia quan van passar els fets estaran obligats també a assumir la responsabilitat política que pertoque. Qualsevol altra actuació seria incomprensible.


[Bon Dia] –M’agraden els polítics que no s’arronsen, que diuen què pensen i que ho defensen a capa i a espasa, davant qui siga. L’acte de fe que el PP volia organitzar ahir contra la consellera de Cultura del govern balear es va estavellar contra la fermesa de Fanny Tur, que es va refermar en les declaracions que havia fet a VilaWeb dient que el Principat és un mirall per a les Illes perquè sabrem què passa quan esdevens independent. I el retruc de felicitar el diputat Antoni Camps –conegut pel fet de representar la dreta més extrema– perquè llegeix VilaWeb, no cal dir que a la redacció d’aquesta casa simplement ens va encantar (vegeu-ne el vídeo ací).

–L’entrevista de Josep Casulleras al periodista de Público Carlos Enrique Bayo va causar un gran impacte ahir. Bayo explica d’una manera magnífica i tenebrosa com la reconversió de la policia franquista porta a la policia política del PP i a l’operació Catalunya. Si no la vau llegir i difondre ahir avui, podeu fer-ho en català i a partir de migdia també en anglès.

–La campanya electoral britànica esdevé tensa, fins a extrems inaudits. L’atac de Corbyn a May pels atemptats de Manchester i Londres ha portat la primera ministra a afirmar que fins i tot els drets humans es poden negar si cal ser eficaços. Una afirmació que em fa posar els cabells de punta. L’últim sondatge, d’ahir mateix, deixa els laboristes a només quatre punts del conservadors. Amb el sistema majoritari quatre punts poden ser un abisme, però els nervis poden jugar encara una mala passada als tories. Es farà llarg el recompte, ja ho veureu…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
06.06.2017  ·  22:47

És gairebé segur que tots, o gairebé tots els partits polítics que han tingut poder en el règim de la transició han estat més o menys afectats per la corrupció. Ho propiciava el sistema de finançament, la situació general del país i la enorme facilitat per a corrompre quasi qualsevol que va des de l’estat central fins el més menut dels ajuntaments. De manera que, ara que es vol canviar tot de cap a peus, caldrà depurar les responsabilitats que aniran apareixent. Per això el futur de Catalunya ja es veu que estarà en mans d’una nova generació de polítics. Els d’abans els hauran ajudat a arribar, però els nous seran això: nous. Com ho seran els empresaris. Nous i adaptats a fer negocis en un món diferent dels d’abans. Serà un gran salt qualitatiu, per a tot el país. I cada vegada, queda menys. Per al final de setembre, només 115 dies.

jaume vall
jaume vall
07.06.2017  ·  00:33

ERC va fer net del sectarisme i de la divisió interna i ha remuntat com mai dins la vida pública catalana fins al punt de que ningú dubta que serà el partit més votat en les eleccions al Parlament. Segur que la gent del PdCat també entenen que no fer net de la corrupció i de les velles maneres de fer política de CDC els suposarà passar-se unes legislatures com a tercera o quarta força del país.

Josep Martín
Josep Martín
07.06.2017  ·  01:16

Dius que si es demostra que CDC es va finançar de manera irregular, el partit i qui el dirigia han d’assumir la responsabilitat política que pertoca.
Sempre t’he dit que PDECAT mai havia demanat disculpes pel que ara s’està demostrant pas a pas i que fa temps que era molt evident que a CiU hi havia la corrupció admesa a tot l’Estat.
Havien d’haver reconegut que tots els partits de govern de Madrid i comunitats es tapaven les vergonyes mútuament.
Malauradament ara potser és massa tard i el mal ja està fet.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
07.06.2017  ·  01:17

Cada vegada que van passant les mesos anem veient que CDC era un parit que tenia un sistema de finançament equivocat, per dir-ho suaument i fer-ho des del 3% dels pressupostos de l’obra pública concedida era i és delicte. És evident que un dia caldrà parla de com es poden finançar els partits polítics perquè només amb la quota dels militants i les ajudes governamentals no és suficient, però això no pot ser cap excusa per fer-ho il·legalment i el PP, el PSOE (i el PSC) i CDC van fer servir aquesta pràctica fins a l’extenuació fins que tot plegat va ser tan gros que ja no es podia amagar. Si fins ara no ha sortit ala llum és perquè uns polítics es tapaven al altres: “si tu no dius això jo no diré allò”. Aquest sistema es va mantenir fins que l’esclat del procés independentista va començar a posicionar aquest partit catalanista cap a posicions sobiranistes i llavors es van començar a treure els draps bruts de CDC per part del govern per un cantó i d’altra banda, la bombolla econòmica dels escàndols financer del PP i del PSOE ja era tan gran, que tampoc es va poder tapar. Per això s’ha arribat on estem.

Sobre el cas de CDC, l’expresident Mas sempre ha dit que es fan moltes acusacions però no s’aporten proves, però aquest argument va fallant perquè no pot ser que un subordinat de la presidència faci les actuacions que li semblin i el president no ho sàpiga. Tot i mantenir la presumpció d’innocència sobre Gordó, cal que s’arribi a escatir tot l’entramat en el que sembla que s’hi troba involucrat i si hi ha sentència judicial condemnatòria, Mas i altres caps de l’antiga convergència que coneixien perfectament com es finançava el partit, haurien d’assumir com a mínim, responsabilitats polítiques. A veure quan veurem que el PDECat, el PSOE i el PP, amb sospites de corrupció per totes bandes, actuen com ho fan Podem, la CUP i ERC que estan nets d’aquests casos fins al punt que ni la justícia espanyola els pot anar al darrera.

Enric Espelt
Enric Espelt
07.06.2017  ·  01:17

No sé pas si ara és un bon moment per apuntar cap a Artur Mas i els antics dirigents de CDC, com feu en l’editorial d’avui. Afavoreix l’independentisme?

Roger Civera
Roger Civera
07.06.2017  ·  01:23

El meu passat vinculat als orígens de les actual CUP em permet poder dir: i que voleu que faça el PdCat? Desaparèixer?
El panorama electoral català (i de qualsevol país) no es pot entendre sense un (o diversos) partit/s conservador/s, i d’algun lloc han de sorgir!!! Això no vol dir que no se li demane la seua total netedat, i com a tal, l'”estermini” de qualsevol reducte de corrupció passada… però si el que volem es que desaparega, en realitat el que volem es un imposible i a més una cosa indesitjable (per les conseqüències).

David Badia
David Badia
07.06.2017  ·  08:51

Cal felicitar al PDECAT per l’actitut i la rapidesa en que han actuat els seus dirigents en el cas Gordo, han estat a l’altura que requeria les circunstancies, un bon aplaudiment. En sembla mentida, que si fas una cosa com si fas un altre, tot estigui malament. Crec Vicent, que avui no t’ha sortit un bon editorial, un mal dia el pot tenir tothom .

Antoni Gordó
Antoni Gordó
07.06.2017  ·  10:06

No puc estar d’acord amb el seu article d’avui.

És curiós que tothom s’ompli la boca de la presumpció d’innocència però a la pràctica acabi demanant a en Gordó que plegui, donant per fet de que si el jutge del Vendrell demana investigar-lo… “alguna cosa deu haver fet”, o dit d’altra manera ja està condemnat pels medis i altra gent, pel sol fet que un jutge en demana la investigació..

Al Regne Unit per exemple plegar és normal, però és que allí la justícia és molt ràpida i els assumptes investigats s’escateixen en un tres i no res i si surten innocents tornen a ocupar càrrecs semblants immediatament.

Aquí no passa això. Pot passar anys abans de saber-ne el desenllaç i mentre.. què?.

Mentre el condemnat d’entrada ja queda estigmatitzat de per vida.

Recordeu un ex President de Castella Lleó? Va sortir innocent però mai més va fer res…

Aquest son els principis de la nova República que volem construir?

Volem fer un nou país on la presumpció d’innocència sigui alguna cosa més que paraules de cortesia o el volem condemnant d’entrada la gent?

En Gordó sempre ha estat un pencador i va ajudar, des del seu lloc a aixecar aquest partit en els anys de travessa del desert.

Mai ha volgut sortir a la foto… mai… Convindrem que és polític ben atípic.. oi?

I ara de sobte és una mala persona…!!! Quina casualitat….

Cal recordar els casos d’en Mas i d’en Trias.

Llavors els van acusar de tenir diners a Suïssa, cosa que es demostrà falsa. Algú en va demanar la seva dimissió que no fossin els de l’altra banda?

Desprès, entre altres, va sortir la famosa conversa entre De Alfonso i Fdez Díaz, on s’evidencià que l’operació Catalunya era un fet.

Allí també sortia el nom d’en Gordó.

Doncs bé, va ser necessari que sortís el President de la Generalitat per dir que en Gordó tenia aquells contactes amb De Alfonso seguint les seves instruccions, però molts medis d’aquí, a partir d’aquell moment, ja el tenien de cap d’esquella.

Per altra banda diuen alguns que ha de “tornar l’escó”…

Això és tant com dir que la gent que va a les llistes “no aporten ni un sol vot”, sino que qui els aporta és una coalició… Doncs si és així, que es faci una llista sense noms o que els noms sigui per sorteig entre el militants…

Em podria estendre més, però ja està bé.

El que s’està fent amb Gordó és un linxament i això a vegades porta a situacions límit. Recordeu Rita Barberà?

Sense presumpció d’innocència i linxant a gent que han lluitat per aquesta terra, com a mínim com el que més, voleu dir que la República Catalana que volem construir, començarà bé?

Pep Agulló
Pep Agulló
07.06.2017  ·  11:00

Què persegueix l’editorial dient que l’afer Gordó és més complicat, que afecta més directius de CDC ?
De vegades un atac de puresa ètica i moral fora de temps fa un flac favor a una determinada política. Recordem allò de “amb Convergència no hi ha independencia” que ens va portar pel pedregar?

Sembrem dubtes perquè creiem en la fiscalia o perquè en tenim més proves?

El que hem de pensar en aquest moments tant difícils del procés que la corrupció a Catalunya no afecti la unitat dels independentistes sobretot quan trigaran mesos a saber-se dades confirmades. S’havia d’apartar Gordó. OK. però ara hem de furgar en el tema que l’unic que es fa és donar munició als unionistes de dretes i d’esquerres? Considerem, ara, que els tribunals estan al marge de l’operació Catalunya, que són pura imparcialitat? Penso que no passaran gaires dies perquè també s’imputi a Mas en aquest afer, i potser d’altres… Estem en guerra. Ja vindran temps per depurar partits…i serem duríssims.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.06.2017  ·  14:12

Pep Agulló:
Des que De Alfonso i Fernandez Diaz van dir que Germà Gordó era un dels seus, Convergència tenia la obligació de deixar les coses molt més clares i no ho va fer.
Podia, per exemple, dir que Germà Gordó tenia tota la confiança de Mas.. o que era persona que anava per lliure i no el podien controlar.
No veig indicat insistir en que a vegades un atac de puresa ètica i moral fora fa un flac favor. Al contrari. Una crítica raonada pot fer mol de bé al sentit comú i a que es faci la llum.
Tinc dret a no fiar-me de Mas.

JOSEP MARIA MARQUES
JOSEP MARIA MARQUES
07.06.2017  ·  14:18

Cada cosa al seu moment. No convé entrar al drap quan l’altre ho vol.
Tampoc convé desmerèixer-los. Son perillosos, els de tots els colors, i no ens volen bé.
Primer arreglem lo de casa, que torni a ser nostra.
Després ja farem obres.

Antoni Gordó
Antoni Gordó
07.06.2017  ·  16:55

josep Maria Martín.

Germà Gordó mai ha estat de ningú més que de CDC i ara Pdcat.

De la mateixa manera que sempre s’ha pronunciat a favor de la independència.
Parlava amb De Alfonso seguint instruccions de’n Mas i així ho va confirmar aquest darrer quan li van preguntar.
Una altra cosa és que Germà Gordó voles ser Secretari General del Pdecat cosa que mai va amagar. Fins i tot va crear una Plataforma que se s’anomena Nova Convergència.

El senyor De Alfonso no diu en les gravacions que en Gordó sigui un dels seus, sino que, en la seva opinió en Gordó, tenia ganes de més poder al Pdecat però això ho deduïa De Alfonso.
De fet en cap moment diu que en Gordó li ho digués.
Hem de començar a afinar, cas contrari s’està difamant a determinades persones i això no és just ni està en el nou esperit de neteja de l’Estat nou que volem construir.

Hi tenia tot l dret, oi?

Antoni López
Antoni López
07.06.2017  ·  18:29

Per què no es posen d’acord els partits polítics pera fer una llei que reguli la financiació dels partits? Aquesta es la pregunta que es fa, de nou, envers un afer que es tant antíc que sembla podrit. Tant podrit que la flàire encara es nota.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies