Festes i fires de la cirera que no us podeu deixar perdre del 2024

  • El millor moment per a menjar cireres de temporada és entre els mesos de maig i juny, és per això que el país s’omple de fires i festes amb aquesta fruita com a protagonista

VilaWeb
Emma Granyer
24.05.2024 - 21:40
Actualització: 26.05.2024 - 11:30

El millor moment per a menjar cireres de temporada és entre els mesos de maig i juny, és per això que el país s’omple de fires i festes amb aquesta fruita com a protagonista. Des d’aquest cap de setmana i fins a final de juny, uns quants municipis dediquen jornades festives i plenes d’activitats populars a tastar cireres del territori i comprar-ne. Sucoses, brillants, vermelles, de textura carnosa i amb el punt just de dolçor i d’acidesa. Als Països Catalans es produeixen cireres de gran qualitat i de moltes varietats. Algunes de les més freqüents són la Burlat, les més primerenques; la Starky Hardy Giant, una de les més resistents; la Picota i la Sweetheart, que és una de les que triga més a sortir i que permet d’allargar la temporada.

Una de les comarques que més cireres produeix gràcies a les condicions idònies del seu clima és el Baix Llobregat, que produeix la meitat de les cireres de Catalunya, i n’és la principal comarca productora, amb unes dues-centes famílies que viuen del cultiu d’aquesta fruita. Al Maresme, hi trobem la cirera Can Roca, carnosa i color groc i vermell. També combina el gust àcid i dolç. La Ribera d’Ebre és una altra de les comarques de Catalunya coneguda pels camps de cirerers. A banda de ser un reclam turístic quan floreixen, també és un dels productors de la cirera de varietat Burlat, que és la més cultivada a la zona. Tenen una forma arrodonida, el pinyol petit, i la polpa tova i poc resistent. Finalment, a la Serra Calderona del Camp de Túria, encara hi queden cinc famílies que cultiven aquesta fruita. De fet, la Fira de la cirera de la Serra és una de les més populars i antigues del país.

A continuació, us oferim una llista amb les fires i mercats especialitzats més destacats d’enguany.

Fira de la cirera de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat)

Fins demà, les cireres tornen a ser el producte estrella dels carrers de Santa Coloma de Cervelló. De 10.00 a 14.00, podeu passejar pel carrer d’Eusebi Jover de la localitat per tastar tota mena de cireres i comprar-ne. Algunes de les altres activitats que hi ha programades per al cap de setmana són el concurs d’escala-caixes amb vermut i sound system d’avui a les 11.00 a la plaça Pi Tallat; la mostra de cuina amb productes de temporada, avui les 17.00, o el concurs infantil d’escopir pinyols que es farà demà a les 12.30 a la plaça Pi Tallat.

Fira de la cirera de Miravet (Ribera d’Ebre)

La Fira de la cirera de Miravet d’enguany, que es fa durant el dia d’avui, ha passat a ser la Fira de Miravet. Les cireres ja no són el producte principal de la fira, sinó que també hi trobareu oli, vi i terrissa. Això sí: tot són productes agroalimentaris i artesanals del territori. A més, també hi haurà unes quantes activitats per a amenitzar la fira, com ara, degustacions de vi i oli i propostes musicals.

Exposició de cireres de Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat)

Avui i demà torna un dels principals esdeveniments socials, culturals i gastronòmics d’aquest municipi: la 48a Exposició de cireres de Sant Climent de Llobregat. Sant Climent és un dels municipis de la comarca que té més conreu de cireres; per això, cada diumenge, d’ençà del 15 de maig i fins a final de juny, podeu trobar parades de cireres conreades al poble a la plaça de la Vila, a l’anomenat Mercat Pagès. Podeu passar-hi de 09.30 a 14.00.

Algunes de les activitats més destacades de l’Exposició de cireres són el 9è torneig Carcassone de les cireres, que es fa avui a les 17.00 a la plaça de la Vila; el taller infantil de pa artesà, que es fa a les 17.30 també a la plaça i la cercavila del Ball de Cireraires, que tindrà lloc demà a les 11.15 a l’església del poble.

Fira de la Calderona i Dia de la cirera de Serra (Camp de Túria)

Serra acull aquest cap de setmana la 18a Fira de la Calderona i el 52è Dia de la cirera, un dels esdeveniments més esperats de l’any del municipi, perquè és una festa de gran interès turístic. El Dia de la cirera va néixer per promoure el producte més típic de Serra. Un producte que ha anat perdent pes a conseqüència de l’abandonament dels oficis tradicionals de la zona, però que ha aconseguit de mantenir-se, com a mínim, com a producte estrella dins la fira.

Una de les activitats més destacades del cap de setmana és el taller d’iniciació al folklore valencià, amb el grup danses Aliguetes, que es farà a les 12.00, i els microteatres la Calderona: demà a les 18.00 a la plaça S.M. La Primitiva es representarà La comedianta, i a les 18.30 a la Torre del Senyor, La bandolera.

Fira de la cirera de Llers (Alt Empordà)

L’associació Amics de Llers, Cultura i Esbarjo, organitza demà la 29a Fira de la cirera. A part de passejar per les parades de cireres i altres productes locals, també podreu gaudir d’una àmplia programació d’activitats, entre les quals destaquen la Marxa Popular i la cantada d’havaneres. A més, a les 14.00, al pavelló esportiu, també s’hi farà un dinar de germanor.

Festa de la cirera del Papiol (Baix Llobregat)

La Festa de la cirera del Papiol es farà el cap de setmana de l’1 i el 2 de juny. És un esdeveniment organitzat per l’Associació de Pagesos del Papiol i l’ajuntament. Va néixer el 1983 com una festa de la pagesia més que no pas com a fira, amb finalitats comercials i de promoció econòmica. Actualment, a banda de la cirera, també es promocionen altres productes de la terra i s’hi fan activitats com el ball de Gegants, amb els Gegants i el Gegantó de Molins de Rei i els Gegants de les Corts, que es farà el dissabte 1 a les 12.00 a la plaça de l’Església; o el concurs de llançament de pinyols, que es farà l’endemà a les 18.30 al carrer d’Abat Escarré. Hi haurà quatre categories: infantil (de cinc a deu anys), juvenils (d’onze a disset anys), adults (de divuit a cinquanta-nou anys), sènior (de més de seixanta anys). Per al concurs hi ha places limitades, per això cal inscriure-s’hi prèviament amb l’aplicació Papiol a la Butxaca.

Festa de la cirera de Paüls (Terra Alta)

La 21a Festa de la cirera de Paüls torna amb l’objectiu fer conèixer un dels productes locals més exquisits del municipi. L’1 i el 2 de juny podreu degustar tant les cireres com els productes derivats (coques, licors, melmelades, etc.), altres productes i varietats de fruita, a més de tot d’activitats al voltant de la cultura i la tradició. Durant tot el cap de setmana, a la plaça de dalt de l’Ajuntament, hi haurà inflables per als infants. Al vespre hi haurà sopar popular a la pista poliesportiva que acabarà amb balls i un concert en directe. El diumenge, a les 10.30, hi haurà un taller infantil de terrissa a càrrec dels artesans Ventura de Miravet, i a les 11.00 una demostració d’esquilar ovelles. A les 12.00, a la plaça Major, s’hi farà el setè concurs de tirada de pinyol.

Festa de la cirera de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat)

La Festa de la cirera de Torrelles de Llobregat es farà el diumenge 2 de juny. Torrelles tornarà a engalanar-se per a una celebració popular que cada any –i ja en van quaranta-quatre– rep la visita de milers de persones. Durant tot el cap de setmana es faran activitats, tallers i espectacles per a tots els públics, a més de les parades de venda de cireres i productes locals, la mostra d’arts i oficis, la zona de barraques i una nova ruta gastronòmica amb les cireres torrellenques com a protagonistes. A més, enguany s’organitza el tercer concurs d’arts plàstiques i visuals de la festa, que obre la tradicional exposició de cireres a altres tècniques artístiques com ara la pintura, l’escultura o la fotografia.

Fira-mercat de la cirera de Terrades (Alt Empordà)

Cada any, el primer cap de setmana de juny se celebra al municipi de Terrades una fira dedicada a la cirera, una de les fruites de temporada per excel·lència. Els carrers de la vila s’omplen de gent per tastar aquesta cirera cultivada a l’Empordà. A part de la venda de cireres a la fira, també hi ha actes al carrer per a la mainada, com la tradicional trobada de plaques de cava, sardanes i parades d’artesania local. A més, durant el mes de maig i juny també hi té lloc la festa gastronòmica Remena’m la Cirera, que permet d’assaborir plats dedicats a aquesta fruita en uns quants restaurants empordanesos.

Fira de la cirera de la Vall de Gallinera (Marina Alta)

El 8 de juny, al municipi de Benialí de la Vall de Gallinera, tindrà lloc la 21a Fira de la Cirera. Per segon any consecutiu, aquesta serà una festa reivindicativa, perquè gran part de la campanya de la cirera de la zona fa anys que sofreix uns quants condicionants, com l’aparició d’una nova plaga, la inadaptació de les varietats actuals, el canvi d’estacionalitat de les hores de fred, uns períodes de sequera anormalment llargs lligats al canvi climàtic i els elevats costos de producció. Tot plegat fa que hi hagi un abandonament progressiu de les terres de cultiu i, com a conseqüència, un despoblament de la zona.

Així doncs, una de les activitats més destacades que s’hi faran són la xerrada “Agricultura i medi rural. Relacions i tendències de transformació”, amb Eladio Arnalte Alegre, catedràtic jubilat d’Economia, Sociologia i Política Agrària de la UPV, i la taula rodona “Cooperatives i desenvolupament rural. Perspectives de futur”, amb Josep Roselló Oltra, fructicultor ecològic i vicepresident de la Cooperativa la Casella; Ana Limiñana Gras, tècnica en Cooperatives Agroalimentàries de la Delegació d’Alacant i Ismael Cortell Vercher, president de la Cooperativa de Cireres Muntanya d’Alacant. La xerrada serà a les 11.00 i la taula rodona a les 12.00. Els dos actes es faran a l’edifici de l’ajuntament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any