El foc, de l’Atles a Aquitània

  • Hi ha un factor important a tenir en compte en els incendis: l’abast territorial del fenomen

Vicent Partal
18.07.2022 - 21:40
Actualització: 18.07.2022 - 21:50
VilaWeb
Bombers treballen en l'extinció d'un incendi forestal a la població aquitana de Loishats. (Fotografia de Philippe Lopez)

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor de la Universitat de Lleida Víctor Resco explica en aquest article que publiquem avui a VilaWeb que l’onada d’incendis i calor que tenim al sud d’Europa i, en general, a tot l’àrea mediterrània té unes condicions d’excepcionalitat que no hauríem de passar per alt.

Són, efectivament, uns incendis molt violents i fora d’estació, no pas al nostre país, però sí en moltes de les àrees que cremen aquests dies i que normalment passaven un juliol molt més tranquil. I, si bé el canvi climàtic n’és la causa principal i ben destacada, cal tenir en compte també uns altres factors, com ara la pèrdua de valor econòmic dels boscs o la desertificació del món rural, que hi tenen molt a veure també. Entre els incendis que veiem, a més, cada vegada n’hi ha més dels anomenats “inextingibles”, aquells que s’apaguen o bé perquè ja no hi ha res per a cremar, o bé perquè plou.

Contra això, els mitjans d’extinció tradicionals es troben cada dia més impotents i es van alçant moltes veus que recorden allò que haurien de ser obvietats, com ara que els incendis en realitat s’apaguen a l’hivern, tenint cura del sotabosc i del territori forestal; o bé que les onades de calor que aquests incendis ajuden a originar són un problema de salut pública important.

Però hi ha un factor important a tenir en compte, que a mi m’agradaria remarcar avui, i que és l’abast territorial del fenomen. En anys anteriors, quan informativament vam viure les grans onades de focs a Austràlia o als Estats Units, tots érem conscients de la dimensió global del problema. No miràvem pas els focus concrets, sinó l’àrea on passaven. I crec que això cal que també ho comencem a fer a Europa, sobretot si volem ser plenament conscients de la gravetat de la situació a què ens enfrontem.

Hi ha, al nostre país, també, una tradició molt equivocada que ens porta a remarcar les fronteres administratives com a límits informatius dels incendis. És lògic, evidentment, que els incendis que passen a casa ens importen més i que els destaquem molt més, però aquests dies em pregunte –i ho debat amb la redacció d’aquest diari i fem notícies en aquesta línia– fins a quin punt no menystenim massa que de l’Atles marroquí a les Landes aquitanes, si més no, assistim a un sol episodi d’incendis forestals. I la gravetat que té l’episodi, vista d’aquesta perspectiva.

 

PS1. Elx va retre homenatge ahir a Agustí Agulló, tot inaugurant una plaça al seu nom. Per sort, en moltes de les nostres ciutats i pobles hi ha gent com ell, militants de dècades al servei del país i la seua gent, pilars fonamentals que aguanten la nostra societat. Però Agustí era un pilar, a més, d’Elx, aquesta ciutat tan única, que fa brillar la catalanitat a l’extrem sud del país, guardant sempre la frontera. I, de tots, potser era un dels més incasables i entusiastes. Un homenatge, doncs, més que merescut.

PS2. Fa pocs mesos que vam anunciar als lectors que VilaWeb renunciava a participar en la nova convocatòria de subvencions de la Generalitat per projectes a mitjans. Ahir es va saber qui rep els diners i ara, amb dades a la mà, ens refermem en tot allò que vam dir aleshores.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.07.2022  ·  22:29

Tenim el problema de l’escalfament afegit al problema que els boscos no són negoci. I hi ha molta gent (que mai ha vist un bosc de prop) que si sap que s’ha d’explotar el bosc per a fer-lo rendible i mantindre’l net, s’escandalitza i organitza massa soroll. Patim una societat amb molts malcriats convençuts que no cal fer res enlloc. Que cal “conservar”. Això sí. Amb aire condicionat a casa.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
18.07.2022  ·  22:31

Felicitats a VilaWeb per no presentar-se a la convocatòria de subvencions de la Generalirat.
Dona més credibilitat
Visca la premsa lliure i independent!

Matilde Font
Matilde Font
18.07.2022  ·  22:46

Considere que heu fet molt bé en no presentar-vos a les subvencions de la Generalitat. Queda clar quins mitjans no els seran hostils en difondre l’autonomia que mantenen.
Felicitats a l’equip de VilaWeb.
Respecte als incendis, són un problema molt gros i les polítiques socials dels governs van en sentit contrari del què caldria. En lloc d’anar a afavorir el món rural, l’estan destruint i fent-nos concentrar en grans poblacions. Necessitem més reequilibri territorial i menys concentració poblacional.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
18.07.2022  ·  23:25

Gràcies Vilaeeb per no entrar en el joc del repertiment de diners per part del govetn. La llibertat no té preu.

Josep Carreras
Josep Carreras
18.07.2022  ·  23:59

Felicitats per no presentar-se a parar la mà. La premsa lliure té un preu. No hi ha res gratis.

Carles Farre
Carles Farre
19.07.2022  ·  00:05

Pressionen sobre la X, i us apareixerà el mapa mundial d’incendis actius, fa feredat..
https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:24hrs;@0.0,0.0,3z

Pep Agulló
Pep Agulló
19.07.2022  ·  08:27

SI ELS INCENDIS SÓN LA RESPOSTA, FEU-VOS LA PREGUNTA…

Com diu VilaWeb les altes temperatures i sequeres perllongades, una anomalia que serà la norma. L’abast dels territoris afectats és una mostra més d’aquest canvi a escala planetària. Les estacions es redueixen a dos hiverns curts i estius llarguíssims.

Semblen titulars que tothom repeteix però que no ens canvien la nostra vida. La rapidesa del canvi climàtic ens agafa poc preparats i poc disposats. Possiblement, l’estiu en la nostra latitud, sigui cada cop més una època negra, de tragèdies: incendis, pèrdua de collites, morts per la calor, restriccions de l’aigua, augment de la contaminació pel consum d’energia, etc.

Tot plegat uns mesos poc propicis pel turisme de masses, que ben segur tendirà a minvar, i que és la principal economia del país…

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.07.2022  ·  08:30

Al Pallars Sobirà, gràcies a l’os, ja nomes queden tres ramats de corders i cabres. Boscos sense ramats pasturant, son encenalls de foc. Per cert, la gran quantitat de finques amb oliveres i raim abandonades, s’han convertit en boscos bruts, com es 1ue no es fa res per recuperar.les?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
19.07.2022  ·  08:34

Doncs jo crec que VW s’hauria d’haver presentat i sempre mantenint la seva línia editorial independent.

Perquè d’aquesta manera pot evidènciar la deriva descaradament clientelista i autonomista del govern Aragonès, d’ER, la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras.
També perquè, si rep algo, hauria aconseguit que no anés a parar als mitjans servils espanyolistes/autonomistes com ara La Vanguardia, El Periodico, el ARA, etc., etc.
Els diners rebuts per VW haurien tingut un destí més honest.

Carles Serra
Carles Serra
19.07.2022  ·  08:51

Entre tots aquests anàlisi que fas sobre el canvi climàtic i els focs Vicent, hi ha un altre tema que no has comentat, la falta de mitjans per fer-hi front; els bombers de la zona de Manresa fa anys que es queixen de l’anacronic material que disposen per fer front el foc i posaven d’exemple que tardaven una hora per omplir el camio d’aigua; és clar, aquesta Generalitat d’ER els diners els necesita per untar € els mitjans com el Grup Godó (La Vanguardia) el grup Iberico (El Periódico) i ja que dir d’Abacus.
Gràcies per mantenir la dignitat i la llibertat de Vilaweb al no presentar-se el repartiment de la menjadora per comprar complicitats.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
19.07.2022  ·  10:09

Bon dia! Abans que res, agrair el comentari d’ahir de Ma Àngels Fita. Gràcies.

Respecte a la PS2, penso que VW heu fet molt bé de no presentar-vos per a les subvencions de la GenCat. Felicitats!

Respecte dels incendis, malauradament aniran a més, amb els consegüents augment d’emissions de CO2, disminució de la captació de CO2 per part de la vegetació i en definitiva a l’empitjorament de la crisi climàtica.
Ara tenim una crisi energètica, però el problema més greu que jo hi veig a curt termini serà la manca d’aigua dolça. Malauradament, les renovables no seran suficients però el nostre país va molt per la cua en la seva implantació. Algú ha pensat en les esculleres dels ports? en ports esportius petits hi pot caber un aerogenerador, en ports mitjans (Palamós, Arenys, Mataró, Badalona, Vilanova i la Geltrú, La Ràpita, …) hi cabrien 2 o 3. En les ports grans (Tarragona, Barcelona) uns quants més. Els espais entre aerogeneradors, ocupats amb panells fotovoltaics. Al menys aquests port servirien per quelcom més que malmetre el litoral.

I ara una proposta políticament incorrecte: mantenir, millorar i ampliar les centrals nuclears. D’acord, què fem amb els residus? però no emeten gasos hivernacle. A més, els excedents d’energia de les nuclears poden alimentar dessalinitzadores i si molt m’apureu bombar aigua dolça rius amunt. Repeteixo, el gran problema que aviat tindrem serà l’aigua dolça.

Caldria apostar també per projectes de fusió nuclear (com l’ITER).

Daniel Mir
Daniel Mir
19.07.2022  ·  11:55

L’augment dels incendis forestals, no es deu tant al canvi climàtic, que també, com al canvi dels hàbits socials.

Els millors protectors dels biscos eren adés, principalment, els remats, sobretot els de cabres, les fleques i les bòbiles i teuleries i d’altres industries que s’abastien de la llenya dels matolls del sotabosc com a unic combustible. Hi havia gent que vivien de fer feixos per abastir-los

Als incenndis forestals el foc es propaga pel sotabosc que son els que fan que cremin els arbres.

Fent el seguiment d’una linea elèctrica afectada per un incendi, emb vaig sorprendre de veure una parcel.la habitada amb pins completament verds en mig de la desolació total del incendi. Ho vaig comentar al que m’acompanyava, pagés del poble, i en va fer veure que els pins que no estaven afectats corresponíen a les parts ajardinades de la casa i per tant no havíen rebut calor per baix. Llavors ho vaig veure clar.

Josep Salart
Josep Salart
19.07.2022  ·  13:40

RABHA HMMANE

Ai si el foc, eh tu. Mira, qui ho habia de dir…. Mare meva.. aviam si el desembre s’hauran acabat..

Nota.-
Renunciar a robar legalment una part dels meus impostos, és lo normal. No valen ni gràcies, ni oh que be ni res. Ni fer-ne publicitat, això és denigra.

Hem d’estar per coses molt importants, no per fer-nos perdre el temps. Ja tenim amb l’Hola i las Lecturas.

Juan Francisco Lopez-Garcia
Juan Francisco Lopez-Garcia
19.07.2022  ·  16:12

Vicent, el negoci del foc el tens en el veí de Benissano implicat en el “Càrtel del fuego “.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes