Deu preguntes des de l’independentisme català sobre Ucraïna, Rússia, l’autodeterminació i l’imperialisme

  • Arran d'un problema complex, com el que enfronta Ucraïna i Rússia, les respostes simples no aclareixen gran cosa i cal endinsar-se en la complexitat

Vicent Partal
23.02.2022 - 20:51
Actualització: 23.02.2022 - 21:06
VilaWeb
Tropes russes estacionades a Rostov, a la frontera amb Ucraïna.

La situació que ha esclatat a Ucraïna després del reconeixement de la independència de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk per part de Rússia ha suscitat una certa discussió sobre com hi ha de reaccionar l’independentisme català. Al nostre país el moviment per la independència és molt plural i, per tant, inclou gent que sosté totes les posicions imaginables, també respecte a aquesta qüestió. Aquest article no vol ser, per tant, cap guia per a ningú ni reflecteix res més que les meues idees, però espere que ajude a aclarir conceptes i actituds que en aquest cas concret són especialment complexos.

1. La independència de Donetsk i Lugansk és un exercici del dret d’autodeterminació?

El dret d’autodeterminació té un problema, que és que tothom el reconeix, però ningú no es posa d’acord en qui el pot exercir. I en aquest cas passa això. Les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk –i Rússia– invoquen el dret d’autodeterminació dels pobles per a justificar les seues accions. I poden fer-ho, efectivament, gràcies a la inconcreció d’aquest dret.

Ara, el dret d’autodeterminació és pensat sobretot per a proporcionar un suport legal als moviments d’emancipació nacional. En canvi, en aquest cas concret  la reivindicació de l’autodeterminació apareix com un instrument de l’imperialisme rus sobre Ucraïna, cosa que origina una situació poc habitual.

2. Donetsk i Lugansk tenen el dret de proclamar-se independents?

Sí. Tothom té el dret de proclamar-se independent. Qualsevol comunitat humana que vulga constituir un estat propi hauria de poder-ho fer.

3. I Ucraïna té el dret de reivindicar el seu territori i negar aquesta independència?

També. I pel mateix dret d’autodeterminació. Ucraïna va fer el seu procés al final de la Unió Soviètica i d’aquest procés en va emergir l’actual estat ucraïnès en les fronteres reconegudes internacionalment. Més tard, la població de Crimea i la de les dues regions del Donbass han qüestionat la seua pertinença a Ucraïna i han expressat la preferència per Rússia. Això s’hauria pogut resoldre políticament sense haver de trencar Ucraïna, però no ha estat així.

La qüestió clau, però, és saber si hi ha un “poble de Donetsk i Lugansk”, diferenciat del poble rus i que vol constituir un estat propi o si, en realitat –i jo crec que passa això–, parlem més aviat d’una població russa que ha quedat dins Ucraïna, de manera que les proclamacions d’independència només són un instrument per a canviar les fronteres reconegudes entre Rússia i Ucraïna.

4. Aleshores es pot dir que totes dues parts tenen el mateix dret?

No. La clau rau en la frontera, en la modificació de la frontera. Amb motiu de la sentència del Tribunal de l’Haia sobre Kossove, va quedar clar que la idea que les fronteres d’un estat són inviolables només s’aplica a una agressió des de l’exterior, des d’un altre estat. Totes les fronteres són inviolables pels estats veïns però, en canvi, es poden modificar des de dins per a crear un nou estat independent. I en aquest cas sembla molt clar que les dues independències proclamades només són un estratagema rus per a modificar la frontera a favor seu, fet que posa en dubte si es tracta d’un exercici d’autodeterminació real o no.

5. Quin argument hi ha per a acusar Rússia d’imperialisme en aquest cas?

A banda consideracions històriques molt importants, Vladímir Putin ha negat l’existència d’Ucraïna com a nació. I això és una afirmació gravíssima que indica que, a parer seu, Ucraïna no hauria d’existir i Rússia hauria d’ocupar-ne el territori.

Totes les nacions generen inevitablement nacionalismes. Però no tots els nacionalismes són iguals. N’hi ha d’agressius i de defensius, i no és igual l’un que l’altre. En aquest cas, històricament –i ara també–, el nacionalisme rus és un nacionalisme agressiu, imperialista, que creu que l’altra nació no té el dret d’existir; i el nacionalisme ucraïnès és un nacionalisme defensiu. Així doncs, no tenen la mateixa raó l’un i l’altre.

6. És cert l’argument rus, que diu que l’OTAN s’ha expandit cap a Rússia i ha fet perillar la seua independència?

En això Rússia té raó. Després de la caiguda del Mur de Berlín, l’OTAN es va expandir a l’est a petició d’uns països que continuaven tenint por de Moscou i que se sentien més segurs si es mantenien dins l’OTAN. Però la voluntat d’aquests països de sentir-se més segurs origina inseguretat a Rússia. És una situació impossible de resoldre al gust de tothom.

7. La imprudència de l’OTAN pot justificar, doncs, l’agressió contra Ucraïna?

No. Són qüestions diferents, per bé que relacionades. Però, en qualsevol cas, una cosa no podria justificar mai l’altra. Especialment, perquè també cal tenir en compte el context històric i com han estat les relacions entre tots dos països. Ucraïna sempre ha hagut de defensar la seua independència davant l’imperi rus i davant la Unió Soviètica. Rússia ha insistit sempre en la unitat entre els tres pobles eslaus d’Ucraïna, Bielorússia i Rússia, però els ucraïnesos, dividits fins a la Primera Guerra Mundial entre l’imperi austro-hongarès i l’imperi rus, sempre han volgut establir un estat propi i han hagut de suportar episodis terribles de discriminació i repressió, entre els quals es destaca l’Holodomor, la gran epidèmia de fam que va causar entre 4 milions i 7 milions de morts el 1932 i el 1933. Hi ha historiadors que han documentat que entre les causes d’aquesta tragèdia hi havia també la voluntat de Stalin de sotmetre la població ucraïnesa.

8. Es pot comparar el cas de Donetsk i Lugansk amb el de Catalunya?

Es poden comparar en el fet que hi ha una proclamació d’independència i també en el fet que Ucraïna no ha sabut manejar la situació de manera que no hi hagués el trencament, però en res més.

Seria més comparable a allò que podria passar si els Països Catalans s’independitzassen i aleshores la població de Requena, que va ser afegida el 1836 al País Valencià contra la seua voluntat, volgués passar a Espanya. O si, en les mateixes circumstàncies, part de la població arribada a la segona meitat del segle XX provinent d’Espanya a l’àrea metropolitana de Barcelona en cerca de faena volgués separar-se i unir-se a Espanya.

9. L’independentisme català hauria de donar suport a Ucraïna?

Seria la cosa més lògica, coherent i conseqüent. També perquè l’actuació russa implica que Putin considera que hi ha països de primera, de segona i de tercera i proclama que els grossos poden decidir sobre els seus veïns i imposar la seua voluntat sense respectar res.

Per a negar aquest suport, una part de l’independentisme català posa l’accent en les complicitats amb el feixisme que Ucraïna ha tingut en certs moments de la seua història, o que encara ara té. Però per la mateixa regla de tres es podria recordar que Ucraïna també ha estat, amb Catalunya, un dels països d’Europa on l’anarquisme es desenvolupà més, amb un paper certament important, i on els moviments democràtics han estat clarament capdavanters en diverses èpoques històriques.

10. I l’independentisme català hauria d’anar contra Rússia?

En la qüestió de la invasió d’Ucraïna, sí. Però l’obligació de l’independentisme és fer la independència tan de pressa com siga possible, aprofitant tots els recursos que tinga a l’abast. I això fa que siga absurd el refús d’hipotètics ajuts de qualsevol país, així d’entrada i de manera categòrica. Fins i tot si aquests ajuts fossen clarament interessats.

 

[VilaWeb us pot oferir tota la informació i opinió amb accés obert, gràcies a 22.000 lectors que ja se n’han fet subscriptors. Si penseu que ens podeu pagar seixanta euros l’any per la nostra feina i ho voleu fer, podeu anar a aquesta pàgina.]

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Buïl
Jordi Buïl
23.02.2022  ·  22:11

Molt clar i, pel que em sembla saber-ne, molt d¡acord. Gràcies.

Daniel Gambús
Daniel Gambús
23.02.2022  ·  22:17

Uns es carreguen de raons, i altres de tancs. I així ens va.

Josep Usó
Josep Usó
23.02.2022  ·  22:20

El que queda més clar és el final. Nosaltres hem d’anar a la nostra, que prou feina tenim. Cal arribar tant de pressa com es puga a la independència. Ukraïna, de moment, queda més lluny que Girona, per exemple.

Ferran Lorente
Ferran Lorente
23.02.2022  ·  22:29

Hi ha un argument que només veig als youtubers pro-russos i que sembla que no existeixi fora d’aquells entorns. Sembla ser que si l’OTAN o bé els ucraïnesos amb el seu ajut, insta.len míssils a Ucraïna, aquests estarien tant a prop de Moscú que no hi hauria temps material de defensar-se’n.
Quelcom semblant als míssils de Cuba però a l’inversa.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
23.02.2022  ·  22:30

Excel.lent article. Ha trigat una mica pero excel.lent, que es el que compta.
Un apunt nomes. Les ex-republiques sovietiques, ara a l’OTAN, son democracies (perfectes o imperfectes) pero democracies. Ucraina, tambe, i les urnes (el poble) ha triat, lliurement. Russia, es un regim autoritari, oligarca, no es una democracia com els altres. Aquesta es la discussio, democracia vs autoritarisme. Aixo val tambe per a la Xina (regim autoritari i quasi despotic) contra Taiwan. Democracia vs autoritarisme. D’aqui l’amistat entre Trump i Putin. Que hauria passat amb Trump a la Casa Blanca. S’hauria deslligat dels socis europeus?

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
23.02.2022  ·  22:31

Gràcies, Vicent. M’interessa molt la teva opinió sobre aquest afer del qual no en tinc prou coneixement.

Ferran Mier
Ferran Mier
23.02.2022  ·  22:31

Sobre el punt 10. Aplicable al cas de França. Si hi ha un candidat amb opcions reals de ser president -Zemmour- que considera (i argumenta sòlidament!) que Catalunya és una nació d’Europa, als independentistes ens ha d’interessar que guanyi

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
23.02.2022  ·  22:34

Realment complicat pels actors subalterns. Dues coses.
Primera. Sembla clar a ulls d’avui que l’esquematisme de la guerra freda amagava la confrontació principal, no pas de sistemes polítics oposats, sinó de lluita pel poder geopolític, ara capitalisme contra capitalisme en estat pur, i no pas en menor mesura, nacionalisme imperial i el seu mode de vida (EUA) contra nacionalisme imperial (Rússia) i la seva ànima no menys sacralitzada.
Segona. Si la lògica és aquesta, és evident que Rússia no s’atura integrant aquestes dues repúbliques. És evident que si ho deixés en aquest punt encara es polaritzaria més en sentit invers el perill que Rússia veu en una Ucraïna aliada de l’Otan. La conclusió lògica és que Rússia fent aquest pas ja està condemnada a integrar tota Ucraïna i de manera ràpida. L’altra opció, amb el mateix resultat sense tanta cruesa era mantenir la pressió fins a fer-se amb un govern satèl·lit. Ara això ja és més difícil perquè ja n’ha apartat una gran part del seu electorat favorable a Ucraïna. Conclusió, donat el tauler geopolític amb les fòbies cavalcant, Rússia engolirà tota Ucraïna, i el més probable, donada la correlació de forces, amb un sol moviment.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
23.02.2022  ·  22:59

Del Testament polític de Lenin. Del capitol ’“El problema de les nacionalitats o de l’autonomia”. […] És indispensable distingir entre el nacionalisme de la nació opresora i el de la nació oprimida, entre el nacionalisme d’una gran nació i el d’una petita. En relació amb el segon nacionalisme, nosaltres, els nacionals d’una gran nació ens fem gairebé sempre culpables, a través de la història, d’una infinitat de coercions, i fins i tot arribem a cometre una infinitat de violències i ultratges, sense ni adonar-nos-en. Només haig d’evocar els meus records del Volga, sobre la forma com es maltracta entre nosaltres la gent d’altres nacionalitats: al polonès, al tàrtar, a l’ucraïnès, al georgià i als altres alògens del Caucas només se’ls anomena amb sobrenoms pejoratius […].Per tant, l’internacionalisme per part de la nació opressora, o denominada “gran” (encara que només sigui gran per la seva violència […]), ha de consistir, no tan sols en el respecte de la igualtat formal de les nacions, sinó també en una desigualtat que compensi, per part de la nació opressora, de la gran nació, la desigualtat que es manifesta pràcticament en la vida. Qui no hagi entès això no ha entès tampoc l’actitud vertaderament proletària en relació amb el problema nacional: s’ha quedat, en el fons, en el punt de vista petitburgès […].

Oriol Gordó
Oriol Gordó
23.02.2022  ·  23:05

Totalment d’acord.

josep maria pijuan
josep maria pijuan
23.02.2022  ·  23:20

Estic totalment en desacord amb el planteixament que es fa per part del Partal

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
23.02.2022  ·  23:20

Totalment d’acord.

Nina Santiago
Nina Santiago
23.02.2022  ·  23:28

Pel que he entès, hauríem d’estar en contra de la intromissió russa a Ucraïna que per la pissarra vol acorralar Ucraïna per tota la banda de la costa i pinta fatal perquè em ric de les sancions d’Europa que a Putin li preocupen ben poc, però per altra banda, i potser és una fantasia, és l’únic país que ens faria costat en una hipotètica independència.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
24.02.2022  ·  00:02

Un molt bon resum. Molt aclaridor.

M’ha vingut al cap la situació dels russos a Letònia. Quan es va declarar la independència de l’URSS es va atorgar la nacionalitat letona només als descendents de letons i els immigrats russos o els seus descendents tenien dret al passaport letó i als drets bàsics però no a la nacionalitat. Suposo que hi havia excepcions si es complien certs requisits perquè els ciutadans d’origen rus són un 26% i els “no ciutadans” un 22%. Naturalment l’única llengua oficial va passar a ser el letó.
Per què Ucraïna no va fer un pas semblant? Pot ser perquè els governs eren més pro-russos fins fa pocs anys? Potser per por a accelerar un procés com el que està passant ara? En tot cas el percentatge de russos és d’un 17%, menys que a Letònia. (Tots els percentatges que hi he posat són dades extretes de la Viquipèdia)
En tot cas Letònia ho va fer en el moment clau, quan Rússia estava en hores baixes, anys abans que Putin revifés l’orgull patri i el somni imperial. Ara Letònia forma part de la Unió Europea i de l’OTAN i és més complicat que s’hi faci un “Donbass”, però no impossible és clar.

Tot això són temes que ens toquen de prop tot i que no ho sembli. Al capdavall aquí és català qui l’estat espanyol decideix que és català. I arribarà un moment en que haurem de decidir realment qui ha de tenir dret a la nacionalitat en un estat català independent. Serà un tema complex perquè els nostres percentatges de gent amb origen forà supera els dels casos esmentats de Letònia i Ucraïna. I el nombre de catalans d’origen o de naturalitzats (vull dir que han adoptat la llengua catalana com a pròpia, no només “saber-la” i fer-la servir, que és el requisit oficiós que fins fa poc es feia servir popularment per a considerar algú com a català) va disminuint sense que ningú no hi reaccioni de forma real.

A Andorra ja ho fan, hi ha tants immigrants que molt poca gent té la nacionalitat andorrana. Però d’altra banda això no ha servit per a que la població d’origen foraster adopti la llengua.

Naturalment hi haurà els benpensants que diran que això és suprematisme i no-se-què , sovint són els mateixos que defensen un referèndum per la Sàhara que, segons l’ONU, s’ha de basar en la població que hi havia en el darrer cens fet en temps que era possessió espanyola!

Estaria bé que, tot aprofitant que la situació posa aquests temes damunt la taula, comencéssim a debatre seriosament sobre aquestes qüestions fins ara tabús.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.02.2022  ·  00:29

En la meva opinió, el millor que pot fer Catalunya és copiar el que fa Suïssa.

Manuel Viladevall
Manuel Viladevall
24.02.2022  ·  05:35

Estic d acord en l analisi que feu. He llegit força sobre el genocidi ucraines fins arribar a matar a la gent per voler ser ucrainesos

sergi gonzalez
sergi gonzalez
24.02.2022  ·  06:19

Bon article . Un matís: Requena seria equivalent al cas de Crimea , i Tabarnia al cas d aquestes dues províncies autoproclamades amb suport de Rusia.

Per tant la legitimitat rusa sobre Crimea té base, la d aquestes dues provincies es més complicada. La tenen com a dret d autodeterminació però no de Rusia sobre elles. Altre qüestió és que un cop autoproclamades decideixin incorporar-se a Rusia. Pas a pas …

Albert Miret
Albert Miret
24.02.2022  ·  07:07

L’exercici de la violència ha de ser rebutjat sempre, en tots els casos, sobretot quan un te tota la força per atacar i l’altre no te res per a defensar-se. Per a mi mai hi ha cap justificació vàlida per l’ús de la brutalitat, de la força i la manca de respecte pels altres. Tots els pobles tenen dret a l’autodefensa, i cap d’ells a l’ocupació del veí.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
24.02.2022  ·  07:13

Clar i concís . Per a una persona com jo que desconeix el tema.
Cadascú que tregui les seves conclusións.
Jo estic totalment d’acord.

Joan Benet
Joan Benet
24.02.2022  ·  07:41

Crec que mai s’hauria de donar suport a les accions empreses per règims dictatorials. No crec que l’estat actual de la majoria de les democracies que hi ha al món sigui per tirar coets però això no hauria de ser excusa per adoptar una actitud tèbia amb els règims autocràtics.
D’acord amb Lluís Lopez

Alfons Tur
Alfons Tur
24.02.2022  ·  07:48

El senyor Partal passant de puntetes amb l’engany d’occident, la corrupció a Ucraïna, els bombardejos de l’Otan a Iugoslàvia, etc. No fos cas que se li esguerrés el pamflet Made in Usa.

Dario Beksic
Dario Beksic
24.02.2022  ·  07:50

A propòsit del punt novè i sobretot desè, una de Churchill: “If Hitler invaded Hell, I would make at least a favourable reference of the Devil in the House of Commons.”

Ho confesso, “The Wicked Wit of Winston Churchill” és un dels meus llibres de capçalera – estaria en la selecció final si hagués de triar un de sol per a acompanyar-me a una illa deserta. La nostra vella Europa avui en dia, orfe de personatges d’aquest calibre…

Pep Agulló
Pep Agulló
24.02.2022  ·  08:13

UN EDITORIAL IMPORTANT

1. És important estar d’acord amb aquest punt. El tema és com diu, la inconcreció. Segons s’utilitzi com a dret legítim d’emancipació o per interessos espuris dels nacionalismes agressius i expansius.

2. Donetsk i Lugansk tenen tot el dret a la independència.

3. Ucraïna també té el dret a negar-lo i més quan les repúbliques russòfones que van votar a favor de la independència d’Ucraïna (no oblidem!), no és clar que vulguin separar-se d’Ucraïna. Sembla més una reivindicació induïda per Rússia.

4. Si és un estratagema rus, tots dos “drets” oposats no tenen el mateix valor democràtic.

5. Històricament, Ucraïna ha estat la víctima del poder del nacionalisme supremacista rus.

6. Més aviat penso que és un tema d’interessos econòmics i històrics.

7. Els greuges històrics holocaust, fams, exilis, migracions, etc. atiats per agressions sistemàtiques sempre han estat presents.

8. Tal com es diu, d’acord.

9. S’ha de donar suport a Ucraïna, certament.

10. Catalunya hauria (haurà) d’aliar-se amb el diable per aconseguir la independència.

Victor Serra
Victor Serra
24.02.2022  ·  08:43

Catalunya ha de traçar el seu propi camí cap a la independència i no embolicar-se en conflictes dels altres oin només hi pot sortir perdent.
Els suports internacionals que necessitem són els dels països del nostre entorn, o sigui, de la UE, els Estats Units, Suïssa, Noruega i para de comptar.
Un suport de Rússia, suposaria tenir en contra aquests països. O sigui, el negoci de Robert i les cabres.
A més, jo no vull la independència per ser com Bielorrússia.

Carles Farre
Carles Farre
24.02.2022  ·  08:49

Rússia es Putin? Putin es Russia?, hi ha molta gent que li dóna suport al seu pais. Sr Partal, per entendre a Putin, hauríeu de endinsar-vos en el pensament Taoista, on no hi tenen cabuda moltes de les collonades actuals del “progresisme”, mes tard o mes d’hora el que es sembra es recull, i que ha sembrat Occident a Rússia?
Si, Rússia a entrat a territori d’Ucraïna, però això, es una conseqüència més de sembrar llavors equivocades, i en un terreny equivocat, malauradament l’espècie humana, es el que es, i tota la independència que vulguis, però el mon es finit, i els seus recursos també, ho ens entenem tots per conviure pacíficament i sosteniblement, o ens en anem a la MERDA

Agustí Delgado
Agustí Delgado
24.02.2022  ·  09:14

Donetsk i Lugansk serien la Tabàrnia d’una Catalunya independent.
Putin seria Franco a Espanya. Un tipus sinistre sortit del KGB (KaGaBé) que ha sabut eliminar tots els seus opositors i va pujar al poder després de fer una massacre a Txetxènia.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
24.02.2022  ·  09:19

No sóc violenta, gens ni mica. Pacífica tampoc.
Em preocupa les voltes que arribo a donar per treura’m del damunt la violència del meu repressor. Quan llegeixo la seva história als Paisos Baixos, a América, Filipines, Àfrica i encara des del 2017 a casa, com ho faig per parar-lo si no sóc violenta?
Quan una mosca m’empipa, arriba un moment que faig com tothom, la vull matar, però després li obro la porta i marxa. No em funciona amb el meumrepressor perquè viu de mi, per tant hauré de pensar a ser una violenta provissional. Contrariament estarem aquí tres-cents anys més.
Rússia? A si, te molta história però no recordo prou be quanta en te de pacífica i quanta de violenta…

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
24.02.2022  ·  09:27

L’imperialisme supremacista del segle XX encara és viu i ataca de nou. El món democràtic no ho pot permetre.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.02.2022  ·  09:29

He llegit un subscriptor que diu que està totalment en desacord amb el que diu en Vicent Partal. Te dret a tenir una opinió diferent, per descomptat.
Però en els 10 punts?
No en raona rés, cap.
Diu que està totalment en desacord perquè és totalment pro l’imperialisme rús?

Jo estic d’entrada en un mínim inqüestionable com planteja el Sr. Miret:
“…
Albert Miret
24.02.2022 | 07:07
L’exercici de la violència ha de ser rebutjat sempre, en tots els casos, sobretot quan un te tota la força per atacar i l’altre no te res per a defensar-se.
…”

Putin, ex-KGB, és un dictador, molt llest (jo no li donaria el calificatiu d’intel·ligent), manipulador i mentider, que des del primer moment ha maniobrat per a fer-se amb el poder absolut a Rússia, i per a perpetuar-se en ell, fent ús de soposats mecanismes i estructures democràtiques, però que en realitat ha acabat amb la oposició interior amb maniobres mafioses. Ningú pot dir que Rússia és un país democràtic quan qualsevol oposició és silenciada o empresonada.
A l’igual que el seu amic, el dictador bielorus Lucachenko, que va aplastar la protesta del seu poble amb els soldats de Putin.

L’avantatge militar dels dictadors és que poden emprar la força sense demanar permís, a diferència dels països més o menys democràtics europeus, USA, Australia, Gran Bretanya, etc., etc., que són lents, precisament pel seu respecte a la seva població, que són lents, molt lents, alhora de prendre decisions militars.
Però la no reacció contundent d’entrada, va dur a milions de morts, i camps d’extermini, a Europa quan Hitler V començar envaint Àustria amb l’excusa dels sudetes pro alemanys.
L’escenari és el mateix, perquè ara, el cínic i mentider Putin està acusant els ucraïnesos d’assassins i genocides, per a justificar que els castigarà, a l’igual que Hitler asusava els jueus per justificar el seu extermini.

La Xina, discretament callada i també manada per una estructura dictatorial, dona suport a Putin.
Perquè?
Per que possiblement s’està plantejant anexionar Taiwan, per després aplastar la dissidència interior com ha fet a Honkong.
L’exemple de la reacció de la resta del món ja la té ara amb Putin.

Què impedirà a Putin reclamar després les repúbliques Bàltiques i anar refent l’imperi rus de la època soviètica?

ramon Feixas
ramon Feixas
24.02.2022  ·  09:31

Europa està sota el dominis de la sagrada doctrina de Hollywood. El bo sempre és el mateix, i la missió humana és que vagi de victòria en victòria, a pesar d’algun “Brutus” que pot precipitar la caiguda del meravellós imperi on la llibertat del somni suposa que pel món milions d’humans suportin guerres i patiments. Els russos han estat moderats repel·lint, per exemple a Síria l’amenaça verinosa de l’OTAN en forma de Primavera àrab. Però es veu que les pessigolles són massa persistents. Nosaltres sentim com els medis d’adoctrinament ens ensenyen com és de dolent Putin ( com si en Putin fos l’únic rus existent) . La ONU novament mostra a qui representa, i Europa què tria per la seva davallada decadent . Ser imparcial vol dir defensar el que se suposa la primera força militar i que la segona sigui el dolent de torn? La religió capitalista amb el seu exèrcit OTAN no ha embolicat ala troca massa fort. Parlar de llibertats en aquest context penso que és una mica impropi. Preguntar-se quan els humans s’organitzaran al marge de la força militar no seria més propi. Finalment a Europa, si el guanyador és l’imperi ianqui, només li arribarà alguna engruna sense estima. Si guanya Russia, aquesta guerra al Continent, aquest s’omplirà de botiflers continentals, però la participació de la UE en aquesta enemistat injustificada serà verí.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
24.02.2022  ·  09:35

Amb Trump a la Casa Blanca, mai s’hagués arribat a aquesta situació, Ucrania mai entraria a l’OTAN!!!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
24.02.2022  ·  09:37

Sr. Partal. Molt recomanables les vostres idees llevat de la darrera. Si per fer la independència m’he de vendre l’ànima al diable… Què voleu que us digui. Hauria de pensar-m’ho dues vegades. A fi i a la cap, acabaria ser ‘depenent’ d’algú altre.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
24.02.2022  ·  09:41

Gràcies Vicent pels teus aclariments. Els fets imperialistes i militars de la invasió de Ucraïna d’aquest matí confirmen la teva opinió. Jo estic contra tot imperialisme, vingui de on vingui. No a la guerra!

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
24.02.2022  ·  09:49

No cal que l’independentisme català entri a formular postulats de que es correcte o no en una política de blocs. En tot cas el que sí caldria és que es plantegés seriosament la possibilitat de fer un CatExit, no només d’escanya, sinó de la UE.

Eduard Rojas
Eduard Rojas
24.02.2022  ·  09:53

Potser soc equivocat, però, no va haver-hi el 2014 un referèndum a les dues provincies en qüestió on van decidir seguir pertanyen a Ucraïna? No fa això que la actuació rusa sigui contraria als dessitjos de la majoria?

Jaume Riu
Jaume Riu
24.02.2022  ·  10:17

NO ES POT COMPARAR
L’exercici cartesià des de l’indepentisme català que consisteix a fer deu preguntes com qui pren deu punts de vista del conflicte d’Ucraïna, és una manera intel·ligent de reflexionar sobre una realitat complexa.
És una bona feina, però en això d’Ucraïna hi ha una gran diferència conceptual amb Catalunya.
Estem veient com la independència d’aquestes dues regions mineres i industrials no es produeix per un desig de la població d’aconseguir l’autodeterminació legítima, sinó com una excusa per canviar de nacionalitat, per ser russos en comptes d’ucraïnesos.
Amb Catalunya no es pot comparar, perquè l’exemple de Bétera, o dels immigrants no independentistes que volen ser ciutadans d’ Espanya, tenen un pes menor.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.02.2022  ·  10:30

A veure, deixem-nos de parides, la guerra ja ha començat i això significa entrar en una espiral de violència i empobriment, també a Europa, que no sabem on ens portarà. No vull perdre el temps en comparacions que no tenen cap sentit i que poden ser perverses, no vull jutjar-ho assegut a la butaca amb un puro i un got de whisky a la ma i, per descomptat, no prendré partit per cap bàndol perquè tinc la certesa que aquesta és una jugada –una macro-jugada- i el tauler és molt més gran que Ucraïna i el Donbass. Res a veure, res de res, ni per casualitat amb Catalunya, Escòcia o Irlanda del Nord, per exemple. Qui mou les fitxes i el perquè les mou?, no parlo només de Putin, hi ha més jugadors no ho dubteu, la resposta és molt difícil, no la sé concretar però estic segur que es tracta de raons econòmiques, de poder econòmic. Les raons territorials i identitàries son l’excusa de sempre. Les conseqüències del que està passant seran un desastre econòmic per la població mundial, això és el que busquen els jugadors. En primer terme ho pagaran els ucraïnesos i els russos, però al darrera immediatament anem tots els altres perquè l’equilibri econòmic mundial canviarà –això busquen segurament els jugadors- tornarem als blocs de l’època de l’URS amb la Xina probablement salvant als russos de les sancions econòmiques imposades i els que estem a l’altra banda baixarem de núvol de benestar que hem viscut d’ençà del final de la segona guerra mundial. Ho pagarem. Ara tinguem pietat pels que estan sota les bombes i la metralla.

Jordi Parera
Jordi Parera
24.02.2022  ·  10:33

L’excusa de l’expansió de l’otan la trobo poc consistent les republiques baltiques han entrat per supervivencia no volen tornar a estar sota dominació russa ni serne un estat titella i la unica manera es entrar a lotan ja que es impossible mantenir la seva autonomia si el vei rus esta disposat a fer servir la força militar quan cregui oportu.

Joan Begue
Joan Begue
24.02.2022  ·  10:59

Sr. Director si us plau li demano imparcialitat i objectivitat.
Vaig llegir fa un temps les seves interpretacions sobre la fustrada democràcia incipient en un territori altres segles ocupat per la democràtica Corona Anglesa i com ha estat reprimida l’espurna lliberadora per les urpes Xineses.
Aviat parlarem de Taiwan i també de les pretensions de l’imperi groc xinès per apropiar-se la.
Realment que vol dir Voste Sr. Director quan afegeix que voler un República Catalana per a ser una petita Espanya no hi cap en eks seus plans, per ser en els meus tampoc.
Per tant hem de ser més creatius més innovadors al pensar en aquest Mon del que en volem fornar part.
Per descomptat no entraré en qui són els bons ni qui és el Dictador.
Ho trobo un joc massa infantil per a una societat que per un costat busca ser rica guapa i atactiva cara els ulls del seu Ego i que justificant la seva unipolaritat de visió (molt curta de vista) ens ha imposat des de fa milenis. Un Jo masclista racista etc etc etc i a portat fins l’extermini als seus deus per aquesta mateixa raó del Jo.
No es fugir del tema inicial Ucraïna vs Rússia
Això no és el problema el problema el tenin tots nosaltres adoctrinats be des d’un costat o des d’altre.
Sense intervenir com a PERSONES en els nostres propis raonaments.
Vull pensar i no ser pensat. I es per aquí on comença la llibertat.
El tema és força ampli i interessant i volguem o no els temps estan canviant i el que valia per abans de la nostra Era comença a no ser viu.
Els deus o hi son morts o estan en agonia

Eduard Rogero
Eduard Rogero
24.02.2022  ·  11:07

No hi veig el paral·lelisme, en tot cas ho seria si França volgués ajudar-nos a fer-nos independents, que no és el cas, sinó al contrari.
Respecte al dret de Ucraïna de ser un estat independent de Rússia, tot!!.
Però per si mateixa amb recolçament d’Europa no militar.
La ambició imperialista de la OTAN és similar o superior a la de Rússia, rodejant-la d’aliatge.
Quan la crisi dels míssils a Cuba perquè els EEUU no volien amenaces tan a prop, els russos vàren recular.
Ara ells practiquen el mateix amb Rússia.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.02.2022  ·  11:20

Crec que els partits independentistes catalans s´haurien de posicionarse al costat de Ucraina ara bé nosaltres hem de seguir la nostra feina per ser independents

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
24.02.2022  ·  11:31

Molt d’acord amb el director, excepte en el punt 6.
Qualssevol Estat ha de poder entrar o sortir de l’OTAN, si així ho volen els seus ciutadans.
Si Russia té por de tenir l’OTAN a la fronteras’hauria d’aguantar, perquè segur que fa molta més por tenir Russia a la frontera sense una bona protecció.

Sylvain Manyach
Sylvain Manyach
24.02.2022  ·  11:47

No cal oblidar que Ukraina es va prononciar sobre la Independència del seu país amb majories clares també a Crimea i Donbass (un poc menys aquí). Que molts altres Ukrainesos són russofons fora d’aquestes regions. El president Zelensky és també russofon. Que la seva llengua va ser prohibida molt de temps. La solidaritat amb el poble ukranès és evident per a mi

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
24.02.2022  ·  11:48

La gent, la gent de peu de carrer, la gent que no vol agafar una arma per a matar altra gent, què fem?. La gent, el poble ras, som majoria. Si la gent russa i la gent de Ucraïna majoritàriament es negara a matar-se entre ells i, no fes cas de polítics i militars què passaria?. Podria esdevenir un fet radicalment revolucionari.
La gent, els pobles del planeta, tenim la força a les nostres mans perquè no la fem servir?. Malgrat la por, les contradiccions, les conveniències, els interessos econòmics, les diferències culturals, lingüístiques i religioses, salvar de la mort i la misèria a nosaltres mateixos, és prioritari per la gent del planeta.

Joan Royo
Joan Royo
24.02.2022  ·  11:51

Dieu “6. És cert l’argument rus, que diu que l’OTAN s’ha expandit cap a Rússia i ha fet perillar la seua independència? En això Rússia té raó”. És l’únic punt amb el qual no estic d’acord. Per mi Rússia no té raó. Un estat és sobirà per establir les aliances que li convinga. Que Ucraïna forme part de l’OTAN no fa perillar la independència de Rússia, això és una fal.làcia pròpia de l’imperialisme rus. Molt d’acord amb el punt 10. L’independentisme català ha d’acceptar qualsevol ajut vinga d’on vinga, no podem ser més papistes que el papa.

Joan Martinez
Joan Martinez
24.02.2022  ·  11:54

Molt d’acord, Partal.

Cal recordar a més des del s. XIX la lluita d’independència d’Ucraïna contra l’imperi zarista, amb Dragomanov, Ivan Frankó , personatges ben vius en la memòria històrica d’Ucraïna. I també la resistència de Makhno, camperola i anaquista, després del 1917. L’imperialisme de Russia és una realitat que continua, reforçat d’altre banda pel militarisme de l’OTAN. Joan Martinez-Alier

Marc Renau
Marc Renau
24.02.2022  ·  12:02

Quan el 2014 els pro-russos de Donetsk i Luhansk van iniciar la oposició armada contra Kíev els mitjans europeus els demonitzaven amb la paraula “separatistes”, emfatitzant la suposada càrrega negativa de la paraula “separatista”. Això, de retruc, va perjudicar la imatge a la nostra causa. Com també la idea de Tabàrnia, que va ser una excusa per ridiculitzar el nostre separatisme.

Hauríem de ser més contundents amb els conceptes. Ni els pro-russos són separatistes ni tampoc els pallassos de Tabàrnia són separatistes. Tots ells són unionistes. Uns aspiren a la unió amb Rússia i els altres amb Espanya. I si la opinió pública europea ha de penjar la llufa de “dolents” als pro-russos d’Ucraïna cal exigir honestedat i que no tergiversin conceptes.

La guerra actual és un desastre. Però si se’n pot extreure alguna cosa positiva (si és que això d’extreure una cosa positiva en una guerra és possible) és que a partir d’avui podem exigir que mai més cap “periodista” o opinador occidental utilitzi l’adjectiu de “separatista” als pro-russos ucrainesos. No són separatistes, són unionistes russos. I no existeix, desgraciadament, cap demostració més clarivident que aquesta guerra.

Josep Soler
Josep Soler
24.02.2022  ·  12:28

El digital “La República” es fa ressò d’unes declaracions de Garry Kasparov, un senyor que ha prodigat en politica uns coneixements similars als que al llarg de la seva vida ha demostrat, com a extraordinari campió d’Escacs i que avui diu això:
“Aquesta és la serp que el món lliure va acollir , tractant-lo com un aliat, un igual, mentre difonia la seva corrupció. Ara, ataca de nou, demostrant que no pots evitar lluitar contra el mal, només retardar-lo mentre apuja el preu”
Sembla que la serp -astuta com es- ha aprofitat el moment de mes poder, per contraatacar a un mon que, en cap cas, a ha tingut massa pietat per aprofitar-se de la crisis experimentada al seu moment per la antiga URSS.
Cert que tampoc arranjarem res, repartint culpes dels qui han estat els mes culpables (no cal recordar les conseqüències del botí de guerra obtingut pels vencedors de la guerra de 1914–1918, sobre Alemanya) sobre aquesta nova confrontació. El que si es cert es que es torna amb renovada força la famosa frase de Ed Miliband que deia: “La política és massa important per deixar-la a mans dels polítics” .
Acabaria dient que no son sols els polítics els que decideixen quin model de mon s’ha de construir, sino tots plegats nosaltres, d’acords als nostres interessos.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
24.02.2022  ·  13:25

1. La independència de Donetsk i Lugansk és un exercici del dret d’autodeterminació?

Sí la nacionalitat no s’imposa per la força. És un sentiment que ha de ser desitjat.

2. D’acord amb vostè

3. Ucraïna té el dret de reivindicar el seu territori i negar aquesta independència?

Ucraïna hauria de permetre que els habitants del seu territori hi siguin per voluntat pròpia. Hauria de permetre un referèndum vinculant i d’obligat compliment

4. Aleshores es pot dir que totes dues parts tenen el mateix dret? Si

5. Quin argument hi ha per a acusar Rússia d’imperialisme en aquest cas?

El mateix que hi havia de fer-ho amb USA I amb qualsevol país que representa un dels blocs en què s’ha dividit el mon (causa d’aquest conflicte I dels que vindran I que poden portar a l’autodestrucció) quan no va tolerar instal·lar míssils a Cuba

6. És cert l’argument rus, que diu que l’OTAN s’ha expandit cap a Rússia i ha fet perillar la seua independència? Sí. El punt 5 justifica la resposta

7. La imprudència de l’OTAN pot justificar, doncs, l’agressió contra Ucraïna?

Sí. Mentre existeixin els blocs és una resposta de manual. Cap bloc que vol ser hegemònic no vol l’enemic tan a prop. Això vol dir que aquesta guerra estava programada per la OTAN quan el seu projecte va ser expandir-se sense Russia

8. Es pot comparar el cas de Donetsk i Lugansk amb el de Catalunya?

Es ben similar, només que aquí no tenim ningú que ens ajuda

9. L’independentisme català hauria de donar suport a Ucraïna?

De cap manera donar suport a Ucraïna es donar suport a l’OTAN. Crec que Catalunya no s’ha d’implicar amb cap bàndol

10. I l’independentisme català hauria d’anar contra Rússia?

No . veure resposta 9

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
24.02.2022  ·  14:17

Dues coses sobre el tema. El que li passa ara a Ucraïna, és el que li podria passar a una Catalunya independent per part d’Espanya, i sobretot, si guanyéssin les tesis lliristes i no tinguéssim un exèrcit català potent i per tant dissuassiu. I segona, escolto a diferents liders occidentals omplint-se la boca de llibertat, autodeterminació, sobirania, respecte a les nacions, dret a escollir i decidir…Potser seria hora de tornar a posar damunt els taulers internacionals la reivindicació catalana, si és que els nostres oportuns polítics encara ho tenen a l’agenda.

Belén Solé
Belén Solé
24.02.2022  ·  15:18

L’imperialisme és sempre criminal, vingui de qui vingui.

Albert Viladrich
Albert Viladrich
24.02.2022  ·  15:24

Aquest article és la explicació exacta de perquè Vilaweb és el meu diari de referència. Gràcies, Partal, per l’explicació. Respon a totes les qüestions que m’estava fent.

Roser Caminals
Roser Caminals
24.02.2022  ·  15:57

D’acord, Vicent.
No perdem de vista dos fets.
Donetsk i Lugansk no seran independents si es separen d’Ucraïna. Seran satèl.lits russos, Repúbliques Socialistes Soviètiques com als temps imperials que Putin vol recuperar.
D’altra banda, malgrat els lligams lingüístics i històrics amb Rússia, no volen formar-ne part. El seu dret a l’auto determinació ja s’ha pronunciat i s’ha de respectar.

Pauli Morer
Pauli Morer
24.02.2022  ·  19:51

Si hi ha una cosa que tinc mes que clara es que si aquest mitjà no es posiciona clarament en contra de la invasió russa contra Ucraïna me’n donaré de baixa, estic a l’espera.

jma vialis
jma vialis
24.02.2022  ·  19:53

Aclariments molt interessants , segurament es podrian afegir d’altres una mica diferents . Hem de viura de realitats i en les entrevistes dels ucrainesos que viuen a Catalunya es percep un cert menyspreu per l’idioma del pais que els ha acollit soci, el català. Molt agraït.!!

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
24.02.2022  ·  22:18

Gracies al Director per aquest article valent sobre el complex cas de la intervenció de Rússia al territori actual de l’Estat de Ucraïna.
Valent, en particular, en la resposta a la pregunta 10 i els motius que dona, pel que pugui venir a Catalunya en el futur. Efectivament, desagradi a qui desagradi, els nacionalistes independentistes catalans, en temes de solidaritat i relacions internacionals per a la independència, jo, proposo, i en aquest cas amb dolor, que apliquem una frase de Lluís Companys: “Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. Catalunya només ens té a nosaltres”.
Vol dir “anar a la nostra” i prou.
A més, amb temps per a estudiar-ho en detall, caldria veure com eren els mapes històrics d’Ucraïna:
El mapa de 1918 despès de independitzar-se de Rússia al moment de la Revolució. Aplicant els principis de Lenin de 1914 declarant el dret d’autodeterminació de les nacions.
El mapa de 1922, després de la mort de Lenin, quan Stalin va dir (com torna a diu ara Putin) que Lenin s’havia equivocat i que “això de l’autodeterminació de les nacions” era una “desviació burgesa”. Potser és el mateix mapa de Ucraïna l’any 1941, quan l’esclat de la Unió Soviètica quan Ucraïna va recuperar la independència al mateix temps que 14 altres “repúbliques soviètiques”, aplicant l dret a l’autodeterminació de Lenin quan ja no era considerat una desviació burgesa.
No fos cas que Donetsk i Lugansk, entre 1922 i 1991 aguessi sigut incorporats a Ucraïna sortint de Rússia, per la mania del comunisme post Lenin de barrejar pobles de nacions diferents, amb el somni que esdevinguin una sola nació.
En tot cas felicitació a Vicent Partal per aquest editorial.
Albert Bertrana Bernaus
President de la Federació de Comitès Poble Català

Josep Carreras
Josep Carreras
24.02.2022  ·  23:47

Abans de tot, retirada de l’ocupació dels PaÍsos Catalans. Fora castellans, fora espanyols, allà ja s’ho faran, ja sòn prou grandets.!!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes