‘La tertúlia proscrita’

Alerta Solidària avisa que hi ha punts de l’amnistia que podrien deixar desprotegits activistes i manifestants

  • El col·lectiu ha organitzat una conferència política per a analitzar jurídicament l'abast de la llei d'amnistia

VilaWeb
Redacció
19.11.2023 - 14:03
Actualització: 19.11.2023 - 21:50

Alerta Solidària ha explicat avui en una conferència política la seva anàlisi jurídica sobre la llei d’amnistia des de la perspectiva de la lluita antirepressiva. Des d’Alerta Solidària consideren que hi ha punts de l’amnistia que podrien deixar desprotegits a activistes i manifestants.

Afirmen que la llei conté mancances i ambigüitats que poden ser origen de problemes per la interpretació interessada de certs jutges. Per això, critiquen que s’ha fet un gran esforç per blindar la inclusió de determinats supòsits, mentre que creuen que no s’ha fet prou per assegurar la inclusió de manifestants i activistes. Noten a faltar que s’especifiquin dins la llei delictes que afecten manifestants i activistes, com per exemple delictes de coaccions, danys o lesions. “Creiem que això pot ser una escletxa que poden utilitzar els jutges. Hauria quedat més complet si s’haguessin introduït aquests delictes” ha afirmat Jordi Busquets, un dels advocats d’Alerta Solidària que ha parlat en l’acte que s’ha fet avui a Can Capablanca, Casal Independentista i Popular de Sabadell.

A més, assenyalen que el sistema judicial espanyol no és imparcial i cercarà totes les traves i trampes possibles per tal de no aplicar la llei. Per això argumenten que aquesta escletxa pot ser aprofitada per tal de dificultar l’aplicació de la llei i que podria generar situacions de patiment extra a les represaliades que segons ells convindria evitar.

L’advocada d’Alerta, Eva Pous, ha fet balanç de la situació i ha explicat que, de les 1.133 persones represaliades amb les quals han treballat, calculen que 438 se’n podrien beneficiar de la llei. Cal remarcar que de tots els casos, 563 ja han estat arxivats i 132 persones tenen una sentència absolutòria de tots els càrrecs.

Per això, critiquen el fet que no estiguin incloses persones represaliades per motius de lluites polítiques que no tenen a veure en el Primer d’octubre, però que les seves protestes no es podrien entendre sense el que es va viure durant aquells anys del procés. Com podrien ser les persones represaliades durant la sentència de Pablo Hasél.  “S’ha d’aplicar l’amnistia no només a les persones relacionades amb el procés, sinó a totes aquelles persones que contribueixen a millorar les condicions socials del nostre país”, ha dit Eva Pous.

Des d’Alerta Solidària han assenyalat que continuaran batallant i que faran monitoratge de la seva aplicació. Es posen a la disposició de totes les persones represaliades per motius polítics que puguin necessitar assessorament i acompanyament. “Lluitarem perquè ningú se senti abandonat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any