Proves d’antígens: A on es compren, quin preu tenen i com funcionen?

  • Preguntes i respostes sobre les proves d'antígens i l'ús que se'n pot fer

VilaWeb
Fotografia: Salvatore Di Nolfi.
Redacció
20.12.2021 - 15:40
Actualització: 22.12.2021 - 13:12

Fa mesos que les proves d’antígens es poden comprar a les farmàcies, però amb l’arribada de la variant òmicron i l’aproximació de Nadal, la demanada ha augmentat molt aquestes últimes setmanes. Hi ha molta gent que aquests dies fa per primera vegada una d’aquestes proves, i té molts dubtes al respecte: Com funcionen? Quina mena de proves es podran comprar? Quant costen? Per a què serveixen? Us en donem tota la informació a continuació.

Les proves d’antígens es poden comprar a les farmàcies? Quant costen?

Des del més de juliol a les farmàcies de Catalunya, el País Valencià i les Illes s’hi poden comprar proves d’antígens sense necessitat de recepta. Els preus d’aquestes proves a les farmàcies de l’estat espanyol oscil·laran entre els cinc euros i deu per unitat, aproximadament. A les farmàcies el preu és lliure, de manera que pot variar segons la demanda.

A Andorra i a Catalunya Nord també fa mesos que se n’hi poden comprar, de proves d’antígens, a les farmàcies. A tot l’estat francès es poden fer proves d’antígens a les farmàcies amb mostres nasofaríngies des de mitjan octubre –i d’automostra nasal de l’abril ençà– i la Seguretat Social n’assumeix el 100% del cost. A Andorra se’n va autoritzar la venda en previsió de l’augment de contagis de l’hivern i se’n poden trobar a la farmàcia. Costen uns vint euros, segons el model, perquè no són cofinançades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

També es poden fer a laboratoris privats?

Fa mesos que és possible de fer-se una prova d’antígens en un laboratori privat per un preu entre trenta euros i quaranta. És més, actualment el Departament de Salut ha deixat de fer PCR als contactes estrets, i només fa prova d’antígens.

Com cal fer-se la prova d’antígens a casa?

Hom pot prendre’s la mostra a si mateix, on vulgui, sense supervisió de cap farmacèutic. Tanmateix, cal tenir cura, perquè si no se segueix adequadament el procediment recomanat, el resultat pot ser un fals negatiu. Cal, doncs, seguir fil per randa les instruccions que acompanyen la prova. Per a fer-ho correctament, la punta del bastonet s’ha d’introduir, pel cap baix, a 2,5 cm de profunditat de la fossa nasal. També cal fregar bé les parets del nas cinc segons cap a la dreta i cap a l’esquerra, en tots dos narius. Cal girar el bastonet tres vegades o quatre. Si ho fem més poca estona o a més poca profunditat, el resultat de la prova es pot alterar.

Com se sap si la prova ha sortit negativa o positiva?

Si la prova marca la línia C és negatiu. Si, en canvi, marca les dues línies, C i T, és positiu. Si la línia C no surt, el test és nul, cal repartir la prova tant si surt com si no la línia T.

Què són les proves d’antígens i què les diferencia de les PCR?

Les proves d’antígens són proves molt ràpides –d’uns quinze minuts– que donen el resultat al cap de deu o quinze minuts. A partir d’una mostra nasofaríngia detecten proteïnes del coronavirus (antígens) en secrecions respiratòries, fet que indica una infecció activa. S’assemblen a una prova d’embaràs i no cal fer-ne l’anàlisi en un laboratori, tot i que cal que l’extracció de la mostra la faci personal qualificat.

En canvi, una prova PCR detecta si hi ha material genètic del coronavirus en una mostra nasofaríngia o nasal, fet que indica una infecció activa. Cal analitzar-lo en un laboratori, i això en retarda el resultat. De mitjana, amb les PCR cal esperar entre vint-i-quatre hores i quaranta-vuit per a saber si el pacient té infecció.

Tant les proves d’antígens com les PCR indiquen si hi ha una infecció en el moment just de prendre la mostra, però sempre hi ha la possibilitat que hom es contagiï entre el moment de fer-se la prova i la comunicació del resultat. A causa d’això, s’han de mantenir les mesures sanitàries de protecció.

Quines menes de proves de antígens hi ha?

De proves d’antígens, al mercat, n’hi ha de moltes menes, però és important de comprar-ne d’homologades per organismes oficials. L’únic lloc on ho tenim garantit és a les farmàcies. Amb una prova homologada tenim la garantia que es detectaran totes les variants del virus i que la sensibilitat (capacitat de detectar la presència de la malaltia) i l’especificitat (capacitat de detectar l’absència de la malaltia) seran correctes. A les farmàcies se’n venen de menes diferents, per bé que aquest aspecte es concretarà en el decret que es publicarà demà. De moment, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya preveu de vendre aquestes quatre marques: Abbot, Roche, Bosom i Biohit. 

I de proves salivals, que se’n poden comprar?

A l’estat espanyol no s’han homologat les proves salivals, però així i tot se’n poden comprar en segons quines farmàcies. Són més senzilles de fer-se un mateix, perquè no fan tanta angúnia com ficar-se el bastonet dins el nas. Cal seguir correctament les instruccions: per exemple, no ens podem rentar les dents abans ni podem haver ingerit res quinze minuts abans de fer la prova.

Les proves són una fotografia del moment i prou

És possible que molta gent es faci una prova d’antígens abans de reunir-se amb amics, d’anar a visitar un familiar o de fer un viatge, però la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya remarquen que fer-se’n abans d’anar-hi i no tornar-ne a fer cap més és insuficient, perquè el resultat de la prova és tan sols una fotografia del moment, que pot variar de seguida, i més tenint en compte les característiques de la variant delta, amb una capacitat de reproducció altíssima, que fa que una prova pugui sortir negativa al matí i positiva havent dinat.

Es recomana de fer-se una prova un màxim de dotze hores abans

Per això es recomana de fer-se la prova un màxim de dotze hores abans d’anar on vulguem anar. Si es fa una hora o mitja hora abans, encara millor, perquè el resultat serà més delimitat. Però si allò que vulguem fer dura més d’un dia, com ara un viatge amb amics, cal repetir la prova cada dia, o a tot estirar dia sí dia no. Caldria comprar, per tant, un conjunt de proves per anar-les repetint i fer-ne un control continuat.

Per això, aquests dies de Nadal, els experts recomanen fer dues proves abans del dinar amb la família. Una quaranta-vuit hores abans del dinar i l’altre just al matí abans.

Si la prova surt negativa, cal mantenir l’aïllament?

“Que et surti negatiu un test d’antígens no vol dir que no tinguis el coronavirus, sinó que no tens una càrrega viral alta. Si s’està aïllat pel fet de ser contacte estret d’una persona que ha fet positiu en la prova, s’ha de mantenir la quarantena.” Això ho va dir aquest cap de setmana Núria Bosch, vice-presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al programa el Suplement de Catalunya Ràdio.

Es fa un seguiment dels resultats?

Les proves d’antígens es podran comprar sense recepta a la farmàcia i, per tant, cadascú es farà responsable del resultat i no se’n farà pas cap seguiment. Tanmateix, s’apel·la a la responsabilitat individual. Si surt positiva, cal posar-se en contacte amb els serveis sanitaris i aïllar-se.

Quina fiabilitat tenen les proves d’antígens?

Els estudis clínics amb proves d’antígens mostren entre un 29% i un 93,9% de sensibilitat –capacitat de detectar la malaltia en subjectes malalts– i entre el 80,2% i el 100% d’especificitat –capacitat de detectar l’absència de la malaltia en subjectes sans–, en comparació amb el resultat de proves PCR. De totes maneres, la sensibilitat de les proves d’antígens augmenta molt quan es fan els cinc primers dies de la infecció i en gent amb una càrrega viral alta, més propensa a manifestar símptomes de la covid.

Les farmacèutiques han millorat molt el grau de fiabilitat de les proves d’antígens. Tot i que al mercat n’hi ha diverses marques, la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut recomanen als governs que tinguin una sensibilitat de més del 80% i una especificitat de més del 97%, per a evitar al màxim els falsos positius i negatius. A banda, consideren important que les proves tinguin la marca de la CE i que, abans d’introduir-les en la pràctica clínica, s’hagin validat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any