El Parlament Europeu fa una crida al diàleg i la negociació entre Catalunya i Espanya

  • Els grups majoritaris han defensat l'estat de dret, mentre que els Verds i els euroscèptics han criticat durament la repressió espanyola

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 14:20
Actualització: 04.10.2017 - 23:34

El Parlament Europeu ha debatut avui per primera vegada la situació política a Catalunya. Tots els grups polítics han fet una crida al diàleg per resoldre el conflicte entre la Generalitat i el govern espanyol i a obrir una negociació. El grup dels Verds i els euroscèptics han criticat durament la violència de l’estat espanyol, mentre que els conservadors, els socialdemòcrates i els liberals han posat l’èmfasi en la defensa de l’estat de dret. Així mateix, els grups majoritaris han rebutjat de ple una declaració d’independència del Parlament de Catalunya.


Ací podeu seguir, per ordre invers, les intervencions que hi ha hagut.

16.00 – El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha donat les gràcies a Timmermans per haver expressat la posició de la Comissió i ha cridat tothom al diàleg.

15.57 – El vice-president primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha criticat que s’utilitzés l’argument de la ‘democràcia’ contra l’estat de dret, el qual ‘és l’única forma de crear una unió dels ciutadans’. Ha dit que el referèndum no era dins l’estat de dret i que a Espanya l’estat de dret es respecta. I ha demanat voluntat política.

15.54 – Els dos eurodiputats no adscrits que han intervingut han criticat amb duresa la repressió espanyola i la falta de resposta de la Comissió.

15.47 – Raymond Finch, del grup Europa de la Llibertat i la Democràcia Directa (EFDD), ha criticat el govern espanyol i s’ha preguntat per què no va tolerar el referèndum, per què el va considerar invàlid, en comptes d’utilitzar la violència. Creu que l’ús de la força afavoreix les tesis de l’independentisme i ha defensat una comissió d’investigació independent sobre l’actuació espanyola i un referèndum vinculant.

15.42 – Ska Keller, dels Verds-Aliança Lliure Europea (Verds-EFA): ‘El que ha passat a Espanya és inacceptable. Aquesta violència no té cap mena de justificació.’ Ha criticat la gestió de Rajoy i ha assegurat que, independentment d’estar a favor o en contra de referèndum i de la independència, no es pot defensar l’ús de la violència. ‘És un problema polític que cal resoldre políticament. Això significa que la gent parli’, ha dit. ‘La crisi catalana és un problema europeu que afecta el cor dels valors de la Unió. És inadequat que la Comissió miri cap a una altra banda.’ I ha afegit que calia la medicació de la Comissió.

15.37 – Patrick Le Hyaric, de l’Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica (GUE-NGL), critica que els estats europeus no hagin condemnat clarament i immediatament la repressió i la violència a Catalunya i l’incompliment de la Carta dels Drets Fonamentals. Ha advertit que no es pot acceptar això ni una declaració d’independència de Catalunya. Ha fet una crida a trobar una solució i ha recordat que es reconeix el dret d’autodeterminació dels pobles. ‘No es pot negar l’aspiració democràtica dels catalans’, ha dit.

15.30 – Guy Verhofstadt, de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), ha recordat el cop d’estat del 23-F i ha elogiat l’actitud dels dirigents polítics d’aleshores: ‘Ningú ha de donar lliçons de democràcia a Espanya.’ Ha demanat un diàleg inclusiu per aconseguir un estat espanyol federal, multilingüe i multicultural, ha criticat la falta de garanties del referèndum i ha fet una crida a la Generalitat i al govern espanyol a ‘aturar l’escalada’. Ha posat l’exemple del País Basc sobre el desenvolupament de l’autonomia i ha demanat consens entre Catalunya i Espanya.

15.26 – Ryszard Antoni Legutko, del grup de Conservadors i Reformistes Europeus, ha criticat la doble vara de mesurar de la Comissió Europea respecte de la repressió espanyola del primer d’octubre: ‘Si fos un altre estat les reaccions haurien estat més furibundes’. També ha advertit Espanya que la violència de les forces policíaques la perseguirà durant temps i ha titllat de ‘horrorosa’ la gestió del govern espanyol. Ha demanat paciència a Catalunya per a negociar una solució.

15.20 – Gianni Pittella, de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), ha dit que una declaració d’independència del parlament seria una ‘altra provocació’. Ha explicat que el referèndum no va ser legal, ha lamentat la gestió de Rajoy respecte de la qüestió catalana i ha defensat una ‘Espanya forta dins una Europa retrobada’.

15.17 – Manfred Weber, del PP Europeu, assegura que Espanya garanteix els drets fonamentals dels ciutadans, que el referèndum no va ser vàlid i que les ‘demostracions multitudinàries a Barcelona’ no canviaran la constitució espanyola. A més, ha fet una crida al diàleg ‘constructiu, pacífic i amb un esperit europeu’ entre Catalunya i Espanya i ha recordat als catalans que deixar l’estat espanyol significa deixar la Unió Europea.

15.14 – El vice-president de la Comissió Europea, Frans Timmermans, diu que s’ha de respectar la llei espanyola i que el referèndum fou il·legal. Però demana que hi hagi diàleg per a trobar una solució i condemna la violència com a instrument  polític.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any