‘La tertúlia proscrita’

25 ciutats espanyoles exigeixen al Govern espanyol complir els seus compromisos d’acolliment de refugiats

  • Advoquen perquè els ajuntaments gestionin els fons europeus en cobrir part de l'acolliment

VilaWeb
Redacció
09.06.2017 - 15:53

Advoquen perquè els ajuntaments gestionin els fons europeus en cobrir part de l’acolliment

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

Un total de 25 ciutats espanyoles han exigit aquest divendres al Govern central que compleixi els seus compromisos d’acolliment de refugiats, es coordini amb els municipis i sigui transparent amb la destinació dels fons europeus per a aquesta finalitat.

El tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens ha destacat en declaracions els mitjans que aquestes ciutats representen “un front ampli municipalista” davant la política d’acolliment del Govern espanyol, que ha qualificat de nefasta.

S’han reunit en una jornada del Pla Barcelona Ciutat Refugi per compartir diagnòstic i experiències, amb l’objectiu de cooperar i exigir al Govern espanyol complir amb el compromís amb la UE d’acollir 17.600 refugiats fins a setembre del 2017: “Queden uns 100 dies de termini per complir amb la quota i el percentatge és d’un miserable 7%”.

Advoquen perquè les ciutats rebin i gestionin els fons europeus per a l’acolliment, perquè els rep el Govern espanyol i no és transparent: “Està fent un ús indecent i immoral d’aquests fons, la destinació dels quals hauria de ser el refugi i polítiques d’acolliment, i majoritàriament s’usen per a control de fronteres” i Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), segons Asens.

“Si l’Estat, que és l’intermediari, no fa la seva funció, que s’aparti i ens deixi a nosaltres” gestionar els fons, perquè els ajuntaments estan exercint i finançant funcions que són competència de l’Estat, ha asseverat Asens, que ha explicat que les ciutats sol·liciten reunir-se amb el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social aquest mes perquè atengui les seves demandes.

FINANÇAMENT MUNICIPAL

Ha lamentat que el Govern espanyol rep fons per a la fase prèvia al fet que els refugiats disposin d’una plaça en el pla estatal però que Barcelona ha d’allotjar-los en hostals amb els seus recursos, a la qual cosa l’Ajuntament destina 1,4 milions, que se sumen a 1,3 més del programa Nausica –complementa el programa estatal si no aconsegueix que la persona hagi aconseguit suficient autonomia–, ha detallat el coordinador del Pla, Ignasi Calbó.

El tinent d’alcalde de Madrid Mauricio Valiente ha ressaltat que l’Ajuntament de la capital espanyola ha habilitat 600 places per acollir refugiats i que destina anualment uns deu milions d’euros a aquesta finalitat quan és competència del Govern espanyol, per la qual cosa exigeixen que els ajuntaments gestionin aquests fons europeus.

PLURALITAT D’AJUNTAMENTS

“Amb aquest manifest volem plantar cara i donar un cop de puny a la taula perquè d’una vegada per sempre el Govern espanyol s’avingui a escoltar les ciutats”, ha avisat Asens, qui ha ressaltat que aquestes ciutats estan governades per diversos partits –fins i tot el PP en el cas de Màlaga–, amb una pluralitat que demostra que les ciutats tenen més capacitat de coordinar-se que els Estats, més enllà de sigles i ideologies, ha dit.

Valiente ha recordat que aquest dissabte hi ha convocada a Madrid una manifestació que confia que sigui massiva, i ha afegit: “El Govern espanyol ha d’atendre aquesta realitat que estem vivint els municipis i la voluntat massiva de la ciutadania. S’està donant una lliçó des de la ciutadania de la qual ha de prendre nota el Govern central”.

La regidora de Sevilla Myriam Díaz ha defensat que aquest front municipal “servirà per demanar de forma unànime coordinació” i informació al Govern espanyol, mentre que el regidor de Las Palmas de Gran Canària Jacinto Ortega ha advocat per cercar la forma de convèncer l’Estat perquè obri les portes als refugiats.

Des de Valladolid, Rafaela Romero ha destacat que no només les ciutats advoquen per donar resposta a aquesta “crisi humanitària”, sinó que també són capaces de fer-ho els pobles, mentre que la regidora de la Corunya Rocío Fraga ha demanat als intermediaris entre ajuntaments i Govern espanyol –ha citat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp)– que siguin eficients o apartar-se per deixar pas a les administracions locals.

A més d’aquests municipis, han assistit representants dels ajuntaments de Badalona, Berga, Castelló de la Plana, Còrdova, El Prat de Llobregat, Girona, Granada, l’Hospitalet de Llobregat, Huelva, Lleida, Manresa, Palma de Mallorca, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, València i Zaragoza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any