CDC, disposada a anar sense Unió el 27-S

  • Rull demana a Unió que es comprometi amb la independència de maner imminent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.06.2015 - 20:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ara la societat catalana ens demana claredat’, ha dit el coordinador general de CDC, Josep Rull, després de la reunió que ha tingut amb el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler. Rull li ha traslladat que la posició de Convergència envers la independència és ‘inamovible’. ‘CDC es presentarà amb el sí-sí el 27-S, i això hem traslladat a Unió. L’assumeixen? El poden incorporar? Avui no n’hem tingut resposta, i l’esperem de manera imminent. Si podem anar junts a unes eleccions, això és innegociable.’

Rull ha explicat aquesta posició de CDC a Unió, i espera que la cúpula d’Unió doni una resposta imminent sobre si accepta aquest full de ruta o no. Què vol dir imminent? Rull ha parlat de dos dies o tres. Si la resposta és no, és a dir, no a fixar l’objectiu d’un estat independent per a Catalunya en el programa per a les eleccions del 27-S, ‘actuarem en conseqüència’.

Ara mateix la direcció de CDC manté el diàleg amb la cúpula d’Unió, que, tal com havia dit Espadaler, només estava disposada a parlar amb els companys de federació sobre el full de futa. Però la direcció de CDC també està oberta a tractar amb els crítics d’Unió, el sector independentista, que han dit que volien parlar sobre el full de ruta cap a la independència tant amb CDC com amb ERC i amb les entitats sobiranistes.

La cúpula d’Unió no escolta els independentistes

La direcció d’Unió Democràtica insisteix que la militància ha avalat la posició d’avançar en el procés sobiranista amb el condicionant de la legalitat espanyola, malgrat que la victòria del sí sobre el no en la consulta d’ahir fos tan ajustada. Ho ha dit el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, que ha precisat el resultat de la votació: 1.333 sís i 1.238 nos. És a dir, 95 vots de diferència. Espadaler ha dit que seuria a negociar amb CDC amb aquest mandat, i ha descartat de parlar amb ERC, l’AMI, l’ANC i Òmnium, que són els qui subscriuen el full de ruta independentista.

Aquest full de ruta és justament el que reivindicaven ahir a la nit els independentistes d’Unió. Antoni Castellà, portaveu d’aquest sector, va dir que el partit estava en disposició d’adherir-s’hi.

Però ara per ara Espadaler vol parlar sobre la base de les cinc condicions al procés sobiranista i només amb CDC. Aquesta posició ha rebut el suport de dinou dels membres del comitè de govern reunit aquest matí, i amb vuit vots contraris.

D’entrada, Espadaler ha volgut destacar que tot el comitè de govern se sentia orgullós del procés participatiu: ‘El 65% de participació és una bona dada. El comitè de govern constata de manera unànime que el procés s’ha fet amb totes les garanties democràtiques. Aquests dies vinents es resoldran les incidències lleus que s’hagin pogut produir. Són incidències sense importància. I això ho compartim tots els membres del comitè de govern.’

Ha actualitzat els resultats, però ha avisat que no eren dades definitives encara. ‘L’escrutini definitiu el tindrem divendres. Perquè poden arribar encara vots per correu. Els que van arribar abans de diumenge ja s’han incorporat a les dades que s’han donat. Es calcula que encara poden arribar uns 60 vots.’

‘S’ha encarregat al secretari general la negociació amb Convergència del mandat aprovat en la consulta d’ahir’, ha explicat Espadaler. I ha afegit: ‘Hem descartat que aquestes converses s’hagin de fer amb la resta d’agents del full de ruta. Les farem amb Convergència, amb què formem federació. No hem concretat calendari. Però sabem que no tenim gaire temps.’ A més, ha dit que no s’havia fet ‘cap debat sobre la participació en això que s’anomena la llista del president’. I ha interpretat que el resultat de la consulta era ‘un sí a la plena sobirania’.

També ha volgut deixar clar que ‘la consulta no era un plebiscit sobre la direcció’. Segons Espadaler, les declaracions de Duran sobre les conseqüències d’una victòria del no a la consulta –que ell i la direcció plegarien– no pretenien convertir-la en un plebiscit. ‘Jo l’hauria acompanyat en el pas enrere si hagués guanyat el no. Es tracta d’un principi de democràcia bàsic’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any