Txarango s’imposa als premis Enderrock 2015 de votació popular amb quatre guardons

  • Els premis es tornaran a lliurar al Teatre Municipal de Girona, amb actuacions dels Catarres, Núria Graham i Senior i el Cor Brutal

VilaWeb
ACN
24.02.2015 - 13:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els premis Enderrock de votació popular han reconegut de manera força unànime el grup Txarango, que s’ha endut quatre guardons de pes: millor disc de pop-rock (‘Som riu’), millor artista, millor directe i millor lletra de cançó (‘Compta amb mi’). La resta de premiats pel públic han estat: els Amics de les Arts, Joan Dausà, Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández, Cesk Freixas, Bonobos, Oques Grasses i Love of Lesbian, Toni Xuclà i Lo Gitano Blanc (folk), Joan Chamorro (jazz), Carles Cases i Orquestra del Montsalvat (clàssica) i Àngel Llàcer – Manu Guix (infantil). La gala de lliurament dels guardons serà el 26 de març al Teatre Municipal de Girona.

Txarango, triomfadors dels premis Enderrock d’enguany, també han estat reconeguts per la crítica, que els ha atorgat el premi a millor artista de l’any, coincidint amb el criteri de la votació popular. 

‘Ja no ens passa’, dels Amics de les Arts, ha estat elegida millor cançó de pop-rock, d’un grup que també ha guanyat el premi a la millor portada per ‘Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure’. ‘Sexy’ d’Oques Grasses, ha obtingut el premi al millor videoclip i ‘Protesta’ de Cesk Freixas, el millor DVD.

En cançó d’autor, els premiats han estat Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró, pel disc ‘Granada’, i Joan Dausà pel tema ‘On seràs demà?’. En el capítol de folk, Toni Xuclà ha estat guardonat amb el millor disc per ‘Una terra sens mapa’ i Lo Gitano Blanc amb la millor cançó per ‘La rumba ebrenca’.

Pel que fa al jazz, Joan Chamorro ha estat doblement guardonat amb el disc ‘La màgia de la veu’ i la millor nova proposta per a Presenta Rita Payès. En l’apartat de clàssica, el millor disc ha estat per a ‘Araguaia’ de Carles Cases i la millor nova proposta per a l’Orquestra del Montsalvat. Finalment, el disc ‘El Petit Príncep’ d’Àngel Llàcer i Manu Guix, ha estat guardonat en el nou apartat infantil – públic familiar.

Els guanyadors del guardó al millor artista en llengua no catalana són Love of Lesbian i el grup revelació, Bonobos. Pel que fa a les sales de concerts, la votació popular ha premiat la Mirona de Salt. 

Els premis Enderrock de votació popular han obtingut enguany més de 16.100 vots d’usuaris únics registrats a través de la pàgina web www.enderrock.cat (un 14,8% més que l’any passat). 

Reconeixements a la indústria musical

Coincidint amb l’anunci dels guanyadors, avui a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, Enderrock ha lliurat els reconeixements a la indústria musical catalana. Les ‘Matinades musicals’ de Televisió de Catalunya han rebut el premi a la indústria musical pels cinc anys oferint música en franges nocturnes. Les editores i productores discogràfiques Picap i DiscMedi han estat guardonades pels seus trenta anys i vint-i-cinc, respectivament, donant suport als artistes del país; i la discogràfica i empresa de management RGB, pel seu vintè aniversari. 

D’una altra banda, la Nova Jazz Cava de Terrassa, que també fa vint anys, ha estat premiada per la programació estable de jazz ‘que permet d’oferir un aparador immillorable a la producció jazzística actual’. I l’Associació de Músics de Jazz i Música moderna de Catalunya, que en fa vint-i-cinc, ha estat premiada com a entitat de referència dels músics. Finalment, han estat reconegudes les publicacions musicals especialitzades ‘MondoSonoro’ (20 anys) i ‘Rockdeluxe’ (30 anys).

Premis de la crítica

Els premis de la crítica, que també es lliuraran a la festa dels premis Enderrock 2015, ja es van fer públics l’1 de gener: Txarango (millor artista), el disc ‘El poder del voler’ de Senior i el Cor Brutal (millor disc de l’any), ‘On és la màgia?’ de la Iaia (millor disc de pop-rock), ‘Allau d’estrelles solitàries’ de Xavier Baró (millor disc de folk), Zoo amb el debut ‘Tempestes vénen del sud’ (grup revelació), ‘Vertebrats’ de David Mengual Free Spirits Big Band (millor disc de jazz), i ‘Mompou Songs’ de Roger Padullés (millor disc de clàssica).

La gala es manté a Girona

Per tercer any, a Girona, concretament al Teatre Municipal, es farà el dia 26 de març el lliurament dels premis Enderrock. La gala serà conduïda pels integrants de Teatre de Guerrilla, Rafael Faixedas i Carles Xuriguera, i serà retransmesa en directe per la Xarxa de Televisions Locals i per internet a Vilaweb i a les webs de l’Ajuntament de Girona i el grup Enderrock.

Els artistes que amenitzaran la cerimònia són els Catarres, Núria Graham i Nyandú, i com a guanyadors Joan Dausà i Senior i el Cor Brutal, a més d’algunes sorpreses. La gala d’enguany serà dedicada a la memòria de tres grans de la música catalana: Gato Pérez, Ovidi Montllor i al gironí Xavier Cugat, en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort.

Com a novetat, els dies previs a la gala –a partir del 21 de març– hi haurà activitats i concerts a la ciutat de Girona, coorganitzades per Enderrock i l’ajuntament de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any