Marcel Pich i Carles Rebassa diuen Guillem d’Efak

  • Us oferim una actuació especial dels dos artistes mallorquins, el dia abans del vintè aniversari de la mort del músic i escriptor

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Jo crec que n’Ovidi estaria emprenyat si veiés que al seu amic Guillem no li fan tant de cas com a ell. Perquè eren amics i va ser el seu mestre’, s’exclama Marcel Pich mentre repenja la funda de la guitarra a la paret. Ell i Carles Rebassa han vingut a VilaWeb a enregistrar una de les peces del seu espectacle sobre Guillem d’Efak; un brindis, diuen, que compartiran aquest vespre a l’Espai Mallorca de Barcelona. Demà fa vint anys de la mort del músic i escriptor mallorquí, i Pich i Rebassa han volgut aprofitar que són a Barcelona per retre-li homenatge des d’aquesta ciutat. A VilaWeb us oferim un tast de l’espectacle: ‘Balada d’en Jordi Roca‘.



Guillem d’Efak ha estat sempre present en aquests dos artistes mallorquins. Marcel Pich, component del grup de folk rock Taverners, va decidir l’any passat de recuperar la seva obra amb un espectacle especial que fa rondar per tot el país. I el poeta Carles Rebassa el té present i el diu en cadascun dels seus recitals. 

Lamenten que no hi hagi hagut més reconeixement cap a la figura i obra de Guillem d’Efak, en comparació amb Ovidi Montllor, de qui d’ací a poques setmanes es commemorarà també el vintè aniversari de la mort. No s’hi fan mala sang, tampoc, però recorden la importància de d’Efak. ‘Va ser una figura clau de la Nova Cançó, segurament el primer de cantar en català fent jazz i un dels primers que es va guanyar la vida amb la música. No és un “mallorquinet”, és un artista que s’ha de recuperar en clau de país perquè és un artista nacional’, diu Pich. 

I Rebassa afegeix: ‘Jo crec que d’Efak, com molts altres, és la prova que la colonització que tenim ens roba la cultura popular. Si més no, hauria de ser un personatge popular referent. Això no vol dir que sàpigues de memòria cinc cançons seves, ni que tinguis un llibre seu ni que l’hagis anat a veure deu vegades en un recital, sinó que coneguis el personatge, en tinguis una referència i formi part de la teva idea de la cultura.’

Hi posem un altre granet de sorra, avui, amb aquesta peça que recupera una de les composicions més emblemàtiques de Guillem d’Efak. I siau qui sou!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any