Quins són els pobles més rics i més pobres dels Països Catalans?

  • Matadepera (Vallès Occidental) és el municipi del país on els contribuents declaren més ingressos i Catral (Baix Segura), on en declaren menys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els contribuents de Matadepera, al Vallès Occidental, amb 8.300 habitants, són els que declaren més ingressos per IRPF dels Països Catalans. Els habitants d’aquest poble cobren, de mitjana, 59.380 euros l’any. I Catral, al Baix Segura, amb 8.105 habitants, és la població en què la renda mitjana declarada és més baixa: 12.699 euros.

Són les dades (Excel) que s’extreuen de l’estudi (pdf) que acaba de publicar la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) sobre la renda personal anual dels municipis de més de 5.000 habitants de l’estat espanyol. Segons els autors, Jorge Onrubia i Míriam Hortas, aquestes dades són ‘un indicador econòmic molt important, àmpliament utilitzat en els estudis relacionats amb l’economia urbana, el federalisme fiscal, l’habitatge i l’anàlisi territorial dels mercats de béns i serveis’. Tot amb tot, les dades tributàries que recull són del 2007. Per darrere de Matadepera, hi ha —de més a menys— Sant Cugat del Vallès, Teià, Cabrils i Alella. A la desena posició trobem Godella, amb 35.483 euros per contribuent de mitjana.  Els pobles amb menys renda són Catral Saix, Énguera, Canals i Dolores.


Cal tenir en compte que les xifres de renda per contribuent són mitjanes. Si mirem la llista veurem que els pobles amb renda més alta hi ha zones residencials molt significatives. En l’estudi de Fedea, també s’analitza la concentració de les rendes entre els declarants i s’apunta, per exemple, que a Matadepera l’1% dels contribuents amb més ingressos acumulen el 17% del total de les rendes declarades. Aquesta concentració no és exclusiva de les poblacions amb més ingressos. A Catral l’1% dels contribuents amb més ingressos tenen el 20% del total de rendes declarades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any