El govern denuncia que el ciberatac durant el 9-N va fer perillar la prestació de serveis bàsics

  • Catalunya va rebre el 90% dels ciberatacs a l'estat espanyol durant el cap de setmana

VilaWeb
Redacció
11.11.2014 - 11:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 90% dels atacs informàtics de l’estat espanyol durant el dia 9 de novembre es dirigien a pàgines catalanes, segons que ha explicat el president, Artur Mas. ‘Mai no s’havia rebut un atac organitzat tan greu’, ha explicat. ‘Van fer perillar la prestació de serveis bàsics de la Generalitat.’ Segons Mas, l’atac fou tan intens que fins i tot es va intentar sabotar departaments sensibles com ara ‘l’accés al servei d’emergències mèdiques, els historials clínics i la recepta electrònica.

‘Els sistemes de comunicació de la Generalitat han estat objecte d’atacs duríssims d’origen cibernètic. Dissabte es van multiplicar per vint mil les peticions d’informació sobre els sistemes operatius. I diumenge es van multiplicar per seixanta mil’, ha detallat Mas. I ha afegit: ‘Tenim la sospita que no ho poden haver fet hackers afeccionats, aquí hi ha una altra cosa. Això demostra fins a quin punt el 9-N es va fer sota condicions d’atac greu.’ Mas ha dit que, gràcies a la feina del CESICAT, es van poder evitar conseqüències més greus.

L’atac DDoS en un gràfic

En aquest vídeo del professor de la UAB Jordi Herrera es pot veure gràficament l’atac distribuït de denegació de servei (DDoS) que hi va haver el 9-N. Tal com explica Herrera, es tracta d’una animació ones pot veure l’evolució de paquets durant els dies previs al 9-N, el 9-N i els dies posteriors, de manera que es pot apreciar l’augment d’atacs durant el procés participatiu.

La revista nord-americana NewsWeek també se’n fa ressò i detalla que l’atac va perjudicar les pàgines de les associacions de la societat civil que donen suport a la independència.

Felip Puig parla d’atacs cibernètics ‘de primer ordre mundial’

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, responsable del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), ha assegurat que Catalunya havia rebut ‘atacs cibernètics de primer ordre mundial’ sobre els quals informaria en la reunió de govern d’avui: ‘La seguretat dels sistemes informàtics del país va ser posada en tensió a conseqüència del 9-N.’

Atacs a l’ANC, Òmnium i l’AMI

Dissabte, des de primera hora de la tarda, el portal i algunes webs de la Generalitat no funcionaven correctament. Quan hom provava d’accedir-hi, no es carregaven o només se’n veia la portada. Això mateix va passar, des d’unes quantes hores abans, a les webs de l’Assemblea Nacional Catalana i la de l’Associació de Municipis per la Independència.

La caiguda d’aquestes webs va coincidir amb un boicot telefònic a molts membres i treballadors de la campanya ‘Ara és l’hora’, denunciat per l’ANC, Òmnium i l’AMI.

Informació relacionada:

Ciberguerra contra el 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any