La llibreria Serret de Vall-de-roures tanca el 30è aniversari amb els primers Premis de Literatura Rural

  • Durant tot l'any s'hi han organitzat moltes activitats, que han culminat amb una setmana d'actes al Matarranya, Catalunya i el País Valencià

VilaWeb
ACN
30.08.2014 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Octavi Serret, propietari de la Llibreria Serret de Vall-de-roures (Matarranya), acaba aquest cap de setmana un any de celebració del trentè aniversari. L’acte culminant té lloc avui amb el lliurament dels Premis Serret de Literatura Rural, creats amb l’objectiu de ‘reprendre una activitat literària normal i més regular’ a la zona. A la tarda es fan dos debats sobre el futur del llibre en paper i dels valors del món rural. Després d’haver fet actes a Gandesa, Calaceit, Beseit i Vall-de-roures, demà es posa el punt final a la celebració amb un itinerari poètic, una taula rodona i un dinar a Morella.

Després de celebrar, dissabte passat, un ‘Sant Jordi de novel·la negra’, amb l’assistència de divuit autors del gènere que van signar exemplars dels seus llibres a Vall-de-roures, aquesta setmana Serret ha preparat la traca final del trentè aniversari de la llibreria amb activitats a la Franja, Catalunya i el País Valencià. Una programació que, ha assegurat, ‘és l’excusa perquè, d’una vegada per totes, es doni a conèixer un territori’ rural on ‘passen coses, i passen el mes d’agost’.

Aquest dissabte també es donaran a conèixer els guanyadors de la primera edició dels Premis Serret de Literatura Rural, que el llibreter ha qualificat de molt importants perquè ‘fan falta premis literaris per reprendre una activitat literària normal i més regular’ i perquè és la millor manera perquè els autors puguin acabar publicant obres. En la modalitat de literatura rural en català ha resultat guanyador Francesc Roma per ‘Estudis sobre patrimoni existencial a la Catalunya rural’. En literatura rural en castellà ha guanyat Alicia Estopiñà per la novel·la ‘Bajo el mantel’, mentre que Luis Grañena i Sarah Jane Tolle s’han emportat el premi a millor àlbum il·lustrat infantil rural amb ‘The singing cat’. El premi en llengua aragonesa, la quarta modalitat del certamen, s’ha declarat desert per falta de conformitat de les obres presentades amb els paràmetres del premi.

Properament organitzaran un certamen infantil

En aquest afany de difondre i promoure la literatura en català en un territori de cruïlla de cultures com el Matarranya, Serret ja ha avançat que vol tirar endavant un certamen literari infantil. ‘La idea és que es faci creació literària a les escoles’, posant en contacte centres rurals amb les altres escoles. El fruit podria ser un llibret recopilatori de tot el projecte educatiu, per acabar ‘premiant-los amb un llibre editat com Déu mana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any