El govern espanyol exigeix el tancament de la meitat de canals de TV3

  • N'ha informat el portaveu del govern, Francesc Homs, en una conferència de premsa extraordinària a migdia

VilaWeb
Redacció
19.05.2014 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol vol que la Generalitat de Catalunya tanqui la meitat dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de vuit a quatre. Així ho ha explicat el conseller Francesc Homs, que ha alertat que la decisió afectava el ‘cor del funcionament’ de la televisió pública i que podria suposar la renúncia a l’alta definició o ‘enterrar de manera definitiva’ la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià. La decisió del govern espanyol es prendria amb tots els canals públics, de manera que faria que els canals de TVC es deixessin de veure a les Illes, on s’emeten a través del segon múltiplex d’IB3.

La mesura suposaria tancar un dels dos múltiplex dels que disposa la televisió pública catalana. Cadascun pot portar senyal de fins a quatre canals de televisió convencionals, i dos si es tracta d’alta definició, o bé un d’alta definició i dos de convencionals. Gestionats a través de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), actualment, en un dels dos múltiplex o ‘moog’, hi ha els canals TV3, Esports 3, Super3 i 3/24. En l’altre hi ha el canal d’alta definició.

‘Sobre la base d’una qüestió en aparença tècnica, que és com es distribueix l’espai radioelèctric, se’ns ha comunicat que s’ha d’alliberar la meitat de l’espai que ocupa la CCMA’, ha detallat Homs: ‘Teníem destinats dos multiplex o blocs d’espais per a emetre canals diversos, i ara un dels dos ja no es podran utilitzar.’ Això faria passar de vuit canals disponibles a quatre.

‘Això ve de molts mesos de comunicacions i intents de negociació per part nostra, de cartes que ni tan sols han estat respostes’, ha dit Homs, que ha parlat d’acte d’unilateralitat de l’executiu de Mariano Rajoy. El govern preveu que la mesura s’anunciï divendres vinent al consell de ministres espanyol.

Si es confirmés aquesta decisió, Homs creu que hi hauria tres conseqüències immediates: el tancament de canals de Televisió de Catalunya; haver de renunciar a l’alta definició, ‘una aposta estratègica de país i del sector audiovisual’, i enterrar de manera definitiva la reciprocitat, la possibilitat de veure la televisió de les Illes i d’un possible nou canal de TV al País Valencià.

Homs ha alertat que la decisió que és a punt de prendre el govern espanyol ‘afectarà pràcticament en exclusiva els canals que explota TV3. ‘Malauradament, el govern espanyol té credibilitat a l’hora de tancar canals. En són capaços. Ho fan, i es queden tan amples. I aquelles coses que els molesten tenen tendència a mirar de silenciar-les’, ha dit Homs, que ha insistit que la denúncia que feia avui el govern català no era una qüestió tècnica. ‘Volen acotar al màxim Televisió de Catalunya.’

Més risc per al català

En aquest sentit, Francesc Homs ja ha recordat la minsa presència català a la televisió, circumstància que es va fer encara més visible amb l’aparició de més canals de televisió per la TDT. Ha comentat que actualment l’oferta en català se situava entre el 22% i el 24% i que, amb el tancament de canals, encara es reduiria més. Per això s’ha adreçat als qui defensen una Catalunya bilingüe reclamant ‘que també ens facin costat amb el català’, ha apuntat. El conseller de la Presidència ha remarcat la paradoxa existent per la presència limitada de la llengua catalana i, en canvi, els bons índex d’audiència d’aquesta programació en català.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any