Brighton 1964

  • Cinquanta anys dels famosos incidents entre mods i rockers a les platges del sud d’Anglaterra

VilaWeb
Redacció
18.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 18 de maig de 1964 feia bo, a Londres. Molts joves mods i rockers de l’àrea metropolitana van decidir d’agafar la moto i desplaçar-se fins els municipis costaners del sud d’Anglaterra. Però aquell cap de setmana de Pasqua de fa cinquanta anys no va ésser tan pacífic com es preveia. Les platges de Bournemouth, Brighton, Clacton i Margate es van convertir, involuntàriament, en l’escenari de batalles campals entre els dos col·lectius, que van quedar immortalitzades al film ‘Quadrophenia‘ (1979) inspirat en el disc del mateix nom de la banda mod The Who.

Les batusses foren multitudinàries i es van saldar amb desenes de ferits i de detinguts per la policia, que en alguns casos va tenir problemes per a contenir les dues bandes. Sols les dures penes imposades per la justícia van impedir que a l’estiu es repetissin les topades a les platges del comtat de Sussex.

Els aldarulls juvenils d’aquell 1964 també van causar un important impacte en la societat britànica. Però fa deu anys, en ocasió del quarantè aniversari, The Independent va publicar un reportatge en què, a través de testimonis presencials, qüestionava aspectes importants del relat dels incidents que en van fer els diaris sensacionalistes de l’època.

S’hi explicava, per exemple, que alguns fotògrafs de premsa van pagar a les bandes suposadament rivals perquè simulessin baralles. Els mitjans de comunicació d’aleshores, denunciava The Telegraph, van pintar els incidents molt pitjor del que van ésser, per a apuntar les drogues com a causa principal de l’esclat de la violència i, al capdavall, criminalitzar els joves.

Els incidents de Brighton:

Els aldarulls a Margate:

Mods i rockers:

La generació mod:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any