Barcelona inaugura una plaça dedicada al creador de l’estelada

  • La capital catalana se suma a Vic i Girona, que ja tenen espais de memòria dedicats a Vicenç Albert Ballester

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després d’uns quants ajornaments, l’Ajuntament de Barcelona i la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada fan aquest matí l’acte oficial d’inauguració de la plaça de la Ribera dedicada al creador de la bandera del triangle i l’estel, l’editor i activista polític Vicenç Albert Ballester (Barcelona, 1872 – el Masnou, 1938). L’acte s’escau l’any del setanta-cinquè aniversari de la mort de Ballester i marca la fi de la Comissió del Centenari de l’Estelada, constituïda el 2008.

‘La demanda de molts pobles a voler continuar difonent la història de l’estelada a través de l’exposició itinerant i pendents de la inauguració de la plaça que s’inaugura avui ens ha fet allargar la nostra vida associativa més enllà del 2008, any del centenari, fins avui. I hem trobat que la millor manera de cloure era fent-ho en una data assenyalada que recordarà per sempre una figura poc coneguda, però capital dels primers independentistes del segle XX’, expliquen els impulsors de la comissió.

En l’acte d’avui, a la confluència del carrer del Comerç amb el passeig de Lluís Companys, s’ha descobert una placa dedicada a Vicenç Albert Ballester i hi han parlat Joaquim Forn, primer tindent de batlle de Barcelona, i Mercè Homs, regidora del districte de Ciutat Vella. També hi han assistit Quim Torra, director del Born Centre Cultural, i Agustí Alcoberro, del Museu d’Història de Catalunya, al costat de representats de la junta directiva d’Òmnium Cultural, d’ERC i les JERC, de la Intersindical CSC i de Mountain Wilderness.

Durant la inauguració, la coral Poble que Canta ha interpretat algunes cançons patriòtiques contemporànies de Vicenç Ballester i Núria Inglès ha cantat un tema amb lletra de l’homenatjat.

Barcelona s’afegeix a Vic i Girona

Amb la inauguració de la plaça, Barcelona s’afegeix a les ciutats de Vic (2008) i Girona (2009) a l’hora de dedicar un espai públic a Vicenç Albert Ballester. En el cas de Barcelona, el 6 de juliol passat va culminar un procés de reconeixement a l’editor i activista polític, després de setanta anys d’haver-se’n fet la primera petició.

Les viles de Viladamat (Alt Empordà), Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), l’Armentera (Alt Empordà), les Borges Blanques (Garrigues) i Arenys de Munt (Maresme) han aprovat en moció futurs espais de memòria dedicats a Ballester, i Vilalba Sasserra (Vallès Oriental), Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) han posat plaques commemoratives al costat de l’estelada que oneja al municipi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any