Fernàndez Díaz empara l’homenatge a la División Azul nazi

  • El ministre d'Interior espanyol es nega a censurar ni a cessar Llanos de Luna i qualifica l'acte de 'no ideològic i de reconciliació'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
22.05.2013 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol no només no pensa destituir la delegada a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat membres de la División Azul nazi a Sant Andreu de la Barca l’11 de maig, sinó que justifica que ho fes. Segons el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, es va tractar d’un acte ‘no ideològic i de reconciliació’ de les mateixes característiques que els que s’han anat fent ‘ininterrompudament’ a Catalunya des de l’any 2003. “Uns advoquen per la reconciliació i uns altres per la divisió i la discòrdia, que quedi clar’, ha reblat.

Fernández Díaz ha fet aquestes declaracions al congrés responent una pregunta del diputat de CiU Jordi Xuclà, que ha demanat una rectificació i el cessament de Llanos de Luna. ‘Sigui demòcrata, sense cap tipus de justificació del nazisme, sigui un ministre de dretes homologable a qualsevol ministre de la dreta europea’, ha demanat Xuclà al ministre.

En aquest sentit, Xuclà ha lamentat que Fernández Díaz hagi donat per bona la nota de la guàrdia civil que equiparava els representants de l’exèrcit republicà durant la guerra del 1936-39 amb la División Azul. ‘No compari la guerra civil, que la vam perdre tots, amb aquells que van participar a les files de l’exèrcit nazi al mal absolut del Segle XX que va causar sis milions de jueus morts i més d’un milió de gitanos morts’, ha dit.

Segons el diputat de CiU, la justificació de Fernández Díaz referint-se a la nota de la guàrdia civil ‘produeix un dany a la imatge internacional’ de l’estat, també davant l’opinió pública alemanya i les entitats de record a l’Holocaust. Per aquest motiu ha preguntat a Fernández Díaz si seria concebible que un governant demòcrata actual d’Alemanya, França, o el Regne Unit lliurés un guardó a una persona vestida amb un uniforme de l’exèrcit nazi. ‘D’això es tracta’, ha dit, perquè ‘vivim una insuportable banalització del nazisme i de l’Holocaust’.

Xuclà també ha recordat que la División Azul va ser la unitat 250 d’infanteria de l’exèrcit alemany, i va participar activament a les seves operacions des del 1941 al 1943. ‘Soc conscient que en el passat també alguns governs van fer que participessin membres de la División Azul a alguns actes’, ha dit, ‘però allò que es va fer malament al passat no s’hauria de produir en el present ni en el futur’.

Fernández Díaz ha acusat Xuclà d’ignorant del que passa a Catalunya, i ha volgut recordar que ‘homenatges d’aquestes característiques s’han produït a Catalunya ininterrompudament per part de la Ponència de Defensa des de l’any 2003 i per tant hauria d’haver demanat la dimissió de tots els delegats del govern -espanyol- des del 2003 fins a l’actualitat.’

El ministre ha dit que l’11 de maig es van fer al quarter de la guàrdia civil dos actes. El primer, la commemoració de la constitució de la guàrdia vivil, i ‘en un lloc diferent’ en el marc de la mateixa efemèride, la Ponència de Cultura de Defensa i la Federació d’Associacions Cívico-Militars de Catalunya van fer un homenatge a la guàrdia civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any