El PSC justifica portar la declaració de sobirania al Constitucional

  • El govern, ERC i ICV retreuen al govern espanyol la falta de respecte a la voluntat democràtica

VilaWeb
Redacció
08.02.2013 - 17:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol portarà la declaració de sobirania al Tribunal Constitucional perquè vulnera ‘la indissoluble unitat de la pàtria espanyola’. Una decisió que ha estat criticada de seguida pel govern català i també per ERC i ICV. El portaveu del govern, Francesc Homs, ho ha atribuït a la ‘voluntat política injustificable d’impedir l’expressió democràtica de poble català’. El PSC, en canvi, ha justificat la decisió de l’executiu de Mariano Rajoy.

Segons que ha dit el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, la reacció del govern espanyol era ‘previsible’ perquè la declaració quedava fora de l’ordenament jurídic. ‘Es va aprovar una declaració de sobirania unilateral, que surt de l’ordenament jurídic’, i ha afegit que si el parlament hagués aprovat la proposta de declaració del PSC, ‘ara ja es discutiria la data de la consulta dins la legalitat’. 

El portaveu del govern català i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha considerat molt greu que l’executiu espanyol vulgui dur al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania, i ha dit que la decisió responia a ‘una voluntat política injustificable d’impedir l’expressió democràtica del poble català’. ‘Van començar dient que la declaració era paper mullat i no servia per a res, i ara diuen que hi veuen indicis d’inconstitucionalitat’, ha retret. Homs ha recordat que el text era una ‘expressió política i democràtica en un marc institucional com el del Parlament’ i que s’havia fet seguint les lleis i el reglament de la cambra catalana. ‘Si en aquesta casa no ens podem expressar democràticament i políticament d’acord amb el mandat de la ciutadania, això no és democràcia’, ha sentenciat.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no s’ha mostrat pas sorprès de la resposta del govern espanyol, però li ha demanat que sigui respectuós amb la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya. ‘S’hauria de preocupar més pels sis milions d’aturats i una mica menys d’impedir que els catalans decideixin democràticament allò que volen pel país’.

Per la seva banda, Dolors Camats, portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, ha instat el govern espanyol a ‘no atiar la por’ ni ‘lluitar contra la democràcia’ i, en canvi, que s’avingui a negociar una consulta. ‘Catalunya i el poble de Catalunya són un subjecte jurídic i polític que té marge per decidir el seu futur i el seu encaix amb Espanya’, ha dit.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any