El PP compara la declaració de sobirania amb la pena de mort

  • Diu que la proposició és 'manifestament il·legal' i vol que la mesa del parlament la desestimi

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 15:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP català ha demanat avui a la mesa del parlament que reconsideri l’admissió a tràmit de la declaració de sobirania, i ha comparat la tramitació d’una iniciativa il·legal com considera que és aquesta amb l’acceptació d’una proposta perquè la cambra es pronunciés a favor de la pena de mort. En la petició, signada pel portaveu del grup popular, Enric Millo, el partit que dirigeix Alícia Sánchez-Camacho no vol que la mesa admeti a tràmit la proposta de resolució perquè és ‘manifestament il·legal’.

La petició del PP català sosté que declarar ‘sobirà’ al poble de Catalunya ‘és una contradicció flagrant amb el que disposa la constitució en l’article 1.2, que afirma que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol.

Diu que cal evitar ‘mitançant l’admissió a tràmit d’una iniciativa manifestament il·legal que es pugui induir als membres de la cambra a cometre un acte manifestament contrari al dret’. I com a exemple, els populars situen ‘un cas extrem’ que s’admetés a tràmit una proposta de resolució que demanés al parlament pronunciar-se a favor de la pena de mort tot i que va ser abolida per la constitució.

A més, esgrimeixen que, tot i que l’admissió a tràmit no inclou el control sobre l’adequació constitucional de la iniciativa, sí que pot verificar-ne el contingut per si s’ajusta al procediment parlamentari elegit.

En aquest cas, el PP català defensa que el tràmit parlamentari més adequat seria una iniciativa legislativa per reformar la constitució, un debat que de tota manera hauria d’elevar a les corts.


Informació relacionada: La declaració de sobirania neguiteja PP i PSC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any