Un centenar de professionals d’esquerres signen pel federalisme i contra la independència

  • Entre els signants hi ha la cineasta Isabel Coixet, els periodistes Antonio Franco i Margarita Rivière, l'ex-secretari general de Comissions José Luis López Bullai l'escriptora Najat el Hachmi

VilaWeb
Redacció
17.10.2012 - 10:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de periodistes, advocats, professors d’universitat i metges han signat una crida per una Catalunya federalista i d’esquerres on es declaren en contra de la independència. Els signataris consideren ‘del tot imprescindible que s’engegui un moviment federalista d’abast espanyol, que serveixi també per subratllar que són més les coses que ens uneixen que no pas les que ens separen’, tot i que admeten que ‘l’esquerra espanyola majoritària no ha volgut jugar a fons aquesta carta’.

En un moment en què la societat catalana pateix ‘una greu crisi econòmica que ja ha esdevingut una crisi social i política’, consideren, ‘CiU ha consumat, en molt poc temps, un gir estratègic oportunista, posant-se al davant d’un moviment independentista que pretén iniciar un procés de secessió de Catalunya’.

Pels signants del manifest ‘Per la justícia social i la raó democràtica’, veure la independència com ‘un camí màgic’ per sortir de les dificultats és un discurs ‘on es barregen veritats a mitges i exageracions diverses’. ‘Defugim les visions apocalíptiques sobre una virtual secessió, però tampoc no estem disposats a acceptar acríticament els arguments ensucrats de l’independentisme’, afirmen. I pensen que la secessió no és la resposta raonable als problemes de la societat catalana en el marc de les complexitats, interdependències i sobiranies compartides del segle XXI, com tampoc la millor opció per sortir de la crisi actual. ‘L’alternativa de la secessió és enormement inquietant i perillosa per a la cohesió social’, consideren.

Per tot plegat, reclamen a les forces polítiques d’esquerres que ‘siguin valentes, escoltin la gent, facin un esforç pedagògic, s’atreveixin a parlar clar i apostin per explorar i explicar a la ciutadania els camins d’un federalisme nou, desacomplexat i exigent amb l’estat, on la ciutadania de Catalunya s’hi pugui sentir bé des de les seves identitats compartides’. ‘Volem una Espanya federal en el marc d’una Europa federal i socialment justa.’

I fan una crida a la ciutadania progressista perquè el 25 de novembre ‘es mobilitzi i faci confiança a aquelles formacions polítiques que presentin programes nítidament d’esquerres i que prevegin una renovada i potent opció federal’.

Entre els signants hi ha la catedràtica Victoria Camps, les escriptores Anna Maria Moix, Rosa Regàs i Najat el Hachmi, la cineasta Isabel Coixet, els ex-fiscals Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, els periodistes Ramón de España, Antonio Franco, Margarita Rivière i Enric Sopena, i l’ex-secretari general de Comissions, José Luis López Bulla.

Informació relacionada:
Alguns adherits al manifest federalista van signar pel Foro Babel

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any