Carme Forcadell: ‘El govern haurà de prendre decisions’

  • Entrevista amb la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana

VilaWeb
Assumpció Maresma
10.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carme Forcadell ho veu clar: ‘Tothom sap que la manifestació és independentista. L’ANC l’ha convocada així des del primer dia.’ No pensa perdre temps amb contradeclaracions als qui ara la volen diluir i en proposen lectures diverses, com si no hi hagués lema ni convocatòria:  ‘Nosaltres no som un partit polític i no farem declaracions en aquest sentit.’ Es veu tranquil·la, contenta i esperançada que la gran manifestació de l’Onze de Setembre sigui un pas important per aconseguir la independència: ‘Si la manifestació és multitudinària, el govern haurà de prendre decisions.’

—Com us sentiu?
—Molt contenta

—Cansada?
—Sí, però feliç i il·lusionada

—Us esperàveu aquest èxit?
—Ens l’esperàvem perquè hi ha un malestar en la societat catalana que havia de sortir, i ara ho ha fet. Nosaltres hem fet la feina, però el terreny era molt adobat.

—Però us imaginàveu una resposta tan multitudinària?
—Ens pensàvem que seria molt important, que seria un clam per la independència. Tot i així, fa un mes no ens podíem imaginar que hi hauria més de mil autobusos i que tot el territori respondria tan multitudinàriament.

—Treballar d’una manera descentralitzada ha estat decisiu?
—Estar organitzats en assemblees territorials i locals hi ha ajudat molt. El territori ha respost molt bé. Si Barcelona i l’àrea metropolitana responen tan bé com el territori, la cosa serà grossa, grossa.

—Els partits us ho han fet fàcil o difícil?
—Ni fàcil, ni difícil; no els hem fet gaire cas, hem anat a la nostra. Crec que aquesta ha estat la clau de l’èxit.

—Avui s’ha fet públic que CC OO i UGT també hi aniran. Per a l’ANC és important?
—És molt important perquè, a la faceta nacional, s’hi suma la social. Veiem clar que una cosa no pot avançar sense l’altra.

—I quan en Duran i Lleida diu que la manifestació no és independentista…
—Però si tothom ho sap, que és independentista; el lema és inequívoc i ningú no en pot dubtar. Ho sabem els organitzadors, ho sap tot Catalunya i tothom qui vindrà. Ara, si, a aquesta manifestació, hi ve gent que no és independentista, no és el nostre problema. La manifestació és oberta a tot el poble. Qui hi vingui, nosaltres el comptarem com a independentista.

—Serà més que una manifestació?
—És alguna cosa més; nosaltres volem materialitzar el clam del poble català per la independència. Tothom en diu manifestació perquè baixarem de la Gran Via al parlament, però el moment culminant serà l’acte al parlament, on volem fer palès aquest clam del nostre poble. Ens rebran la presidenta i la mesa, i nosaltres també hem escrit una carta a tots els parlamentaris perquè hi siguin. Pot passar que molts vagin a la manifestació i tinguin dificultats per a arribar-hi.

—Aquest Onze serà un punt d’inflexió?
—Si la manifestació és molt multitudinària (i creiem que ho serà), considerem que l’endemà el govern català haurà de pensar què fa per donar sortida al clam del poble.

—El president encara és a temps de venir a la manifestació?
—L’Assemblea Nacional Catalana no ha demanat mai al president que vagi a la manifestació; allò que nosaltres volíem i volem és que ens rebi el dia 11 per demanar-li que comenci a treballar per la independència, que comenci els tràmits de secessió d’Espanya. Ara, si hi vingués, estaríem contents.

—Sembla força clar que el dia 11 no us rebrà. Creieu que ho farà abans de la reunió amb Rajoy del dia 20?
—Estic convençuda, que ens rebrà.

—El dia 12 canviarà res?
—Serà el principi del canvi, s’hauran encès unes brases perquè les coses comencin a canviar… Nosaltres continuarem treballant d’acord amb el nostre full de ruta per aconseguir una majoria social que permeti de guanyar el referèndum. El 12 no canviarà res d’una manera immediata; ja ho sabem, que aconseguir la independència no serà fàcil. Però si surt molta gent al carrer a demanar la independència, si la manifestació és multitudinària el govern català haurà de prendre algunes decisions.

—Seguint el vostre full de ruta, el 2014 Catalunya serà independent?
—Seguint el full de ruta de l’Assemblea, el 2014 tenim previst que es faci el referèndum. Tot ha anat molt de pressa i aquests últims mesos han passat moltes coses i no sabem com anirà tot. Nosaltres preveiem, l’any que ve, el 2013, de fer una consulta amb l’Associació de Municipis per la Independència. Però tot s’ha accelerat tant que és possible que no es pugui fer perquè hi hagi eleccions anticipades.

—Si fos així, què proposareu?
—Haurem de modificar el nostre full de ruta, haurem de demanar a tots els partits polítics que incloguin al seu full de ruta el referèndum. Tot s’ha accelerat i tindrà repercussió.

—I tornant al setembre d’enguany, què penseu que dirà Rajoy a Mas?
—A l’Assemblea Nacional Catalana, això ni ho hem pensat, ni ens interessa. Si fos per nosaltres, el president Mas no caldria que anés a veure Rajoy. Ens és igual; nosaltres volem que comenci a treballar per aconseguir la independència; nosaltres, en el Pacte Fiscal, no hi entrem.

Parleu d’unitat…, però hi haurà molta gent. No us fa por que hi hagi aldarulls?
—Serà una festa, hem demanat a tothom que vingui en família. Tot i ser molt multitudinària, serà pacífica. És la primera vegada que tots els partits fan una única manifestació. Nosaltres hem demanat responsabilitat a la nostra gent…, tots hem de ser responsables. Si passa res, serà un estirabot.

—I la resta dels Països Catalans, els oblideu?
—No, els tenim ben presents, això es pot veure als nostres estatuts. Però veiem clar que, si una part de territori, com és Catalunya, té les condicions socials i econòmiques per a poder aconseguir la independència, ha de tirar endavant. Si Catalunya és independent ajudarà la resta perquè li sigui més fàcil.

—Hi ha res que us faci perdre la son?
—Que tot vagi bé, que siguem un exemple a Europa i al món. M’agradaria l’exemple d’un poble unit que vol treballar amb el seu govern per aconseguir la llibertat nacional. Que tot sortís molt bé, que tot fos perfecte.

—Us sap greu que la CUP es manifesti a banda…
—A l’Assemblea Nacional Catalana hi ha molta gent de la CUP i ens han dit que vindran. Nosaltres hi comptem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any