CiU i ERC acosten posicions i insinuen un pacte

  • Puigcercós veu factible pactar amb Mas a la tardor i Josep Rull l'hi anima

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.08.2012 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En sengles entrevistes, el president del grup parlamentari d’ERCJoan Puigcercós, i el secretari d’organització de CDC, Josep Rull, han mostrat un acostament de posicions i han insinuat un possible pacte a la tardor. Puigcercós ha dit a Europa Press que veu factible arribar a acords estables amb CiU el pròxim curs polític, en canvi que la formació nacionalista imposi la hisenda pròpia al marge del que digui Madrid i canviï alguns impostos. Rull, esmentat per l’agència Efe, ha convidat ERC a ‘garantir l’estabilitat del govern i a donar suport, fins i tot, el pressupost de la Generalitat del 2013 per enfortir la posició catalana en les negociacions del pacte fiscal a Madrid.

Possible pacte a la tardor

En una entrevista a Europa Press, el president del grup parlamentari d’ERC, Joan Puigcercós, assegura: ‘Estem disposats a mullar-nos sempre que hi hagi un full de ruta nacional clar que digui on anem. El que no firmarem a CiU és un xec en blanc en nom de la bandera catalana per a governar fins el final de la legislatura en canvi de res.’

Sobre l’esmentat full de ruta en autogovern, ha instat el president Artur Mas a impulsar la hisenda pròpia de manera unilateral i sense esperar la negociació amb el govern espanyol, perquè avisa que l’estat pot reaccionar amb indefinició a la proposta de finançament del parlament català.

Puigcercós considera que el govern s’ha de preparar per ‘plantejar un tancament’ i començar a recaptar tots els impostos de les empreses i famílies catalanes, ja sigui des de les diputacions (on ja hi ha una estructura consolidada de recaptació) o activant l’Agència Tributària de Catalunya.

‘Sé que és una situació que al govern i a CiU els produeix vertigen i molta tensió interna, però no queda cap més solució. Què més ha de passar per fer un pas endavant? Ja tenim milers de persones afectades pels impagaments en el sector concertat’, ha reblat.

Per Puigcercós, CiU té dues alternatives a la hisenda unilateral: promoure la independència tal com ERC la planteja al seu programa o no fer res, i aquest segon cas creu que ‘no és vàlid perquè ara la situació de Catalunya és límit’.

Sobre els canvis en els impostos, els republicans demanen recuperar l’impost de sucessions que es va eliminar al principi de la legislatura, crear un impost sobre la banca i ‘reactivar’ l’impost sobre les grans superficies, que el Tribunal Constitucional espanyol ha avalat recentment.

Si Puigcercós creu que l’acord amb el govern és possible, és també en part perquè la direcció del partit sempre ha tingut una bona sintonia amb el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, malgrat que tots els acords pressupostaris de CiU s’han firmat amb el PP: ‘Sempre que hem parlat amb Mas-Colell ens hem entès, però quan la cosa arribava al Palau de la Generalitat, hi acabava havent un gir cap al PP. Si no s’ha assumit una part de les propostes d’ERC és per un cert dogmatisme de Mas.’

Acostament a ERC

Per la seva banda, el secretari d’organització de CDC, Josep Rull, ha reconegut a l’agència Efe que seria convenient estrènyer vincles amb ERC de cara al que queda de legislatura: ‘És un escenari interessant que hem d’explorar fins a les últimes conseqüències.’

‘Seria lògic, coherent i fins i tot convenient que les forces polítiques, especialment les nacionalistes, que hem avalat el pacte fiscal, puguem ara treballar plegades per a garantir la governabilitat del país.’ Aquest suport que demana a ERC implicaria secundar un pressupost del 2013 on s’ha de preveure alguna mena d’ajust i retallades, cosa que fins ara els republicans no volen assumir.

Per Rull, un acord entre CiU i ERC que els portés a ‘col·laborar en el dia a dia de l’estabilitat a Catalunya’ donaria al govern ‘més fortalesa interna per a negociar a Madrid’: ‘Tota la defensa del pacte fiscal seria molt més ferma si hi hagués una majoria parlamentària estable a Catalunya, amb les formacions polítiques que han secundat el pacte fiscal.’

Notícies relacionades:

Vicent Partal: Eleccions, remodelació del govern, intervenció europea: l’estiu de Mas (31-7-2012)

Josep Rull: ‘Tenim la porta oberta per a anar-nos-en d’Espanya’ (29-7-2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any