Els peatges que depenen de Foment, més cars des d’avui

  • El govern català qualifica la mesura d'injusta i deslleial · Solidaritat convoca un #novullpagar per a migdia · Els peatges de la AP-7, la AP-2 i la C-33 s'han apujat un 7,5%

VilaWeb
Redacció
29.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’aquesta mitjanit, els peatges que depenen del ministeri de Foment són un 7,5% més cars. La mesura afecta els peatges de la AP-7, la AP-2 i la C-33 a Mollet del Vallès. Ho va anunciar el govern espanyol divendres al vespre argumentant que l’estat deixarà de transferir el 7% dels beneficis que venia abonant des de l’any 2000. El percentatge, però, s’enfilarà fins al 10% al setembre, quan es faci efectiu l’augment de l’IVA aprovat per l’executiu de Mariano Rajoy.

Solidaritat convoca un #novullpagar d’urgència

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha atribuït l’augment del preu dels peatges anunciat pel govern espanyol al rescat d’autopistes de Madrid, i ha convocat per a aquest migdia una nova protesta: un cinquè #novullpagar. La convocatòria crida tothom a anar a migdia al peatge de Mollet del Vallès i passar sense pagar per denunciar ‘l’abús de beneficis multimilionaris de les concessionàries’.

La Generalitat acusa el govern espanyol de deslleial

La vice-presidenta de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, ha acusat el govern espanyol de deslleialtat institucional. Ortega ha criticat que l’anunci es fés amb nocturnitat i sense avís previ, una actuació que demostra que ‘cada divendres hi ha unes mesures que castiguen Catalunya i van en contra del que necessita el país’. Això ‘ajuda que Catalunya estigui cada cop més farta’, ha dit Ortega, que recorda que fa un any i mig que Catalunya aplica ajustos importants.

La mesura aprovada per l’executiu espanyol ‘va en contra de l’autogovern’, segons Ortega, que ha demanat que el govern de Rajoy se centri en una reestructuració pròpia dels serveis públics de l’estat i deixi d’aplicar ajustos que acaben pagant les comunitats autònomes. ‘Ens ho posen molt difícil, i sembla que no s’adonin de la situació actual’, ha apuntat la vice-presidenta.

Per la seva banda, el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha retret que la mesura ‘agreuja el tracte injust’ del govern espanyol a Catalunya. Calvet critica que a la manca d’inversió i el retard en infrastructures ara s’hi afegeix un augment dels peatges que ‘posa en risc el manteniment de les bonificacions de les concessions de la Generalitat’.

Junqueras: ‘Els governs espanyols ens aboquen a la misèria’

Per Oriol Junqueras, president d’ERC, la decisió del govern espanyol és una reacció al pacte fiscal aprovat al parlament. ‘Quan hem plantejat el problema real del país de forma seriosa des del parlament, la resposta que hem rebut és el menyspreu i, a més a més, la decisió d’incrementar els peatges un 7,5%’. Per això diu que ‘és més evident que mai que els governs espanyols ens aboquen a la ruïna i a la misèria’, i creu que la ciutadania veu cada cop més clar que ‘hem de decidir pel nostre compte i deixem de perdre el temps’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any