Foc desbocat i mortal a l’Alt Empordà

  • Un mort per aturada cardíaca a Llers i dos més a Portbou, després de tirar-se a l'aigua · Interior ordena el confinament dels veïns de tot l'Alt Empordà · El foc de la Jonquera ha calcinat 9.000 hectàrees, segons Interior

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.07.2012 - 08:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi de la Jonquera crema des d’ahir a migdia sense control. El Departament d’Interior estima que ja hi ha unes 9.000 hectàrees calcinades, d’un perímetre afectat de 12.000 hectàrees a 13.000.  Els bombers han concentrat anit els esforços al flanc de l’incendi que amenaça la comarca de la Garrotxa. Segons que ha explicat el conseller d’Interior, Felip Puig, el foc ha avançat durant la nit, però s’ha pogut contenir. I al matí els mitjans aeris, un cop el temps ho ha permès, s’han pogut afegir als equips de terra

De moment, hi ha tres morts: un a Llers, a conseqüència d’un atac de cor, i dos a Portbou.

Els morts de Portbou són un home de seixanta anys i sa filla de quinze que s’han tirat a l’aigua espantats per l’aproximació de les flames. Les flames d’aquest segon incendi han fet que gent a Portbou es tirés a mar per fugir de les flames, segons alguns testimonis. Però Puig ha fet saber que hi havia una vintena més de ferits per haver-se tirat penya-segat avall quan s’han vist encerclats pel foc a la N-260. El foc de Portbou, que ha cremat 50 hectàrees, ha quedat controlat.

Protecció Civil de la Generalitat també ha notificat un ferit molt greu a Llers, amb cremades al 38% del cos i un ferit lleu a Campany, intoxicat pel fum. També hi ha dos ferits a Agullana, un del molt greu, amb el 80% del cos cremat, i un de lleu, també per cremades. A Figueres hi ha hagut dos intoxicats pel fum. I a la Jonquera, dos ferits, l’un en estat greu. A Portbou, dos ferits greus per contusions i fractures i un cremat al 30%.

Algunes poblacions han habilitat els polisportius per acollir-hi la gent que no ha pogut arribar a casa o bé ha estat desallotjada o no ha pogut passar a l’altra banda de l’Albera. Al pavelló de Llançà hi ha unes cinc-centes persones, i al polisportiu de Figueres, un centenar. També s’han obert el pavelló de Fontajau de Girona i el polisportiu de Castelló d’Empúries.

Tornen a obrir la AP-7

La AP-7 s’ha obert a primera hora d’avui en sentit nord, però es manté tallada en sentit sud en un tram de 29 quilòmetres des de la Jonquera. També hi ha tallades les carreteres: la N-II a la Jonquera, la GI-500 a l’Agullana, la GI-504 entre Terrades i Agullana i la GI-610 a Vilajuïga.

També torna a funcionar el servei de la rodalia de Renfe, però no el TGV que continua tancat.

D’una altra banda, Protecció Civil ha aixecat l’ordre de confinament de l’Alt Empordà, excepte a disset municipis a prop del foc.

La forta tramuntana complica la situació

Sònia Martínez, batllessa de la Jonquera ha dit a Catalunya Informació: ‘Tot és pràcticament cremat. Però donem gràcies perquè no patim per la vida de ningú… S’ha cremat tota la massa forestal de la Jonquera. No hi ha res més per a cremar.’

Llum i telèfons fixos i mòbils, tallats

L’incendi també ha afectat la xarxa elèctrica. Uns 3.000 abonats encara no tenien llum avui al matí. I unes quatre-centes cases s’han quedat sense adsl. La comunicació via telèfon, mòbil o fix, és complicada. Les poblacions més afectades són Darnius, Agullana i Maçanet de Cabrenys. Ara, els tècnics ja han començat a treballar per restablir el servei, segons Felip Puig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any