Col·lectius de periodistes denuncien els insults i represàlies del Primavera Sound a Bianciotto

  • Un dels directors l'havia insultat arran d'un article crític i li havia retirat la credencial, que ara li retornen després de la intervenció de l'ajuntament

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
01.06.2012 - 17:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos col·lectius destacats de periodistes com el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Grup Ramon Barnils han criticat la reacció del Primavera Sound i d’un dels seus directius a un article d’opinió de Jordi Bianciotto. El periodista d’El Periódico i reconegut crític musical va publicar  un article dimecres que criticava que el festival no fes prou promoció dels artistes catalans. Un dels directors del festival, Gabi Ruiz, el va arribar a insultar greument per Twitter abans de retirar-li l’acreditació de premsa.

La notícia va tenir gran impacte a la xarxa, i després de la intervenció de l’ajuntament la direcció del festival va accedir a tornar-li l’acreditació.

El grup Barnils considera ‘que la decisió del festival, que finalment ha estat rectificada, suposa una represàlia directa per l’article publicat i una vulneració de l’exercici de la llibertat d’expressió i del dret a la informació de la ciutadania’. En el mateix sentit, el SPC també entén la retirada de l’acreditació de premsa com una represàlia a l’article de Bianciotto, un escrit on ‘s’expressen les opinions del redactor en el compliment d’una de les funcions del periodisme: fer una crítica sobre un esdeveniment, des del respecte i la llibertat d’expressió’. Tot i valorar positivament la rectificació del festival, el grup Barnils exigeix una disculpa pública de Gabriel Ruiz, un dels directors del festival, que va insultar el periodista Jordi Bianciotto a través del seu compte de Twitter. I també considera que la direcció hauria d’assumir responsabilitats per ‘una actuació impròpia d’un esdeveniment cultural de referència que, a més, rep anualment importants aportacions públiques de la Generalitat i l’Ajuntament’.

Bianciotto va parlar amb VilaWeb ahir a la tarda, abans de la resolució de l’incident, i va explicar fil per randa què va passar dimecres:

‘L’article es va publicar en un desplegament de quatre pàgines d’El Periódico dedicades al Primavera Sound. Era el tema del dia, hi dedicàvem les pàgines dos, tres, quatre i cinc, i un dels editorials. I el meu article era allà. Ahir [dimecres] a la tarda, Gabi Ruiz, un dels tres co-directors del festival, em va començar a insultar al Twitter.’

Aquest és el piulet:

¿Hay alguien más retarded que Jordi Bianciotto? No hay nada que odie más que el provincianismo disfrazado de nacionalismo barato.

— Gabi Ruiz (@gabiruizps) May 30, 2012

Bianciotto va retuitejar aquests insults, i encara Ruiz va dir: ‘I encara el molt gilipolles ho retuiteja’. I afegia: ‘No ha pagat entrades en la seva puta vida’.

El periodista explica com va continuar tot: ‘Una hora després m’arribava un correu des de l’adreça d’acreditacions del festival comunicant-me sense cap més explicació que m’anul·len l’acreditació. Ho comunico al diari, que m’ha donat suport des del primer moment. I hi ha converses entre el director del diari, Enric Hernàndez, i l’Albert Guijarro, un altre codirector del festival. Dimecres a la nit van arribar a un acord pel qual em tornaven l’acreditació i el diari no publicava, tal com havia previst, un article explicant tot aquest incident, incloent els twits insultants. Això s’atura i queden emplaçats a veure’s dijous a migdia per acabar de reconduir la situació. Semblava que la cosa estava encaminada, però finalment no ha anat bé. S’han encallat de nou les posicions i finalment no em deixen entrar com a periodista. No em poden impedir que ho faci com a assistent.’

Bianciotto recordava que aquest festival es finança amb diners públics, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, i es demanava si aquestes administracions tenien res a dir sobre aquest comportament. Finalment, l’ajuntament ha intercedit i ha tornat l’acreditació a Bianciotto.

Comunicat dels Pets

Arran d’aquest incident, grup Els Pets havia publicat al seu Facebook un comunicat de suport a Bianciotto. És aquest:

El Primavera Sound li ha retirat l’acreditació de premsa a Jordi Biancioto (Periócido, RockDeLux, etc) per haver fet un article dient que si tinguéssin més cura de l’escena del país ja serien el festival perfecte. I no només li han retirat el passi sinó que el seu patètic director Gabi Ruiz ha dit al seu Twitter: “¿Hay alguien más retarded que Jordi Biancioto? No hay nada que odie más que el provincianismo disfrazado de nacionalismo barato”. I no oblidem que aquests capullos reben subvenció pública… I per postres quan algú s’ha queixat del tema al twitter el tio li ha respost: “Vete a tocar la gralla”… Tots (menys ells) sabem qui són els autèntics retardeds. Caspa vinguda a més, com nuevos-ricos, però en moderno… Ànims Jordi Bianciotto

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any