Un ‘jurat popular’ del 15-M condemna la Caixa i Isidre Fainé per estafa i vulneració dels drets humans

  • Es van concentrar ahir a la Diagonal, davant les torres de l'entitat, acordonades pels mossos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de manifestants del 15-M es van aplegar ahir al vespre davant les torres de la Caixa, a l’avinguda de la Diagonal de Barcelona, procedents de la plaça de Francesc Macià. I en un ‘judici popular simbòlic’ van condemnar la Caixa i el president, Isidre Fainé, com un dels principals responsables de la crisi (vídeo).

Aquest acte de protesta i de commemoració del primer aniversari del 15-M es va fer enmig d’un gran desplegament d’antiavalots dels mossos d’esquadra.

Anomenats pel moviment del 15-M ‘torres Mordor’, els dos edificis de la Caixa foren l’escenari d’un judici popular simbòlic als dirigents d’aquesta entitat. Per l’estrada’ hi van passar un seguit de testimonis: representants dels afectats per les participacions preferents, dels afectats per la hipoteca, Repsol Mata, Aigua és vida, Roba neta, Banca armada i l’Auditoria del deute. Tots van exposar la responsabilitat que, creuen, la Caixa té en la crisi. Finalment, van condemnar-ne simbòlicament els dirigents per estafa i vulneració de drets humans.

Aquest era un dels últims actes programats ahir, quan feia un any exacte del 15-M. La jornada va començar a primera hora del matí, amb protestes i accions reivindicatives en entitats bancàries, sobretot al centre de Barcelona, per criticar els desnonaments i demanar la dació en pagament per als afectats per la hipoteca. A la seu de CatalunyaCaixa, Ada Colau (entrevista), portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), es va reunir amb els serveis jurídics de l’entitat, que van recollir els quaranta-set casos exposats per l’associació i van comunicar que tindrien resposta en uns deu dies. Colau assenyala les entitats bancàries com a principals responsables de la crisi i demana que es respecti el dret de l’habitatge atorgant una segona oportunitat als afectats. Demana que es reguli el lloguer social assequible, s’aturin els desnonaments, es creï una banca pública i que s’apliqui la dació en pagament.

Un altre grup va sortir de la plaça de Catalunya de Barcelona per presentar a la Fiscalia Superior de Catalunya totes les firmes d’adhesions a la denúncia presentada el 21 de març, on es demana que obri diligències per un possible delicte en l’àmbit de la gestió pública de la sanitat a Catalunya. Davant la seu de la fiscalia es va fer una acció al carrer.

A Girona, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i membres del 15-M van presentar-se a una oficina de Bankia per reclamar que, tenint en compte la gran quantitat de diners públics que és a punt de rebre, aturi els desnonaments pendents i que apliqui la dació en pagament retroactiva de totes les famílies que han perdut les seves llars.

Poques hores més tard, uns quants centenars de manifestants es van concentrar davant la seu del PP a Barcelona, on van escenificat una missa per la ‘defunció de l’educació pública’ i van fer un dinar.

Entrevista amb Ada Colau: ‘Exigim que els pisos de Bankia passin a lloguer social’

El 15-M entra als estudis de Catalunya Ràdio i RAC-1 i hi llegeix un manifest

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any