Les set mesures del govern contra ‘l’ofensiva recentralitzadora’ de Rajoy

  • Recórrer al TC la invasió competencial, blindar el municipalisme i la CCMA, requerir el compliment de sentències, combatre les duplicitats...

VilaWeb
Redacció
08.05.2012 - 14:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català ha anunciat avui una bateria de set mesures per respondre les decisions de caire recentralitzador que ha anat prenent últimament el goverm espanyol. Tot seguit us les detallem.

El govern portarà al Consell de Garanties Estatutàries els decrets aprovats pel govern de Rajoy en sanitat i educació. El consell emetrà el dictamen preceptiu previ a la presentació d’un possible recurs d’inconstitucionalitat. ‘Eren instruments que ens havien d’ajudar a estalviar 10.000 milions, i en l’aplicació concreta, els objectius no es compleixen; les normes nos són eficients i es fa evident que no respecten la distribució de competències de la Generalitat’, ha declarat el portaveu del govern, Francesc Homs. ‘Els dos decrets suposen una laminació del marc competencial de Catalunya en matèria d’ensenyament i de sanitat i són insuficients per assolir els objectius d’estalvi fixats pel govern espanyol’, diu la Generalitat.

Combatre les duplicitats administratives. El govern ha encarregat a l’Institut d’Estudis Autonòmics que analitzi les duplicitats administratives entre el govern espanyol i el de la Generalitat des del punt de vista competencial. ‘El govern espanyol es fa ressò de les duplicitats en competències, però sempre cau a l’esquena de les autonomies que s’eliminin serveis i àmbits d’actuació i institucions’, ha dit Homs.

El blindatge del model territorial i del municipalisme. La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, s’ha reunit amb les associacions municipalistes per consensuar un posicionament compartit davant la possible alteració unilateral del mapa municipal de Catalunya per part del govern espanyol, i en defensa particularment dels petits municipis i la feina que fan els seus ajuntaments.

El govern portarà al Tribunal Constitucional totes aquelles iniciatives estatals que segons el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries vulnerin el marc competencial de Catalunya previst a l’estatut, sempre que no es puguin modificar per la via d’esmenes.

Requeriment per al compliment de sentències. El govern ha encarregat al gabinet jurídic un requeriment formal al govern espanyol perquè es facin efectives totes les sentències que l’estat incompleix amb Catalunya. És el cas de la transferència a Catalunya de la gestió, la tramitació, la resolució i el pagament de les subvencions del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, que l’estat ha anunciat que no complirà, malgrat la sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre passat. Altres sentències favorables al govern afecten àmbits com ara les beques, els recursos de formació continuada o la territorialització de l’Estat en matèries on Catalunya té competències exclusives.

Defensa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El govern ha dit que defensaria les competències en mitjans de comunicació, arran de la modificació de la llei de l’audiovisual espanyola que impulsa l’esta, que suposa una invasió a les competències de les comunitats. ‘Tant el govern com la CCMA defensen que ha de ser la Generalitat, d’acord amb el principi d’autonomia financera, qui fixi i reguli, dins dels límits de dèficit públic permès, l’organització i el sistema de finançament del seu servei públic de televisió.

Vincular les inversions públiques a una anàlisi de cost benefici. El govern impulsarà un acord parlamentari per reclamar al Govern espanyol que qualsevol inversió en infraestructures incorpori un estudi rigorós de cost benefici. ‘A Europa es fa aquesta anàlisi, i per això aposten pel corredor mediterrani. Però després veiem què passa amb el pressupost espanyol’, ha dit Homs.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any