‘Monarquia o República’ s’emet finalment dimecres a TV3

  • L'emissió del documental ha estat aturada dos anys perquè 'requeria un altre enfocament', en paraules de Mònica Terribas

VilaWeb
Redacció
13.02.2012 - 15:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa de TV3 ‘Sense Ficcióemetrà dimecres a les 23.10 el documental ‘Monarquia o República’ dirigit per Montse Armengou i realitzat per Ricard Belis. Aquest audiovisual va ser objecte de polèmica quan, l’any 2010, es va aturar la seva emissió perquè ‘requeria un enfocament diferent al plantejat’ pels seus autors, segons va explicar la directora de TVC, Mònica Terribas, en la sessió de control de la CCMA al Parlament de Catalunya. La Comissió de la Dignitat, entre altres organitzacions, van protestar per la decisió. Gairebé dos anys després, TV3 emetrà finalment un documental que se centra en l’anàlisi de l’experiència espanyola a partir de la reinstauració de la monarquia parlamentària.

TV3 va aturar-ne l’emissió l’any 2010, quan el documental ja estava finalitzat, amb l’objectiu d’ampliar encara més el rigor del treball’, segons va explicar Terribas. Segons Terribas, el documental requeria un ‘enfocament diferent’, que a dia d’avui ja se li ha donat. En la darrera comissió de control a la CCMA, el passat 27 de gener, el president del consell de govern de l’ens, Enric Marín, va explicar que el treball ja ‘complia els estàndards de qualitat, diversitat de punts de vista, contrast i veracitat a criteri de la cadena’.

En aquest sentit, el diputat del PP, Santi Rodríguez, va suggerir que no s’emetés ara el documental, al·ludint al cas judicial que afecta el gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarin.

El documental de Montser Armengou i Ricard Belis recorre a les opinions de testimonis rellevants de l’entorn de la casa reial espanyola, així com de periodistes influents i filòsofs, entre altres. Així, s’hi podrà sentir la veu de Sabino Fernández Campo, que va ser secretari de la casa reial durant molts anys del regnat de Juan Carlos I, els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, el periodista Luis María Ansón, el filòsof Josep Maria Terricabras, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any