Camps i Costa no hauran de respondre del delicte de suborn impropi

  • El jurat popular els declara no culpables després de dos dies de deliberació pel cas dels vestits

VilaWeb
Redacció
26.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els nou membres del tribunal popular del cas dels vestits van declarar ahir no culpables de suborn impropi l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps i l’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa, després de dos dies de deliberació. Tots dos van obtenir cinc vots favorables i quatre de contraris. D’aquesta manera no hauran de respondre del delicte de suborn impropi pel qual van dimitir el 20 de juliol. Camps havia volgut declarar-se culpable, però se’n va desdir a l’últim minut abans de presentar la dimissió i del judici.

Per a condemnar els acusats calien, pel cap baix, 7 vots (7 a 2); per a declarar-los no culpables n’hi havia prou amb 5 (5 a 4). Després de fer públic el veredicte el jutge féu desallotjar la sala, premsa inclosa, pel rebombori que hi hagué, sobretot per aplaudiments dels presents a la sala. En canvi, minuts abans, a l’arribada al tribunal, Camps i Costa havien estat escridassats per dos-cents manifestants aplegats a la porta.

L’ambient a la sala era tens i va esclatar en el moment que el portaveu del jurat va començar a llegir el primer veredicte; el de Camps. En el moment d’anunciar-ne la no-culpabilitat, el portaveu no va poder acabar de llegir perquè va ser interromput pels crits i aplaudiments del públic fins al punt que el jutge va ordenar el desallotjament de la sala i la intervenció de la seguretat del tribunal.

La redacció de la sentència pel jutge pot allargar-se una setmana, segons fonts del TSJ valencià. Una vegada redactada, tant la fiscalia anticorrupció com l’acusació particular poden interposar un recurs davant el Tribunal Suprem espanyol.

El PP valencià encara té un parell d’esculls judicials pendents de resoldre, del mateix cas Gürtel, per presumptes delictes de finançament il·legal, falsificació mercantil, suborn i prevaricació. En aquest cas hi ha encausada una part important del govern que presidia Camps, amb el vice-president Vicent Rambla al davant, i la cúpula completa del PP valencià, amb Ricardo Costa en primer lloc.

En les primeres declaracions després d’anunciar-se el veredicte, Camps va dir que se sentia feliç com a militant del PP i que havia valgut la pena ‘posar-se davant del sistema’.

El llarg judici

Després d’escoltar un centenar de testimonis i d’examinar desenes de proves documentals i pericials durant sis setmanes, divendres féu l’al·legat final l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps. ‘Sóc innocent i vinc a buscar la justícia que imparteixen els meus conciutadans, confiat i convençut’, va dir. L’altre encausat, l’ex-secretari general del PP, Ricardo Costa, no féu ús del dret a l’última paraula. Una mica abans, els advocats defensors havien insistit en la innocència dels seus clients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any