L’oposició retreu al govern improvisació en la paga de Nadal dels funcionaris

  • La Generalitat aconsegueix crèdit i diu que els treballadors públics cobraran entre avui i demà · No obté prou diners per a normalitzar els pagaments als proveïdors

VilaWeb
Redacció
29.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els treballadors públics, que ahir van cobrar un 80% de la paga de Nadal, cobraran, entre avui i demà, el 20% restant. Així ho va anunciar el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, després de tancar un crèdit que permet de fer aquests pagament. Però l’oposició criticat l’actuació de l’executiu i li reprotxa la improvisació.

El PSC considera que l’anunci és ‘una rectificació sobre la marxa’ i que les explicacions del govern sobre el retard en el pagament i el fet d’haver retingut abans d’hora l’IRPF de la paga de Nadal eren ‘improcedents’ i un exemple que l’executiu d’Artur Mas actua sense rumb. Per això el president parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va anunciar que el seu grup mantenia la petició de compareixença de Mas-Colell al parlament per donar explicacions del que ha passat.

ERC també acusa el govern d’improvisar i d’actuar amb frivolitat amb els funcionaris. El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, va demanar que s’evitin aquesta mena de situacions alhora que destacava l’esforç del govern per trobar solucions al problema. Junqueras va defensar el cos de funcionaris i va dir que no es mereixien el tracte rebut, tot i que també es va mostrat obert a ‘ajudar’ el govern, en entendre que actualment passa per un moment complicat.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va criticar el govern per haver ‘podrit’ la situació dels funcionaris i haver comès una ‘il·legalitat’ en el pagament de la paga de Nadal. ‘És el govern dels nyaps i els desastres’, va dir ahir. A banda de lamentar la ‘irregularitat’ comesa amb el cobrament avançat de l’IRPF, Herrera va denunciar que la situació s’hagi allargat: ‘Haurien hagut de buscar abans el crèdit i no deixar que la situació es podrís’, va dir, en referència a la recerca de crèdit que havia anunciat la Generalitat per poder pagar les nòmines a temps.

El crèdit no és suficient, segons Mas-Colell

La Generalitat ha tancat un acord amb el Banc Sabadell, segons fonts que citen diversos mitjans, però Mas-Colell no ho va voler confirmar, ni tampoc no va especificar l’import del crèdit.

El conseller va donar a a entendre que la quantitat obtinguda a través del crèdit queda lluny dels 759 milions previstos a la disposició addicional tercera de l’estatut i que el govern espanyol no ha pagat. ‘Queda lluny la possibilitat d’executar el pla de pagaments que teníem el 10 de desembre’, va declarar, i va precisar que el pagament a proveïdors en tot cas no s’havia endarrerit encara més del previst.

Mas-Colell va dir que el problema de tresoreria havia vingut causat per la coincidència de dos factors: el tancament de l’aixeta del crèdit i l’impagament dels 759 milions consignats al pressupost de l’estat. La decisió recent del BCE d’injectar 500.000 milions al sistema financer europeu ha fet possible trobar una escletxa per a aconseguir el crèdit que ha permès el pagament aquesta setmana de tota la paga de Nadal als funcionaris.

Sobre la responsabilitat de l’estat, el conseller va declarar que esperava que no hi tornés a haver cap més sorpresa com la de no cobrar una partida consignada i que confiava que l’estat avalés el deute autonòmic.

L’endarreriment del pagament a proveïdors i l’ajornament de la paga de Nadal eren les mesures que va prendre la Generalitat per causa del problema de tresoreria que pateix.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any