Més de 150 persones es manifesten per evitar el tancament de l’SCAI i irrompen al ple municipal

  • Quatre de les entitats que formen la Junta del servei d'atenció a la immigració dissolen el mateix just quan l'Ajuntament proposa fer un concurs públic

VilaWeb
Mireia Mas i Júlia Valencia
14.12.2011 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plaça de l’Ajuntament de Sabadell va aplegar ahir a la tarda més de 150 persones en la concentració de suport al Servei Ciutadà d’Atenció als Immigrants (SCAI), que des de finals del mes d’octubre està pendent de la retirada de la subvenció municipal. Treballadores, voluntariat i representants de les diferents entitats sabadellenques varen exigir diàleg a l’Ajuntament per tal d’evitar el tancament i varen anunciar que quatre de les sis entitats que formaven part de la Junta de l’SCAI han decidit dissoldre el servei d’acollida precisament quan el consistori ha decidit retirar la subvenció per a passar-la a concurs públic.

Hugo Colacho, representant de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), va dir que es rebia amb tristesa la decisió presa per les quatre entitats de la Junta en un moment tant crític, però que ‘no nos ha sorprès ja que CCOO i UGT -dues de les quatres entitats esmentades- ja havien mostrat aquesta mateixa posició en les darreres setmanes’. Colacho ha remarcat que amb el recolzament de la ciutadania i del teixit associatiu de la ciutat cal lluitar per un SCAI més participatiu i de base. La concentració d’ahir va ser precisament aquesta mostra de suport que la ciutadania està donant al servei d’acollida a la immigració que porta més de 18 anys treballant a Sabadell i que atén quasi 19.000 visites l’any. Segons treballadors i voluntaris de l’SCAI, el suport ciutadà està sent molt important i és el que ha fet possible que l’Ajuntament haja ajornat la retirada de la subvenció 3 mesos més.

Suport ciutadà i resposta del teixit associatiu

Després de la lectura del manifest, es varen repartir cartells de suport a l’entitat amb el lema ‘SCAI: sí, gràcies!’ i es va pujar al ple de l’Ajuntament. Més de 60 persones varen ocupar l’entrada del recinte aixecant els cartells de suport a l’SCAI en silenci i durant quasi una hora. L’ocupació del plenari es va fer precisament ahir perquè s’havia de parlar al ple de la retirada a la subvenció de l’SCAI per part del govern de Manuel Bustos a petició del grup municipal d’ICV, però finalment no va entrar en l’ordre del dia. L’Ajuntament de Sabadell ha decidit retirar la subvenció a l’SCAI, referint-se al context de crisi que viuen les administracions públiques, al mateix temps que s’estan apujant els impostos municipals un 4%, del qual un 1% es diu que es destinarà a polítiques socials. Per a Hugo Colacho de la FAIV és incomprensible ‘que pugen els impostos per a cobrir més polítiques socials quan s’està retirant la subvenció a una entitat com l’SCAI que porta anys funcionant molt bé’.

Dissolució de l’SCAI; enfrontament de posicions entre treballadores i Junta

Aquest mateix matí, els grups municipals que formen el govern de l’Ajuntament de Sabadell han rebut una carta signada per quatre de les sis entitats que formen la Junta Directiva del sevei d’atenció a l’immigració. Aquestes organitzacions són: CCOO, UGT, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i la Lliga dels Drets dels Pobles. En el comunicat s’expressa el conflicte intern que les retalladades imposades per l’Ajuntament de Sabadell ha generat en el sí de l’entitat. Treballadores i voluntariat han manifestat la no acceptació d’un reajustament del model de funcionament de l’SCAI, apostant, així, per la defensa integral de l’entitat mostrant la inviabiliat de reajustar el servei o prorrogar el tancament. Per altra banda, les quatre entitats sotasignants mantenen la postura de readaptació del servei dissolent l’actual per a presentar nous projectes sota el concurs públic per l’Ajuntament. D’aquesta manera, la majoria d’entitats que formen la Junta es desmarquen dels i les treballadores i voluntàries de l’entitat per a poder construir un altre servei cenyit a les condicions que el govern municipal ofereix en el concurs. Així ho expliquen a la carta; ‘ens és complicat repensar un altre model i fer un reajustament amb una situació d’animadversió i incomprensió de voluntaris i treballadors expressada en una reunió interna, amb la qual cosa la opció que ens queda és dissoldre l’entitat, en tant en quant responsables i fundadors de la mateixa’.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any