Els sindicats es mobilitzaran el 14 de desembre contra les retallades del sector públic

  • CC OO, UGT i IAC exigeixen al govern més concreció per a poder negociar el nou pla d'ajustaments

VilaWeb
Redacció
01.12.2011 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres sindicats majoritaris del sector públic, CC OO, UGT i IAC, han convocat per al dia 14 de desembre una protesta dels treballadors públics de la Generalitat contra les noves retallades anunciades pel govern català. La protesta es farà simultàniament a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Aquest és l’acord a què han arribat en la reunió d’avui a primera hora del matí per a fixar una posició negociadora conjunta.

 

Els sindicats exigeixen al govern que aporti més dades i més concretes sobre les dinou mesures temporals i estructurals d’ajustament que preconitza perquè puguin  avaluar-ne l’impacte real en el conjunt dels treballadors públics. Altrament, és impossible de negociar, diuen.

Avui representants del govern i dels sindicats han tornat a reunir-se a la Mesa del Sector Públic. Ahir el govern va dir que comptava despatxar una part del personal interí i suspendre les oposicions del 2012. També els va dir que rebaixaria el complement de les pagues extres del juliol i del desembre, i que reduiria el 50% del departament de personal de l’ICS.

El govern va presentar als delegats de la funció pública dinou mesures d’estalvi per a consolidar els comptes de la Generalitat i complir l’objectiu de l’1,3% de dèficit a final del 2012. D’aquestes, vuit són de caràcter temporal i onze de caràcter estructural. Entre les de caràcter temporal, hi ha la de rebaixar les pagues extres de l’estiu i de Nadal de tots els funcionaris i del personal laboral, de revisar les plantilles de personal interí amb vista a reduir-les, de no convocar oposicions i de suprimir la sol·licitud d’excedències amb reserva del lloc de feina. Entre les de caràcter estructural hi ha la de revisar els tiquets restaurant i de suprimir dies de vacances.

Els sindicats, decebuts i indignats

Els sindicats van rebre la proposta d’ajust salarial amb ‘decepció i indignació’. En concret, la secretària general de la Federació d’Ensenyament de CC OO, Montse Ros, va considerar que la majoria dels dinou punts presentats per la secretària d’Administració i Funció Pública, Pilar Pifarré, eren un insult. I segons alguns altres representants sindicals, el pla del govern és una ‘declaració de guerra’.

Una de les poques mesures que els sindicats van considerar raonable és la de permetre, lliurement, als funcionaris de demanar una excedència voluntària amb reserva del lloc de feina; l’excedència hauria de ser d’un any, mínim, a tres anys, màxim, sense perdre triennis ni drets de previsió social.

Ara, en general, els sindicats van declarar-se disposats a escoltar la concreció dels punts proposats, si bé lamentant que el govern no els hagués quantificats, perquè no poden calcular la pèrdua salarial de l’ajust.

Així mateix, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va manifestar que, malgrat les crítiques dels sindicats, confiava a arribar a un acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any