Només Catalunya i el País Basc resisteixen el tsunami del PP

  • Els populars obtenen una àmplia majoria absoluta · Els socialistes ho perden tot · CiU guanya a Catalunya per primera volta · ERC pugna per mantenir el diputat de Girona · Compromís entra amb un diputat · Amaiur entra amb força al congrés

VilaWeb
Redacció
20.11.2011 - 21:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP ha obtingut una aclaparadora majoria absoluta, amb 186 diputats, i els socialistes han patit un fort daltabaix, perdent-ne cinquanta-vuit; fins i tot han perdut a Catalunya, on per primera vegada ha guanyat CiU, i on el PP ha guanyat tres diputats i ICV, dos. De fet, només Catalunya i el País Basc, amb la victòria històrica d’Amaiur, han resistit el tsunami electoral dels populars. També és històrica l’entrada de Compromís amb un diputat al congrés, i queda pendent de saber si ERC mantindrà el tercer diputat. El PSM-IV-ExM no ha pogut tenir representació.

Rajoy: ‘Procuraré que ningú no se senti exclòs

Quan els resultats ja han estat definitius, Mariano Rajoy ha fet un discurs amb to de nou president espanyol. Ha començat dirigint-se als electors que no l’han votat, per dir-los que estava decidit a ser el president de tots i que posaria per davant l’interès general. ‘Procuraré que ningú no se senti exclòs’, ha dit Rajoy. I ha afegit que ningú no havia de sentir cap inquietud, perquè els seus únics enemics serien: la desocupació, el dèficit, el deute excessiu i l’estancament econòmic.

Rajoy ha insistit que calia que hi hagués un esforç ‘compartits, solidari i equitativament repartit’ per superar la crisi, i ha avisat: ‘La diversitat és font de grandesa perquè ens enriqueix, però s’ha de lligar a un principi solidari més necessari que mai. Convocaré totes les comunitats autònomes per reflexionar sobre com coordinar les exigències de la situació’.

Rubalcaba demana a Zapatero que avanci el congrés del PSOE

El candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès aquesta diumenge a la nit que el PSOE ‘no ha tingut un bon resultat’ davant la contundent victòria del Partit Popular. ‘Hem perdut clarament les eleccions’, ha afegit.

‘Felicito al PP per aquesta victòria’, ha assenyalat. ‘He parlat amb Rajoy per transmetre-li aquesta felicitació i desitjar-li sort en la important responsabilitat que ha d’assumir’, ha afegit. ‘Els ciutadans han decidit que els socialistes passem a liderar la oposició i així ho farem’, ha dit. I ha promès que el PSOE, ara com a partit de la oposició, estarà a l’alçada de les circumstàncies.

Rubalcaba ha aprofitat per demanar al secretari general dels socialistes i encara president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que convoqui el més aviat possible el congrés ordinari del PSOE.

Duran: ‘Ha guanyat la voluntat de tenir independència econòmica’

El candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha proclamat la victòria de la federació, del catalanisme polític i del pacte fiscal, amb un resultat que ha qualificat d’històric. ‘Avui amics de CiU, hem fet història, heu fet història’, ha exclamat des de l’hotel Majestic, on ha celebrat que, per primera vegada, s’hagi trencat ‘l’anomalia’ que suposava que el catalanisme polític no hagués estat mai capaç de guanyar en unes eleccions espanyoles. Però Duran s’ha volgut dirigir especialment al proper president el govern espanyol per traslladar-li un missatge clar: ‘A Catalunya ha guanyat el pacte fiscal, ha guanyat la voluntat de tenir independència econòmica’.

Coscubiela: ‘Lluitarem contra les reformes injustes’

El candidat d’ICV-EUiA a les eleccions generals, Joan Coscubiela, ha valorat, i amb bona nota, els tres diputats que la coalició ha obtingut en aquestes eleccions generals. Coscubiela ha assegurat que la sensació que ha sentit és agredolça perquè per una banda està satisfet pels bons resultats d’ICV-EUiA però per l’altra se sent inquiet per l’augment de la dreta. Per això el candidat s’ha compromès a lluitar des del congrés contra qui vulgui imposar reformes injustes enlloc de resoldre els problemes de la gent.

Els resultats que ha obtingut aquesta nit la coalició són els millors des que Joan Saura va encapçalar la coalició el 2003 a les autonòmiques.

Esquerra, pendent de mantenir el tercer diputat

Esquerra ha disputat frec a frec amb el PSC un diputat, que sembla decantat per un petit marge de vots cap als republicans. El cap de llista de la coalició independentista que formen ERC, Reagrupament i Catalunya Sí, Alfred Bosch, s’ha mostrat satisfet pels resultats assolits per la candidatura, però preocupat per la majoria absoluta que ha aconseguit el PP. Segons el candidat republicà, aquests resultats demostren la recuperació de l’independentisme, que no deixava de perdre representació institucional des del 2008. Tot i això, la gran majoria popular fa preveure ‘una involució’ al conjunt de l’estat i Bosch ha assegurat que els diputats de la coalició independentista es plantaran per defensar els interessos de Catalunya a Madrid.

Compromís fa història

La coalició Compromís ha celebrat enmig de l’eufòria la consecució del primer diputat al congrés en la història de la formació, primer representant nacionalista del País Valencià des de la restauració democràtica. El diputat electe Joan Baldoví ha remarcat les dificultats per aconseguir entrar al parlament espanyol, el ‘treball invisible’ al llarg dels anys: ‘Hem fet història i l’hem feta amb una mà lligada al darrere.’ Baldoví ha afegit que al congrés no entrarà sol: ‘Darrere vos porte tots els que m’han precedit, tota la gent que ha donat la cara per este país en les condicions més roïnes.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any